Koskinen: ”Jyvät erottuvat akanoista”

21.11.2008 Naisten SM-sarjajohtaja Catz Lappeenrannan päävalmentaja Tommi Koskinen arvioi Koris.netin kolumnissaan sarjassa alkavan nyt vaihe, jossa jyvät erottuvat akanoista. Koskisen luotsaama Catz kohtaa lauantaina kärkikamppailussa Espoo Teamin.

Seuraavassa Tommi Koskisen kolumni kokonaisuudessaan.

Kolmannes takana

Aina ennen jokaisen pelikauden alkua puhutaan, että sarjasta tulee varmaankin todella tasainen. Pari edellistä kautta naisten SM-sarja ei ole ollut kovin tasainen, neljä parasta joukkuetta ovat erottuneet muista jo alkuvaiheessa. Tämä kausi on ollut poikkeus.

Sarjajohto on vaihtunut jo moneen kertaan ja sarjataulukon piste-erot ovat pieniä. Joukkoon on tullut uusia mitalikandidaatteja, kuten esimerkiksi Team S-Hämeenmaa Orimattilasta. Orimattila on sarjanousija, mutta oli useamman kierroksen ajan sarjajohdossa.

Huima on osoittanut, että sillä on jopa parempi joukkue kasassa kuin viime kaudella. Peli-Karhut ei ole aloittanut sarjaa yhtä vakuuttavasti kuin vuosi sitten, mutta joukkue onkin ollut aina parhaimmillaan kevään ratkaisuhetkillä. Espoo Team on ollut tasaisen varma ja on hävinnyt ainoastaan Catzille ja keskiviikkona Pussihukille vieraskentällä.

Nokialla on ollut vaikeaa. Siellä on menossa jonkin tason murrosvaihe ja voittosarake on vielä avaamatta.

Oman joukkueeni eli Lappeenrannan Catzin alkukausi oli hieman tahmeahko. Joukkue pääsi harjoittelemaan kokonaisuudessaan yhdessä pari viikkoa ennen sarja-avausta. Catzin peli perustuu pitkälti saumattomaan yhteispeliin, ei niinkään muutaman pelaajan henkilökohtaisiin taitoihin.

Joukkuepelistä ei sarjan alussa aina voitu puhua ja näin ollen otteet ailahtelivat laidasta laitaan. Heti ensimmäisessä ottelussa Karhulassa PeKa antoi oppitunnin, että peli kestää 40 minuuttia. Sen jälkeen Catz on kuitenkin kulkenut voitosta voittoon.

Catzin kohdalla viimeiset viikot ovat olleet lupauksia antavia. Amerikkalaiset ovat kahden kuukauden harjoittelun jälkeen päässeet hyvään pelikuntoon. Kaisa Tuure palasi akillesjänneleikkauksen jäljiltä ennakoitua nopeammin pelikentille pari viikkoa sitten. Samoin Minna Sten on tervehtynyt jalkamurtumastaan. Näin Catzillä on viime peleissä ollut enemmän vaihtoehtoja korien alle ja Jelena Solovjeva on päässyt penkille välillä huilaamaankin. Tosin Tuure ja Sten eivät vielä voi pelata suuria peliminuutteja, mutta sisäänajovaihe on menossa pikkuhiljaa.

Ennen kautta Catzille povattiin ongelmia pelinjohdossa ja heittopelissä. Vilma Kesänen on osoittanut mainioilla otteillaan, että pelinjohto-ongelmia ei ole. Kesänen on ykköspelintekijä ja hän on astunut siinä roolissa aivan uudelle tasolle. Niin hyökkäyksissä kuin puolustuspäässäkin.

Catz on ollut tähän mennessä sarjan tarkin kahden pisteen heitoissa, joten heittopelikään ei ole ollut suurin ongelma. Tosin kahden pisteen heittoprosentti on ehkä noussut myös uuden pelitavan myötä. Joukkue on jo nyt juossut nopeita hyökkäyksiä ja sitä kautta helppoja lay-upeja enemmän kuin viime kaudella yhteensä. Viimeisimmässä ottelussaan Peli-Karhuja vastaan Catz otti 36 pisteen voiton juuri nopeilla vastaiskuilla onnistuneen puolustuksen jälkeen.

Ikävä asia Catzille on ollut Kaisa Valtakarin loukkaantuminen. Kaisalta meni ottelussa poikki polven ristiside sekä sivuside. Leikkaus on takana ja nyt Kaisalla alkaa kova kuntoutusvaihe. Muuten Catz on säästynyt loukkaantumisilta ja rasitusvammoiltakin on toistaiseksi vältytty.

Sarjasta on kolmannes takana ja nyt alkaa vaihe, jossa jyvät erottuvat akanoista. Joukkueet, jotka pystyvät illasta toiseen esittämään parastaan, voivat toisen kierroksen aikana jo varmistaa playoff-paikkaansa.

Catzilla, Espoo Teamilla, Peli-Karhuilla ja Huimalla on ehkä laajin pelaajamateriaali. Jos se osataan käyttää hyödyksi, niin näiden joukkueiden peli ei välttämättä romahda muutaman pelaajan pelisuoritusten ailahteluun. Orimattila on aloittanut vahvasti ja nyt jatkossa punnitaan, miten sarjanousijan kantti kestää pitkän sarjan rasitukset. Veikkaan, että hyvin tulevat kestämään ja sarjaan on saatu uusi laatujoukkue.

Tommi Koskinen
Kirjoittaja on Catz Lappeenrannan päävalmentaja



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
30.3.2024 19:20 Naisten Korisliiga

FoA puolusti Pyrinnön nurin ja siirsi ratkaisun viidenteen otteluun

Pyrinnön ja Forssan Alun ottelusarjassa ratkaisu siirtyi ratkaisevaan viidenteen otteluun, kun FoA kaatoi kotikentällään Pyrinnön 78-49.

29.3.2024 21:18 Naisten Korisliiga

PeKa eteni jälleen välieriin

Kotkan Peli-Karhut eteni Naisten Korisliigan välieriin, kun se haki vierasvoiton Vimpelistä 90-58. Ottelusarjan PeKa vei otteluvoitoin 3-1.

28.3.2024 21:34 Naisten Korisliiga

Pyrintö taisteli välierien kynnykselle

Naisten Korisliigan puolivälierät jatkuivat yhdellä ottelulla. Siinä Pyrintö kaatoi kotikentällään FoA:n 88-82 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.

Näytä lisää vastaavia