16-vuotiaat pojat EYOF-kokemuksen saattelemana EM-kisoihin

5.8.2009 Suomen alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkue sai kovimman mahdollisen kenraaliharjoituksen torstaina alkaviin B-divisioonan EM-kisoihin Nuorten Olympiafestivaaleilla (EYOF) Tampereella. Joukkueen päävalmentaja Jukka Toijala uskoo, että kovat kansainväliset ottelut koituvat joukkueelle hyödyksi pitkällä tähtäimellä.

Mikko Jämsä johdattaa 16-vuotiaat pojat Portugalin EM-kisoihin.

Daniel Dolenc hyppäsi kisakoneeseen "alaikäisenä" jo kesällä 2008.

Joonas Cavén kuuluu joukkueen pitkän pään puurtajiin.

Kalle Naapi jallitti vastustajia erinomaisesti Nuorten Olympiafestivaaleilla. Kuvat: Tuomas Venhola ja Tomi Kaminen.

Kuten nuorimmissa maajoukkueikäluokissa yleensä, 16-vuotiaiden poikien ensimmäinen maajoukkuekesä on sujunut vaihtelevissa merkeissä. Joukkue on pystynyt muovaamaan potentiaalinsa tuloksiksi esimerkiksi EYOF:n päätöspäivänä kukistamalla Tshekin sekä kesäkuussa Liettuan leirityksellä haastamalla hallitsevan Euroopan mestarin Liettuan tasaväkiseen voittokamppailuun. Pääasiassa kesä on kuitenkin sujunut ajaessa koripalloilijalupauksia sisään maajoukkueympyröihin.

- Suurin tavoitteemme tältä kesältä on ollut viedä pelaajia eteenpäin koripalloilijoina ja urheilijoina, pyrkien ohessa tekemään mahdollisimman hyvää tulosta kilpailullisesti. Uskon ja näen, että jätkät ovat edistyneet kesän aikana huomattavasti, arvioi Toijala ryhmäänsä.

Alle 16-vuotiaat ovat pelanneet kuluneen vuoden aikana yhteensä 15 virallista maaottelua Baltic Cupissa, PM-kisoissa, Liettuan leirityksellä ja Tampereen EYOF:lla. Viisi EYOF:ssa pelattua ottelua osoittivat, että joukkueen matka Euroopan kärkeen on vielä pitkä. Toisaalta voitto Tshekkiä vastaan ja vasta päätösjaksolla ratkennut Turkki-ottelu näyttivät Suomen olevan parhaana päivänä A-divisioonatason joukkue.

- EYOF-matseja voi lähestyä kahdella tavalla; ilman muuta haluamme pelata mahdollisimman paljon matseja Euroopan parhaita maita vastaan, sillä niistä saatu oppi tuo meille kovuutta ja pelituntumaa. Toisaalta pohdimme koko turnauksen ajan valmennusjohdon kanssa, opimmeko kääntämään EYOF-kokemuksen voitoksi EM-kisavaiheessa, jos matseista tulee pelkkiä tappioita, kertoo Toijala.

Suomen vakuuttavaan loppurynnistykseen päättynyt voitto EYOF:n päätösottelussa Tshekkiä vastaan oli Toijalan mukaan paras mahdollinen päätös turnaukselle.

- Jätkien kanssa puhuimme vastustajamaiden tasosta jo Liettuan valmistavalla leirillä ja päätimme yhdessä, että yksi voitto olisi tavoitteemme. Nyt näimme ainakin pystyvämme kaatamaan yhden A-divisioonamaan, mikä varmasti poikii hyviä juttuja jatkossa.

Voimasuhteita vaikea ennakoida

Suomen osalta torstaina alkavissa B-divisioonan EM-kisoissa Portugalissa vastaan asettuu huomattavasti EYOF-joukkueita vaatimattomampi vastus. Toijala muistuttaa, että vastustajien arvioiminen nuorimmassa maajoukkueikäluokassa on hankalaa, ja otteluihin Georgiaa, Tanskaa ja Irlantia vastaan täytyy suhtautua tosimielellä.

- Tanska on voittanut harjoitusmatseissa Israelin ja Englannin, Georgia on tunnetusti joka ikäluokassa jossain kisojen vaiheessa koko turnauksen paras joukkue ja Irlanti pelaa pienten miesten vauhtikorista, jossa pallo liikkuu nopeasti ja puolustetaan prässillä. En voi painottaa liikaa avausottelun tärkeyttä, sillä sen ottelun kulku voi parhaimmillaan määrätä turnauksemme suunnan.

1993 syntyneiden ikäluokka on osoittautunut kesän kisoissa tasaiseksi ryhmäksi, jossa ei ole varsinaisesti yksittäisiä avainpelaajia. Joukkueen kokeneimmat nimet ovat kuitenkin jo viime vuonna alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen EM-kisoissa matkassa olleet 202-senttinen Daniel Dolenc ja 187-senttinen Kalle Naapi.

- Uskon ja toivon, että Danielin ja Kallen viime kesän kisakokemukset heijastuvat heidän tämän kesän otteissaan. Odotan myös, että pitkät pelaajamme Dolencin johdolla käyttävät kokoaan hyväkseen näissä kisoissa. Olympiafestivaaleilla olimme vastustajiin nähden melko pieniä, mutta näissä kisoissa asian ei pitäisi olla niin, viittaa Toijala Joonas Cavenin (203 cm), Mikael Herbertin (199 cm) ja Johnny Laakkosen (198 cm) suuntaan.

- "Lyhyt" osastomme on puolestaan erittäin tasainen. Meiltä on löytynyt uusia jätkiä lähes joka matsiin ratkaisijoiksi, päättää Toijala analyysinsa joukkueesta.

Joukkueen tulostavoite on olla 6.-16. elokuuta pelattavissa kisoissa viiden parhaan joukossa. Kisasijoitusta on kuitenkin vaikea ennakoida.

- 18-vuotiaiden poikien kisat näyttivät, kuinka paljon ihan lohkojaoillakin voi olla merkitystä. Kisojen viimeiseksi jäänyt joukkue eli Slovakia johti kisojen mestaria alkulohkossa kolmen jakson jälkeen, Toijala muistuttaa.

- Junnupelit ovat aina arvoituksellisia. Kun kerran saa kulkemaan, kyllä sitten sujuu. Tarkoituksena on, että mekin pelaamme ihan siellä kisojen viimeisissä otteluissa alempien loppusarjojen sijaan.

Suomen alkusarjan ottelut Portugalin EM-kisoissa 6.-10.8.2009

  • Pe 7.8. klo 18:30 Suomi - Tanska*
  • Su 9.8. klo 18:30 Suomi - Irlanti*
  • Ma 10.8. klo 16:15 Georgia - Suomi*

* Kaikki kellonajat paikallista aikaa

Suomen alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkue Portugalin EM-kisoissa 6.-16.8.2009

NIMI

CM

SYNT.

SEURA

Caven Joonas

203

9.1.93

Pyrintö

Dolenc Daniel

202

10.8.93

EBT

Herbert Mikael

199

27.7.93

Korihait

Jämsä Mikko

182

5.2.93

JKS

Laakkonen Johnny

198

3.2.94

Pyrintö

Lehtoranta Joonas

184

25.2.94

KTP

Naapi Kalle

187

13.1.93

Honka

Oja Samuli

188

15.3.93

JKS

Puotila Ville

179

1.3.93

Honka

Rasinaho Kristian

188

11.4.93

Pyrintö

Seppälä Ilari

183

27.3.93

Kouvot

Viita Jesse

183

20.8.93

JKS

  • Päävalmentaja Jukka Toijala
  • Apuvalmentajat Pieti Poikola, Jari Nykänen
  • Fysioterapeutti Vesa Kuparinen

Lisätietoja: EM-kisasivusto
 
17.1.2018 EM-karsinnat

Sudenpentujen maajoukkuekesän EM-lohkoarvonnat suoritettu

FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.

20.8.2017 Maaottelu

16-vuotiaat tytöt kahdeksan parhaan joukkoon EM-kisoissa, 16-vuotiaiden poikien EM-kisat päätökseen

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue varmisti paikkansa B-divisioonan EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon selättämällä Norjan selkeästi 23-58 (11-42). Suomen 16-vuotiaat pojat voittivat EM-kisojen viimeisessä ottelussaan Venäjän.

18.8.2017 Maaottelu

Suomen 16-vuotiaat tytöt puolustivat Viron kumoon

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi hyökkäysongelmista B-divisioonan EM-kisoissa, mutta onnistu kaikesta huolimatta kaatamaan Viron selkein numeroin 54-28 (34-14). Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas hävisi Saksalle EM-kisoissa.

17.8.2017 Maaottelu

Suomen 16-vuotiailla pojilla korintekovaikeuksia, Italia voittoon EM-kisoissa

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi EM-kisoissa Italialle loppunumeroin 49-65 (19-35). Tappion vuoksi Suomi pelaa EM-kisojen sijoista 13.-16.

15.8.2017 Maaottelu

Suomen 16-vuotiaille pojille tappio Liettuaa vastaan EM-pudotuspeleissä

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue antoi erinomaisen vastuksen Liettualle A-divisioonan EM-kisojen pudotuspeleissä, mutta liettualaiset karkasivat viiden viimeisen minuutin aikana 70-58 (34-24) -voittoon. Tappion vuoksi Suomi pelaa EM-kisoissa sijoista 9.-16.

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt puolustivat Hollannin kumoon

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selätti alkukangertelun jälkeen kohenneella puolustuspelillään Hollannin B-divisioonan EM-kisoissa. Suomen 16-vuotiaat pojat hävisivät A-divisioonan EM-kisoissa Turkille.

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisat päätökseen, 16-vuotiaille pojille tappio Saksaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui kymmenenneksi B-divisioonan EM-kisoissa Dublinissa, kun Suomi hävisi päätöspelissään Bulgarialle. 16-vuotiaat pojat hävisivät alkulohkonsa viimeisen pelin A-divisioonan EM-kisoissa Saksalle ja kohtaa tiistaina pudotuspeleissä Liettuan.

12.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt selättivät Itävallan, 16-vuotiat pojat tappioon EM-avauksessa

Suomen 18-vuotiaat tytöt päihittivät B-divisioonan EM-kisojen ensimmäisessä jatko-ottelussaan Itävallan. Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas taipui A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan Slovenialle.

10.8.2017 EM-kilpailut

16-vuotiaiden poikien EM-urakka alkaa Montenegrossa

Suomen 16-vuotiaiden poikien A-divisioonan EM-kisat pyörähtävät käyntiin huomenna 11. elokuuta Montenegron Podgoricassa, kun Sudenpennut kohtaavat B-alkulohkonsa ensimmäisessä ottelussaan Slovenian. Suomen kanssa samassa alkulohkossa Slovenian lisäksi pelaavat Turkki ja Saksa.

7.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat kymmenennelle sijalle EM-kisoissa, 18-vuotiaat tytöt löylyttivät Viron

Suomen 18-vuotiaiden poikien EM-urakka sai päätöksensä Slovakiassa, kun Sudenpennut hävisi Venäjälle päätöspelissään 69-75 (29-34). 18-vuotiaat tytöt taas palasivat voittokantaan B-divisioonan EM-kisoissa murskaamalla Viron ylivoimaisesti.

Näytä lisää vastaavia