Kokenut arvokisakävijä Latvia vilisee Euroliiga-pelaajia

7.8.2020 10:00 Susiladiesin lauantainen ja sunnuntainen vastustaja Latvia on kahdeksat peräkkäiset EM-kisat pelannut joukkue, jolta löytyy viljalti Euroliiga-kokemusta. Susiladiesin apuvalmentaja Niko Hellman mukaan Suomen keskittyminen on vahvasti omassa konseptissa ja Latvian siihen tuomissa haasteissa.

Kahdeksat peräkkäiset EM-kisat pelanneelta Latvialta löytyy runsaasti kokemusta Euroopan huipputasolta. Kuva: FIBA

Latvia on kokenut arvokisakävijä, jonka ensimmäinen esiintyminen EM-tasolla tapahtui vuonna 1999. Kahden karsiutumisen jälkeen latvialaiset ovat sementoineet paikkansa EM-kisoissa vuodesta 2005 lähtien. Yhteensä joukkueella on takanaan kahdeksat peräkkäiset EM-kisat, joissa viime vuosikymmenen paras sijoitus on kuudes vuodelta 2017.

Vuoden 2019 EM-kisoja Latvia emännöi yhdessä Serbian kanssa, mutta menestys jäi odotettua heikommaksi, kun tähtipelaaja Kristīne Vītola loukkaantui ensimmäisessä pelissä jo viiden minuutin jälkeen. Vaikka Latvia selvisi alkulohkosta pudotuspeleihin, niin Ruotsi pudotti punapaidat neljännesvälierissä Riika-areenan 2 250 katsojan edessä.

Arvokisaesiintymiset eivät ole jääneet pelkästään Euroopan tasolle: Latvia on nähty olympialaisissa vuonna 2008 ja viimeisimpänä MM-kisoissa 2018, jolloin joukkue sijoittui kolmanneksitoista.

Arvokisamenestyksen lisäksi TTT Riga heittää oman mausteensa soppaan. TTT Riga on latvialaisen naiskoripallon ylhäinen jättiläinen, jolta löytyy Euroliigan kaikkien aikojen menestyksekkäin historia. Daugava Rigana kansainvälisillä kentillä aiemmin tunnettu joukkue on voittanut Euroliigan  käsittämättömät 18 kertaa, joista viimeisin mestaruus on tosin vuodelta 1982.

TTT Riga on omassa kastissaan Latviassa ja luonnollisesti maan huippupelaajat kerääntyvät joukkueeseen pelaamaan Euroliigaa.

– Heidän oletettu viisikko ja valtaosa penkistä joko pelaavat Euroliiga-tasolla tai ovat pelanneet. Se johtuu pitkälti siitä, että jos he eivät pelaa jossain muussa huippujoukkueessa, niin he pelaavat TTT Rigassa, Hellman kertoo.

Maestro Vītola, Pulvere, Strautmane ja Krēsliņa

Kristīne Vītola on Latvian ensisijainen syömähammas. Kuva: FIBA

Latvian tähtipelaaja on oikeutetusti nelospaikan maestro Vītola, jonka lisäksi runsasta maajoukkuekokemusta viikonloppuna edustavat luotettavat sotaratsut Ieva Pulvere ja Karlīne Pilābere. Nuoremman kaartin pelaajia edustavat Paula Strautmane, Kate Krēsliņa, Ilze Jākobsone ja Karlīne Pilābere, jotka ovat jo keränneet kannuksiaan maajoukkueessa.

Mielenkiintoisia nimiä ovat myös nykyään NCAA:ssa pelaavat ’00-syntyneet Aleksa Gulbe (Indiana) ja Māra Mote (Arizona), jotka ovat olleet Latvian lähivuosien nuorisomaajoukkueiden tähtipelaajia nuorten EM- ja MM-kisoja myöten.

Kokoonpanosta taas puuttuvat mm. sentterikaksikko Aija Klakocka ja Zenta Meļņika sekä Elīna Dikaioulaku (os. Babkina), joka kuuluu Latvian tähtiosastoon Vītolan rinnalla.

Tunnetusti latvialaisille koripalloilijoille pelikovuus tulee jo äidinmaidosta, mikä yhdistettynä joukkueen arvokisa- ja Euroliiga-kokemukseen tekee joukkueen fyysisyydestä kovan palan purtavaksi.

– Meillä tässä kohtaa keskittyminen on oman konseptin toteuttamisessa, mutta siinä jotkut asiat korostuvat. Erityisesti puolustuslevypallopelaaminen on haaste, joka pitää tehdä yhdessä viiden pelaajan voimin, Hellman aloittaa.

– Toinen iso asia on aloitteentekevä puolustuspelaaminen, jotta saamme heidän pelaamisen pois raiteiltaan. Onnistumalla näissä pääsemme juoksemaan kenttää ja pelaamaan koko kentällä molempiin suuntiin, mikä on meidän näköistä koripalloa.

Coach Hellmanin tärpit Latviasta

Kristīne Vītola (196 cm/’91): ”Heidän paras pelaajansa, joka viihtyy nelospaikalla. Pystyy tekemään koreja joka puolelta; korin alta, ajoista ja yhtä lailla kaukoheitoilla kolmen pisteen kaaren takaa.”

Kate Krēsliņa (184 cm/’96) ja Paula Strautmane (185 cm/’97): ”Erittäin vahvarakenteisia kakkos- ja kolmospaikan pelaajia. Monipuolisia pelaajia, jotka ovat varustettu hyvällä kolmen pisteen heitolla ja vahvalla ajouhalla.”

Ilze Jākobsone (168 cm/’94) ja Ieva Pulvere (172 cm/’90): ”Heidän ensisijaiset pallolliset pelaajat. Jākobsonella on käynnissä olevissa EM-karsinnoissa 7,5 syötön keskiarvoja ja Pulvere on tähän saakka mukana ollessaan ollut nokkimisjärjestyksessä hänen edellään. Tähän kaksikkoon meidän tulee saada koko kentän paine ja pelinteko vaikeaksi.”

Latvia Susiladies-maaotteluissa 8.-9.8.2020

Nimi Syntymävuosi Pituus Seura
Ilze Jākobsone 1994 168 Rutronik Stars Keltern (GER)
Jete Nulle 2001 169 BJBS Rīga/Juniores
Dinija Pāvelsone 1998 174 RSU
Ieva Pulvere 1990 172 free agent
Māra Mote 2000 178 Arizona (USA, NCAA)
Kate Krēsliņa 1996 184 TTT Rīga
Ance Aizsila 1994 178 Kangoroes Basket (BEL)
Anita Miķelsone 2001 178 TTT Juniores
Paula Strautmane 1997 185 TTT Rīga
Luīze Šepte 1999 180 BJBS Rīga/Juniores
Eva Indriķe 2001 182 TTT Juniores
Karlīne Pilābere 1990 190 TTT Rīga
Rūta Stiprā (Veidere) 1994 186 SBK Liepāja
Aleksa Gulbe 2000 186 Indiana (USA, NCAA)
Kristīne Vītola 1991 196 Miskolc (HUN)
Marta Miščenko 1995 192 Ibaizabal (ESP)
Anna Rēzija Dreimane 1997 197 Texas A&M (USA, NCAA)
  • Päävalmentaja Mārtiņš Gulbis
  • Valmentaja Matīss Rožlapa
  • Valmentaja Ziedonis Jansons
  • Fysiikkavalmentaja Ivars Ikstens
  • Lääkäri Mārtiņš Pulveris
  • Fysioterapeutti Līga Folkmane-Eglīte
  • Fysioterapeutti Ansis Biedris
  • Joukkueenjohtaja Edijs Eglītis

Henkilöt

 
25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

12.3.2024 08:15 Yhteistyökumppanit

WSOY jatkaa Susiladiesin kumppanina monivuotisella sopimuksella

Suomalaisen kirjallisuuden kustantaja WSOY:n ja Susiladiesin vuonna 2021 alkanut yhteistyö jatkuu pitkällä, vuoteen 2027 ja EM-kotikisoihin asti solmitulla sopimuksella.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

4.3.2024 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen isossa roolissa tärkeässä voitossa – ”Itsellä upposi tärkeissä paikoissa”

Lotta-Maj Lahtisen heitot upposivat oikeisiin hetkiin, kun hän auttoi Sedis Basquetin tärkeään voittoon maratonottelussa. Elina Aarnisalo merkkautti komean tupla-tuplan Belgiassa, Roosa Lehtoranta ylsi kauden piste-ennätykseensä Saksassa ja Sofia Pelander sai valinnan kierroksen joukkueeseen Ruotsissa.

1.3.2024 10:13 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia EuroCupin välieriin

Awak Kuier oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin, kun latvialainen TTT kaatui selvästi. Sofia Pelander sai vahvan startin viikkoon Ruotsissa.

26.2.2024 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia tarrasi kiinni EuroCupin välieräpaikkaan

Awak Kuierin Reyer Venezia otti ison askeleen kohti EuroCupin välieräpaikkaa, kun se avasi puolivälierät selvällä voitolla TTT Riiasta. Espanjassa ja Ruotsissa nähtiin suomalaisten kohtaamiset.

Näytä lisää vastaavia