Vilma Kesäsen kaudessa kaksi puolta – Heta Äijäselle paljon oppia

28.3.2020 20:27 Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Vilma Kesänen, 31, liittyi loppukaudesta suurseura TSV 1880 Wasserburgin mukaan ja Heta Äijänen, 22, pelasi toisen kautensa Donau-Ries Angelsin riveissä.

Vilma Kesänen ehti kartuttaa kokemusta sekä Espanjasta että Saksasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kesänen aloitti kautensa Espanjan Liga Femenina 2:ssa Barakaldon joukkueessa. Barakaldo oli noussut ensimmäistä kertaa Espanjan kakkostasolle ja taisteli tiukasti sarjapaikastaan. Alkuvuodesta Kesänen sai kuitenkin mahdollisuuden siirtyä Saksan mahtiseura Wasserburgiin eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

- Kaikki alkoi Espanjassa ihan hyvin. Pelikaverit olivat tosi mukavia ja paikka oli kiva. Seura pelasi ensimmäistä kauttaan kakkossarjassa ja heillä oli vähän ongelmia eikä kaikki mennyt ihan sulavasti tai suunnitelmien mukaan. Sain sitten Saksasta tosi hyvän tarjouksen ja vaikka aika siellä oli lyhyt, niin se oli tosi loistavaa aikaa. Harmi, että kausi loppui, sillä tuntui että olimme vasta pääsemässä lentoon ja olisimme voineet vielä saavuttaa paljon, Kesänen kertaa tapahtumarikasta kauttaan.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Barakaldo lähti kauteen sarjapaikan pitäminen tavoitteena ja se oli hyvässä aikataulussa ennen kuin sarja suljettiin. Kesäsen kanssa Barakaldo nappasi neljä voittoa ja oli alemmassa kastissa, muttei kuitenkaan putoamisuhassa. Kesäsen mielestä edellytyksiä olisi ollut kuitenkin enempäänkin.

- Meillä oli pelaajia jotka ovat pelanneet Espanjan ykköstasolla, mutta pelasimme joukkueena huonosti. Tuloksellisesti emme pelanneet niin hyvin kuin mitä joukkueemme oli paperilla.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Helmikuun alussa Kesänen otti uralleen uuden suunnan, kun siirtyi Saksaan. Kesänen ei ollut aiemmin urallaan pelannut Saksassa, mutta sarja oli muuten tuttu.

- Minulla on ollut aiemmin sopimustarjouksia Saksasta, joten tiesin pystyväni pelaamaan siellä. Sieltä tuli hienoja kokemuksia ja olen tyytyväinen, että he todella halusivat minut sinne ja että lähdin.

Wasserburg on dominoinut Saksan Bundesliigaa tällä vuosituhannella voittaen yhteensä peräti 11 mestaruutta. Menestys näkyi kaikessa joukkueen tekemisessä.

- Organisaation puolesta se oli paljon ammattimaisempi kuin Barakaldo. Wasserburgilla on pitkä ja menestyksekäs historia. Siellä oli todella hyvä ympäristö olla. Täytyy antaa myös hatunnosto valmentaja Sidney Parsonsille, ja oli mielettömän hienoa harjoitella hänen kanssaan joka päivä. Hän on kovan luokan ammattilainen, Kesänen kiittelee.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kesänen ehti pelata Saksassa vain reilun kuukauden ennen kuin sarja päätettiin. Vaikka ennusmerkit olivat ilmassa, tuli ilmoitus Kesäsen mukaan yllätyksenä.

- Meillä oli hyvät aamutreenit ja kaikki olivat valmistautuneet pelaamaan viikonloppuna. Vähän sen jälkeen kuulimme seurajohdolta, että kaikki harjoitustoiminta on peruttu ja liitto pitää illalla kokouksen. Sen jälkeen ilmoitettiinkin jo, että kausi oli nyt tässä ja sopimukset sekä palkanmaksu päättyivät siihen. Seuraavaksi alettiinkin pakata ja matkustamaan kohti kotimaita. Seura hoiti kaiken todella hyvin ja ammattimaisesti eikä se ollut tietenkään heidän vikansa.

Kauden päätyttyä Kesänen siirtää ajatukset hiukan pois koripallosta

- Tarjouksia ensi kaudesta on jo tullut, mutta vähään aikaan ei nyt tule mietittyä korista ja yritetään vain pysyä terveenä. Kesällä sitten pelataan taas 3x3, jos se saadaan pystyyn. Toivottavasti päästäisiin hiljalleen normaaliin elämänrytmiin, toteaa Kesänen.

Vilma Kesäsen tilastot Liga Femenina 2:ssa
Vilma Kesäsen tilastot Bundesliigassa

Äijäselle oppia tulevaisuutta varten

Äijänen pelasi toisen kautensa Donau-Ries Angelsin riveissä. Nördlingeniläisjoukkue pelasi vahvaa kautta ollen kärkikamppailussa mukana ja oli ehtinyt jo varmistaa pudotuspelipaikkansa ennen kauden päätöstä. Pudotuspelipaikka olisi ollut seuralle balsamia haavoille viime kaudesta, jolloin jo varmalta näyttänyt paikka kahdeksan joukossa lipui käsistä viimeisillä kierroksilla.- Joukkueemme ei ole kovinkaan montaa kertaa selvinnyt pudotuspeleihin eikä menestystä ole tullut ja teimme paljon töitä ja seura panosti tähän kauteen, että pudotuspelipaikka tulisi. Oli sitten aikamoinen pettymys, että kausi päättyi näin.

Heta Äijänen pelasi toista kautta Saksassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen pelasi toista kauttaan Donau-Riesin joukkueessa, mutta muuten vaihtuvuutta oli paljon.

- Meille tuli uusi valmentaja ja muutenkin lähes kaikki meni uusiksi. Meille kehittyi tosi hyvä yhteishenki ja peli oli ihan erilaista kuin viime vuonna. Siksi oli iso pettymys, ettemme päässeet pelaamaan kevään ratkaisuotteluita. Olimme jo aloittaneet valmistautumisen pudotuspeleihin.

Äijäsen kohdalta vastuu vaihteli paljon kauden aikana. Peliaikaa tuli noin kahdeksan minuutin keskiarvolla ja häntä jäi hieman askarruttamaan vastuun pienuus.

- Itselleni tämä oli vaikea kausi. Pelasimme pienellä rotaatiolla ja opin, että valmentajan ja pelaajan välillä täytyy olla hyvä luottamustila. Jos on jotain tekijöitä, jotka eivät toimi, niin niistä pitää pystyä puhumaan. Muutaman kerran yritin valmentajalta kysyä mitä voisin tehdä toisin saadakseni pelata enemmän, mutten saanut hirveästi vastauksia. Hän sanoi, että tein asiat hyvin ja oli minuun tyytyväinen, mutten tiennyt mitä voisin tehdä paremmin ja mitä kehittää, kun minulle ei sitä kerrottu. On valmentajia, jotka pelaavat 6-7 pelaajan rotaatiolla ja ehkä hän on yksi niistä, Äijänen mietiskelee.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Vuodesta jäi kuitenkin jälleen runsaasti oppia tulevaa varten.

- Opin itsestäni ja koripallosta paljon, ja sellaisia vahvuuksia mitä voin käyttää myös tulevaisuudessa. Ja ainakin olen hyvässä kunnossa.

Äijänen on pelannut kaksi edellisvuotta ulkomailla, mutta jatkossa uusi seura saattaa löytyä kotimaasta.

- Katsotaan nyt ensin mitä tapahtuu. Minulla on opiskelupaikka Jyväskylässä ja olen ollut sieltä nyt kaksi vuotta pois ja se on aika lailla maksimi. Olen miettinyt, että palaisin sinne tämän kauden jälkeen. Koriksen kannalta sitten täytyy katsoa mitä tapahtuu sarjanousujen ynnä muiden kanssa. Jos Pyrintö saa paikan Korisliigasta, niin se voisi olla yksi vaihtoehto tai jos JBA nousee, niin voisi auttaa heitä, Pyrinnön kasvatti pohtii.

Heta Äijäsen kauden tilastot

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia