Divaripelit kovenevat, kärkitaisto FoKoPo-ToPo 27.11.

25.11.2004 Tulevana lauantaina (27.11.) pelataan yksi miesten I divisioonakauden tärkeimmistä kamppailuista, kun helsinkiläinen ToPo matkaa Forssan Koripoikien vieraaksi. Divisioonan kärkitaistosta ollaan kohistu koripallopiireissä jo jonkin aikaa. Perinteikkäällä Forssalla on yksi ainoa tavoite Torpan tavoin, nousu Sparliigaan. Lauantain ottelulla voi olla suurikin merkitys keväällä, kun suora sarjanousijan paikka ratkotaan.

Sekä FoKoPo:n että ToPo:n joukkueet kestävät vertailun liigajoukkueisiin ja molempien katsojakeskiarvot ovat olleet nousussa tällä kaudella. Lauantain otteluun sopiikin odottaa yleisöryntäystä. Lisämielenkiintoa otteluun tuo ToPo:n päävalmentaja Timo Niemisen paluu kotikonnuilleen Forssaan. Niemisen muistissa on vielä legendaarinen välieräsarja vuodelta 1994, kun FoKoPo ja ToPo kohtasivat mestaruussarjan välierissä. Nieminen käskytti silloin forssalaisia ja välieräsarjassa ei napattu yhtään kotivoittoa. ToPo eteni finaaleihin voitoin 3-2 ja otti ratkaisevan voiton Forssassa. Tätä samaa "vierasetua" ToPo yrittää jälleen käyttää.  

ToPo ja FoKoPo ovat divarin ainoat yhden tappion joukkueet ja tappelevat suoran nousijan paikasta. Sunnuntaina ToPo:lla on kotiottelu Turun Namikaa vastaan ja heti seuraavana viikonloppuna ToPo:n vieraaksi saapuu kolmas nousijasuosikki Team Componenta Karkkilasta. FoKoPo ei ole hävinnyt yhtään ottelua kotikentällään Feeniksin Urheilutalossa, ToPo haluaa laittaa tämän sarakkeen uusiksi ja saalistaa arvokkaat pisteet Helsinkiin. Vierasvoitto kärkiottelusta veisi Torpan divisioonan kärkeen. 

Hemdahlit raatavat nyt liigapaikan puolesta 

Satoja ja taas satoja otteluita mestaruussarjassa, tukku mestaruuksia, lukuisia europelejä, jatkuvaa reissaamista. Voisi luulla puhuttavan jo uransa loppuvaiheilla olevasta pelaajasta, mutta ei sittenkään. Kyse on pitkän ja menestyksekkään uran omaavista, ToPoon siirtyneistä Jukka ja Markus Hemdahlista. Jukalla mittarissa vasta 25 vuotta ja Markuksella ikää on 28 vuotta, uraa on siis kosolti vielä jäljellä jos miehet niin vaan haluavat. Täksi kaudeksi Torpan Poikiin ja I divisioonaan, jäähdyttelemäänkö? Vaiko hakemaan uusia tuulia korisuralle? Seuraavassa veljesten mietteitä divarin tosipelien kynnyksellä. 

Hemdahlit allekirjoittivat ToPo:n kanssa sopimukset kesäkuun 1. päivänä. Siitä on aikaa lähes puoli vuotta ja divisioona on ollut vauhdissa pari kuukautta. Paljon on ehtinyt tapahtua niin parketilla kuin varmasti pään sisälläkin. Vaikka ToPo harjoittelee keskimäärin viisi kertaa viikossa, ovat veljekset tottuneet hurjaan, yli kymmenen kerran viikottaiseen määrään. Divarin pelitahti on myös varsin verkkaista verrattuna miesten aikaisempiin kausiin, divarissa pelataan keskimäärin yksi peli per viikko.  

- ToPo:ssa olemani aika on ollut mahtavaa ja kaikki on sujunut paremmin kuin olin osannut odottaakaan. On ollut ilo pelata kokeneiden sekä lahjakkaiden kavereiden kanssa joukkueessa, jossa kaikki tekevät parhaansa juuri joukkueen eteen. ToPo:ssa olen taas saanut todeta sen, minkä takia aloitin koripallon 6-vuotiaana, korista on oikeasti kiva pelata. Monet ovat epäilleet veljeni ja minun periaatteita lähteä I divisioonaan pelaamaan ja monet ovat myös kutsuneet meitä ja muita pelaajiamme jäähdyttelijöiksi. Epäilijöille voin vain todeta, että tulkaa paikan päälle peleihin toteamaan kuinka joukko "jäähdyttelijöitä" vuodattaa hikeä ja verta. Haluan, että nousemme Sparliigaan ja ensi kaudella haluan osaltani auttaa ToPo:n Suomen mestaruuteen. Kaikki on mahdollista, pamauttaa Jukka. 

- Kyllä tämä I divarissa pelaaminen on täysin toista mihin olen viime vuosina tottunut. Suoraan puhuen kaipaan edelleenkin sitä SM-sarjatason urheilullista puolta, johon totuin Hongassa pelatessani, eritoten (Hongan valmentajan) Pavicevicin alaisuudessa. Sisimmässäni asuu edelleenkin ammattiurheilija, ja se kipinä ei tämän divarivuoden aikana sammu. Joten nähtäväksi jää mitä tämän divarikauden jälkeen tapahtuu, varsinkin jos onnistumme nousutavoitteessamme. Edellä mainituista seikoista huolimatta olen silti erittäin tyytyväinen päätökseeni tulla ToPoon pelaamaan. Joukkueella on selvä urheilullinen tavoite, jonka eteen teemme töitä loistavalla porukalla, analysoi vuoden 2002 SM-finaalien arvokkain pelaaja Markus. 

Tehokaksikko tuhoaa vastustajan hyökkäykset 

Veljespari on ollut monelle vastustajalle ylitsepääsemätön este. 195-senttinen Jukka prässää koko kenttää kuin terrieri, eikä mies irtoa vartioitavastaan kirveelläkään. Markuksen 202-senttinen kroppa seisoo puolustuksen muurina korin läheisyydessä, lakaisee heittoyritykset katsomoon ja poimii irtopallot käsiinsä. Jukka on divarin kärkikymmenikössä riistoissa.

Markus löytyy kärkisijoilta heittotarkkuudessa, levypalloissa ja torjunnoissa. Varsin kovia suorituksia, sillä ToPo käyttää laajaa rotaatiota ja harvoin kukaan pelaa yli 30 minuuttia ottelussa. Markuksen rooli on monin tavoin näkyvämpi kuin nuoremman veljeksen, moni maallikko saattaisikin ainoastaan tilastoja katselemalla erehtyä Jukan roolin tärkeydestä. Kaikki, jotka ovat miestä vastaan pelanneet sen tietävät.

ToPo on tilastojenkin valossa ollut kirkkaasti divisioonan kovin puolustusjoukkue, omiin on kolissut alle 70 pistettä ottelua kohden. Veljeksillä on tästä suuri vastuu. Korintekokin luonnistuu Hemdahleilta, päävastuun ovat tähän mennessä siitä kuitenkin kantaneet Ville Tuominen, Timo Parviainen ja Maurizio Pratesi. 

- Puolustavan pelaajan rooli on tullut minulle luonnostaan. Junnusta lähtien olen aina pitänyt enemmän puolustamisesta kuin hyökkäämisestä. Vaikka en ole mikään tekninen pelaaja ja minulla on puutteita hyökkäyspelissäni, niin yritän korvata puutteeni kovalla asenteella ja puolustustyöskentelyllä. Näillä avuilla olen saanut paljon peliaikaa ja luottamusta vaativilta ja osaavilta valmentajiltani. Vaikka en tekisi ottelussa pisteen pistettä, niin enemmän minua harmittaa se, jos joukkueeni häviää tai puolustamani pelaaja tekee minua vastaan edes yhden pisteen, heittää Jukka roolistaan.

- Minun roolini on kautta urani ollut melko puolustusvoittoinen ja myös ToPo:ssa tämä roolini korostuu yhdessä Jukan kanssa. En ole koskaan pahemmin ajatellut paljonko tein pisteitä. Pääasia on, että oma joukkue on voittanut ja olen pelannut puolustuksellisesti hyvän pelin. Tätä ajatusta yritän toteuttaa myös ToPo:ssa ja auttaa tällä tavalla joukkuettani tavoitteissaan. Näyttää myös siltä, että koko joukkueemme on sisäistänyt hyvin puolustuksen merkityksen pelillemme. Toivon, että olemme Jukan kanssa olleet tietyssä mielessä suunnannäyttäjiä muillekin joukkuekavereille, sanoo Markus omasta ruudustaan. 

Viikonlopun taisto on herkkua veljeksille 

Vierailuaan Forssaan Hemdahlin veljekset odottavat vesi kielellä.

- Tottakai tälläisessä pelissä on latinkia ympärillä, sillä nyt pelataan divarin kärkipaikasta. Toisaalta jokaiselle joukkueelle, joka mielii suoran nousijan paikalla, on jokainen peli yhtä tärkeä. Eli sinänsä tämä peli ei paljoakaan eroa valmistautumisen osalta muihin peleihin. Uskon edelleen siihen, että jos teemme sovitut asiat hyvin ja painotamme hyvän puolustuksen merkitystä niin pisteet matkaavat mukaamme Munkkaan, kommentoi Markus tulevaa taistoa. 

- Vaikka kaikkiin otteluihin täytyisi asennoitua samalla tavalla, niin kuitenkin nämä tärkeät pelit ovat ihan oma lukunsa. Peleihin mennessä hieman jännittää ja adrenaliini virtaa. Tämä siivittää minut entistä parempaan suoritukseen ja voittoon. Toivottavasti tälläkin kertaa, päättää Jukka. 

Aleksi Valavuori
Kirjoittaja on ToPo:n toiminnanjohtaja



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_i_divisioona/

Asiat

 
25.4.2024 21:21 Miesten I divisioona A

Tapiolan Honka vei miesten I divisioonan finaalit ja palaa Korisliigaan

Tapiolan Honka pääsi lunastamaan paikkansa Korisliigaan kaudelle 2024-25, kun Honka kaatoi Jyväskylä Basketball Academyn miesten I divisioona A:n kolmannessa finaaliottelussa 94-63 (46-36) Tapiolan Liikuntahallissa. Honka voitti finaalit suoraan 3-0.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

23.4.2024 21:34 Naisten Korisliiga

ToPo on naisten Suomen mestari

Yli tuhatpäinen yleisö pääsi seuraamaan, kun Naisten Korisliigan mestaruus ratkesi Kisahallissa. ToPo vei kolmannen ottelun 92-85 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä naisten mestaruutta.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.4.2024 21:57 16-vuotiaiden tyttöjen SM

Helsingin NMKY on 16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari

16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari selvisi tänään Honkahallilla, kun Helsingin NMKY voitti Tapiolan Hongan SM-sarjan loppuotteluiden toisessa pelissä 47-64 (26-38). HNMKY voitti loppuottelut 2-0.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

22.4.2024 12:25 Susijengi

Susijengi avaa olympiakarsintakesänsä eksoottista vierasta vastaan Espoo Metro Areenalla

Susijengi saa olympiakarsintakesän avausotteluunsa juhannuksen jälkeisellä viikolla vastaansa harvinaisen vieraan, kun moninkertainen MM-kisakävijä Uusi-Seelanti saapuu Espoo Metro Areenan sudenpesään tiistaina 25.6. ottamaan mittaa Lauri Markkasen, Mikael Jantusen ja muiden susitähtien kunnosta.

21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.

Näytä lisää vastaavia