Vesa Mäkäläinen: ”Kansainväliset pelit sytyttävät”

12.7.2011 Puolustuspään niskalenkkinä leimansa Suomi-korikseen lyönyt Vesa Mäkäläinen, 24, teki viime kesänä läpimurtonsa miesten maajoukkuepaitaan liimaamalla mm. Israelin Omri Casspin ja Italian Marco Belinellin EM-karsinnoissa. Uuteen maajoukkuekauteen Mäkäläinen lähtee päättyneen liigakauden tuoman itseluottamuksen turvin.

Puolustuspään asiantuntija Vesa Mäkäläinen kertoo kansainvälisten pelien sytyttävän.

Mäkäläinen nousi maajoukkueen rotaatioon kesän 2010 Israel-ottelussa.

Lahden kasvatilla on takanaan hyvä kausi Kauhajoen Karhussa.

Keväällä 2009 Mäkäläinen johti Namika Lahden Suomen mestaruuteen.

Tässä kuvassa Mäkäläisen pelityyliä ihastelee Italian NBA-mies Marco Belinelli. Kuvat: Tomi Kaminen, Francois Perthuis ja Kimmo Metsälä.

Mäkäläinen esiintyi miesten maajoukkueen mukana ensimmäisen kerran jo 20-vuotiaana kesällä 2007, mutta Lahden NMKY:n kasvatin murtautuminen pelaavaan rotaatioon nähtiin vasta viime kesänä.

Maajoukkueen ison pään pelaajien Hanno Möttölän ja Kimmo Muurisen kärsiessä loukkaantumisesta nosti päävalmentaja Henrik Dettmann Mäkäläisen pelaavaan rotaatioon. Lahtelainen vastasi haasteeseen parhaaksi katsomallaan tavalla jo avausottelussaan laittamalla Israelin NBA-mies Omri Casspin solmuun puolustuspelillään ja nostattamalla lahtelaisten fanikatsomossa aaltoja ennakkoluulottomilla otteillaan myös hyökkäyksessä.

– Siinä vaiheessa kun käsky kentälle tuli, päätin että teen ihan kuten treeneissä eli puolustan niin kovaa kuin mahdollista ja jos tulee hyvä korintekopaikka, pistän pallon säkkiin. Siinä vaiheessa takana oli kuitenkin jo niin monta ottelua, että tiesin kaiken menevän hyvin, Mäkäläinen muistelee kesän 2010 huippuhetkiään.

Mäkäläinen keräsi viime kesän saldokseen kuusi EM-karsintaottelua 14,0 minuutin, 3,5 pisteen ja 3,5 levypallon keskiarvoilla. Urallaan mukavat 54 juniorimaaottelua tahkonnut Mäkäläinen kertoo nauttineensa jokaisesta minuutista sinivalkopaita yllään.

– Kansainväliset pelit saavat aina pelaajan syttymään. Oli todella hieno fiilis hakea voitto Israelia vastaan kotona tai vetää 11 000 katsojan edessä Tel Avivin Nokia Areenalla.

Tänä kesänä Mäkäläiselle on tiedossa jälleen maaotteluherkkua, kun Suomi kohtaa elokuussa pelattavissa EM-karsinnoissa Portugalin ja Unkarin. Laitahyökkääjä tietää, että panokset ovat kovat, ja kaiken mennessä nappiin susijengi pääsee mittaamaan taitojaan aina Euroopan parhaita joukkueita vastaan Liettuan EM-kisoissa.

– Vanha jengi on taas kasassa ja nyt pitää nauttia. Kun pääsee vääntämään Tuukka Kotin, Hanno Möttölän ja Kimmo Muurisen kaltaisia jätkiä vastaan joka treeneissä, siinä menee pelaajana eteenpäin ihan huomaamattaankin, Mäkäläinen hehkuttaa.

– Heti kun treenit alkaa, menen ja teen omaa työtäni ihan niin kuin edellisinäkin vuosina. Ja jos peliminuutteja tulee, tarkoitus olisi pelata samalla tavalla kuin viime kesänä, paitsi vielä vähän kovempaa ja vuotta kokeneempana. Ja jos tällä kertaa minuutteja ei tule, pääsen kuitenkin treenaamaan ja kehittymään parhaassa mahdollisessa oppimisympäristössä.


Pohjanmaa palautti itseluottamuksen

Mäkäläisen uran huippuhetki tapahtui keväällä 2009, jolloin hän johdatti kasvattajaseuransa edustusjoukkueen Namika Lahden Suomen mestaruuteen. Seuraavaksi kaudeksi Mäkäläinen suuntasi Ruotsin Basketliganiin aloittamaan ammattilaisuraansa. Ruotsissa vietetty aika jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä syksyllä 2010 Mäkäläinen palasi Suomeen ja solmi kaksivuotisen sopimuksen Kauhajoen Karhun kanssa.

Mäkäläinen kertoo, että pääsyy hänen paluuseensa oli tahto kehittyä pelaajana. Luulajan päävalmentaja Mattias Kenttä suitsutti suomalaisluottomiestään Basketliganin parhaaksi puolustajaksi, mutta hyökkäyspään rooli jäi minimiin.

– Luulajassa olin aika pitkälti 4-paikan työmyyrä. Yritin kehittää heittoa omaehtoisesti, mutta heitot jäivät niin vähiin, että loppukaudesta alkoi tuntua että minulle olisi ollut ihan sama, annanko pallon suoraan vastustajalle vai otanko heiton. Kun melkein kaikki ottamani heitot tulivat hyökkäyslevypalloista, minusta tuntui siltä että kehitys olisi ottanut takapakkia.


Kauhajoella Mäkäläiseen luotettiin. Karhua valmentaneet Timo Hakamaa ja Ari Tammivaara rohkaisivat Mäkäläistä ottamaan ratkaisuja hyökkäyspäässä, ja rohkaisu kannatti: 13,9 pistettä ottelua kohden ennätysprosenteilla (kakkoset 66,9 %, kolmoset 37,5 %, vapaaheitot 62,7 %).

– Suurin juttu oli se, että sain itseluottamukseni takaisin. Kun sai pelin rullaamaan, heitot lähtivät vähemmän pakotettuna ja aloin osua kauempaakin. Olen junnusta asti osannut heittää aika hyvin, mutta iän myötä rooli on muuttunut tietynlaiseksi ja silloin kaikki heittopaikat ovat oikeastaan tulleet korin alta. Kauhajoella alkoivat kolmosetkin upota ekaa kertaa pitkään aikaan, Mäkäläinen kertoo.

Mäkäläinen nähdään Pohjanmaalla ainakin kaudella 2011/12, mutta miehen pitkän tähtäimen tavoitteena ovat eteläisen Euroopan ammattilaiskentät.

– Ensi kausi olisi tarkoitus päättää Karhun kanssa mitaleihin, ja omaksi tavoitteekseni olen ottanut hyökkäyspään osaamiseni monipuolistamisen. Ja siinä vaiheessa, kun aika on kypsä, halua olisi pelata jossain Etelä-Euroopan sarjassa, oli se sitten Espanjassa tai Italiassa.

Ennen tulevaa kautta Mäkäläinen nähdään kuitenkin susijengin mukana tavoittelemassa EM-kisapaikkaa miehen pelityylille ominaisella tavalla: rapatessa roiskuu.

– Mulla on tietynlainen pelitapa, johon kuuluu se, että välillä pitää psyykata vastustajaa, virnistää Lahden koriskenttien kasvatti.

 

 

Lue myös seuraavat uutiset:

Lisätietoja:

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

14.8.2017 11:05 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Viimeiset pari viikkoa ovat osoittaneet hyvää”

Susijengi saalisti EM-kotikisakesän 2017 ensimmäisen voittonsa myöhään lauantai-iltana torjumalla Turkin loppurynnistyksen Cagliarin leirityksen päätteeksi. Kolmatta kesäänsä Susijengissä pelaava Jamar ”Jammu” Wilson, 33, uskoo voiton tuoneen jengille juuri oikean määrän itseluottamusta kahdeksi kisoja edeltäväksi viikoksi.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

20.7.2017 16:15 Haastattelu

Markkanen ja Salin White vs. Blue -tapahtuman aattona: ”Kiva järjestää 6. pelaajalle tällainen tapahtuma”

Chicagosta palannut Lauri Markkanen ja alkuviikon uudessa kotikaupungissaan Malagassa viettänyt Sasu Salin tapasivat mediaa Susijengin perjantaisen White vs. Blue -tapahtuman aattona. Susijengin tähdet huokuivat innostusta saadessaan mahdollisuuden tavata fanejaan yhteisen ”perhetapahtuman” muodossa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

Näytä lisää vastaavia