Alexander Madsen: matkalla Susijengin sisäpuolustuksen lukoksi

21.7.2020 10:41 Kouvojen kevään 2016 mestarijoukkueessa kansalliseen valokeilaan kohonnut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 25, on vuosien ajan ihastuttanut ilmavilla donkeillaan ja blokeillaan. Viimeinen puolitoistavuotinen on kuitenkin antanut osviittaa, että Madsenista, 207 cm, olisi kasvamassa myös kansainväliset mitat täyttävä korinalustan vartija Susijengille.

Alexander Madsen on astunut entistä suurempaan rooliin Susijengin korinaluspuolustuksen lukkona. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin 2010-luvun menestyksen ehdoton kulmakivi on ollut horjumaton joukkuepuolustus ja joukkuepuolustuksen ankkurina puolestaan uskottava puolustuspelote kolmen sekunnin alueella.

Päättyneellä vuosikymmenellä Susijengin korinaluspuolustus henkilöityi erityisesti jengin teräsmieheen, 226 A-maaottelun Tuukka Kottiin. Vuosikymmenen alkupuoliskolla myös tilanteet vainuava rakkikoira Kimmo Muurinen sekä poikkeuksellisen kansainvälisen kokemuksensa maajoukkueen käyttöön lahjoittanut kapteeni Hanno Möttölä olivat merkittäviä palapelin palasia, kun taas EM-kisakesänä 2017 Lauri Markkasen isoksi mieheksi poikkeuksellinen liikkuvuus oli Susijengille oiva selkänoja.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana samaan puolustuksen lukkojen kategoriaan on noussut Alexander Madsen. Madsenin tuoreimpiin onnistumisiin kuuluu Unicaja Malagan Mathias Lessortin pimentäminen helmikuun 2019 MM-karsintaottelussa Ranskaa vastaan sekä tämän vuoden helmikuun kahdeksan pisteen, kymmenen levypallon, kahden syötön, kahden riiston ja kahden blokin täysonnistuminen kirivoitossa Sveitsissä.

- Kunniahan se on, kun Kottiin, Muuriseen ja vastaavin verrataan. Tässä on jo jokunen vuosi Susijengin matkassa oltu ja vuosi vuodelta pelitapa on iskostunut paremmin selkäytimeen, Madsen arvioi omia suorituksiaan Susijengin kesän 2020 ensimmäisenä leirityspäivänä.

Ja niin paradoksaalista kuin se onkin, tammikuussa 25 vuotta täyttänyt ja urallaan 26 miesten maaottelua pelannut Madsen kuuluu tänä kesänä nuoren, näyttöjä antavan susimiehistön kokeneeseen osastoon. Keväisestä polvioperaatiosta kuntoutuvalta Madsenilta odotetaankin tänä kesänä entistä äänekkäämpää ja jämäkämpää johtajan otetta Susijengin joukkuepuolustuksessa.

- Ekat kontaktitreenit vedin koko joukkueen kanssa vasta viikko sitten. Muut väittävät, että hyvältä näyttää jo, mutta itse tuntuu siltä, että vielä puuttuu voimaa ja räjähtävyyttä. Oman kuntoutuksen kannalta tämä on tosi tärkeä maajoukkuekesä, ja mielenkiinnolla odotan hyppyä vähän kokeneemman pelaajan rooliin.

”Olen kehittynyt puolustajana tosi paljon”

Madsenin tulemista Susijengin vakiovahvuuteen onkin koripallopiireissä osattu odottaa jo vuosien ajan. Madsen on paitsi iso, myös suomalaisella mittapuulla harvinaisen liikkuva ja urheilullinen pelaaja, joka viihtyy sanan varsinaisessa mielessä korirenkaan yläpuolella.

Jopa Madsenin ensiaskelet Susijengissä olivat räjähtävät. Vasta toisena maajoukkuekesänään 21-vuotias Madsen nautiskeli 17 pistettä kotivoitossa Saksasta – esitys, joka oli miehelle itselleenkin yllätys.

- Siitä matsista jäi ennen kaikkea mieleen se, että meillä oli niin paljon äijiä kokoonpanossa, ettei mun nimi mahtunut edes tulostaululle, ”Mädi” nauraa.

- Olihan se hieno fiilis saada sellainen onnistuminen heti kärkeen ja tajuta, että pystyn kansainväliselläkin tasolla laittamaan palloa pussiin. Kuitenkin samaan aikaan tajusin, että jos tahdon ihan oikeasti rotaatiopaikan Susijengissä, se riippuu ihan täysin mun puolustuksestani. Tuossa Saksa-matsissakin pelasin vain 12 minuuttia, ja pakista siinä pitkälti oli kysymys.

Madsenin pelaaminen perustui puolustuspäässä pitkään näyttävyyteen. Harva pelaaja Suomessa pystyy blokkaamaan vastustajan heittoa yhtä kauas ja yhtä lujaa kuin Madsen.

Kuitenkin rotaatiorooli vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa opetti Madsenia vähitellen siihen, että vaikka näyttävä blokki on mannaa yleisölle, joukkueen kannalta olennaisempaa ovat pienet asiat: oikea sijoittuminen, oikea kommunikaatio, pelote-efekti.

- Kun viimeiset pari kauttani ovat menneet enemmän tai vähemmän remontissa eikä kroppani ole ollut 100-prosenttisessa kunnossa missään vaiheessa, olen keskittynyt pakissa pienempiin asioihin eli nimenomaan sijoittumiseen, reagointiin, parhaiden spottien hakemiseen ja mun mielestäni olen kehittynyt puolustajana tosi paljon, Madsen kertoo.

- Vaikka viimeisessä parissa kaudessa on ollut omat haasteensa, uskon, että näihin puolustuksen pieniin asioihin keskittymisestä on ollut iso hyöty. Jos nyt saisin ehjän kauden, uskon, että saisin yhdistettyä kaikki pienet oppimani asiat kroppaan, josta saisi maksimin irti. Ja siinä aukeaisi varmasti taas ihan uudet näkymät pelaajana.

”Viro-matsit on EM-karsintojen kannalta tosi tärkeä mittari”

Kahden menestyksekkään Tshekeissä vietetyn kauden jälkeen Madsen siirtyi kaudeksi 2018–19 Kanarian saarille Euroliigaa pelaavan CB Gran Canarian farmijoukkueeseen. Loukkaantumisten vuoksi Madsenin kausi ei kuitenkaan päässyt edes kunnolla alkamaan.

Myös kausi 2019–20 Latvian mestari VEF Riiassa oli loukkaantumisten ja koronaviruspandemian vuoksi Madsenin osalta keskeneräinen, mutta siitä huolimatta häneltä kelpo näytös. Latvian ja Viron yhteisliigassa Madsen kuului kirkkaasti liigan parhaisiin korinaluspelaajiin, jonka lisäksi hän urakoi FIBA Mestarien Liigassa 6,8 pisteen, 4,5 levypallon, 2,0 syötön ja 1,2 blokin keskiarvoilla.

- Olihan se Kanarian kauden jälkeen tärkeä huomata, että pystyn pelaamaan hyvällä kansainvälisellä tasolla, vaikka parhaaseen kuntooni en missään vaiheessa kautta noussutkaan. Nyt tarkoitus on vain pysyä optimistisena ja jatkaa siitä, mihin keväällä jäätiin.

Alkavan seurajoukkuekauden 2020–21 aikana Susijengi pelaa marras- ja helmikuussa EM-karsintaotteluita, joissa ratkaistaan paikat vuoden 2022 EM-kisoihin. Madsenilla ei vielä ole sopimusta tulevasta kaudesta, mutta varmaa on, että Susijengissä hänellä on tiedossa merkittävä rooli – ja tähtäimessä miehellä on myös ensimmäinen paikka arvokisamiehistössä.

- On ollut tosi hyvä päästä erikoisen kevään jälkeen takaisin täysipainoiseen treenirytmiin Susijengin kanssa ja aivan mahtavaa, että saadaan leirityksen päätteeksi Viro-maaottelut alle, Madsen kiittelee.

Henkilöt

 
28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

11.1.2024 21:57 Susijengi

Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

Näytä lisää vastaavia