Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

12.5.2022 15:19 Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

Vesa Ojala (oik) esittelemässä Pantteri-patsasta yhdessä seuran varapuheenjohtaja Petri Suokkaan kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Mestaruudet harvemmin ovat sisaruksiaan toistensa kanssa. Yksi asia noudatti mestaruuden jälkeisenä aamuna tuttua kaavaa Kauhajoella: Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala heräsi kuuden maissa. Edelliseen mestaruuteen verrattuna uni maistui tovin pidempään, mutta sen jälkeen mestaruuden jälkeinen päivä on tempaissut puheenjohtajan mukaansa.

- Ei tässä ole töissä kerennyt edes pyörähtämään. Huomenna kuulemma pitäisi lähteä joukkueen kanssa reissuun, joten tähän aamupäivään tuli vielä matkanjärjestäjän tehtäviä, Ojala naurahtaa.

- Pakko myöntää, että aikamoinen hulabaloo on päällä. Paljon samoja piirteitä aiemmista mestaruuksista, mutta onhan tämä ihan mahtavaa aikaa. Nyt nautitaan tästä.

Neljästä edellisestä jaossa olleesta Suomen mestaruudesta Kauhajoki on vienyt kolme. Pantteri-patsas on löytänyt Etelä-Pohjanmaalta reilun 13.000 ihmisen kaupungista useana keväänä. Ojala kertoo, että kyse ei ole mistään taikatempuista, vaan kaikki kumpuaa ammattimaisesta työstä ja jatkuvasta kehittymisestä.

Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen
Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen

- Tämä on ollut raakaa työtä. Olemme rakentaneet kaiken hyvän valmennuksen päälle. Taustaryhmän vastuulla on ollut rahan kerääminen ja budjetin laatiminen. Olemme pyrkineet tarjoamaan valmentajille ja pelaajille selkänojan, jossa he saavat toteuttaa itseään ja me taustalla olevat emme puutu pelillisiin asioihin, Ojala kertoo.

Vaikka mestaruuden näkyvimmät persoonat ovat kentällä ja sen laidalla, Ojala haluaa kiittää sitä lukuista määrää ihmisiä seuran ympärillä, jotka ovat omalla panoksellaan auttaneet joukkuetta ja seuraa olemaan entistä parempi.

Huima alku uudelle projektille

Joukkue uudistui paljon täksi kaudeksi, kun ulkomaalaisnelikon lisäksi Bojan Sarcevic, Antti Niskanen, Okko Järvi ja Mikael Laihonen vaihtoivat maisemaa. Kauhajoella ei jääty murehtimaan lähtijöiden perään, vaikka loputon kunnioitus heitä kohtaan onkin.

Elokuussa 2021 moni hieraisi silmiään, kun joukkue tiedotti tehneensä sopimukset edellisten mestaruuksien takuumiesten Henri Kantosen, Rene Rougeaun ja Cameron Jonesin kanssa.  

- Kristiinankaupungissa oli isot markkinat, jossa vietettiin hauskaa kesäpäivää. Erään taustaryhmän poika sanoi, että Rene (Rougeau) seurustelee kurikkalaisen naisen kanssa. Sillä hetkellä lähti Renelle viestiä ja ei mennyt kauaakaan, kun hän oli jo soittanut itse Cameronille. Sitten he ilmoittivat tulostaan.

Uusina Karhu Basket -pelaajina Severi Kaukiainen ja Miikka Marttinen pystyvät ottamaan merkittävän roolin uudessa joukkueessaan. Joona Hakamaan ja Eero Innamaan tämän kauden kasvutarinat puolestaan hakevat vertaistaan. Kauhajoella on maltettu kasvattaa pitkäjänteisesti pelaajia. Finaalit osoittivat sen, että työ kannatti tehdä, kun joukkue pelasi pudotuspelit yhdeksän pelaajan rotaatiolla.

- Valmennuksemme on tehnyt hienoa työtä. Janne Koskimies on siitä mielessä kiitollinen johdettava, että hän on itseohjautuva. Meillä on selkeät roolit, emme sekaannu pelaamiseen millään tavalla ja viimeinen sana on aina valmentajalla. Joona (Hakamaa) ja Janne kävivät kolme vuotta sitten keskustelun, että haluaako hän pelaajana panostaa tähän. Joona sanoi, että hän haluaa panostaa kaiken ja se oli se juttu. On ollut hienoa seurata oman kasvatin tarinaa tähän pisteeseen asti.

- Bojanin lähtö oli kaupungissa monille tosi paha paikka ja tuska paistoi monen silmissä. Mietimme pitkään, miten kautta lähdetään rakentamaan. Henkan, Cameronin ja Reneen tulo helpotti todella paljon kauteen lähtemistä, Ojala kertoo. 

Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen
Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Ojalan mukaan on tärkeää, että he pystyivät tuomaan tuttuja pelaajia tuttuun ympyrään.

- Topeekalle (Kauhajoen pääkatu) kun tuodaan suoraan Losista ja Nykistä kaveri, voi se monelle olla liian haasteellinen yhtälö. Olen nähnyt monta tarinaa, jossa sopeutuminen ei ole mennyt toivotulla tavalla. Siksi on tärkeää, että teemme taustatyöt uusien pelaajien suhteen mahdollisimman tarkasti.

Ojala kertoo, että heidän pitää vetovoima tuoda muulla tavalla. Sen takia Kauhajoella on laitettu urheilupuoli kuntoon, joka tuo vetovoimaa seuraan.

- Meidän mielestämme täällä on vaikka ja mitä. Meillä ei ole oopperaa, teatteria tai lukuisia yökerhoja, mutta on meillä sentään elokuvateatteri. Sen takia urheilupuoli on se meidän vetovoimamme, joka tuo tänne urallaan eteenpäin meneviä urheilijoita kehittymään entistä paremmaksi pelaajaksi.

Ei ole ensi vuonnakaan oopperaa, mutta on oma tapahtuma-areena.

Hallista areenalle

- Se on sitten areena eikä mikään halli. Meillä on tarkat säännöt, miten uudesta peliareenasta puhutaan ja jos siitä puhuu hallina, saa pienen sanktion, Ojala linjaa haastattelussa ja naurahtaa päälle.

Seuran oma 2500-paikkainen ja yli 1000 ravintolapaikkaa sisältävä areena nousee kovaa vauhtia ja ensi kaudella joukkue pääsee uudelle kotiparketille. Hanke on Korisliigassa historiallinen, kun seura rakennuttaa perustetun halliyhtiönsä kautta oman tapahtuma-areenan.

- Tämä tulee muuttamaan bisneksen totaalisesti ammattimaisempaan suuntaan. Jos haluamme seurana kehittyä entisestään, mielestämme tämä on ehdottomasti oikea suunta. Pystymme oheismyynnin, ravintoloiden ja vip-palveluiden myötä muuttumaan kentän ulkopuolella elämysbisnekseksi, Ojala kertoo.

Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket
Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket

Oma areena mahdollistaa tulevaisuudessa paljon. Enää ei puhuta puhtaasta sarjataulukkobisneksestä, vaan tulovirtoja pystytään tuottamaan oman tapahtuma-areenan tarjonnalla. Ojala myöntää, että vaikka joukkueelle siirtymä uuteen halliin tulee olemaan helppo, haasteitakin varmasti tulee.

- Olemme pienen kaupungin seura, jossa talkootyö seurayhteisössämme on ollut tärkeä perusta. Nyt menemme entistä ammattimaisempaan suuntaan, joten näen haasteen siinä, miten talkootyö ja ammattimaisuus pystytään nivoutumaan yhteen uuden areenan myötä.

Edellisen kahden mestaruuden jälkeen Kauhajoki on suunnannut eurokentille. Joukkue jäi molempina kertoina niukasti Mestarien liigan lohkovaiheen ulkopuolelle viimeisellä karsintakierroksella. Ojala myöntää, että suunnitelmat ensi syksyksi on selvillä.

- Se on selkeä tähtäin meille. Joskus halusimme olla top 4 -joukkue Suomessa. Olemme vuosi vuodelta nostaneet rimaa. Nyt se rima on siellä eurokentillä ja siellä menestymisessä. Puitteista se ainakaan tulevaisuudessa tule jäämään kiinni.

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia