Samuel Haanpäällä takanaan värikäs ammattilaiskausi

23.6.2009 Suomen maajoukkueen nuoreen kaartiin kuuluva 203-senttinen Samuel Haanpää joutui heti päättyneen pelikauden alussa kasvotusten ammattilaisurheilun realiteettien kanssa, kun suomalaislaiturin listoilleen värvännyt Capo D'Orlando joutui luopumaan sarjapaikastaan Italian liigassa talousvaikeuksien vuoksi. Sopimuksen kariuduttua Haanpää siirtyi loppukauden kestävällä sopimuksella Ranskan kolmosliigan Fos Quest Provenceen käynnistämään ammattilaisuraansa.

Samuel Haanpää on harjoitellut kesäkuun ajan omatoimisesti maajoukkuepestiä silmälläpitäen.

Ennen ensimmäistä ammattilaiskauttaan Haanpää nakutti tiensä Valparaison yliopiston historiankirjoihin. Kuvat: Tomi Kaminen ja Valparaiso.

Erinomaisella kaukoheittopelillään ammattilaisjoukkueiden kiinnostuksen herättänyt 22-vuotias Haanpää värvättiin viime vuoden elokuussa Italian liigaan vain kahden NCAA-yliopistoliigassa vietetyn kauden jälkeen. Valparaison yliopiston ennätyskirjojen kärkeen huikealla kolmen pisteen heittoprosentillaan (44,4 %) päätynyt Haanpää joutui kuitenkin kokemaan karvaan pettymyksen, kun suomalaislaiturin listoilleen haalinut Capo D'Orlando suljettiin Italian Serie A:n ulkopuolelle aivan kauden kynnyksellä.

- Capon sulkeminen sarjasta tuli minulle siinäkin suhteessa huonoon saumaan, että useimpien maiden ammattilaissarjat olivat ehtineet jo alkaa. Suoraan yliopistosta tulleena pelaajana minulla ei ollut näyttöjä eurosarjoista, joten uuden seuran etsiminen oli vaikea prosessi, kertaa Haanpää vajaan vuoden takaisia tapahtumia.

Juuri ennen joulua Haanpää löynsi tiensä Ranskan kolmosliigan (NM1) Fos Quest Provenceen, jossa suomalaislaituri ehti pelata 19 ottelua 9,1 pisteen ja 3,1 pisteen keskiarvoilla 24,5 minuutissa ottelua kohden. Kolmen pisteen heitoistaan Haanpää upotti 45 % ja vapaaheitoistaan 91 %. Fos Quest päätyi liigan sarjataulukossa kolmannelle sijalle ja jäi käytännössä voiton päähän sarjanoususta Ranskan kakkosliigaan ProB:hen.

- Ranskan kolmosliigassa oli paljon pelaajia, jotka olivat jo ohittaneet huippunsa ja siirtyneet maan kahdelta ylimmältä sarjatasolta jäähdyttelemään. Ero etenkin NCAA:han, jossa nuoret pelaajat vetivät kaikki tilanteet loppuun sata lasissa, oli aika suuri, Haanpää arvioi.

Puheet Ranskan kolmosliigasta saattavat olla harhaanjohtavia, sillä Ranska kuuluu Euroopan koripallomaiden terävimpään kärkeen. Haanpää itse pitää Ranskan kolmosliigaa tasoltaan Suomen Korisliigaa vastaavana.

- Melkein kaikissa joukkueissa pelasi kahdeksan ammattilaista. Amerikkalaisia sai olla vain yksi joukkuetta kohden, mutta Bosman-säännön mukaan pelaavia eurooppalaisia oli liigassa paljon. Liigan parhaat pelaajat olivat todella taitavia.

Maailman huiput vastassa

Ranskan kolmosliigan kausi päättyi toukokuun viimeisellä viikolla. Vaikka kausi päättyi nousujohteisesti, Haanpää myöntää, että hänen pelipaikkansa kaudella 2009/10 on vielä hämärän peitossa. Talouden globaali taantuma näkyy koripalloparketeilla asti.

- Monet joukkueet eivät ole hirveästi halunneet edes puhua tulevasta kaudesta, koska sponsoreista ei ole kellään tarkkaa tietoa ja se vaikeuttaa budjetin hahmottamista. Maaottelut ovat kuitenkin hyvä näyteikkuna tulevaisuuden kannalta, pohtii Haanpää alkanutta kesää.

Palattuaan Ranskasta Suomeen Haanpää ei ole käyttänyt turhaa aikaa lepäilyyn, vaan hän on ylläpitänyt kesäkuun ajan kuntoaan omatoimisesti maajoukkueleirityksiä odotellessa.

- Kauden jälkeen pidin parin päivän paussin, mutta tavoitteeni oli siirtyä seurajoukkuekaudesta maajoukkuekauteen mahdollisimman lyhyellä breikillä. Maajoukkueella on edessään kova kesä ja paljon pelejä, eikä leirille auta mennä keskenkuntoisena. Mielestäni olen nyt aika hyvässä tikissä.

Viime kesänä Haanpää sai tililleen kaksi miesten maaottelua ennen kuin sormivamma pakotti hänet kentän laidalle aina alkusyksyyn asti. Vaikka Haanpää myöntää näyttöhalujensa olevan suuret, tärkein päämäärä ei unohdu.

- Luulen, että jokainen pelaaja asettaa omien tavoitteidensa edelle sen, että joukkue on parhaassa mahdollisessa iskussa karsintapelien alussa. Ennen karsintoja pääsemme joukkueen kanssa pelaamaan joitain maailman huippumaita vastaan. Sen pitäisi edesauttaa meitä olemaan valmiina silloin, kun karsintapelit käynnistyvät, viittaa Haanpää Suomen valmistaviin maaotteluihin muun muassa Brasiliaa ja Angolaa vastaan.

Lue myös seuraavat artikkelit

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

25.1.2011 Haastattelu

Huippukuntoinen Rannikko nauttii isyydestä

Aloitusviisikon pelinrakentajan tehtävät Italian Serie A:n pudotuspeleihin tähtäävän Cimberio Varesen riveissä ovat pitäneet Teemu Rannikon kiireisinä pelikentällä. Kentän ulkopuolella maajoukkueen takamiesveteraani nauttii laatuajasta vajaat kaksi kuukautta vanhan Lilja-tyttärensä kanssa.

14.7.2010 Haastattelu

Antti Nikkilä odottaa EM-karsintojen korinaluspaineja

Keväällä 2009 Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestetty Antti Nikkilä, 31, on palannut maajoukkueen matkaan vietettyään kauden Espanjan kakkosliigassa Sant Josep Gironan riveissä. Kokenut korinaluspelaaja suuntaa nyt katseensa elokuun EM-karsintoihin, joissa hän saa korin alle painitovereita Euroopan huipulta.

7.7.2010 Haastattelu

Bundesliigaan siirtyvän Muurisen tulevaisuus näyttää valoisalta

Italian kakkosliigasta Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersiin siirtyvä maajoukkuelaituri Kimmo Muurinen, 29, on tyytyväinen mies. Kevätkautta varjostaneet loukkaantumiset ovat tiessään, toipuminen elokuun EM-karsintoihin aikataulussa ja ammattilaisuran tulevaisuus näyttää valoisalta.

14.9.2009 Haastattelu

Petteri Koponen valmistautuu toiseen ammattilaiskauteensa

Petteri Koponen ei jäänyt lepäämään laakereillaan kiireisen maajoukkuekesän päätyttyä, vaan liittyi välittömästi Italian Porto San Giorgiossa pelatun EM-karsintaottelun jälkeen seurajoukkueensa Virtus Bolognan kokoonpanoon. Alkavalla Serie A -kaudella Koponen odottaa entistä suurempaa roolia uudistuneessa joukkueessaan.

23.7.2009 Haastattelu

Shawn Huff: "Peli peliltä lähdetään kehittymään"

Viime kesän EM-karsinnoissa maajoukkueen parhaaksi pistemieheksi nousseella Shawn Huffilla on meneillään tapahtumarikas kesä. 198-senttistä takamiestä ovat viimeisten kuukausien aikana työllistäneet varusmiespalvelus, seurajoukkueen vaihto ja maajoukkueleiritys. Elokuussa alkavat EM-jatkokarsinnat pitävät huolen siitä, että Huff ei ehdi lepäämään laakereillaan loppukesästäkään.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia