Bisons pelaa trendejä vastaan – tuore päävalmentaja Juri Heinämäki on kerännyt ympärilleen kookkaan kokoonpanon

28.9.2023 13:00 Bisons Loimaa lähtee jälleen yrittämään paikkansa vakiinnuttamista Korisliigassa. Operaatiota luotsaamaan on palkattu Juri Heinämäki, joka hakee etuja kaikella muulla kuin muita matkimalla.

Miesten Korisliigan viimeisin sarjanousija on jokaiselle koripallofanille tuttu nimi Bisons Loimaa. Seuralla on historiassaan peräti kaksikin Suomen mestaruutta 2010-luvun alulta, mutta viime vuosina joukkue on joutunut ramppaamaan edestakaisin Korisliigan ja Miesten 1. Divisioona A:n väliä. Nyt loimaalaisilla on jälleen iskemisen paikka, sillä seura nousi viime kevään pelimenestyksellään pääsarjaan Tapiolan Hongan tilalle.

Uusi päävalmentaja Juri Heinämäki tarttuu tuumasta toimeen tehdäkseen tästä kaudesta parhaan miesmuistiin, mutta hän tiedostaa, että lähtökohta on jotakin aivan muita kuin kaikilla muilla joukkueilla liigassa.

– Meidän täytyy lähestyä tavoitteitamme ottamalla yksi peli kerrallaan. Täysin riippumatta vastustajasta, oli se sitten Kauhajoki tai Korihait, pelaamme voitosta ja keräämme sarjapisteitä. Totta kai iso tavoitteemme runkosarjan päätteeksi on paikka ylemmässä jatkosarjassa, mutta en näe tässä vaiheessa järkevänä mennä asioiden edelle tuijottamalla lopputavoitteita käsillä olevan ottelun sijasta.

Joukkueen minimitavoite on totta kai selvä. Sitä ei tarvitse Heinämäen erikseen edes mainita, sillä jokainen pystyy ilman ennustajanlahjojakin päättelemään, että ensimmäinen askel menestykseen pitkällä aikavälillä on pysyä sarjassa. Heinämäki vahvistaa asian ja toteaa, että Bisons, jos joku, ansaitsee tämän saavutuksen.

– Tämä on urani neljäs Korisliiga-organisaatio, ja voin rehellisesti sanoa, että täällä asiat hoidetaan hyvin. Budjetti ei ehkä ole Suomen suurin, mutta toimintaympäristö on määrätietoinen ja tavoitteellinen. Kyllä tällaisen seuran pitää pystyä vakiinnuttamaan paikkansa taas Korisliigassa.

Miten tällaiset tavoitteet sitten saavutetaan? Heinämäki kertoo, että kesätauolla joukkueen rakentamiseen suhtauduttiin realistisesti ja lähdettiin liikkeelle sillä ajatuksella, että pienehköllä budjetilla ei kannata yrittää matkia muiden kokoonpanoja vaan päinvastoin, luoda jotakin omaa.

– Ryhdyimme trendien vastaisesti kasaamaan isojen pelaajien kokoonpanoa. Meillä on kentällä perinteinen sentteri ja iso laitahyökkääjä sekä vahvistuksena löytyy kaksimetristä takamies–laituriakin. Myös kotimainen osastomme on keskivertoa kookkaampia pelaajia. Haemme etua siitä erosta muihin nähden, että pallotaidon sijaan pelipaikoilla kahdesta viiteen painotamme kokoa.

Lähestymistapa todellakin on poikkeuksellinen. Koripallossa on parinkymmenen viime vuoden aikana tapahtunut ilmiö, jossa yhä enemmän ja enemmän pelaajia on alkanut siirtyä kaaren sisäpuolelta ulos, ja usein puhutaan jopa pelipaikattomasta koripallosta. Heinämäki toteaa, että tuskin Bisonskaan niin sanotusti ysärille asti on pelityylissään menossa, mutta hyvin todennäköisesti sisäpelaamista on luvassa enemmän kuin muilla.

– Jostain se kilpailuetu täytyy haalia. Jos yrittää rakentaa vähemmillä pelimerkeillä samaa kuin muut, niin todennäköisesti sen kilpailun häviää. Siksi olemme päättäneet sivuuttaa monet kuumimmat trendit ja kunnioittaa perinteitä.

Omanlaistaan etua Bisonsille tuo sekin, että heillä on ollut kokoonpano valmiina jo hyvän aikaa. Valmentaja kehuu sitä sen verran tasaiseksi laadussa, että muutamalla loukkaantumisellakaan tekeminen ei missään nimessä pääse romahtamaan. Tähän mennessä näkemänsä perusteella hän uskaltaa olla optimistinen.

– Olen ollut tyytyväinen pelaajien sitoutumiseen ja oppimisenhaluun. Se on kuitenkin väistämätön fakta, että kun kentän laidalla on uusi valmentaja ja pelaajat tulevat hyvin monenlaisista eri peliympäristöistä, niin se vaatii työtä ihan jokaiselta, että pelaamisemme kehittyy. Tähän mennessä joka ikisellä kerralla olemme pystyneet perusasioitamme parantamaan. Otamme pitkiä loikkia oikeaan suuntaan.

Bisons Loimaa 2023-24 pähkinänkuoressa

 
5.5.2024 19:19 Korisliiga

BC Nokia seurahistorian ensimmäisen kerran Korisliiga-finaaliin!

BC Nokian historiallinen välierävoitto ratkesi pisteen turvin. Katajan Thomas Tumbalta nähtiin tappiossa 32 pisteen tuplatupla.

4.5.2024 21:59 Korisliiga

Seagulls finaaliin – Okko Järvi tykitti huimat pisteet kaaren takaa

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen seitsemän ottelun välierätaisto päättyi Seagullsin voittoon.

3.5.2024 20:46 Korisliiga

Kataja venytti välierät seitsemänteen otteluun – ratkaiseva kohtaaminen sunnuntaina Nokialla

Kataja Basket kaatoi BC Nokian Joensuussa ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.

2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

1.5.2024 21:41 Korisliiga

Kataja ei taivu – Richaud Packin hurja pisteilta siivitti kavennusvoittoon

Kataja Basket kiri loppusuoralla BC Nokian edelle ja voitti kriittisen ottelun kolmen pisteen turvin.

29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

Näytä lisää vastaavia