WNBA on kahdentoista joukkueen ammattilaisliiga, joka pelataan kesäisin

8.4.2021 08:27 Yhdysvaltojen naisten ammattilaisliiga WNBA juhlii tänä vuonna 25. kauttaan. Kun suomalaislupaus Awak Kuieria veikkaillaan WNBA:n varaustilaisuudessa kärkisijoille, niin tässä artikkelissa käydään läpi liigan historiaa ja formaattia.

Kun Yhdysvallat jäi pronssille vuoden 1994 MM-kisoissa, niin maan olympiakomitea päätti tehdä kaikkensa, jotta kunnia naiskoripallon ykkösmaana palautetaan Atlantan kotiolympialaisissa 1996 ykköstähtinään Lisa Leslie, Sheryl Swoopes ja Rebecca Lobo. Joukkueen jo pelkkä valmistautumiskierros sai laajan mediaseurannan, mikä herätti NBA:n silloisen komissaari David Sternin kauan muhineen suunnitelman viedä NBA-malli naisten puolelle.

24. huhtikuuta vuonna 1996 pidettiin lehdistötilaisuus, jossa WNBA:n perustaminen julkistettiin. Kyseessä ei ollut ensimmäinen naisten ammattilaissarja Yhdysvalloissa, mutta WNBA oli ensimmäinen, jolla oli miesten NBA:n täysi tuki. Yhdysvallat voitti Atlantan olympialaiset näytöstyyliin ja vuoden päästä, kesällä 1997 ensimmäinen ylösheitto pistettiin ilmoille.

Tänä kesänä WNBA juhlistaa 25. vuottaan. WNBA:sta on juhlavuoteensa mennessä muotoutunut 12 joukkueen sarja, joka pelataan kesäisin.

WNBA:n edelliskautta 2020 runteli koronaviruspandemia. Runkosarja alkoi vasta heinäkuun lopussa ja ottelumäärä typistettiin 22 otteluun. Finaaleissa mestaruuden vei Seattle Storm, joka päihitti Las Vegas Acesin. Runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Acesin A'ja Wilson, kun taas finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Stormin Breanna Stewart.

36 ottelun runkosarja, säännöt ottavat vaikutteita NBA:sta ja FIBA:sta

WNBA ei ole vielä julkaissut kauden 2021 ohjelmaa, mutta perinteisesti WNBA on alkanut toukokuussa. Runkosarjassa pelataan yhteensä 36 ottelua, joista puolet kotona ja puolet vieraissa. Kesäolympialaisten aikaan WNBA pitää kuukauden tauon kauden keskellä, jotta pelaajat pääsevät harjoittelemaan ja pelaamaan edustamiensa maiden paidassa.

Kahdeksan parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin, jotka alkavat myöhään syyskuussa. Vaikka joukkueet on jaettu konferensseihin, niin pudotuspeleihin pääsee kahdeksan korkeimmalla sijoittunutta.

Uutena väriläiskänä kauden keskellä on myös Commissioner’s Cup, joka on cup-muotoinen kilpailu keskellä kautta. Joukkueiden ensimmäiset koti- ja vierasottelut konferenssivastustajien kanssa lasketaan runkosarjan lisäksi cup-otteluiksi, joista molempien konferenssien ykköset pelaavat toisiaan vastaan finaaliottelun.

Commissioner’s Cup piti käynnistyä kaudella 2020, mutta se peruuntui koronaviruspandemian takia.

WNBA:n säännöt mukailevat NBA:n sääntöjä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, jotka taas myötäilevät kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n asetuksia. Kolmen pisteen viiva on samalla etäisyydellä (6,75 metriä) kuin FIBA:n alaisissa kilpailuissa. Pelipallo on kokoa kuusi, aivan kuten naiskoripallossa FIBA:n alaisuudessa. Lisäksi neljännekset ovat pituudeltaan 10 minuuttia.

Kaksitoista joukkuetta, Lynx ja Storm johtavat maratontaulukkoa

WNBA aloitti kahdeksalla joukkueella, mutta lukuisten muutoksien jälkeen sarja on muotoutunut 12 joukkueeseen.

Itäinen konferenssi

  • Atlanta Dream
  • Chicago Sky
  • Connecticut Sun
  • Indiana Fever
  • New York Liberty
  • Washington Mystics

Läntinen konferenssi

  • Dallas Wings
  • Las Vegas Aces
  • Los Angeles Sparks
  • Minnesota Lynx
  • Phoenix Mercury
  • Seattle Storm

Las Vegas Aces (aiemmin Utah Starzz ja San Antonio Stars), Los Angeles Sparks, New York Liberty ja Phoenix Mercury ovat ainoat joukkueet, jotka ovat olleet mukana ensimmäisestä kaudesta lähtien.

Mestaruustaulukossa jaetulla ykkössijalla neljällä mestaruudella ovat Minnesota Lynx ja Seattle Storm. Neljä mestaruutta löytyy myös Houston Cometsilta, joka luopui sarjasta vuonna 2008.

Susiladiesin huippulupaus Awak Kuier on ehdolla WNBA:n varaustilaisuudessa, joka järjestetään torstaina 15. huhtikuuta. Basket.fi seuraa ja taustoittaa Awakin tietä WNBA:n varaustilaisuuteen ja sen läpi tulevien viikkojen aikana.

Henkilöt

 
16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

16.4.2021 02:45 WNBA

Awak Kuier varattiin WNBA:han historiallisesti toisena – osoitteena Dallas Wings

WNBA:n varaustilaisuudessa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa, kun Dallas Wings varasi Awak Kuierin numerolla kaksi.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

14.4.2021 12:30 WNBA

Yle näyttää suorana WNBA:n varaustilaisuuden torstain ja perjantain välisenä yönä

WNBA:n varaustilaisuus järjestetään Yhdysvalloissa torstaina ja perjantain välisenä yönä klo 2:00 Suomen aikaa. Yle näyttää varaustilaisuuden suorana lähetyksenä, kun Awak Kuieria povataan yhdeksi varaustilaisuuden ensimmäisiksi nimiksi.

14.4.2021 11:32 Susiladies

Susiladies-luotsi Pekka Salminen Awak Kuierin mahdollisuuksista: ”Awak on kaikin puolin poikkeuksellinen pelaaja”

Peli-Karhujen kasvatti ja Susiladiesin nuori tähti Awak Kuier, 19, on ollut suomalaisen koripalloväen tarkkaan seuraama lupaus jo muutaman vuoden ajan. Mutta minkälainen pelaaja Kuier oikein on ja mitä häneltä on odotettavissa ammattilaisuralla? Kysymykseen vastaa Kuieria HBA-Märskyssä ja Susiladiesissa viime vuodet valmentanut Pekka Salminen.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

10.4.2021 08:13 WNBA

Näin toimii WNBA Draft: Wingsillä tukku varausvuoroja, kansainvälisillä pelaajilla eri säännöt

WNBA:n varaustilaisuus pidetään virtuaalisesti torstaina 15. huhtikuuta. Ensimmäisellä kierroksella Dallas Wings on hamunnut ensimmäiseltä kierrokselta peräti neljä varausvuoroa. Varaustilaisuudessa varataan sekä Yhdysvaltojen yliopistopelaajia että kansainvälisiä pelaajia, jotka määritellään varauskelpoisiksi jo kaksi vuotta ennen yliopistopelaajia.

6.4.2021 11:45 Susiladies

WNBA:n varaustilaisuus lähenee – Awak Kuierilla edessään jännittävät viikot

Suomalaisen koripallon ystävät elävät kutkuttavia aikoja huhtikuun puolivälissä, jolloin Yhdysvaltain naisten ammattilaisliiga WNBA järjestää vuotuisen varaustilaisuutensa: kotkalaisen Peli-Karhujen kasvatti ja Susiladiesin kulmakivi Awak Kuier, 19, on kansainvälisten asiantuntijoiden spekulaatioissa ehdolla taalaliigaan kärkipään varausten joukossa.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

Näytä lisää vastaavia