Vakuuttava KTP saa vastaansa nousukuntoisen Karhun

31.3.2011 Vakuuttavan runkosarjakauden päätteeksi liigataulukon toiselta sijalta pudotuspeleihin lähtevä kotkalainen KTP saa puolivälierissä vastaansa nousukuntoisen Kauhajoen Karhun. Odotettavissa on raskaan sarjan taistelu, jonka mielenkiintoisimpana taisteluparina häärivät KTP:n Jerald Fields ja Karhun Jeremiah Wood.

KTP-järkäle Jerald Fieldsin pysäyttämiseksi tarvitaan voimaa.

Karhulla on tarjota Fieldsille vastus karhumaisen Jeremiah Woodin (kuvassa) muodossa.

Ray Ailuksen johtama KTP nousi runkosarjan päätöskierroksella kakkoseksi ja voitti 13 viimeisestä pelistään yhdeksän.

Myös Vesa Mäkäläisen tähdittämä Karhu on ollut vakuuttavassa, nousujohteisessa vedossa viime kuukausina. Kuvat: Kai Kilappa & Francois Perthuis.

Perinteikkään KTP:n pelikausi 2010/11 sai räjähtävän lähdön, kun Ray Ailuksen valmentama joukkio haki runkosarjan ensimmäisestä 16 ottelustaan 15 voittoa. Tammikuisen yskähtelyn jälkeen kotkalaiset ovat palanneet päiväjärjestykseen hakemalla helmi- ja maaliskuun 14 ottelustaan yhdeksän voittoa, mukaan lukien vakuuttavat vierasvoitot Espoosta ja Joensuusta.

- Askel askeleelta on menty eteenpäin, tiivistää Ailus runkosarjakauden.

KTP:lla on käytössään liigan ehkä tehokkain ulkomaalaiskolmikko. Suomalaisille jo entuudestaan tutut Jerald Fields ja Jeb Ivey ovat saaneet rinnalleen kanadalaislaituri Sefton Barrettin, joka oli runkosarjan aikana joukkueensa ykköstykki 19,4 pisteen keskiarvolla. Kuitenkin myös kotkalaisten kotimainen pelaajarotaatio kestää vertailun mihin tahansa muista liigan ennakkosuosikeista - suomalaistunut havaijilaissentteri Clifton Jones, tarkkakätiset Mikael Holme ja Juho Lehtoranta sekä puolustuspään erikoismiehet Ville-Pertti Lind ja Jussi Eskola ovat kaikki näytelleet suurta roolia KTP:n runkosarjamenestyksessä.

- Hakiessaan ulkomaalaispelaajia jokainen joukkue tähtää siihen, että hankitut pelaajat olisivat liigan parhaat. Fields, Ivey ja Barrett eivät kuitenkaan olisi niin hyviä kuin he ovat, jos suomalaispelaajamme eivät olisi hoitaneet omaa tonttiansa. Tärkeintä on se, että meillä on joukkue, joka osaa pelata yhteen, Ailus linjaa.

Kauhajoen Karhua Ailus kuvailee vaaralliseksi joukkueeksi. Joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista ovat päättyneet Karhun voittoon. Vaikka korinaluskaksikko Jeremiah Wood-Vesa Mäkäläinen muodostaa Karhun selkärangan, Ailus antaa tunnustuksen koko joukkueelle.

- Wood ja Mäkäläinen ovat kovia pelaajia, mutta koko Karhun joukkue on täynnä kokemusta nuorten maajoukkuetasolta. Nuoret pelaajat ovat viimeisen kahden vuoden aikana saaneet vastuuta ja peliaikaa, ja koko joukkue on nostanut tasoaan. Kun valmentajakin on "ihan kohtalainen", meillä on paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon puolivälieriin valmistautuessa.

Tammivaara: "Pienet asiat ratkaisevat"

Kauhajoella odotetaan Karhun seurahistorian ensimmäisiä pudotuspelejä kasvavan innostuksen vallassa. Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara luottaa pohjanmaalaisen yleisön kannustukseen väkivahvaa KTP:ta vastaan.

- Kauhajoella on aika kova sutina käynnissä. Odotukset ovat isot ja seuran toimistolla yritetään ennakoida lippujen menekkiä. Uskomme, että otteluissa KTP:ta vastaan saadaan täyden kotikatsomon tuki.

Miesten maajoukkueen ex-päävalmentaja, pitkään Saksassakin valmentanut Tammivaara vastaanotti Karhun päävalmentajan tehtävät juuri ennen vuodenvaihdetta, kun syyskaudella joukkuetta valmentanut Timo Hakamaa koki valmentajan tehtävät liian kuormittaviksi siviilityönsä ohella. Viimeisten vuosien aikana Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentajana toiminut Tammivaara paluu kotimaiseen pääsarjaan on sujunut mallikkaasti - Karhu on voittanut uuden valmentajansa alaisuudessa 23 ottelusta 13.

- Takana on erittäin antoisat kolme kuukautta. Olemme päässeet hyvään rytmiin ja pudotuspelit tulevat oikeaan paikkaan. Meillä on hyvä momentum päällä.

KTP-ottelusarja ratkeaa Tammivaaran arvion mukaan pieniin asioihin. Kotkalaiset ovat hävinneet kaksi edellistä otteluaan Karhulle, mutta siitä huolimatta Tammivaara pitää KTP:ta puolivälieräsarjan ennakkosuosikkina.

- KTP ei ole turhaan liigan kakkonen, kyseessä on ehdottomasti yksi kotimaan huippujoukkueista. Puolivälierissä marginaalit ovat niin pienet, että monesti otteluiden ratkaisut tapahtuvat pienissä asioissa, kuten 1-1-tilanteissa. Pystymmekö esimerkiksi ottamaan Jeb Iveyn pelinrakentelun ja KTP:n kolmen pisteen heitot pois, ne ovat avainasioita.

Kaikki joukkueet voitettava

KTP:n rotaation puolustuksen lukkona on läpi kauden kunnostautunut Oulun NMKY:n kasvatti Jussi Eskola, joka korostaa runkosarjan toisen sijan merkitystä joukkueelleen.

- Runkosarjan toiseksi viimeinen ottelu Kouvoja vastaan ei ollut meiltä kovinkaan hyvää peliä, joten oli tärkeää päättää runkosarja voittoon ja hyviin fiiliksiin. Joukkueen tunnelma on hilpeä ja odottava, ja meillä on kova luotto mahdollisuuksiimme voittaa mestaruus.

Eskola pitää valmentajansa tavoin Kauhajoen Karhua vaikeana avausvastustajana. Tästä huolimatta Eskola ei tahdo korostaa yksittäisen vastustajan merkitystä.

- Karhu on erinomainen joukkue, mutta totuus on se, että pudotuspeleihin pääsee kahdeksan joukkuetta, joista jokainen on ansainnut paikkansa siellä. Huonoja vastuksia ei ollut kenellekään jaossa. Kolme joukkuetta on pystyttävä kaatamaan, jos mestaruuden tahtoo voittaa.

Sarjasijoitusta ei katso myöskään Kauhajoen Karhun kanssa alkukaudella kotimaisen koripalloväen yllätykseksi sopimuksen tehnyt Vesa Mäkäläinen. Vaikka Karhu päätti runkosarjan seitsemänteen sijaan, Pohjanmaalla tähdätään mestaruuteen.

- On ihan turha pelata tällä tasolla koripalloa, jos ei tavoittele mestaruutta. Monet varmaan pitäisivät yllätyksenä sitä, jos me saisimme Pantteri-patsasta kauden lopussa nostella, mutta meillä on mielestämme oikein hyvät mahdollisuudet siihen.

Mäkäläisen lisäksi Karhun kokoonpanosta viime vuosina finaalikokemusta on nauttinut joukkueen ykkösjyrä Jeremiah Wood. Mäkäläinen ja Wood kohtasivat keväällä 2009, jolloin Mäkäläisen Lahti pyyhkäisi Woodin Katajan tieltään finaaleissa otteluvoitoin 3-0. Kyseisissä finaaleissa Mäkäläisen hiillostukseen hermostunut Wood on tällä kaudella nauttinut pelaamisesta parin vuoden takaisen pimentäjänsä kanssa.

- Mietin kyllä ennen ekoja treenejä, että mitenköhän Jeremiah muistelee kevään 2009 finaaleita, mutta hyvä vastaanotto sieltä tuli. Olimme alkukaudesta molemmat hetken loukkaantuneita ja muistelimme hyvillä mielin kyseistä finaalisarjaa. Jeremiah sanoikin, että hyvä, että pelaamme tänä vuonna samassa joukkueessa, Mäkäläinen naurahtaa.

Runkosarjan kohtaamiset

16.10.2010 Karhu – KTP 79–88 (36–49)
08.12.2010 KTP – Karhu 92–76 (43–45)
21.01.2011 Karhu – KTP 93–84 (42–40)
09.03.2011 KTP – Karhu 90–94 (48–56)

Keskinäisten otteluiden hahmot

KTP:
Jerald Fields: Pts 19,3, Lev 6,5, Sy 3,8, Ri 2,3, Bl 2,3, 2P 61,4 %, 3P 16,7 %, 1P 68,0 %
Jeb Ivey: Pts 18,5, Lev 3,3, Sy 4,0, Ri 1,3, 2P 42,4 %, 3P 35,5 %. 1P 92,9 %
Sefton Barrett: Pts 14,3, Lev 6,8, Sy 1,3, Ri 1,3, Bl 1,3, 2P 51,1 %, 3P 22,2 %, 1P 77,8 %
Mikael Holme: Pts 12,5, Lev 1,8, Sy 1,3, Ri 1,5, 3P 43,5 %, 1P 62,5 %

Karhu:
Steffan Johnson (2 ottelua): Pts 22,5, Lev 5,0, Sy 3,5, Ri 1,0, 2P 100,0 %, 3P 46,2 %, 1P 62,5 %
Vesa Mäkäläinen: Pts 17,8, Lev 9,3, Ri 1,0, 2P 76,2 %, 3P 53,9 %, 1P 62,1 %
Walter Baxley (2 ottelua): Pts 16,5, Lev 4,0, Sy 1,0, Ri 1,0, 2P 43,8 %, 3P 33,3 %, 1P 76,5 %
Jeremiah Wood: Pts 16,0, Lev 12,0, Sy 3,3, Ri 2,0, Bl 1,0, 2P 59,5 %, 1P 52,2 %

Otteluparin tärpit

… KTP oli alkukaudella Korisliigan ylivoimaisesti kuumin joukkue voittamalla 16 ensimmäisestä ottelustaan 15. Tammi-helmikuun taitteessa kotkalaiset hävisivät viisi perättäistä ottelua, mutta palasivat sittemmin raiteilleen ja voittivat runkosarjan viimeisestä 13 ottelustaan yhdeksän.

… KTP saavutti ensimmäisenä suomalaisena pääsarjajoukkueena seurahistoriansa 1000. voiton 14.2., jolloin joukkueen 19-vuotias takamies Robert Juvonen heitti kotkalaiset viimeisellä sekunnilla 110–109-jatkoaikavoittoon Lappeenrannan NMKY:sta. KTP pelasi ensimmäisen ottelunsa SM-sarjassa 27.1.1957 ja on voittanut yhteensä kuusi SM-kultaa ja yhdeksän cupin mestaruutta.

… Kauhajoen Karhu aloitti kauden voittamalla 12 ensimmäisestä ottelustaan kahdeksan, mutta hävisi 14.11. – 7.1. välisenä aikana 13 ottelustaan 11. Valmentaja-, pelaaja- ja kotisalivaihdosten jälkeen Karhu on ollut vakuuttava: runkosarjan viimeisestä 19 ottelusta 13 voittoa. Kevään 2011 pudotuspelipaikka on Kauhajoen Karhun seurahistorian ensimmäinen.

… Puolivälieräsarjassa kohtaa kaksi amerikkalaispelaajaa, jotka ovat kuluneet viime kausina tahoillaan Korisliigan parhaimmistoon: KTP:n Jerald Fields valittiin liigan vuoden ulkomaalaispelaajaksi keväällä 2007 ja Karhun Jeremiah Wood on voittanut urallaan niin Korisliigan piste-, levypallo-, syöttö- kuin riistotilastonkin. KTP:n päävalmentaja Ray Ailus on valmentanut urallaan sekä Fieldsiä että Woodia.

Otteluparin perustiedot

Lue myös seuraavat

 
27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:21 Korisliiga

Pieti Poikola on Lahti Basketballin uusi valmentaja

Kolminkertainen vuoden valmentaja ja Korisliiga-mestari Pieti Poikola tarttuu Lahti Basketballin tahtipuikkoon.

25.3.2020 16:08 Korisliiga

Korisseurat julkaisseet runsaasti kannatuskampanjoita

Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.

24.3.2020 13:42 Korisliiga

Teemu Rannikko uskoo koripallon, urheilun suosioon – seurojen talousongelmiin puolestaan ei ole helppoa vastausta tarjolla

Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.

23.3.2020 13:30 Korisliiga

Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.3.2020 20:57 Korisliiga

Vilpas takaisin kärkeen – Kataja nousee uhkaavasti

Illan ottelukierroksella Salon Vilpas otti Korisliigan kärkipaikan takaisin, Kouvot vahvisti paikkaansa playoff-viivan päällä ja Kataja antoi jälleen myrskyvaroituksen pudotuspeleihin.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.3.2020 21:00 Korisliiga

Seagulls ei ole valmis luopumaan paalupaikasta – Kobrat kotonaan Uraa parempi

Ottelun yllättävänä tähtenä hääri veteraanisentteri Timo Heinonen, kun Seagulls voitti Lahden. Illan toisessa ottelussa Kobrat kaatoi kotonaan Uran.

9.3.2020 10:15 Korisliiga

Korismaanantai: Nokia haastaa kotonaan Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa Kauhajoki vierailee Nokialla.

7.3.2020 22:18 Korisliiga

Ennakkosuosikit vahvoja päivän otteluissa

Lauantain otteluissa ei nähty yllätyksiä. Voittoihin ylsivät Seagulls, Vilpas, Kauhajoki ja UraBasket eGameStars.

6.3.2020 20:20 Korisliiga

Daniel Dolencilla loistoilta Nokian murskavoitossa – Kouvot kaatoi Pyrinnön pisteellä

Korisliigan molemmat pirkanmaalaisjoukkueet matkustivat tänään vieraskentille. Pyrintö taipui pisteellä, mutta Nokia palasi kotiin huima voitto kainalossa.

4.3.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas ja Seagulls molemmat voittoihin – Kanervolla sensaatiomainen ilta kaarella

Helmikuun pelaajaksi juuri valittu Tim Coleman varmisti runkosarjan kärkipaikan säilymisen Vilppaalle, ja Antti Kanervo huolehti 36 pisteellään, että Seagulls pysyy kintereillä. Muissa otteluissa voitot keräsivät Pyrintö ja Kobrat.

4.3.2020 10:29 Korisliiga

Vilppaan Tim Coleman jälleen Korisliigan kuukauden pelaaja

Miesten Korisliigan helmikuun pelaajaksi on valittu Vilppaan monipuolinen laituri Tim Coleman.

2.3.2020 21:38 Korisliiga

Okko Järvi kulutti korisukkaa – Kauhajoki piti KTP:n kurissa

Okko Järvi osui 24 pistettä ja Bojan Sarcevic keräsi tuplatuplan, kun Kauhajoki kaatoi KTP:n 88–75.

2.3.2020 09:20 Korisliiga

Korismaanantai: KTP haastaa Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa seurataan tänään, kun runkosarjan neljännellä sijalla oleva KTP-Basket haastaa kolmannella sijalla olevan Karhubasketin Kauhajoella.

1.3.2020 00:08 Korisliiga

Vilpas karkasi reilulla voitolla Korisliigan kärkeen – Katajan ja Uran voitot tiukemmassa

Karkauspäivänä nähtiin yllätys, kun Vilpas murskasi pitkään sarjan kärkeä pitäneen Seagullsin. Ura selätti täpärästi Kouvot, ja Kataja Nokian.

Näytä lisää vastaavia