BC Nokian vastalause hyväksyttiin, Nokian ja KTP:n Korisliigaottelu uusitaan

11.2.2018 21:00 Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on käsitellyt BC Nokian tekemän vastalauseen 2.2.2018 pelatusta KTP-Basket–BC Nokia -ottelusta. Vastalause on hyväksytty, minkä vuoksi ottelun lopputulos mitätöidään ja ottelu uusitaan sääntö- ja kurinpitoyksikön äänin 3-2.

Koripalloliiton kilpailujaos päättää uusintaottelun ajankohdasta, otteluun liittyvistä kuluista ja tuloista. Pelaajien edustuskelpoisuus uusintaottelussa määräytyy kilpailusääntöjen mukaisesti.

Vastalauseen kohteena olevan ottelun loppuhetkillä pelikellossa on ollut toimintahäiriö, minkä vuoksi se ei ole lähtenyt käyntiin, kun peliaikaa on ollut jäljellä kaksi sekuntia. BC Nokia teki tilanteesta korin, jonka erotuomarit neuvottelun jälkeen hylkäsivät. Ottelu päättyi KTP-Basketin voittoon 88–86.

Tilanteessa kirjuri on pyrkinyt äänimerkillä herättämään erotuomareiden huomion ennen kuin pallo on tullut eloon ja välittömästi sen jälkeen. Erotuomarit eivät ole kuulleet merkkiä ja eivät siksi katkaisseet peliä viheltämällä pilliin, kun pallo on ollut elossa. Videotallenteen perusteella ei voi tehdä johtopäätöstä, että pelaajat olisivat lopettaneet tilanteessa pelaamisen, eikä sillä ole virallisten pelisääntöjen mukaan myöskään merkitystä tilannetta arvioidessa. Näin ollen pallo on ollut elossa korin syntyessä.

Erotuomarit ovat edelleen perustelleet ratkaisuaan sillä, että heillä ei ollut varmuutta, syntyikö kori peliajalla. Tuomareilla ei ole käytettävissään videotarkistuslaitteistoa, ja koska pallon on todettu olleen elossa, tilanteen oikeudenmukainen ratkaiseminen olisi edellyttänyt, että erotuomarit olisivat tässä kohdassa määrittäneet, onko kori syntynyt peliajalla vai ei, sekä määrittäneet mahdollisesti jäljelle jääneen peliajan.

Edelleen on selvää, että mikäli kori olisi hyväksytty, se olisi tasoittanut pelin tilanteeseen 88-88 ja erotuomareiden olisi tullut ratkaista, paljonko peliaikaa on vielä jäljellä ja mikäli sen olisi todettu päättyneen, peli olisi edennyt jatkoajalle.

Päätöksen perusteluissaan sääntö- ja kurinpitoyksikkö muistuttaa, että koripallon virallisten pelisääntöjen mukaan kirjurin äänimerkin kuuluminen ei pysäytä pelikelloa eikä peliä eikä aiheuta pallon kuolemista, vaan pallo kuolee erotuomarin viheltäessä. Pelikellon toimintahäiriön vaikutuksesta tilanteeseen ei kuitenkaan ole FIBA:n virallista tulkintaa, ja sääntöjen mukaan päätuomarilla on valta päättää kaikista seikoista, joista ei ole erityistä mainintaa säännöissä.

Kilpailusääntöjen mukaan vastalause voidaan tehdä erotuomareiden, toimitsijoiden tai pelaavien seurojen sääntöjen tai sarjamääräysten vastaisesta menettelystä sekä pelaajan edustuskelvottomuudesta, mikäli tapahtuma on olennaisesti vaikuttanut ottelun lopputulokseen. Vastalausetta ei voi kilpailusääntöjen mukaan tehdä kuitenkaan sääntötulkintakysymyksistä, joiden ratkaisu riippuu erotuomarin harkinnasta.

Sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoo, että tilanteessa tapahtuneet sääntöjen vastaiset menettelyt, pelikello ei ole toiminut sääntöjen mukaisesti sekä erotuomareiden ratkaisu korin hylkäämisestä huolimatta siitä, että pallo on ollut korintekohetkeen asti elossa, ovat sellaisia, joiden johdosta vastalause tulee ottaa käsiteltäväksi. Koska tapahtumat ovat ajoittuneet alle kahden sekunnin päähän ottelun lopusta tilanteen ollessa 88–86, on myös katsottava, että tapahtumat ovat vaikuttaneet olennaisesti ottelun lopputulokseen.

Tätä arviota tehtäessä sääntö- ja kurinpitoyksikkö on ottanut huomioon myös sen, että BC Nokia on saanut hylätyn korin jälkeen uuden mahdollisuuden yrittää tehdä korin, mutta toteaa, että taktiset mahdollisuudet tuon yrityksen tekemiseen ovat merkittävästi rajoittuneet.

Henkilöt

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia