Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

22.3.2019 17:16 Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa torstaina päättyneet kisat olivat koripallon osalta jättimenestys: Suomen naisjoukkue voitti upeasti kisojen 1. divisioonan. Miehet sijoittautuvat 2. divisioonassa hienosti viidenneksi.

Suomen naisten Unified-joukkue oli ensimmäistä kertaa mukana kesämaailmankisoissa ja heti kotiin tuomisena oli kirkkaimmat mitalit.

- Meillä oli kerrassaan huikea reissu. Ensimmäistä kertaa meillä oli mukana sekä naisten että miesten joukkueet. Se toi paljon lisää yhteishenkeä ja tsemppiä heikompiin hetkiin. Isompi porukka eli kahta hauskempaa, iloitsee naisjoukkueen valmentaja Milla Haglund. 

Kisajärjestelyt toimivat moitteetta Abu Dhabissa. Haglundin mukaan harvemmin Unified-koripalloa päästään pelaamaan niin hulppeissa olosuhteissa kuin tällä kertaa. Vaikka sää helli kisajoukkuetta, päivät vietettiin tiukasti hallilla.  

Naisten joukkue veti koko turnauksen voitosta voittoon aina luokittelupeleistä lähtien. Finaalissa kaatui isäntämaan, Arabiemiirikuntien joukkue tiukkojen ja jännittävien vaiheiden jälkeen 12-6.

- Kyllähän voittaminen on aina kivempaa, näin se urheilussa menee. Toki Unified-koriksessa kaikella muullakin on lopputulosta suurempi arvo kuin itse voittamisella. On tärkeää, että kesämaailmankisoissa saamme erilaisia pelejä ja ennen kaikkea kokemuksia.

Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)
Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)

Kansainvälisessä Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastavat voivat pelata Unified-koripalloa. 

Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa yhtäaikaisesti kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa, vaan urheilijoiden tehtävänä on tukea heitä ratkaisuissaan.

- Kaikissa maissa Unified-koris ei ole vielä kovinkaan tunnettua. Sen saimme kokea, kun vastaan tuli kaikenlaista tapaa pelata. Suomen joukkue sai tarkkailijoilta ainoana puhtaat paperit. Pelasimme sellaista korista kuin pitääkin, Haglund jatkaa.

Muita Euroopan maita ei naisten koripalloon Suomen lisäksi osallistunut. Ennen kisoja joukkueille ei ole tietoa, mitkä maat kisoihin osallistuvat. 

- Vaikka Lähi-idän maissa koripallokulttuuri ei ole vielä niin vahvaa kuin Euroopassa, saimme todella kovia ja tiukkoja pelejä.

Haglundin mukaan aina turnauksien alussa on aistittavissa kaikista jännitystä. Mutta mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä enemmän jännitys kaikkosi pelaajista.

Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana. (Kuva: Ulla Karlsson)
Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana.


- Finaali oli meiltä ehdottomasti kisojen paras peli. On muistettava, että moni ei ole koskaan ollut näin suuressa tapahtumassa mukana. Oli hienoa, että pystyimme ottelu ottelulta pelaamaan parempaa koripalloa. 

- Finaalissa puolustus toimi, mutta pallot eivät meinanneet upota hyökkäyspäässä koriin. Onneksi äänekkäät fanimme auttoivat meitä! Suomen joukkue kannusti hienosti puolin ja toisin muidenkin lajien urheilijoita aina, kun oli mahdollista mennä seuraamaan muita lajeja.

Haglundille Arabiemiirikunnissa järjestetyt Special Olympics -kesämaailmankisat olivat mahtava kokemus. 

- Vielä en ole ehtinyt purkaa omassa päässä tätä mahtavaa rupeamaa, mutta ajatuksia on paljon herännyt, vaikka pää on vieläkin ihan pyörällä. Kyseessä oli ainutlaatuinen tapahtuma, jossa kaksi viikkoa on toimittu äärimmäisen intensiivisesti. SO-maailmassa tapahtuu päivittäin paljon ja jokainen hetki on ainutlaatuinen, Haglund kertoo.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Turnauksen voittaminen oli upea saavutus. Sen merkitystä ei voi vähätellä, vaikkakin voittaminen itsessään ei ole kaikki kaikessa Special Olympics -maailmassa. Kotiin tuomisina Haglund näkee mitaleitakin tärkeämmän arvon tulevaisuutta ajatellen.

- Aina kun urheilijat menevät omiin seuroihin, he vievät intoa eteenpäin seuraaville. On mahtavaa, että kisat ovat saaneet jalansijaa suomalaisessa mediassa. Toivottavasti saamme uusia innokkaita harrastajia mukaan ja tuodaan sitä kautta kulttuuria korisperheeseen ja urheilupuolellekin. 

Koripalloliiton Special Olympics Unified -sarjassa pelattiin 2018-19-pelikaudella jo viidessä eri divisioonassa peräti 20 joukkueen voimin. Abu Dhabin turnaus on jälleen yksi osoitus siitä, että Unified-koripallon kaltaiselle toiminnalle on kasvava kysyntä.

- Me otamme kaikki uudet harrastajat innolla mukaan. Jokaisen! 

 
27.6.2023 09:46 Unified-koripallo

Mestaruuden voittaneessa naisten Unified-joukkueessa tunnelma tapissa: ”Kokonaisuudessaan saavutuksemme ovat olleet todella merkityksellisiä ja tärkeitä”

Sisusudet kaatoi finaalissa Egyptin 26–16 voittaen 2. divisioonan mestaruuden Berliinissä käydyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa. Kisamatkasta muodostui joukkueelle ikimuistoinen.

16.6.2023 12:15 Unified-koripallo

Sisusudet Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä: ”Nämä ovat unohtumattomia elämyksiä meille kaikille”

Suomella on Saksassa maailmankisoissa mukana naisten Unified-koripallojoukkue. Suomesta matkassa on kaikkiaan 65 urheilijan joukkue, Sisujengi. Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma.

26.11.2022 09:46 Unified-koripallo

Special Olympics -korisviikko käyntiin lauantaina

Special Olympics -koripallossa vietetään Euroopan Basketball Weekiä 26.11.–4.12. Koripalloliitto rohkaisee kaikkia toiminnasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä Unified-toimintaa järjestäviin seuroihin.

2.12.2021 12:09 Unified-koripallo

Katso upea minidokumentti Unified-koripallosta

Parhaillaan vietetään kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Special Olympics –koripallo on nostanut suosiotaan jatkuvasti Suomessa ja parhaillaan syyskaudella viiden eri seuran joukkueet pelasivat tosiaan vastaan.

26.8.2021 09:15 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa marraskuussa

Olympics-unified-koripalloleiri järjestetään 20.-21.11.2021 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

27.5.2021 09:18 Unified-koripallo

Unified-koripallo Planet Companyn yhteiskunnallisten vaikuttavien tekojen listalle

Unified-koripallon lisäksi vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukeva We deliver -rahasto on aiemmin valittu Planet Companyn asiantuntijoiden toimesta vaikuttavaksi teoksi.

26.3.2021 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

Aikuisten harrastesarjat, seniorisarjat ja Special Olympics -sarjat pysäytetään

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan. 

23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

Näytä lisää vastaavia