Korisliigan välierät katkolla Katajalle ja Hongalle

13.4.2007 Joensuun Katajan ja Espoon Hongan muodostama runkosarjan kärkikaksikko otti vahvat kiinnitykset Korisliigan finaalipaikkoihin. Kataja nujersi kolmannessa välierässä kotonaan Namika Lahden 89-71 (42-29) ja Honka puolestaan KTP Basketin murskaavasti 97-59 (53-28). Sekä Kataja että Honka johtavat ottelusarjoja 2-1 loppuottelupaikkojen ollessa katkolla niille seuraavissa otteluissa.

Katajan ja Lahden aloitus perjantaina oli sanalla sanoen karmea. Johdettuaan kahden minuutin jälkeen 4-0 Kataja esitteli kotiyleisön laajan kirjon ohiheittoja ja menetyksiä. Joukkue onnistui tekemään jakson jäljellä olleiden kahdeksan minuutin aikana vain viisi pistettä, kun menetystili karttui kymmenellä merkinnällä. Joensuulaisten onneksi myös Lahti tuhri etsikkoaikansa, kun sille kirjattiin jaksolla yhdeksän pallonmenetystä.  

- Olihan se sellaista repimistä ja raastamista, kuvaili Kataja-luotsi Timo Heinonen avausneljännestä.

- Meillä oli vaikeaa, mutta niin oli naapurillakin. Molemmilla joukkueilla kuitenkin pää kesti, eikä kirvestä heitetty kaivoon.

Joensuu löysi heti toisella neljänneksellä iloisen hyökkäysrytmin ja vyörytti koko viisikkonsa laajuudella. Kataja kiskaisi 10-0-jakson nousten ensin 23-16-johtoon. Kotijoukkue kuritti vieraitaan toisella neljänneksellä peräti 33 pisteen edestä ja paineli puoliajalle 13 pisteen johdossa (42-29).

Lahti ei enää missään vaiheessa onnistunut nousemaan johtoasemaan. Kahdessa ensimmäisessä välierässä vaisusti esiintynyt Lee Scruggs herätti lahtelaistoiveita kolmannen jakson suorituksillaan. Lahti nousi parhaimmillaan tilanteeseen 53-50, mutta Katajan Michael Nurse tukahdutti vieraiden haaveet pussittamalla kaksi tärkeää kolmosta.

- Pelasimme ensimmäisen playoff-ottelun tänä keväänä kotona. Edellinen peli Lahdessa oli meiltä hyvää, mutta kaikki sitä ennen ovat olleet runkosarjapalloilua. Tänään paketti pysyi koossa, vaikkei peli välttämättä kaunista koko ajan ollutkaan, Heinonen arvioi.

Kataja-miehistössä tahtipuikkoa heiluttivat tutut miehet. Sami Lehtoranta viimeisteli 27 pistettä ja maajoukkuekaveri Petri Virtanen jakeli 18 pisteensä ohella viisi koriin johtanutta syöttöä.

Sarjan vahvimpiin kaukoheittojoukkueisiin lukeutuvan Katajan onnistumisprosentti jäi kolmosviivan takaa perjantaina alle 30 prosentin (6/22). Joukkue paikkasi vajetta erinomaisella vapaaheittotyöskentelyllä. Vain neljä Katajan saamasta 27 vapaaheitosta livahti ohi.

- Heittäjiemme tilastot kolmen pisteen heitoissa eivät etenkään kotikentällä ole häävejä olleet viime peleissä. Vielä odotan sitä päivää, kun heitot alkavat upota. Hyvä merkki on se, että pystymme hallitsemaan peliä kaukoheittojen epäonnistumista huolimatta, pohdiskeli Heinonen.

- Samalla sellaisen vastakkainasettelun voi heittää romukoppaan, että me olisimme ottelusarjan hyökkäysorientoitunut joukkue ja Lahti puolustusorientoitunut. Me olemme päättäneet pitää työhaalarit päällä kauden loppuun saakka, latasi Heinonen viitaten joukkueensa hyvään puolustuspelaamiseen.

Lahti menetti pelivälineen ottelussa huimat 27 kertaa.

Namika Lahden tehokkaimmaksi nousi 20 pistettä ja peräti 18 levypalloa kauhonut Scruggs. Joukkueen kapteeni Ville Mäkäläinen taisteli 17 pistettä.

KTP saa Hongan vieraakseen neljänteen välierään sunnuntaina (15.4.). Ottelu käynnistyy Karhuvuoren Urheilutalossa klo 17. Namika Lahti isännöi Katajaa maanantaina (16.4.) klo 18.30. Kyseinen kamppailu nähdään suorana lähetyksenä Urheilukanavalla. Mahdolliset viidennet välierät pelataan tiistaina (17.4.).

Honka teurasti Kotkan 

Kotkan lento jäi tällä kertaa lyhyeksi räpiköinniksi tiukasti puolustaneen, hyvin liikkuneen ja tarkasti heittäneen Hongan kynsissä. KTP sai nostaa käytännössä kätensä ylös antautumisen merkiksi jo ensimmäisellä puoliajalla, kun kotijoukkue karautti vastustamattomasti omille teilleen.

Kupletin juoni muuttui 1522 katsojan silmien edessä täydellisesti kahteen aiempaan kohtaamiseen verrattuna. Honka vei ottelun levypallot 36-26, eikä maalatulla alueella tähän mennessä mellastaneille KTP:n Jerald Fieldsillä (5/2) ja Maurice Ingramilla (7/2) ollut enää mitään asiaa korien alla.

- Emme me muuttaneet tähän otteluun mitään. Energiatasomme oli vain aivan toista luokkaa kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Toisaalta playoff-peleissä myös tappio herättää, viittasi Hongan kapteeni Jukka Matinen (8/3) keskiviikon maratonotteluun Karhuvuoressa.

Honka hurjasteli jo ensimmäisellä neljänneksellä parhaimmillaan 15 pisteen (24-9) johdossa. Lopullisesti Kotkan siivet oli suolattu kolme minuuttia ennen taukoa, kun pirteästi penkiltä peliin tullut Olli Nikitin (12/3), Matt Williams (18/6) ja Matinen järjestivät isännät jo turvalliseen 25 pisteen karkumatkalle.

Pudostuspeleissä ei kuitenkaan piste-erolla ole merkitystä. Vain voitot ratkaisevat.

- Ihan sama, olisimmeko hävinneet tämän ottelun sata-nolla tai kahdella pinnalla, muistutti Kotkan tehokkaimmaksi pelaajaksi 16 pisteellä ja kahdella levypallolla noussut Jouni Eho.

Kotkan valmentaja Ray Ailus painotti, että Honka ei esittänyt murskavoitoistaan huolimatta mitään uutta ja taktisesti mullistavaa.

- Honka oli vain yksinkertaisesti paljon parempi porukka. Se oli valmiimpi ja latautuneempi.

- Turpiin tuli ja kunnolla. Tosin Kataja pisti meitä runkosarjassa kerran päihin 50 pisteellä. Tähän ei saa tottua, virnisti Ailus.

Ailus korosti ottelun jälkeen KTP:n yhtä ongelmaa, jonka Honka osaa käyttää surutta hyväkseen. Kotkan piiskuri ei tosin pukenut sanoiksi mainitsemaansa ongelmaa.

Ei tarvinnutkaan, sillä kaikki näkivät sen omin silmin kentällä: KTP:llä ei riittänyt paukkuja 1-1-pelissä selvästi nopeampaa Honkaa vastaan. Illan ja samalla koko perjantain sankareihin lukeutui myös Petteri Koponen, joka juhli 19-vuotissyntymäpäiväänsä makealla voitolla ja 17 henkilökohtaisella pisteellä. Monte Cummings (10/1) ja Kimmo Muurinen (10/6) täydensivät Hongan tasaisen vakuuttavan ja ajoittain loistokkaankin iltapuhteen.

- Pelasimme mielestäni todella hyvän ottelun. Emme antaneet KTP:lle yhtään helppoa koria, emmekä päästäneet enää vastustajan isoja miehiä riehumaan korin alla. Tästä on hyvä lähteä sunnuntaina hakemaan finaalipaikkaa Kotkasta, heitti Koponen.

Ottelutilastot ja koko suomalaisen huippukoripallon tilastopalvelu osoitteessa www.basket.fi/.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

Näytä lisää vastaavia