Juho Nenonen: ”En koskaan luovuttanut maajoukkueunelmani suhteen”

25.7.2016 19:20 Juho Nenonen, 28, sai viimeksi kutsun miesten maajoukkueleiritykseen kesällä 2010. Ehti vierähtää kuusi vuotta ennen kuin laitahyökkääjä sai toisen tilaisuutensa sinivalkopaidassa. Uransa parhaan kauden Korisliigan Salon Vilppaassa ja Argentiinan liigan Regas Corrientesissa pelannut Nenonen pitää Susijengi-kutsua vuosien määrätietoisen työn tuloksena.

Kausi 2015/16 oli Nenosen pitkän pääsarjauran toistaiseksi paras.

Opeteltuaan joukkueen johtavan kotimaisen pelaajan roolia Lapuan lakeuksilla kaudella 2014/15 Nenonen siirtyi Salon Vilppaaseen ja omaksui joukkueen ”liiderin” roolin täydellisesti. Nenosen Vilpas pakotti sittemmin mestaruuden voittaneen Kouvot jatkoajalle viidennessä puolivälieräottelussa, ja kauden päätösgaalassa Nenonen palkittiin kauden kehittyneimpänä pelaajana.

Lähes välittömästi kauden päätyttyä Nenonen lensi Buenos Airesin kautta Corrientesiin, Argentiinan liigan kautta aikain ensimmäiseksi suomalaispelaajaksi. Nenosen kaukoheitot, puolustuspään rouhinta ja kyky ottaa yleisönsä poikivat uuden pestin Argentiinaan, runkosarjavoittaja Ciclista Olimpico de la Bandaan.

Tapahtumat ovat seuranneet toisiaan ja koripalloileva maisteri on yrittänyt pysyä kyydissä.

- Aika monet ovat kysyneet, olenko edelleenkään ymmärtänyt, mitä kaikkea on tapahtunut. Luulen, että olen vähitellen sisäistämässä asioita ja voin sanoa, että kaikki on mennyt nappiin, hymyilee Nenonen.

Nenonen johtaa viime kauden menestyksensä syyt vuoden takaisiin tapahtumiin. Runsaasti peliminuutteja tuonut kausi Lapuan Kobrissa päättyi rannevammaan, jonka jälkeen Nenonen löysi harjoitteluunsa uuden sisällön ja rytmin.

- Ranteeni leikattiin helmi-maaliskuussa 2015, ja pääsin aloittamaan fysiikkatreenit saman vuoden huhtikuussa. Tavallisesti valmistautumisaika kausien välillä on lyhyehkö, mutta operaation johdosta mulla oli yhtäkkiä todella paljon aikaa käytettävissäni, Nenonen kertaa.

- Sommitteltiin SAHA Trainingin Harri Yrttiahon ja Samuel Haanpään kanssa mun treeniohjelma kokonaan uusiksi. Syksyllä liigakauden alkaessa huomasin, että omasta kropasta sai ihan eri tavalla asioita irti kuin koskaan ennen. Yhtäkkiä löysin itseni pelaamasta Argentiinan liigaa ja sillä tiellä ollaan edelleen.

”Käsi on osa palloa”

Argentiina on koripallomaa – siitä osoituksena esimerkiksi kesän 2015 Amerikan mestaruuskilpailujen hopeamitali, 2004 Ateenan olympialaisten koripallokulta sekä tukku maailman huippukoripalloilijoita aina Manu Ginobilista Luis Scolaan ja Carlos Delfinosta Pablo Prigioniin.

Vaikka Argentiinan huiput pelaavat pitkälti NBA:ssa ja Euroliigassa, myös maan korkein koripalloliiga on kovatasoinen, Euroopasta tasoltaan lähimpänä kenties Belgian liigaa tai Turkin kakkosliigaa. Hallit ovat täynnä, kovat otteet sallitaan ja joukkueissa on tasaisesti veteraaneja ja nuoriso-osastoa.

- Argentiinalaiset vitsailevat, että koripallo on maan viidenneksi suosituin laji – sijat 1.-4. vievät jalkapallo. Argentiina on fudishullu maa, mutta koripalloon fanaattisesti suhtautuvia on paljon, Nenonen kuvailee.

- Jokaisessa joukkueessa on 12 ammattilaista, joten monet joukkueet värväävät ulkomaalaispelaajansa roolipelaajiksi, jotka täydentävät argentiinalaisia. Ammattilaisuus takaa senkin, että vanhemmilla pelaajilla on mahdollisuus jatkaa uraansa pidempään kuin vaikkapa Suomessa. Tämän vuoden mestarijoukkueessa väänsi esimerkiksi vuoden 2004 olympiakultamitalisti Walter Herrmann (37 v).

Jos Nenonen kuuluu Korisliigassa sarjan kookkaimpaan kymmenykseen, Argentiinassa hän pääsee pelaamaan paremmin kansainvälisen koripallon lainalaisuuksien mukaan. Korin alla painitaan, skriineissä viuhuvat kyynärpäät ja pelaajilla riittää muskelia ja massaa.

- Meidänkin sentterit olivat 210-senttisiä ja toinen nelospaikan pelaajamme 206-senttinen. Nelospaikalla olen vielä suurin piirtein pelipaikkani kokoinen, mutta vitospaikalla sai painia ihan tosissaan. Koutsi tykkäsi myös siitä, että olen riittävän liikkuva pakittaakseni palloskriinin vaihdon jälkeen kolmospaikkaakin, kuvailee Nenonen.

- Argentiinassa saa myös pelata järjettömän kovaa. Siellä lähtökohta on, että käsi on osa palloa ja pieni kahva saa olla koko ajan mukana. Argentiinaan meneville pelaajille kuulemma kestää totutella siihen, mutta mä olin alusta asti ihan fiiliksissä.

Maajoukkueunelma toteutui

Regas Corrientesin kevätkausi 2016 päättyi puolivälierävaiheeseen, mutta jo varhaisessa vaiheessa oli selvää, että Nenonen tulisi saamaan sopimuksen Argentiinaan myös kaudeksi 2016/17.

Eräs tavoite toteutui myös Nenosen vielä pelatessa Argentiinan pudotuspelejä, kun Susijengin komentaja Henrik Dettmann kutsui Tapiolan Hongan kasvatin miesten maajoukkuerinkiin – kuuden vuoden tauon jälkeen.

- En koskaan luovuttanut maajoukkueunelmani suhteen. Monen vuoden ajan tavoitteeni oli, että kairaan itseni takaisin rinkiin, tavalla tai toisella – tuon sitten levypallopeliä, kovaa puolustusta tai tsemppiä, Nenonen kertoo.

Aika on myös tuonut perspektiiviä. Nenonen kertoo, ettei koe olleensa valmis maajoukkueympyröihin vielä kesällä 2010, jolloin hän kuului Susijengin rookie-troikkaan yhdessä Antti Kanervon ja Petri Heinosen kanssa.

- Olin totta kai omalla työlläni ansainnut paikan yrittää, mutta en ollut millään lähelläkään sitä, että olisin taistellut tilaisuudesta vetää maajoukkuepaidan ylleni.

- Viimeiset kuusi kautta ovat antaneet minulle mahdollisuuden kehittyä pelaajana ja kuroa umpeen sitä etumatkaa, joka minun ja muiden maajoukkuepelaajien välillä oli kuusi vuotta sitten. Tosi mahtavaa, että olen ansainnut näin ”vanhanakin” pelaajana tilaisuuden näyttää, mitä osaan.
 

Susijengi kohtaa Tampereen Hakametsän jäähallissa lauantaina 30.7. Belgian klo 19:00.

 

Lisätietoja: Juho Nenonen
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

5.4.2017 Haastattelu

Espanjan pudotuspelit aloittava Vilma Kesänen: ”Ferrol on herännyt naiskorikseen”

Naarassusien pelintekijä Vilma Kesänen, 28, ja Universitario de Ferrolin pudotuspeliurakka Espanjan pääsarjassa Liga Femeninassa alkaa tänään keskiviikkoiltana, kun Ferrol saa vastaansa isokokoisen Gipuzkoa UPV:n. Seurahistoriansa parasta kautta pelaava Ferrol on saanut hullaannutettua kotikaupunkinsa loistavilla otteillaan.

Näytä lisää vastaavia