Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

28.11.2021 12:04 Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

Edon Maxhuni on ammentanut koripallo-oppinsa vanhan Jugoslavia-koriksen ihanteista. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jos joku Susijengin joukkueessa tunteekin Kroatian pelitavan juurta jaksain, voi perustellusti olettaa sen olevan Maxhuni, joka sai koripallokasvatuksensa perusteet isältään Besimiltä, joka saapui Kosovon Mitrovicasta Suomeen 1990-luvulla.

- Mun isä oppi aikanaan koriksen perusteet vanhoilta jugoslaavikoutseilta ja isä on opettanut samoja perinteitä mulle, hän kertoo.

- Drazen Petrovicin ja Dejan Bodirogan videot on katsottu hyvin tarkkaan ja Jugo-koriksen historia on mulle hyvin tuttua. Ja jotainhan ne tekee oikein, kun parhaat eurooppalaiset pelaajat, Luka Doncicit ja Nikola Jokicit, tulee edelleenkin vanhan Jugoslavian alueelta, Maxhuni miettii.

Hyvinkäällä lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Edon on viettänyt kesiään vanhempiensa kotiseuduilla Mitrovicassa ja Pristinassa. Kesälomiin on lukeutunut lukuisat katukoripallo-ottelut paikallisten pelaajien kanssa.

- Lukemattomia tunteja on tullut pelattua siellä paikallisia vastaan joka kesä. Vaikka mä oon ikäni asunut Suomessa, kyllä mä silti koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja. Isältähän se vahvasti tulee.

Pelinrakennus hyvissä käsissä, Koponen kakkospaikalla hyvä ”henkivakuutus”

Susijengin historian tuntevalle on tiedossa, että viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan maajoukkueen peliä on pyörittänyt kaksi virtuoosimaista ja vahvatahtoista pelinrakentajaa – vuosituhannen taitteesta alkaen Teemu Rannikko ja sen ensimmäisen vuosikymmenen lopusta asti Petteri Koponen.

Rannikko ripusti tossut naulaan maajoukkuetasolla syyskesän 2017 EM-kisojen jälkeen, kun taas Koponen on palannut Euroopan rahakentiltä Korisliigaan ja tehnyt siirtymää heittävän takamiehen paikalle. Viitteitä uudesta aikakaudesta nähtiin vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa, joissa Maxhuni kellotti paikoin isoja minuutteja joukkueen pelinrakentajana.

- Isot saappaat siellä on täytettävänä, mutta se on ollut tiedosta ihan ekasta päivästä asti, kun mä Susijengiin tulin, Maxhuni arvioi.

- Mä näen itse, että meillä on jengissä ihan hyvä tilanne pointin paikalla. Jammu (Wilson) on tossa vielä, sitten on Ilaria (Seppälää), Henkkaa (Kantonen), Lassia (Nikkarinen). Me osataan kaikki pistää pallo liikkeelle ja tiedetään joukkueena, miten prässit ja träppäykset puretaan.

Lisäksi, Maxhuni muistuttaa, Petteri Koponen on joukkueessa edelleen. Vaikka ”Kenraali” ei enää viiletä päästä toiseen kuin nuoruutensa päivinä, hänen kokemuksensa rauhoittaa koko joukkueen.

- Mulla on tosi turvallinen olo, kun Petsku on takakentällä mun vieressä. Mä tiedän sen, että olisi minkälainen tilanne tahansa, sille voi tarpeen tullen antaa pallon ja se hoitaa kyllä.

Kroatian kielikin luonnistuu

Keskustelu kääntyy takaisin Jugoslavia-koripallon perinteisiin, kun sunnuntaina vastaan saapuu menneiden vuosikymmenten eurooppalainen koripallon suurmaa Kroatia.

Kroatia kutsui viime kesän olympiakarsintoihin kokoon todellisen Dream Teamin NBA- ja Euroliiga-pelaajineen kaikkineen, mutta jäi suureksi pettymyksekseen Tokion olympiakisojen ulkopuolelle. Nyt Kroatia hakee uutta tulemista keski-iältään 23-vuotiaalla ryhmällä, jolta odotetaan suuria 2020-luvun jälkipuoliskolla.

Paljon on Maxhunin ja muun Susijengin takakentän varassa, sillä Kroatia painosti karsinta-avauksessa Sloveniaa vastaan pallollisia pelaajia intensiivisesti koko kentällä. Varmaa on, että nuoret kroaatit eivät anna sunnuntai-illan isäntäjoukkueelle mitään ilmaiseksi.

- Se ei tuu minkäänlaisena yllätyksenä, että Kroatia ottaa pallollista ylhäältä. Enkä mä halua paukuttaa henkseleitä, mutta mä otan sen haasteena. Mä oon vähän kuin oppinut siihen, että niin pointteja kuuluu puolustaa, Maxhuni miettii.

Maxhunin tausta Jugoslavia-koriksen parissa on tässä suhteessa hyvä bonus, sillä eri etnisistä taustoista lähtöisin olevia pelaajia vastaan pelatessaan myös kieli tarttui mukaan.

- Sanotaan, että mä ymmärrän arviolta 90% siitä, mitä kroatialaiset kentällä puhuu. Se on ihan kiva bonus, mä voin sillä lailla vähän ”scoutata” niitä ja ehkä vähän antaa niille trash talkiakin.

Olisiko jotain tiettyä kroatiankielistä hiillostuslausetta, jota Edon voi opettaa suomalaisille faneille?

- Ehkä mä jätän ne kentälle, Edon naurahtaa.

Susijengi ja Kroatia kohtaavat sunnuntai-iltana 28.11. klo 19.00 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Jim-kanavalla ja Ruutu-palvelussa klo 18.30 alkaen.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia