Kerava, ToPo ja Honka kisaavat pääkaupunkiseudun valtikasta

2.10.2012 Naisten SM-sarjassa kisaa alkavalla kaudella kolme joukkuetta pääkaupunkiseudun valtikasta. Uudistunut Keravan Energia Team, mitalitaisteluihin mielivä Torpan Pojat sekä Espoo Teamin jalanjäljissä jatkava nuorekas Tapiolan Honka lähtevät kauteen toisistaan poikkeavin lähtökohdin, mutta jokainen luottavaisena omaa menestysreseptiään kohtaan.

Emmi Leino kuuluu Tapiolan Hongan nuoriin lupauksiin.

Viime keväänä Catzissa mestaruutta juhlinut Roosa Lukkarinen tahdittaa Keravan Energia Teamia.

Niina Laaksonen siirtyy Espoo Teamista Torpan Poikiin. Kuvat: Tuomas Venhola & Francois Perthuis.

Keravan Energia Teamille kausi 2011/12 oli murheellinen joukkueen hakiessa koko kauden aikana vain yhden voiton. Kesällä ryhmä loi nahkansa lähes täydellisesti, ja nyt nuorekkaan joukkueen puikoissa on uusi mies, naisten SM-tasolla valmentajadebyyttinsä tekevä entinen liigakonkari Esa Mäki-Tulokas.

– Joskus tilaisuuden saaminen vaatii sitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Valmensin viime keväänä yhdessä ottelussa Porvoon Tarmoa III divisioonassa ja heti ottelun jälkeen Keravalta tuli yhteydenotto, että kiinnostaisiko valmentaminen. Tietysti otin uuden haasteen vastaan, forssalaislähtöinen Mäki-Tulokas kertaa.

Keravalaiskokoonpanoa silmäillessä silmiinpistävää on joukkueen nuoruus. Ulkomaalaispelaajia Shantale Bramble-Donaldsonia ja Rosetta Adzasua myöten kaikki Keravan Energia Teamin pelaajat ovat syntyneet 1990-luvulla. Catzin kanssa mestaruutta keväällä juhlineen Roosa Lukkarisen mukaan nuoruus on eräs joukkueen voimavaroista.

– Meillä synkkaa loistavasti. Olemme kuin yhtä suurta perhettä ja uskomme itseemme, Lukkarinen linjaa.

Mäki-Tulokkaan mukaan SM-sarjan suosikit ovat omassa kastissaan, mutta keravalaisilla on riittämiin paukkuja rakentaa joukkueen tulevaisuutta pitkällä aikajänteellä sekä hakea muutamia päänahkoja kovemmista joukkueista.

– Annan pelaajilleni paljon vapauksia ja uskon meidän pelaavan iloista, vauhdikasta peliä. Ehdoton ykköstavoitteemme on kehittää pelaajia tulevaisuutta varten, mutta toivon ja uskon, että tulemme olemaan myös voitokkaita alkavalla kaudella.

ToPo luottaa koviin kotimaisiin

Helsinkiläinen ToPo selviytyi viime keväänä viimeisen runkosarjakierroksen myötä SM-pudotuspeleihin uuden päävalmentajan, ToPo-legenda Kari-Pekka Klingan toimiessa päävalmentajana.

ToPon viime kauden iskunyrkistä Kaisa Valtakari, Alli Arppe ja Meriem Eerikinharju jatkavat tähtipaidassa edelleen. Kesän pelaajamarkkinat olivat puolestaan joukkueelle todellinen menestys: SM-sarjan kaksinkertainen MVP Niina Laaksonen, naisten maajoukkueen avauspelinrakentaja Vilma Kesänen sekä kylmähermoisena kaukoheittäjänä tunnettu Venlakaisa Hölttä tarttuivat ToPon haaviin.

– Viime kausi oli hauska kokemus. Päädyin puolivahingossa suhteellisen nuoren ja kokemattoman joukkueen valmentajaksi. Joulun jälkeen taisimme saada ehkä kaksi voittoa, mutta sitäkin tärkeämpää, että saimme mukaan esimerkiksi Vilman (Kesänen) Lappeenrannasta ja Niinan (Laaksonen) Espoosta, Klinga miettii.

– Meillä on hyvä joukkue. Potentiaalia löytyy vaikka mihin. Tehtävänä olisi nyt ottaa se potentiaali käyttöön, täydentää Kesänen.

Klingan ja Kesäsen varovaisten arvioiden ohella joukkueen ehdoton ykköstähti Niina Laaksonen asetti täysin kotimaisella rotaatiolla pelaavan ToPon tavoitteen ylimpään mahdolliseen kastiin.

– On meillä sen verran kokenut ryhmä, että uskallan nimetä tavoitteeksi mestaruuden, linjasi Laaksonen KORI-lehden ennakkoarviossa.

Nuorekas Honka tekee määrätietoista kehitystyötä

Espoolaisen koripallon pitkiä perinteistä SM-sarjassa jatkaa Tapiolan Honka, joka kävelee alkavalla kaudella pitkään SM-sarjassa pelanneen Espoo Teamin jalanjäljissä. Jos Keravan Energia Team lähtee kauteen nuorella kokoonpanolla, samaa voidaan sanoa myös Hongasta, jolla on kokoonpanossaan peräti 10 vuosina 1995–96 syntynyttä pelaajaa.

– Käytännössä kaikki meni viime kauden jälkeen uusiksi: pelaajat, pelitapa, taustat. Olemme yhä rakennusvaiheessa, mutta kaikki on näyttänyt hyvältä tähän mennessä, Hongan päävalmentaja Jussi Laakso arvioi.

Kokemusta Hongassa edustavat amerikkalaispelaajat Melissa Jeltema ja Jordan Greenleaf. Kotimaisesta osastosta suureen rooliin astuvat etenkin HyPosta saapunut Vilja Kesänen sekä kesällä naisten maajoukkuedebyyttinsä tehnyt huippulupaus Emmi Leino.

– Kuten nuorella joukkueella yleensäkin, meidän aseitamme tulevat olemaan energisyys ja nälkä. Vaikka olemme huomattavan kokemattomia aikuisten tasolla, vastaavasti meillä on paljon kansainvälistä kokemusta nuorten maaotteluiden myötä. Siitä on hyvä lähteä ammentamaan, Laakso miettii.

Saksan Bundesliigasta Suomeen saapunut takapelaaja Melissa Jeltema on viihtynyt nyt Suomessa kuukauden ja ottanut ensituntumaa suomalaiseen koripalloon. Jeltema on valmis ottaman vastuulleen nuoren joukkueensa pelillisen johtajuuden.

– Meillä on hyvä, potentiaalinen joukkue. Sarjasta on tulossa tasainen, sen voin sanoa harjoitusotteluiden ja cupin pelien perusteella.


 
7.2.2024 13:33 Naisten Korisliiga

Tampereen Pyrinnön Saana Kujala naisten Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Upean tammikuun pelanneen Pyrinnön Saana Kujala on valittu naisten Korisliigan tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

3.2.2024 18:20 Naisten Korisliiga

Kouvottaret yllätti Hongan – ViVe heitti PeKa:n kumoon

Naisten Korisliiga jatkui lauantaina neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ViVe, ToPo sekä Pyrintö.

27.1.2024 19:45 Naisten Korisliiga

ToPo:n voittokululle jatkoa – huippuvireinen Saana Kujala johdatti Pyrinnön voittoon

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Päivän voittajia olivat ToPo, ViVe ja Pyrintö.

26.1.2024 20:08 Naisten Korisliiga

Hongalle vieraspisteet Helsingistä

Naisten Korisliigan illan ainoassa ottelussa Tapiolan Honka voitti vieraskentällä HBA-Märskyn 59-56.

24.1.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigassa kotivoittoja

Naisten Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan kierroksella nähtiin kotivoittoja, kun Honka, ViVe, Kouvottaret ja ToPo nappasivat sarjapisteitä.

21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

14.1.2024 21:15 Naisten Korisliiga

FoA:lle vieraspisteet Kouvolasta

Forssan Alku haki voiton Kouvottarien kustannuksella ja palasi voittokantaan kahden tappiollisen ottelun jälkeen. Peli päättyi vieraiden hyväksi 84-77.

Näytä lisää vastaavia