Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

21.2.2018 09:20 Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

Jamar Wilson on palannut Ranskasta Suomeen MM-karsintaikkunan ajaksi.

Wilson uurasti avainroolissa marraskuussa, kun Susijengi päihitti vieraissa Bulgarian.

Islanti näytti Suomelle kykynsä jo syyskuussa EM-kisoissa. Kuvassa Kristoffer Acox.

Wilsonin Susijengi kohtaa sunnuntain kotiottelussaan Helsingin Jäähallissa Bulgarian. Kuvat: Ville Vuorinen / Koripalloliitto & FIBA Europe.

Islanti hävisi marraskuun MM-karsintaikkunassa molemmat ottelunsa ja on pakkovoiton edessä myöhään perjantaina Reykjavikissa säilyttääkseen mahdollisuutensa edetä karsintojen toiseen vaiheeseen.

Vaikka Islanti onkin hävinnyt perättäiset ottelut, susileirissä piskuisen saarimaan edustusjoukkue tiedetään vaaralliseksi vastustajaksi. Hartwall Areenalla syyskuussa pelatussa EM-kisaottelussa Islanti hallitsi peliä aina neljännen jakson alkuun asti ennen kuin Suomi karkasi neljän pisteen voittoon.

- Perjantain ottelusta tulee valtavan tärkeä. Meidän on hoidettava tällaiset pelit pystyäksemme ottamaan seuraavan askeleen. Islanti tulee olemaan huolellisesti valmistautunut, joten meidän pitää olla varpaillamme heidän varaltaan.

FIBA:n ja Euroliigan välinen maajoukkuepelaajien edustusoikeuskiista on verottanut useiden maajoukkueiden avainmiehistöä, mutta Islanti on saanut pelata MM-karsintaottelunsa lähes samalla miehistöllä kuin EM-kisoissa. Islannin tutusta iskunyrkistä mm. Martin Hermannsson, Haukur Palsson ja Jakob Sigurdarsson olivat kaikki mukana marraskuun mittelöissä.

- Islanti pelaa ”small ball”-koripalloa; he juoksevat kenttää hyvin ja heittävät heti, kun kori näkyy. He yrittävät pitää tempon niin korkealla kuin mahdollista. Tavallaan he pelaavat kuin me, eli yrittävät päihittää vastustajansa tekemällä haalarihommia vastustajaa kovemmin.

”Toinen osaottelu on oma lukunsa”

Sunnuntaina Helsingin Jäähallin ”Sudenpesään” saapuu vieraaksi Bulgaria, jonka Susijengi onnistui kukistamaan MM-karsinta-avauksessa kahden pisteen marginaalilla.

Vaikka Suomi on jo hakenut Bulgarian päänahan kertaalleen ja pääsee nyt kotikentälleen susifanien eteen, Wilson varoittaa aliarvioimasta sunnuntain vastustajaa.

- Jokainen maajoukkue tällä tasolla on hyvä ja valmistautunut. Olimme hieman vajaamiehisiä Botevgradissa marraskuussa, mutta saimme homman hoidettua, Wilson arvioi.

- Toinen osaottelu on kuitenkin oma lukunsa. Vaikka pelasimmekin jo heitä vastaan voitokkaasti, meidän on palattava taktiikkataulun ääreen. Bulgariakin tulee varmasti muuttamaan osa-alueita pelaamisessaan.

Bulgarian viimeiset vuodet ovat menneet koripalloilullisesti alakanttiin, mutta maan koripallossa on pitkät perinteet ja nykyaikaista osaamista.

- Olin jo marraskuussa yllättynyt siitä, kuinka nopea ja liikkuva joukkue Bulgaria oli. Siinä on taas meille iso haaste.

”Suomesta on tulossa iso koripallokulttuurin tyyssija”

Susijengi pelasi marraskuun karsintaikkunassa ilman NBA:han siirtynyttä Lauri Markkasta, Euroliiga-pelaajia Petteri Koposta ja Sasu Salinia ja pitkäaikaisia runkopelaajiaan Teemu Rannikkoa ja Gerald Lee Jr.:a. Lisäksi Tuukka Kotti sai kolhun Bulgaria-ottelun alussa eikä kyennyt pelaamaan Tshekkiä vastaan.

Susileirissä ei ole kuitenkaan jääty voivottelemaan poissaoloja, vaan vähemmän kokeneet pelaajat ovat osoittaneet kykynsä. Pitkä matka Kiinan elo-syyskuun 2019 MM-kisoihin on vasta alkanut.

- Suomalaiset fanit näkevät, mitä tapahtuu isossa kuvassa. Suomesta on tulossa iso koripallokulttuurin tyyssija, ja maajoukkuejärjestelmästämme on kasvamassa erinomaisia pelaajia, kuten viimeksi Lauri Markkanen, Wilson arvioi.

FIBA:n käyttöön ottamaa uusvanhaa karsintajärjestelmää seurajoukkuekauden katkaisevine ikkunoineen ”Jammu” pitää tervetulleena uudistuksena.

- Kilpailujärjestelmän muutos antaa vähän paremman mahdollisuuden viettää kesälomaa perheen kanssa, ja pidän siitäkin, että saamme pelata keskellä kautta. On mukavaa päästä kotiin kauden ollessa käynnissä, nukkua omassa sängyssään, syödä itse tehtyä ruokaa.

Susijengi ja Bulgaria kohtaavat MM-karsintaottelussa Helsingin Jäähallilla sunnuntaina 25.2. klo 18:30.

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

Näytä lisää vastaavia