Lassi Tuovi ei anna vaikean harjoituskauden vaivata – ”Mietin mieluummin huomista kuin eilistä”

25.9.2020 14:12 Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa ranskalaisen SIG Strasbourgin päävalmentajana. Maailmalla vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös Strasbourgin valmistautumiskauteen, mutta Tuovi keskittyy mieluummin asioihin joihin voi itse vaikuttaa.

Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa Strasbourgin päävalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koronapandemia keskeytti Ranskan liigan maaliskuussa eikä sarjaa pelattu loppuun kesän aikana. Tuovi käytti ajan hyväkseen rakentaessaan tämän vuoden joukkuetta.

- Lähtökohtaisesti valmentajat pyrkivät välttää sattumia ja epätietoisuutta, mutta nyt ne ovat joka päivä läsnä. Se tuo tietenkin oman lisänsä. Keväällä ja kesällä pääsin kuitenkin valmistautumaan hyvin ja keskittymään rekrytointiin huolella, ja tein paljon töitä pelaajarekrytoinnin kanssa, Tuovi kertoo.

Nykytilanne on kuitenkin aiheuttanut vaikeuksia valmistautumiseen. Harjoituspelejä on jouduttu perumaan muun muassa koronaepäilyjen takia ja se on luonnollisesti vaikuttanut joukkueen toimintaan.

- Tässä on tapahtunut kaikenlaista eikä harjoituskausi ole mennyt suunnitelmien mukaan, muttei se ole varmaan mennyt muillakaan. Meiltä peruttiin kahdeksasta harjoitusottelusta neljä, joten valmistautuminen on ollut vähän vajaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Pelaajilla oli pitkä tauko epeleistä, mutta Tuovi oli positiivisesti yllättynyt pelaajien tunnollisuudesta pitkän tauon aikana.

- Ensiksi piti ottaa huomioon se, että pelaajilla oli erilainen lähtökohta harjoituskauteen, kun joillakin saattoi olla lähes puolen vuoden tauko peleistä. Moni oli kuitenkin pitänyt kunnostaan tosi hyvää huolta. He olivat motivoituneita pitämään pitkän tauon aikana itsensä kunnossa, kun usein kesälomalla he ottavat vain rennosti. Parketilla oli sitten eri asia ja koripalloon totuttautuminen vie aina hetken.

Vallitsevat olosuhteet ovat iskeneet kovalla kädellä seurojen talouteen ja se on näkynyt myös Strasbourgissa. Kun ennen joukkueeseen hankittiin kokeneita Ranskan maajoukkuepelaajia ja sarjan tähtikategorian taitureita, täksi kaudeksi Tuovi lähti rakentamaan budjetin raameissa nuorekkaampaa, mutta samalla nälkäisempää joukkuetta.

- Meilläkin budjetti tippui valtavasti emmekä voi enää hankkia sellaisia tähtipelaajia joihin täällä on totuttu. Nyt meidän oli etsittävä kehityskelpoisia ja potentiaalisia pelaajia, jotka tulevat meille kehittymään ja näkevät meidät ehkä välietappina isompiin seuroihin. Meillä on muutama erittäin potentiaalinen nuori pelaaja, jotka saattavat tulevaisuudessa yltää Euroliiga-tasolle saakka.

Strasbourg eteni viitenä vuotena peräkkäin Ranskan liigan finaaliin kausina 2012-17, mutta pari edelliskautta ovat olleet joukkueelle vaikeampia. Menestysvuosina Strasbourgissa oli vahva ydinryhmä, joka kantoi joukkuetta. Parina edelliskautena joukkueessa on kuitenkin ollut liikehdintää totuttua enemmän ja se on samalla näkynyt myös tuloksissa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Täksi kaudeksi Strasbourg muutti strategiaansa uuden urheilutoimenjohtajan ja Tuovin johdolla.

- Menestysvuosina Strasbourgilla oli aina tiivis runko, mutta nyt viimeiset kolme vuotta pelaajia on tullut ja mennyt. Sellaisen päälle on vaikea rakentaa pitkällä tähtäimellä. Myös faneille on vaikea samaistua joukkueeseen ja pelaajiin, kun ne vaihtuvat koko ajan. Siksi teimme kolmen ranskalaispelaajan kanssa heti kolmen vuoden sopimukset, että saamme heidät sitoutettua tähän.

Tuovi sai lähes kaikki haluamansa pelaajat joukkueeseen ja on tyytyväinen miehistönsä koostumukseen.

- Meillä on työteliäitä pelaajia, jotka ovat valmiina tekemään hommia ja pelaamaan taistelevaa korista. He ovat valmiita tekemään töitä mennäkseen eteenpäin, eivätkä tule hallilla vain odottamaan seuraavaa peliä.

Tuovi toivoo näkevänsä joukkueeltaan vauhtia ja atleettista koripalloa sekä kovaa työntekoa.

- Meillä on aika fyysinen jengi ja tulemme pelaamaan sellaista altavastaajakorista puolustamalla intensiivisesti ja fyysisesti. Puolustuksemme erikoisuus on se, ettei meillä ole oikein isoa pelaajaa, muttei meillä ole myöskään yhtään hidasta pelaajaa. Meillä on nopea ja urheilullinen joukkue ja pystymme pelaamaan liikkuvaa koripalloa. Hyökkäyksessä vahvuutenamme on todella kova laituriosasto. Faniemme pitää ymmärtää, ettemme ole aina peleihin lähdettäessä suosikkeja edes kotikentällä, vaan meidän pitää pystyä tekemään enemmän töitä kuin vastustaja.

Lassi Tuovi ajattelee asioista positiivisesti. (Kuva: Ville Vuorinen)

Viime kaudella Strasbourg oli jäämässä ulos pudotuspeleistä ollen sarjassa kymmenentenä kauden keskeytyshetkellä. Tällä kaudella Tuovin tavoitteena on nostaa joukkue takaisin sinne minne se kuuluukin.

- Saa nähdä miten kausi lähtee käyntiin, kun ei hirveästi tiedä näistä voimasuhteista vielä. Strasbourgin pitää taistella kuitenkin aina vähintään pudotuspelipaikoista, eli kyllä me ylemmästä kahdeksasta paikasta haluamme taistella mieluummin kuin kahdeksasta alemmasta. Lähiviikkojen tärkein tavoite on kuitenkin pysyä terveenä.

Tuovi aloitti kauden päävalmentajana viimeksi vuonna 2014, kun hän toimi LrNMKY:n pääkäskijänä Korisliigassa. Sen jälkeen hän on kartuttanut valmentajakokemustaan apuvalmentajana ennen kuin nousi viime talvena Strasbourgin päävalmentajaksi. Hän myöntää paineiden olevan eri luokkaa päävalmentajana, mutta kääntää asian mieluummin positiiviseksi haasteeksi.

- On siinä kieltämättä eroa, mutta samalla tämä on ollut unelmana, ja olen halunnut painetta ja vastuuta. Olen elämäntyyliltäni sellainen ihminen, että elän tässä ja nyt ja mietin mieluummin huomista kuin eilistä, Tuovi heittää.

Strasbourgin kausi alkaa lauantaina Le Mansin vieraana.

Henkilöt

 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

Näytä lisää vastaavia