Jouni Eho nousi Rovaniemeltä aina maajoukkueeseen asti, nyt hän toimii Pyhtään kunnanjohtajana koripallo-opein

12.7.2019 12:33 Jouni Eho teki koripallouransa aikana miltei mahdottomasta mahdollisen, kun hän nousi Rovaniemeltä Davidsonin yliopistoon ja lopulta aina miesten maajoukkueeseen asti. Mitä sellaista koripallo opetti hänelle, josta on hyötyä nykyisessä pestissään?

Jouni Eho veti miesten maajoukkueen pelipaidan päällensä kuudesti. Kuva: Jukka Koskinen

Ehon koripalloura päättyi keväällä 2008 KTP:n paidassa, jossa hän pelasi uransa viimeiset kolme kautta. Eho pelasi 221 Korisliiga-ottelua neljässä eri seurassa. Eho oli voittamassa alle 22-vuotiaiden SM-kultaa Pussihukissa vuonna 2000, SM-pronssia hän saavutti Katajan paidassa 2005. 

- Tie on kuljettanut miestä. Minua on aina ohjannut uteliaisuus kaikkea uutta kohtaan. Pelko on karissut, kun lähdin aikaisessa vaiheessa Rovaniemen lintukodosta eteenpäin. Päätä ei ole huimannut missään vaiheessa, kun tie on vienyt aina yllättävimpiin paikkoihin, Eho toteaa.

Eho pelasi uransa aikana kuusi miesten maaottelua, mutta silti paras koripallomuisto löytyy nuoruusvuosilta Rovaniemeltä.

- Rovaniemellä tahkosin ja treenasin yksin valtavia määriä joukkuetreenien ulkopuolella. Rovaniemen NMKY:stä oli pitkä matka nuorisomaajoukkueeseen. Sinne päästyäni nälkä kasvoi syödessä. Päässäni samalla loin mielikuvaa halusta päästä joskus koripallon parissa muualle. Ja se lopulta toteutui, Eho muistelee. 

Eho pelasi uransa aika 221 Korisliiga-ottelua ja oli voittamassa SM-prossia Katajan paidassa keväällä 2005.
Eho pelasi uransa aika 221 Korisliiga-ottelua ja oli voittamassa SM-prossia Katajan paidassa keväällä 2005.

Eho opiskeli kansainvälistä politiikkaa ja pelasi Davidsonin yliopistossa NCAA:n ykköstasolla. Pari vuotta Ehon jälkeen samasta koulusta koripallomaailman tietoisuuteen alkoi Golden State Warriorsin takamies Stephen Curryn tarina. 

- Davidson kokemuksen myötä olen ilman muuta Curryn ja Golden Staten ”bandwagonissa.” Sen takia jokainen aamuni käynnistyy ESPN-nettisivujen kautta katsoen Warriorsin pelien tuloksia, Eho naurahtaa.

Eho valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Joensuun yliopistosta koripallouransa loppupuolella. Ehon elämä on asettunut Kotka-Hamina-akselille uran päättymisen jälkeen, jossa hän on työskennellyt seudun kehittämistehtävissä, eri rooleissa.

 

Koripallo-opein Pyhtäällä

Viime syksynä Eho valittiin Pyhtään kunnanjohtajaksi. 

- Kokemukset uudesta pestistä ovat olleet todella mielenkiintoisia. Uteliaisuutta tarvitaan tässäkin työssä. Pyhtään kunnassa asuu reilut 5000 ihmistä, joka on noin promille suomalaisista. Pienen kunnan kunnanjohtajana saa olla mukana vähän kaikessa – puhutaan sitten lentokentän kehittämisestä, kunnan markkinoinnista tai koulujen sisäilmaongelmista. 

Eho kokee, että koripallo on antanut hänelle paljon nykyiseen työelämäänsä.

- Tavoitteellisuus ja kilpailuhenkisyys ovat säilyneet urheilu-uran jälkeenkin. Olen tottunut kilpailuasetelmiin ja parhaillaan kaupungit ja kunnat ovat keskenään jatkuvassa kilpailuasetelmassa ja joukosta pitää erottautua. Steph Curry taannoin totesi ESPN:n haastattelussa, että hän oppi Davidsonin koripallovalmentaja Bob McKillopilta kaiken. Itsekin opin valtavasti häneltä, erityisesti arvojohtamisesta, Eho avaa.

- Minulla on kuusi prinsiippiä, jonka kautta johdan. Niitä ei ole hetkessä keksitty, vaan ne ovat matkan varrella tarttuneet minuun ja mukautuneet ajan myötä. Kunnanjohtajana näen, että optimistisuus on yksi tärkeimmistä. Asioita on osattava nähdä positiivisesti. Täällä Kotkan-Haminan seudulla on saatu vuosien saatossa pahasti siipeen, tehtaita on suljettu. Tietty kyynisyys on jo äidin maidossa. Olen yrittänyt uida tässä vastavirtaan ja ammentaa positiivisuutta muihinkin. 

Eho näkee, että Susijengin esimerkki on toiminut tärkeänä hänen omalle työurallekin.

- Susijengi ilmiö on inspiroinut minua valtavasti. Yritämme Pyhtäällä päästä samaan mentaliteettiin, että voimme menestyä altavastaajan roolista huolimatta. Siinä missä Susijengikin on pelannut voittoisasti isompia vastaan, pieni Pyhtääkin voi pelata kokoistaan suurempaa peliä. Susijengin esimerkki toimii mielestäni koko Suomen mittapuulla, että isompia vastaan on uskallettava pelata ja uskottava, että voi menestyä.

Eho kutsui Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin vieraaksi Pyhtäälle. Kunnanjohtaja halusi ammentaa oppia muiden alojen huipulta, siitä syntyi lopulta neliosainen videosarja. Ensimmäisessä jaksossa vieraana on Dettmann.

- Olen äärimmäisen kiitollinen, että hän halusi auttaa vanhaa pelaajaa. Tullessaan kuvauksiin Henkka sanoi, että hän tuli tänne oppimaan myös minulta. Mielestäni se kuvastaa Susijengin menestysreseptiä erittäin hyvin. Oppimisen halu seuraa ihmistä läpi elämän. 

 

Henkilöt

Asiat

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

Näytä lisää vastaavia