Tuukka Kotti: ”2010-luvun aikana kilpailu on selkeästi koventunut”

28.8.2018 11:46 Kesän MM-karsinnoissa Susijengi joutui tulemaan toimeen ilman teräsmiehensä Tuukka Kotin, 37, palveluksia veteraanisentterin kuntoutuessa alaraajavammastaan. Syksyn peleihin hyvää vauhtia kuntoutuva Kotti kertoo seuraavansa paraikaa vakuuttuneena esiinmarssiaan tekevän nuoren susikaartin edesottamuksia harjoituksissa.

Tuukka Kotti kuntoutuu kovaa vauhtia syksyn maaotteluihin. Kuva: Ville Vuorinen.

Kotti debytoi itse susipaidassa elokuussa 2000 yhdeksäntoista vuoden iässä ja on aivan ensimmäisistä otteluistaan asti kuulunut Susijengin kantaviin voimiin. Pitkän maajoukkueuransa aikana Kotti on todistanut Susijengin monia käänteitä ja seurannut samalla suomalaisen koripallon kasvua ja ammattimaistumista.

Alkukesän ja elokuun lopun harjoituksissa lukuisat Susijengin tulevaisuuden toivot ovat käyneet kokeilemassa raatelukynsiensä terävyyttä kokeneemman susiosaston kyydissä. Aitiopaikalta nuorten pelaajien edesottamuksia seurannut Kotti kertoo huomanneensa, että uusi aikakausi on kynnyksellä.

- Ei siitä ole kuin kymmenkunta vuotta, kun juniorimaajoukkueiden huippupelaajilla oli käytännössä varma sisäänpääsy Susijengin rotaatioon suoraan junnupeleistä, Kotti miettii.

- 2010-luvun aikana kilpailu on selkeästi koventunut. Hyviä pelaajia on koko ajan enemmän ja valmentajilla on entistä vaikeampaa miettiä, ketkä ovat ne kaksitoista pelaajaa, jotka merkitään karsintaotteluihin pöytäkirjaan. Se on tietysti joukkueen kannalta yksinomaan positiivinen ongelma.

Kesän karsintaotteluista Susijengin isosta päästä puuttuivat Kotti sekä Murphyn veljekset Erik ja Alex. Lauri Markkanen nousi luonnollisesti kesä-heinäkuussa otsikoihin, mutta 4-5-paikkojen pelaajista Carl Lindbom, Juho Nenonen, Alexander Madsen ja Anton Odabasi ovat kaikki osoittaneet arvonsa karsinnoissa.

Kun edellä mainitun kahdeksan ison pelaajan kastiin lisätään vielä 90-luvun lopulla ja 00-luvun alussa syntyneiden tulevaisuuden ammattilaisten sukupolvi, näyttää Susijengin tulevaisuus kirkkaammalta kuin koskaan.

- Muistan vielä ne ajat, jolloin isossa päässä ei tosiaan ollut minkäänlaista ruuhkaa. Nyt kokeneemmatkin pelaajat saavat vääntää tosissaan, jos tahtovat päästä minuuteille.

Nuoret kaverit vakuuttavat

204-senttinen Mikael Jantunen kuuluu Susijengin 2020-luvun kärkihahmoihin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Tulevaisuus on kuitenkin monella tapaa jo käsillä.

Neljä kuukautta ennen Kotin Susijengi-debyyttiä syntynyt Mikael Jantunen raivasi ensitutustumisella tiensä rotaatioon. 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa 17,8 pistettä ottelua kohden lingonnut Ville Tahvanainen on ollut vakuuttava elokuun harjoituksissa.

Menestyksekästä 1999 syntyneiden ikäluokkaa Susijengin harjoituksissa ovat elokuussa edustaneet Helsinki Seagullsin Ricky Waxlax ja Yhdysvaltain NCAA-liigan Cal Polyyn siirtyvä 207-senttinen Tuukka Jaakkola. Häikäisevän monipuolinen Elias Valtonen puolestaan sai kutsun susirinkiin jo helmikuussa ja Andre Gustavson esiintyi edukseen Stankovic Cupissa Kiinassa.

Kun tulevaisuuden toivoihin lisätään Lauri Markkasen lisäksi 1998 syntyneet Edon Maxhuni ja Hannes Pöllä, on Kotin näkemys Susijengin 2020-luvun runkomiesten pelivalmiudesta optimistinen.

- Näkemäni perusteella kaverit ovat harjoitelleet ihan eri tasolla kuin minä ja ikätoverini samassa iässä. Niillä on koriksen perusasiat hallussa paljon paremmin kuin itselläni vielä 25-vuotiaana, Kotti naurahtaa.

- Harva koriksen ystävä on konkreettisesti ymmärtänyt, miten kovaa kulisseissa on tehty töitä tämän seuraavan pelaajasukupolven kasvattamiseksi. Valmennuksemme taso alkaa olla jo korkealla eurooppalaisella tasolla ja se näkyy nuorten pelaajien sisääntulovalmiudessa.

Kotti kokee, että nuorten pelaajien kohoaminen vanhempien pelaajien tasolle ei ole taito-, vaan itseluottamuskysymys.

- Nämä ovat sen verran älykkäitä ja taitavia pelaajia, ettei pelitaidoista jää kiinni. Olennaisin kysymys on, kuinka paljon aikaa menee siinä, että yksittäinen pelaaja oppii luottamaan kavereihin ympärillä ja kaverit ympärillä yksittäiseen pelaajaan, konkari hahmottelee.

- Se onkin meidän kokeneempien jätkien tehtävä, että me pidetään yhtäällä vaatimustaso tarpeeksi korkealla ja toisaalta pehmitetään laskua niin, että Susijengiin hyppääminen ei tunnu nuoremmista kavereista kulttuurishokilta. Kun saadaan nuoret ja vähän vanhemmat jengiläiset samalle tasolle, siitä voi parhaimmillaan seurata jotain todella hyvää.

”Fiilis kropassa on tällä hetkellä hyvä”

Serbian Miroslav Raduljica kuuluu Kotin maajoukkueuran aikana paimentamiin tähtiin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kotti on seurannut elokuun aikana Susijengin 5-5-harjoituksia vielä sivusta, mutta päässyt ottamaan tuntumaa kenttää alkuverryttelyiden, heittoharjoitusten ja juoksuharjoitteiden merkeissä.

- Kuntoutuminen on mennyt aikataulussa ja on ollut kiva vetää taas työhaalarit päälle, kertoo Kotti.

- Fiilis kropassa on tällä hetkellä hyvä. Kohta kiskotaan taas Suomi-paita ylle ja jatketaan Susijengin tarinaa Kiinan MM-kisakenttiä kohti.

Susijengin 2010-luvun läpimurtovuosien aikana Kotti on toiminut sisäpuolustuksen lukkona, joka on liimannut pihteihinsä eurotähden toisensa jälkeen aina Georgian Zaza Pachuliasta Montenegron Nikola Pekoviciin ja Kreikan Ioannis Bourousisiin.

Uusi luku Kotin pakkipään sankaritekoihin kirjoitetaan mahdollisesti syyskuussa, jolloin Bosnia saapuu Susijengin vieraaksi Espoo Metro Areenalle NBA-sentterinsä Jusuf Nurkicin johdolla ja karsinnoissa toistaiseksi tappioton Ranska isännöi Susijengiä Montpellierissä.

- Siitähän tässä koko pelissä on kysymys, että pääsee haastamaan itseään mahdollisimman korkealla tasolla, Kotti naurahtaa.

- Kaikki perustuu kuitenkin joukkuetekemiseen. Jos minä pidän tonttini puolustuspäässä, yhtä lailla kiitos kuuluu kaverille, joka puolustaa viereistä pelipaikkaa ja pitää oman miehensä. Siitä pidetään kuitenkin huoli, ettei yksi kova pelaaja meitä kaada.

Susijengi kohtaa kotikentällään Espoo Metro Areenalla perjantaina 31.8. Latvian ja keskiviikkona 5.9. Liettuan. MM-jatkokarsinnat alkavat Espoossa torstaina 13.9. Bosnia & Hertsegovinaa vastaan. Lipunmyynti Susijengin maaotteluihin täällä.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia