Karhu Basketin Vesa Ojala: ”Haluamme, että meidän kauttamme noustaan Euroopan kentille”

27.5.2019 15:05 Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojalan mielestä kulunut kausi ei ollut helppo, vaikka nyt joukkue juhliikin toista peräkkäistä mestaruutta.

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Olaja pääsi tuulettamaan toista Suomen mestaruutta. (Kuvassa toinen vasemmalta)

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala ei pettele tyytyväisyyttään mestaruushumun keskellä. 

Suomen mestaruus ratkesi sunnuntaina, kun kauhajokiset kaatoivat Kouvot finaalisarjassa 4-1. Karhu Basket voitti yhtä ottelua lukuun ottamatta kaikki pudotuspeliottelunsa. 

Kausi oli jättimenestys, mutta myös kaksijakoinen. Alkukaudesta moni asia näytti erilaiselta.

- Lähdimme kauteen niin sanotusti takamatkalta omasta ja muidenkin mielestä. Mestareiden liigan karsinnat syksyllä nostivat hypeä. Aluksi ajattelimme, että pelit olisivat toimineet hyvänä valmistautumisena Korisliiga-kauteen, mutta siitä tulikin totisinta totta, Ojala avaa.

Mestarien liigan avauskierroksella Karhu Basket kaatoi romanialaisen CSM Oradean. Toisella kierroksella jalkoihin jäi bulgarialainen Levski Lukoil. Lopulta ranskalaisjätti Nanterre 92 oli liian vahva ja eteni lohkovaiheeseen kauhajokisten nenän edestä.

- Karsiutumisen jälkeen oli havaittavissa tietynlaista krapulaa. Pelasimme syyslomaviikolla kolme kotipeliä, ihmisetkään ei siinä vaiheessa löytäneet hallille ja samaan aikaan kentällä oli vaikeaa. Tuli notkahdus ja jouduimme vaihtamaan pelaajia, jotka eivät viihtyneet täällä. Sitten heidän korvaajansa lähtivät leikkauspöydän kautta kotiin kuntoutumaan. 

Joulukuussa kurssi alkoi muuttua. Ensimmäisen mestaruuden takuumies, Greg Mangano palasi Kauhajoelle. Moni asia alkoi sen jälkeen ottamaan jättiharppauksia.

- Se oli yksi Whatsapp-viesti, jossa kerrottiin, että Mangano saattaisi olla vapaana. Pidimme samana iltana kokouksena ja päätimme iskeä häneen kiinni kuin sika limppuun ja lopulta saimme hänet neuvoteltua tänne. Sitten tuli Cameron Jones ja Christopher McKnight. Vaihdosten myötä tavoitteet muuttuivat top 4 -joukkueesta siihen, että tähtäin oli finaaleissa. Jälkeenpäin voi sanoa, että kaikki korjausliikkeet onnistuivat, Ojala iloitsee.

- Tämän mestarijoukkueen yhteisöllisyyttä rakennettiin jo viime vuonna. Tänä syksynä sitä saatiin jatkettua ja jalostettua eteenpäin. On muistettava, että nämä eivät ole jokavuotista herkkua ja näistä on pystyttävä nauttimaan.

Koko kaupunki seisoo takana

Kauhajoki on pienin Korisliiga-paikkakunnista. Tänä keväänä kaupunki hohti jälleen oranssina. Kaikesta välittyi se, että kaupunki seisoo Karhu Basketin takana. Kaupunginjohtaja Linda Leinonen on useissa haastatteluissa kertonut Karhu Basketin merkityksestä kaupungille. Kaupungin ja joukkueen arvot kohtaavat.

- Kauhajoella koripallo näkyy joka paikassa. Pelaajat saavat osakseen paljon tsemppiä ja kannustusta, kun he liikkuvat kaupungilla. On hienoa, että ulkomaalaispelaajammekin keskustelevat ystävällisesti kaupunkilaisten kanssa. 

- Meillä on taustaryhmässä 20 henkeä, joista jokainen tuo oman juttunsa seuraan. Talkooporukkaa on siihen päälle 70 henkeä. Kun tähän lisätään 200 hengen tiivis faniryhmä, se tekee yhteensä 300 innokasta, joille Karhu Basket on suuri juttu ja jonka eteen paiskivat hommia. Kun kaupungin 13000 asukkaasta 300:lle tämä merkitsee noin paljon, se on prosentuaalisesti iso osa, Ojala kertoo.

Rene Rougeau ja Cameron Jones mestaruuden ratkettua. (Kuva: Ville Vuorinen)
Rene Rougeau ja Cameron Jones mestaruuden ratkettua. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka joukkue on voittanut kaksi edellistä Suomen mestaruutta, Ojala vakuuttaa, että nälkää ei ole vielä missään määrin tyydytetty. Strategia tuleville vuosille on selkeä.

- Haluamme jatkossakin olla top4-joukkue Suomessa ja päästä Mestarien liigan karsinnoista pelaamaan sitä sarjaa. Se vaatii sen, että pystymme tuplaamaan liikevaihtomme. Haluamme olla sellainen seura, että suomalaispelaajat pystyvät meidän kauttamme nousemaan kansainvälisille kentille. Okko Järvi on tällaisista projekteista nyt ensimmäinen. Ensi vuonna tavoitteena on saada yksi oma juniori vakiinnuttamaan pelipaikkansa Korisliigan runkosarjassa.

Ei helpoimman kautta

Karhu Basket nousi tuplamestariksi päävalmentaja Jussi Laakson alaisuudessa. Laakso saapui Kauhajoelle aluksi Sami Toiviaisen apuvalmentajaksi.

Viidennen finaalin jälkeen Laakso kehui vuolaasti aikaansa Kauhajoella ja totesi, että häntä on kohdeltu kuin omaa poikaa.

Ojala palaa puheessaan marraskuuhun 2017 ja muistelee aikaa, jolloin ei ollut välttämättä niin helppoa.

- Ei ollut mitään kriisiä, mutta tietynlainen klikki joukkueen sisällä. Muutimme silloin vähän valmennuskuvioita, jotta saimme kaikista enemmän irti. Janne Koskimiehen vastuuta kasvatettiin. Laaksolla oli sopimus katkolla ja sanoin, ettei me olla sinua potkimassa pois, vaan tarjosin jatkosopimusta. Siinä hetkessä kaikki vapautuivat ja loppu on historiaa.

Samanlainen hetki löytyy myös tältä kaudelta, samaan vuodenaikaan. Silloin Greg Manganon saapuminen laukaisi paljon asioita joukkueen sisällä. 

- Nyt meidän pitää keksiä uudet kujeet. Tiedämme, mitä menestyminen vaatii ja nyt osaamme asemoida itsemme koriskenttään ja tiedämme, mikä meidän vetovoimamme on. 

Laakso kasvoi Kauhajoella joukkueen päävalmentajaksi apuvalmentajuuden kautta. Samanlainen murroshetki Kauhajoella on käynnissä parhaillaan, kun Laakson apuvalmentaja Janne Koskimies ottaa vetovastuun tulevalla kaudella.

Jussi Laakson johdolla Karhu Basket saavutti ensimmäiset Suomen mestaruutensa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Jussi Laakson johdolla Karhu Basket saavutti ensimmäiset Suomen mestaruutensa. (Kuva: Ville Vuorinen)

- Ensi kauden joukkueen rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa Jannen johdolla. Keskustelemme tietysti ensin meidän nykyisten pelaajien kanssa ja kartoitamme heidän tulevaisuuden suunnitelmansa. Karhu Basketissa valmentajilla on viimeinen sana pelaajahankinnoissa. Pysyn itse taustalla ja autan sitten sisäisten asioiden ratkaisemisessa, mikäli tilanne sitä vaatii.

Vaikka Kauhajoella on parhaillaan mestaruusjuhlat käynnissä, ensimmäiset palaverit tulevasta kaudesta pidettiin jo tänä aamuna.

- Heräsin aamulla jo puoli kuusi. Tässä on ehditty jo pitää palavereita ja siivota hallin edustaa. Jos olisin ollut siinä toisessa porukassa juhlimassa, tuskin olisin vastannut puhelimeen aamulla, Ojala naurahtaa.

 

 
13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

2.3.2024 20:20 Korisliiga

Korihait selätti Nokian tiukassa väännössä – Kauhajoelle vierasvoitto Katajasta

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ylemmän jatkosarjan ottelua, joissa voittajiksi nousivat Korihait ja Kauhajoki.

1.3.2024 20:20 Korisliiga

Vilpas vaiensi Timi Heinosen tuhannen ottelun juhlat – Jacob Grandison loisti Korisliiga-debyytissään

Miesten Korisliiga palasi maaottelutauolta, ja heti alkuun juhlittiin monenlaisia eri merkkipäiviä.

Näytä lisää vastaavia