Kerava, ToPo ja Honka kisaavat pääkaupunkiseudun valtikasta

2.10.2012 Naisten SM-sarjassa kisaa alkavalla kaudella kolme joukkuetta pääkaupunkiseudun valtikasta. Uudistunut Keravan Energia Team, mitalitaisteluihin mielivä Torpan Pojat sekä Espoo Teamin jalanjäljissä jatkava nuorekas Tapiolan Honka lähtevät kauteen toisistaan poikkeavin lähtökohdin, mutta jokainen luottavaisena omaa menestysreseptiään kohtaan.

Emmi Leino kuuluu Tapiolan Hongan nuoriin lupauksiin.

Viime keväänä Catzissa mestaruutta juhlinut Roosa Lukkarinen tahdittaa Keravan Energia Teamia.

Niina Laaksonen siirtyy Espoo Teamista Torpan Poikiin. Kuvat: Tuomas Venhola & Francois Perthuis.

Keravan Energia Teamille kausi 2011/12 oli murheellinen joukkueen hakiessa koko kauden aikana vain yhden voiton. Kesällä ryhmä loi nahkansa lähes täydellisesti, ja nyt nuorekkaan joukkueen puikoissa on uusi mies, naisten SM-tasolla valmentajadebyyttinsä tekevä entinen liigakonkari Esa Mäki-Tulokas.

– Joskus tilaisuuden saaminen vaatii sitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Valmensin viime keväänä yhdessä ottelussa Porvoon Tarmoa III divisioonassa ja heti ottelun jälkeen Keravalta tuli yhteydenotto, että kiinnostaisiko valmentaminen. Tietysti otin uuden haasteen vastaan, forssalaislähtöinen Mäki-Tulokas kertaa.

Keravalaiskokoonpanoa silmäillessä silmiinpistävää on joukkueen nuoruus. Ulkomaalaispelaajia Shantale Bramble-Donaldsonia ja Rosetta Adzasua myöten kaikki Keravan Energia Teamin pelaajat ovat syntyneet 1990-luvulla. Catzin kanssa mestaruutta keväällä juhlineen Roosa Lukkarisen mukaan nuoruus on eräs joukkueen voimavaroista.

– Meillä synkkaa loistavasti. Olemme kuin yhtä suurta perhettä ja uskomme itseemme, Lukkarinen linjaa.

Mäki-Tulokkaan mukaan SM-sarjan suosikit ovat omassa kastissaan, mutta keravalaisilla on riittämiin paukkuja rakentaa joukkueen tulevaisuutta pitkällä aikajänteellä sekä hakea muutamia päänahkoja kovemmista joukkueista.

– Annan pelaajilleni paljon vapauksia ja uskon meidän pelaavan iloista, vauhdikasta peliä. Ehdoton ykköstavoitteemme on kehittää pelaajia tulevaisuutta varten, mutta toivon ja uskon, että tulemme olemaan myös voitokkaita alkavalla kaudella.

ToPo luottaa koviin kotimaisiin

Helsinkiläinen ToPo selviytyi viime keväänä viimeisen runkosarjakierroksen myötä SM-pudotuspeleihin uuden päävalmentajan, ToPo-legenda Kari-Pekka Klingan toimiessa päävalmentajana.

ToPon viime kauden iskunyrkistä Kaisa Valtakari, Alli Arppe ja Meriem Eerikinharju jatkavat tähtipaidassa edelleen. Kesän pelaajamarkkinat olivat puolestaan joukkueelle todellinen menestys: SM-sarjan kaksinkertainen MVP Niina Laaksonen, naisten maajoukkueen avauspelinrakentaja Vilma Kesänen sekä kylmähermoisena kaukoheittäjänä tunnettu Venlakaisa Hölttä tarttuivat ToPon haaviin.

– Viime kausi oli hauska kokemus. Päädyin puolivahingossa suhteellisen nuoren ja kokemattoman joukkueen valmentajaksi. Joulun jälkeen taisimme saada ehkä kaksi voittoa, mutta sitäkin tärkeämpää, että saimme mukaan esimerkiksi Vilman (Kesänen) Lappeenrannasta ja Niinan (Laaksonen) Espoosta, Klinga miettii.

– Meillä on hyvä joukkue. Potentiaalia löytyy vaikka mihin. Tehtävänä olisi nyt ottaa se potentiaali käyttöön, täydentää Kesänen.

Klingan ja Kesäsen varovaisten arvioiden ohella joukkueen ehdoton ykköstähti Niina Laaksonen asetti täysin kotimaisella rotaatiolla pelaavan ToPon tavoitteen ylimpään mahdolliseen kastiin.

– On meillä sen verran kokenut ryhmä, että uskallan nimetä tavoitteeksi mestaruuden, linjasi Laaksonen KORI-lehden ennakkoarviossa.

Nuorekas Honka tekee määrätietoista kehitystyötä

Espoolaisen koripallon pitkiä perinteistä SM-sarjassa jatkaa Tapiolan Honka, joka kävelee alkavalla kaudella pitkään SM-sarjassa pelanneen Espoo Teamin jalanjäljissä. Jos Keravan Energia Team lähtee kauteen nuorella kokoonpanolla, samaa voidaan sanoa myös Hongasta, jolla on kokoonpanossaan peräti 10 vuosina 1995–96 syntynyttä pelaajaa.

– Käytännössä kaikki meni viime kauden jälkeen uusiksi: pelaajat, pelitapa, taustat. Olemme yhä rakennusvaiheessa, mutta kaikki on näyttänyt hyvältä tähän mennessä, Hongan päävalmentaja Jussi Laakso arvioi.

Kokemusta Hongassa edustavat amerikkalaispelaajat Melissa Jeltema ja Jordan Greenleaf. Kotimaisesta osastosta suureen rooliin astuvat etenkin HyPosta saapunut Vilja Kesänen sekä kesällä naisten maajoukkuedebyyttinsä tehnyt huippulupaus Emmi Leino.

– Kuten nuorella joukkueella yleensäkin, meidän aseitamme tulevat olemaan energisyys ja nälkä. Vaikka olemme huomattavan kokemattomia aikuisten tasolla, vastaavasti meillä on paljon kansainvälistä kokemusta nuorten maaotteluiden myötä. Siitä on hyvä lähteä ammentamaan, Laakso miettii.

Saksan Bundesliigasta Suomeen saapunut takapelaaja Melissa Jeltema on viihtynyt nyt Suomessa kuukauden ja ottanut ensituntumaa suomalaiseen koripalloon. Jeltema on valmis ottaman vastuulleen nuoren joukkueensa pelillisen johtajuuden.

– Meillä on hyvä, potentiaalinen joukkue. Sarjasta on tulossa tasainen, sen voin sanoa harjoitusotteluiden ja cupin pelien perusteella.


 
22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

25.5.2022 09:40 Naisten Korisliiga

Vuoden pelaaja Elena Melto päättää uransa: ”Olen onnellinen, että tein nuorena päätöksen muuttaa koripallon perässä Suomeen”

Elena Melto on harvinainen tapaus, sillä hänet on palkittu Naisten Korisliigassa sekä vuoden ulkomaalaisvahvistuksena että vuoden kotimaisena pelaajana. Nyt Lappeenrannan Catzin tähtilaituri nostaa tossunsa naulaan.

18.5.2022 20:13 Naisten Korisliiga

Elena Melto naisten Korisliigan Vuoden pelaaja, sarjan nuorisokaarti putsasi palkintopöytää

Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 36-vuotiaan, Catzia edustavan Elena Melton sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Palkinnot osuivat laajalla skaalalla eri joukkueille, kun finalistijoukkueet olivat ainoat kahden palkinnon saaneet.

27.4.2022 20:43 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut on Suomen mestari

914 silmäparia seurasi Kouvolassa, kun Kotkan Peli-Karhut nappasi neljännen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Se voitti neljännen ottelun 88-82.

24.4.2022 18:54 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut siirtyi johtoon finaalisarjassa

Naisten Korisliigan kolmas finaali pelattiin Kotkassa. PeKa nappasi kotikentällään voiton 74-64 ja siirtyi finaalisarjassa 2-1 johtoon.

22.4.2022 13:06 Korisliiga

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä yli 1,2 miljoonaa euroa tukea Korisliigan seuroille

OKM myönsi tukea eritysavustuksena Korisliigan ja naisten Korisliigan joukkueille koronapandemiasta aiheutuneiden tappioiden kattamiseksi. Kyseessä oli neljäs koronaan liittyvä OKM:n eritysavustus.

21.4.2022 20:05 Naisten Korisliiga

PeKa tasoitti finaalisarjan

Naisten Korisliigan finaaleissa pelattiin toinen ottelu. Peli-Karhut tasoitti ottelusarjan vieraskentällä, kun se haki voiton 64-49.

18.4.2022 19:41 Naisten Korisliiga

Kouvottarille ensimmäinen kiinnitys Suomen mestaruuteen

Naisten Korisliigan finaalit käynnistyivät vierasvoitolla Kotkassa, kun Kouvottaret haki voiton 95-78.

18.4.2022 11:20 Naisten Korisliiga

Finaaliennakko: Kouvottaret ja Peli-Karhut ratkaisevat Suomen mestarin

Naisten Korisliigan finaalit alkavat tänään Kotkassa. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Ruutu näyttää kaikki ottelut suorana kanavillaan.

17.4.2022 14:50 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalien otteluohjelma on vahvistettu

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy maanantaina 18.4. klo 17.00 Kotkassa. Mestariksi vaaditaan kolme voittoa. Ruutu lähettää kaikki naisten finaaliottelut monikameratuotantona ja selostettuna kanavillaan.

15.4.2022 21:26 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut eteni finaaliin

Kotkan Peli-Karhut nappasi neljännen peräkkäisen finaalipaikan, kun se kaatoi ratkaisevassa viidennessä finaalissa HBA-Märskyn 81-64. Finaalissa joukkue kohtaa Kouvottaret.

15.4.2022 09:02 Susiladies

Janette Aarnio on valinnut yliopistokseen South Floridan

HBA-Märskyä kuluneella kaudella edustanut Janette Aarnio, 19, on valinnut menevänsä ensi kaudeksi South Floridan yliopistoon. Helsingin NMKY:n kasvatti on ehtinyt pelata jo neljä maaottelua Susiladiesin paidassa.

13.4.2022 20:26 Naisten Korisliiga

HBA jälleen parempi ratkaisuhetkillä

HBA oli välieräsarjassa jo toista kertaa selkä seinää vasten. Se ei vieläkään suostunut häviämään vaan nappasi voiton trillerin päätteksi 68-66 ja siirsi välieräsarjan ratkaisun viidenteen otteluun.

11.4.2022 21:53 Naisten Korisliiga

Kouvottaret eteni finaaleihin – HBA pakotti PeKa:n neljänteen peliin

Naisten Korisliigan ensimmäinen finaalijoukkue on Kouvottaret, joka eteni välieristä jatkoon suoraan voitoin 3-0. HBA puolestaan pakotti Peli-Karhut ainakin neljänteen otteluun.

9.4.2022 19:43 Naisten Korisliiga

Kouvottaret voiton päässä finaaleista

Välieräsarjan toisessa ottelussa ToPo emännöi avausottelun vienyttä Kouvottaria. Vierasjoukkue ryösti voiton Helsingistä ja siirtyi ottelusarjassa 2-0 johtoon.

6.4.2022 20:04 Naisten Korisliiga

Kouvottaret piti ToPo:n tähdet kurissa

Kouvottaret ja ToPo avasivat välieräsarjan Kouvolassa. Kouvottaret puolusti alusta alkaen vahvasti ja nappasi ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan 66-56.

5.4.2022 10:38 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan maaliskuun Valopilkku on Rashida Timbilla

Timbilla tuikki maaliskuussa Kouvottarien ja koko sarjan kirkkaimpana tähtenä. Hänen johdollaan Kouvottaret nappasi sarjassa toisen sijan.

4.4.2022 13:59 Naisten Korisliiga

Välieräennakko 1/2: HBA haastaa menestykseen tottuneen PeKa:n

Naisten Korisliigan välieräsarjat käynnistyvät tiistaina ja keskiviikkona. Ensimmäisenä käsittelyssä tiistaina alkava ottelupari Peli-Karhujen ja HBA-Märskyn välillä.

1.4.2022 20:28 Naisten Korisliiga

Avausjakso siivitti ToPo:n välieriin

Naisten Korisliigan välieräjoukkueet ovat selvillä, kun viimeisenä joukkueena välieriin tiensä selvitti ToPo. Eilen mitalipeleihin tiensä selvittivät PeKa, Kouvottaret ja HBA.

31.3.2022 20:57 Naisten Korisliiga

Kolme välieräjoukkuetta selvillä

Naisten Korisliigassa saatiin selville kolme välieräjoukkuetta. Välieriin tiensä selvittivät PeKa, Kouvottaret ja HBA.

Näytä lisää vastaavia