Vakuuttava KTP saa vastaansa nousukuntoisen Karhun

31.3.2011 Vakuuttavan runkosarjakauden päätteeksi liigataulukon toiselta sijalta pudotuspeleihin lähtevä kotkalainen KTP saa puolivälierissä vastaansa nousukuntoisen Kauhajoen Karhun. Odotettavissa on raskaan sarjan taistelu, jonka mielenkiintoisimpana taisteluparina häärivät KTP:n Jerald Fields ja Karhun Jeremiah Wood.

KTP-järkäle Jerald Fieldsin pysäyttämiseksi tarvitaan voimaa.

Karhulla on tarjota Fieldsille vastus karhumaisen Jeremiah Woodin (kuvassa) muodossa.

Ray Ailuksen johtama KTP nousi runkosarjan päätöskierroksella kakkoseksi ja voitti 13 viimeisestä pelistään yhdeksän.

Myös Vesa Mäkäläisen tähdittämä Karhu on ollut vakuuttavassa, nousujohteisessa vedossa viime kuukausina. Kuvat: Kai Kilappa & Francois Perthuis.

Perinteikkään KTP:n pelikausi 2010/11 sai räjähtävän lähdön, kun Ray Ailuksen valmentama joukkio haki runkosarjan ensimmäisestä 16 ottelustaan 15 voittoa. Tammikuisen yskähtelyn jälkeen kotkalaiset ovat palanneet päiväjärjestykseen hakemalla helmi- ja maaliskuun 14 ottelustaan yhdeksän voittoa, mukaan lukien vakuuttavat vierasvoitot Espoosta ja Joensuusta.

- Askel askeleelta on menty eteenpäin, tiivistää Ailus runkosarjakauden.

KTP:lla on käytössään liigan ehkä tehokkain ulkomaalaiskolmikko. Suomalaisille jo entuudestaan tutut Jerald Fields ja Jeb Ivey ovat saaneet rinnalleen kanadalaislaituri Sefton Barrettin, joka oli runkosarjan aikana joukkueensa ykköstykki 19,4 pisteen keskiarvolla. Kuitenkin myös kotkalaisten kotimainen pelaajarotaatio kestää vertailun mihin tahansa muista liigan ennakkosuosikeista - suomalaistunut havaijilaissentteri Clifton Jones, tarkkakätiset Mikael Holme ja Juho Lehtoranta sekä puolustuspään erikoismiehet Ville-Pertti Lind ja Jussi Eskola ovat kaikki näytelleet suurta roolia KTP:n runkosarjamenestyksessä.

- Hakiessaan ulkomaalaispelaajia jokainen joukkue tähtää siihen, että hankitut pelaajat olisivat liigan parhaat. Fields, Ivey ja Barrett eivät kuitenkaan olisi niin hyviä kuin he ovat, jos suomalaispelaajamme eivät olisi hoitaneet omaa tonttiansa. Tärkeintä on se, että meillä on joukkue, joka osaa pelata yhteen, Ailus linjaa.

Kauhajoen Karhua Ailus kuvailee vaaralliseksi joukkueeksi. Joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista ovat päättyneet Karhun voittoon. Vaikka korinaluskaksikko Jeremiah Wood-Vesa Mäkäläinen muodostaa Karhun selkärangan, Ailus antaa tunnustuksen koko joukkueelle.

- Wood ja Mäkäläinen ovat kovia pelaajia, mutta koko Karhun joukkue on täynnä kokemusta nuorten maajoukkuetasolta. Nuoret pelaajat ovat viimeisen kahden vuoden aikana saaneet vastuuta ja peliaikaa, ja koko joukkue on nostanut tasoaan. Kun valmentajakin on "ihan kohtalainen", meillä on paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon puolivälieriin valmistautuessa.

Tammivaara: "Pienet asiat ratkaisevat"

Kauhajoella odotetaan Karhun seurahistorian ensimmäisiä pudotuspelejä kasvavan innostuksen vallassa. Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara luottaa pohjanmaalaisen yleisön kannustukseen väkivahvaa KTP:ta vastaan.

- Kauhajoella on aika kova sutina käynnissä. Odotukset ovat isot ja seuran toimistolla yritetään ennakoida lippujen menekkiä. Uskomme, että otteluissa KTP:ta vastaan saadaan täyden kotikatsomon tuki.

Miesten maajoukkueen ex-päävalmentaja, pitkään Saksassakin valmentanut Tammivaara vastaanotti Karhun päävalmentajan tehtävät juuri ennen vuodenvaihdetta, kun syyskaudella joukkuetta valmentanut Timo Hakamaa koki valmentajan tehtävät liian kuormittaviksi siviilityönsä ohella. Viimeisten vuosien aikana Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentajana toiminut Tammivaara paluu kotimaiseen pääsarjaan on sujunut mallikkaasti - Karhu on voittanut uuden valmentajansa alaisuudessa 23 ottelusta 13.

- Takana on erittäin antoisat kolme kuukautta. Olemme päässeet hyvään rytmiin ja pudotuspelit tulevat oikeaan paikkaan. Meillä on hyvä momentum päällä.

KTP-ottelusarja ratkeaa Tammivaaran arvion mukaan pieniin asioihin. Kotkalaiset ovat hävinneet kaksi edellistä otteluaan Karhulle, mutta siitä huolimatta Tammivaara pitää KTP:ta puolivälieräsarjan ennakkosuosikkina.

- KTP ei ole turhaan liigan kakkonen, kyseessä on ehdottomasti yksi kotimaan huippujoukkueista. Puolivälierissä marginaalit ovat niin pienet, että monesti otteluiden ratkaisut tapahtuvat pienissä asioissa, kuten 1-1-tilanteissa. Pystymmekö esimerkiksi ottamaan Jeb Iveyn pelinrakentelun ja KTP:n kolmen pisteen heitot pois, ne ovat avainasioita.

Kaikki joukkueet voitettava

KTP:n rotaation puolustuksen lukkona on läpi kauden kunnostautunut Oulun NMKY:n kasvatti Jussi Eskola, joka korostaa runkosarjan toisen sijan merkitystä joukkueelleen.

- Runkosarjan toiseksi viimeinen ottelu Kouvoja vastaan ei ollut meiltä kovinkaan hyvää peliä, joten oli tärkeää päättää runkosarja voittoon ja hyviin fiiliksiin. Joukkueen tunnelma on hilpeä ja odottava, ja meillä on kova luotto mahdollisuuksiimme voittaa mestaruus.

Eskola pitää valmentajansa tavoin Kauhajoen Karhua vaikeana avausvastustajana. Tästä huolimatta Eskola ei tahdo korostaa yksittäisen vastustajan merkitystä.

- Karhu on erinomainen joukkue, mutta totuus on se, että pudotuspeleihin pääsee kahdeksan joukkuetta, joista jokainen on ansainnut paikkansa siellä. Huonoja vastuksia ei ollut kenellekään jaossa. Kolme joukkuetta on pystyttävä kaatamaan, jos mestaruuden tahtoo voittaa.

Sarjasijoitusta ei katso myöskään Kauhajoen Karhun kanssa alkukaudella kotimaisen koripalloväen yllätykseksi sopimuksen tehnyt Vesa Mäkäläinen. Vaikka Karhu päätti runkosarjan seitsemänteen sijaan, Pohjanmaalla tähdätään mestaruuteen.

- On ihan turha pelata tällä tasolla koripalloa, jos ei tavoittele mestaruutta. Monet varmaan pitäisivät yllätyksenä sitä, jos me saisimme Pantteri-patsasta kauden lopussa nostella, mutta meillä on mielestämme oikein hyvät mahdollisuudet siihen.

Mäkäläisen lisäksi Karhun kokoonpanosta viime vuosina finaalikokemusta on nauttinut joukkueen ykkösjyrä Jeremiah Wood. Mäkäläinen ja Wood kohtasivat keväällä 2009, jolloin Mäkäläisen Lahti pyyhkäisi Woodin Katajan tieltään finaaleissa otteluvoitoin 3-0. Kyseisissä finaaleissa Mäkäläisen hiillostukseen hermostunut Wood on tällä kaudella nauttinut pelaamisesta parin vuoden takaisen pimentäjänsä kanssa.

- Mietin kyllä ennen ekoja treenejä, että mitenköhän Jeremiah muistelee kevään 2009 finaaleita, mutta hyvä vastaanotto sieltä tuli. Olimme alkukaudesta molemmat hetken loukkaantuneita ja muistelimme hyvillä mielin kyseistä finaalisarjaa. Jeremiah sanoikin, että hyvä, että pelaamme tänä vuonna samassa joukkueessa, Mäkäläinen naurahtaa.

Runkosarjan kohtaamiset

16.10.2010 Karhu – KTP 79–88 (36–49)
08.12.2010 KTP – Karhu 92–76 (43–45)
21.01.2011 Karhu – KTP 93–84 (42–40)
09.03.2011 KTP – Karhu 90–94 (48–56)

Keskinäisten otteluiden hahmot

KTP:
Jerald Fields: Pts 19,3, Lev 6,5, Sy 3,8, Ri 2,3, Bl 2,3, 2P 61,4 %, 3P 16,7 %, 1P 68,0 %
Jeb Ivey: Pts 18,5, Lev 3,3, Sy 4,0, Ri 1,3, 2P 42,4 %, 3P 35,5 %. 1P 92,9 %
Sefton Barrett: Pts 14,3, Lev 6,8, Sy 1,3, Ri 1,3, Bl 1,3, 2P 51,1 %, 3P 22,2 %, 1P 77,8 %
Mikael Holme: Pts 12,5, Lev 1,8, Sy 1,3, Ri 1,5, 3P 43,5 %, 1P 62,5 %

Karhu:
Steffan Johnson (2 ottelua): Pts 22,5, Lev 5,0, Sy 3,5, Ri 1,0, 2P 100,0 %, 3P 46,2 %, 1P 62,5 %
Vesa Mäkäläinen: Pts 17,8, Lev 9,3, Ri 1,0, 2P 76,2 %, 3P 53,9 %, 1P 62,1 %
Walter Baxley (2 ottelua): Pts 16,5, Lev 4,0, Sy 1,0, Ri 1,0, 2P 43,8 %, 3P 33,3 %, 1P 76,5 %
Jeremiah Wood: Pts 16,0, Lev 12,0, Sy 3,3, Ri 2,0, Bl 1,0, 2P 59,5 %, 1P 52,2 %

Otteluparin tärpit

… KTP oli alkukaudella Korisliigan ylivoimaisesti kuumin joukkue voittamalla 16 ensimmäisestä ottelustaan 15. Tammi-helmikuun taitteessa kotkalaiset hävisivät viisi perättäistä ottelua, mutta palasivat sittemmin raiteilleen ja voittivat runkosarjan viimeisestä 13 ottelustaan yhdeksän.

… KTP saavutti ensimmäisenä suomalaisena pääsarjajoukkueena seurahistoriansa 1000. voiton 14.2., jolloin joukkueen 19-vuotias takamies Robert Juvonen heitti kotkalaiset viimeisellä sekunnilla 110–109-jatkoaikavoittoon Lappeenrannan NMKY:sta. KTP pelasi ensimmäisen ottelunsa SM-sarjassa 27.1.1957 ja on voittanut yhteensä kuusi SM-kultaa ja yhdeksän cupin mestaruutta.

… Kauhajoen Karhu aloitti kauden voittamalla 12 ensimmäisestä ottelustaan kahdeksan, mutta hävisi 14.11. – 7.1. välisenä aikana 13 ottelustaan 11. Valmentaja-, pelaaja- ja kotisalivaihdosten jälkeen Karhu on ollut vakuuttava: runkosarjan viimeisestä 19 ottelusta 13 voittoa. Kevään 2011 pudotuspelipaikka on Kauhajoen Karhun seurahistorian ensimmäinen.

… Puolivälieräsarjassa kohtaa kaksi amerikkalaispelaajaa, jotka ovat kuluneet viime kausina tahoillaan Korisliigan parhaimmistoon: KTP:n Jerald Fields valittiin liigan vuoden ulkomaalaispelaajaksi keväällä 2007 ja Karhun Jeremiah Wood on voittanut urallaan niin Korisliigan piste-, levypallo-, syöttö- kuin riistotilastonkin. KTP:n päävalmentaja Ray Ailus on valmentanut urallaan sekä Fieldsiä että Woodia.

Otteluparin perustiedot

Lue myös seuraavat

 
22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

Näytä lisää vastaavia