BJ Raymond auttaa Kobrien nuoret nousijat uuteen kauteen – ”Lupaavia pelaajia ei pidä kannustaa tuijottelemaan omia tilastojaan”

29.9.2021 09:00 Kobrat on nostanut tasoaan vuosi vuodelta ja sai viime keväänä kairattua playoff-paikan. Nyt Korisliigassa kahdesti aiemmin nähty amerikkalaisveteraani on saapunut vahvistamaan kokoonpanoa.

BJ Raymond nähtiin edellisen kerran Korisliigassa kaudella 2019-20, kun hän edusti Tampereen Pyrintöä. Kuva: Ville Vuorinen

Yhdysvaltalainen BJ Raymond ei ole uusi nimi miesten Korisliigassa. Lihaksikas laituri nähtiin viimeksi Suomen parketeilla kaudella 2019–20, jonka aikana hän merkkautti yhtä ottelua kohden 20,2 pistettä, 6,1 levypalloa ja 2,6 syöttöä.

Kun sopimusta tarjottiin taas Suomesta, Raymond päätti tarttua siihen, vaikka osoite onkin vaihtunut nyt Tampereelta Lapualle.

– Korisliiga on laadukas sarja, josta löytyy paljon taitavia ja nousevia pelaajia. Useimmilla täällä pelaavilla kavereilla ei ole maailmanlaajuista mainetta juuri nyt, mutta täältä etenee paljon lahjakkuuksia korkeille tasoille Eurooppaan. Moni huipulla on aloittanut täällä.

Kobrien taival Korisliigan playoffeissa jäi viime kaudella lyhyeksi. Pelinjohtaja Antto Nikkarinen tilastoi runkosarjan aikana kyllä häikäisevät 11,8 pistettä ja 9,2 syöttöä, mutta joukkueen esitykset eivät riittäneet voitotonta ensimmäistä kierrosta pidemmälle. Joukkue on kehittynyt parin viime vuoden ajan hiljalleen, ja nyt on aika katsoa, mitä tuore kokoonpano saa aikaan.

Raymond itse ei ainakaan ole huolissaan.

– Uskon, että kokoonpanomme tulee vahvuudessaan yllättämään monet. Meiltä löytyy sekä nuorta atleettisuutta että kokeneita fiksuja pelaajia, hän toteaa.

Vaikka ansiolistansa puolesta näkyvimmät jäsenet tällä hetkellä rosterissa ovatkin Raymond ja Nikkarinen, se ei suinkaan Raymondin mukaan tarkoita, että ratkaisijat loppuvat siihen. Hän nostaa nuorista nousijoista esille erityisesti esille 22-vuotiaan Henry Boydin sekä Chrysostom Chukwuman.

– Henry on todella nopea, ja voimme käyttää hänen ominaisuuksiaan eduksemme. Lisäksi meillä on Chuku, joka on silkka tarkka-ampuja. Jos hän saa entisestään teroitettua heittokykyään, se yllättää vielä vastustajat. Meidän veteraanien täytyy vain auttaa nuorisoa tekemään kovasti työtä, Raymond sanoo.

Raymondin kaltaiset tarkkaan seuratut amerikkalaispelaajat käyttävät Korisliigaa usein ponnahduslautana. Hän kertoo, että se saattaa usein johtaa siihen, että omien taitojen esittely ajaa edelle joukkuemenestyksen tavoittelusta.

– Kun pelaajat tulevat Suomeen, kyse on usein siitä, että heillä ei ole vielä kovin näyttävä ansioluettelo ja he yrittävät kasvattaa nimeään. Yritän siksi aina neuvoa näitä nuorempia, että kentällä ei kannata olla itsekäs. On hankalaa rakentaa joukkuehenkeä ja muodostaa sidettä pelaajien välille, jos murehtii omaa joukosta erottumista eikä joukkuemenestystä. Moni agentti sanoo asiakkailleen, että Korisliiga on hyvä paikka, koska siellä pääsee takomaan valtavia tilastoja. Mutta se ei todellakaan ole se asia, jota pelaajien pitäisi miettiä.

Raymond itse on jo 34-vuotias, joten hänen ajatuksissaan eivät pyöri enää ensisijaisesti ponnahduslaudat ja nuoren nälkäisen nousijan näyttämishalut. Hän on kokenut tekijä, joka tuo joukkueeseen taitoja, joita on hionut ympäri Eurooppaa Kreikkaa ja Italiaa myöten.

Siitä huolimatta hänenkin täytyy olla yhä valmis uudistumaan pelaajana.

– Tänä vuonna nähdään täysin uusi BJ Raymond. Yritän voimaannuttaa nuoria jäseniä tiedoillani. En ole koskaan ollut nopein enkä hypännyt korkeimmalle. Ei aikani pelaajana ole millään tavalla ohi, mutta joukkueen vanhimpana en halua tulla kentälle sanomaan, että antakaa pallo ja menkää pois tieltä. Haluan opettaa muille sen sitoutumisen, jolla olen itse joka päivä lähestynyt tätä lajia.

Kobrat 21-22 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy perjantaina 1.10., kun avausottelussa Korihait kohtaa Kauhajoen. Lauantaina on ohjelmassa viiden ottelun kierros. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

Henkilöt

 
10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

2.3.2024 20:20 Korisliiga

Korihait selätti Nokian tiukassa väännössä – Kauhajoelle vierasvoitto Katajasta

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ylemmän jatkosarjan ottelua, joissa voittajiksi nousivat Korihait ja Kauhajoki.

1.3.2024 20:20 Korisliiga

Vilpas vaiensi Timi Heinosen tuhannen ottelun juhlat – Jacob Grandison loisti Korisliiga-debyytissään

Miesten Korisliiga palasi maaottelutauolta, ja heti alkuun juhlittiin monenlaisia eri merkkipäiviä.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

Näytä lisää vastaavia