Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

5.4.2019 12:15 Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

Annika Holopaisella oli värikäs kausi Puolassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Holopainen pelasi viime kaudella Saksan Bundesliigassa ja siirtyi täksi kaudeksi Puolan sarjaan Politechnika Gdanskin joukkueeseen. Holopaisen kausi päättyi Puolan liigassa maaliskuussa.

- Seuran kanssa sovimme yhteisymmärryksessä maaliskuun alussa, että puramme sopimuksen, Holopainen kertoo.

Holopainen ei lähtenyt enää loppukaudesta etsimään itselleen uutta seuraa.

- Hetki siinä mietittiin, mutta kaikkien kovimpien liigojen siirtoikkunat olivat jo sulkeutuneet. Sen jälkeen olen pitänyt kuntoani yllä treenaamalla.

Puolan liigaa pidetään yhtenä Euroopan kovimmista sarjoista. Sarjan kärkijoukkueista Polkowice pelasi tällä kaudella Euroliigassa ja neljä joukkuetta pelasi EuroCupissa. Lisäksi valtameren takaa WNBA:sta matkaa vuosittain useita pelaajia talveksi Puolaan pelaamaan.

- Puolan liiga oli tosi ammattimainen ja kovatasoinen. Oli hienoa päästä pelaamaan WNBA:n ja Euroliigan tasoisia pelaajia vastaan. Ainakin top 8-joukkueilla oli joukkueessaan WNBA-tasoinen pelaaja ja täynnä Euroopan eliittipelaajia. Sen jälkeen vähän näkyi, että rahaa oli vähemmän käytössä ja ero kärkijoukkueisiin oli aika iso. Pakko oli pelata kovaa tai tuli muuten äitiä ikävä. Kovuutta se opetti ainakin tosi paljon.

Gdansk nousi täksi kaudeksi Puolan liigaan ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa sijoittuen 13 joukkueen sarjassa kymmenenneksi. Kokemattomalla joukkueella sarjaan lähteneelle Gdanskin sarjapaikan pitäminen oli hyvä saavutus.

- Joukkueemme pelasi ensimmäistä kauttaan pääsarjassa eikä pelaajilla ollut juuri pääsarjakokemusta, mutta kaikkien työmoraali oli tosi korkealla. Vastustajat vihasivat pelata meitä vastaan, kun juoksimme paljon, pelasimme koko kentän aggressiivista puolustusta ja otimme paljon riskejä. Joskus se toimi ja joskus ei, mutta otimme muutamia kovia voittoja.

Holopainen pääsi mittaamaan taitonsa Euroopan huippuja ja WNBA-pelaajia vastaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Holopainen ehti pelata Puolan liigassa 18 ottelua ja sai peliaikaa keskimäärin noin 21 minuuttia. Keskiarvoikseen hän tilastoi 7,8 pistettä ja 3,3 levypalloa.

- Oma kausi meni vähän vaihtelevasti. Harjoituskaudella olin kuukauden sivussa alaraajavamman takia ja palasin kuntoon juuri ensimmäisen pelin alla. Ensimmäiset viikot olivat vähän hakemista, mutta hiljalleen pääsin mukaan. Kausi oli hieman ailahteleva ja haastava. Välillä pelasin isoja minuutteja ja välillä pieniä. Siihen oli vähän vaikea tottua.

Holopainen totuttautui kauden aikana uuteen pelipaikkaan, kun aiemmin pääasiassa nelospaikalla nähty Karhun Poikien kasvatti nähtiin kolmospaikalla.

- Pelityyli oli erilainen kuin mihin olin tottunut ja samalla pääsin pois omalta mukavuusalueeltani. Meillä oli niin isoja pelaajia, että pelasin suurimmaksi osaksi kolmospaikalla. Siinä kesti vähän aikaa totutella uuteen rooliin. Monipuolisuutta ja kovuutta tuli kyllä kauden aikana lisää.

Uusi kulttuuri toi uusia haasteita

Uuteen maahan ja uuteen sarjaan siirryttäessä eteen tulevat myös uudet haasteet. Holopaisen kokemuspankki karttuikin runsaasti Puolassa. Gdanskin harjoitukset olivat Holopaiselle uudenlainen kokemus.

- Treenit olivat hyvin erilaisia kuin mitä olin koskaan aiemmin kokenut. Kaikista virheistä rangaistiin ja kaikki toimi hyvin kurinalaisesti. Valmentajamme oli vähän sellainen "Coach Carter" -tyylinen ja juoksimme sekä vedimme puolustusharjoitteita todella paljon. Kerran esimerkiksi vedimme juoksu- ja jalkatyötreeniä tunnin ennen kuin harjoitukset alkoivat.

Holopainen koki Puolassa uusia asioita. (Kuva: Ville Vuorinen)

Omat haasteensa toi kieli. Gdanskissa pelasi Holopaisen lisäksi kaksi amerikkalaispelaajaa, mutta valmentajien ja joukkuekavereiden kanssa oli vaikea löytää yhteistä kieltä.

- Valmentajamme ei puhunut englantia, joten kaikki oli puolaksi. Meillä ei ollut montaa puolalaispelaajaa, jotka olisivat puhuneet englantia, mutta he yrittivät välillä kääntää mistä on kyse. Muuten me sitten yritimme vain seurata mitä muut tekevät. Skoutit ja videot olivat välillä aika haastavia. Kauden edetessä tilanne parani, kun meille tuli yksi kokenut puolalaispelaaja, joka osasi hyvin englantia.

Kaudesta Puolassa jäi kokonaisuudessaan paljon käteen sekä kentällä että sen ulkopuolella.

- Kokemuksena se oli erittäin mielenkiintoinen ja erilainen missä olen aiemmin ollut. Koripallokulttuuri ja ympäristö olivat erilaisia ja kaikki pelaajat olivat isoja. Et voinut mennä mihinkään tilanteeseen pehmeästi.

Holopainen tavoitteena siintää jatkaa ulkomailla myös tulevaisuudessa.

- Ulkomailla olisi halu jatkaa ensi kaudella ja lähiajan tavoitteena päästä EuroCup-jengiin, mutta katsotaan millaisia tarjouksia tulee.

Annika Holopaisen tilastot Puolan liigassa

Henkilöt

 
15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

Näytä lisää vastaavia