Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

4.8.2020 08:57 Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Carolina Kert on häikäisevän urheilullinen pelaaja. Kuva: Ville Vuorinen.

Kertin kaksi viimeisintä kesää ovat olleet aikamoista hullunmyllyä. Kesällä 2019 hän puki ensimmäistä kertaa urallaan haastajamaajoukkueen paidan ylleen ja oli nostamassa Suomen 20-vuotiaiden naisten maajoukkueen EM-kisojen A-divisioonaan pienillä minuuteilla.

Aikaisemmalla nollalla maaottelulla hän runnoi itsensä maajoukkuetoimintaan vähän yllättäen, ikään kuin puskan takaa. Sitä edelsi viimeinen A-tyttökausi, jolloin hän pääsi ensimmäisiä kertoja pelaamaan kunnolla, kovaa sarjaa ja isossa roolissa.

– Sillä kaudella pääsin kunnolla pelaan playoffien aikaan. Sitten pääsin U20-joukkueen kanssa kesäksi ja tapahtui paljon kehitystä pelillisesti, Kert kertoo.

– Nyt alkukesästä tein paljon mentaalisesti töitä. Kun korona alkoi, niin en koskenut ollenkaan palloon, vaan mietin juttuja vain päässäni. Tänä kesänä oon jotenkin puhjennut kukkaani.

Korson Kunto -kasvatti Kert ei ole ollut junnutähti, joka on dominoinut ikäluokkansa pelejä pienestä lähtien. Hän on ollut potentiaalinen pelaaja, jonka läpimurto on odottanut aina seuraavaa kautta. Työnteko ei ole kuitenkaan missään vaiheessa loppunut.

– Monta vuotta on tehty töitä ja välillä on tuntunut, että on vain pyörinyt paikallaan ne vuodet. Viime ja tämä kesä ovat alkaneet tuottaa tulosta ja se tuntuu mahtavalta, Kert hymyilee.

Alley-oop, naiskoripallon harvinaisuus

Jos on nähnyt Kertin pelaavan, niin urheilullinen potentiaali ei ole varmasti jäänyt epäselväksi. Viimeisellä A-tyttökaudella nopeista hyökkäyksissä joukkuekaverit pistivät pallon vain ilmaan, antoivat Kertin liihotella ilmassa ja viimeistellä silkkisellä kosketuksella rautojen sisälle.

Alley-oopit eivät jääneet pelkästään satunnaisiin nopeisiin hyökkäyksiin, vaan päävalmentaja Helmi Basketin päävalmentaja Santeri Savolaisen pelikirjassa Kertille pelattiin niitä myös sivu- ja päätyrajoista.

– Kun alkoi saamaan enemmän vastuuta, niin mulle alettiin pelaamaan näitä juttuja. En mä edes tajunnut, että ne olisi jotenkin erilaisia, Kert aloittaa.

– Jotenkin hyppääminen tulee luonnostaan. Pienempänä tuli harrastettua parkouria, tykkäsin hyppiä ja kiipeillä.

Viime tammikuussa Kert siirtyi kesken kauden HBA-Märskystä toisen kotimaansa hallitsevan mestarin Tallinna Ülikoolin vahvuuteen. Tallinnalaiset ehtivät pelata kolme ottelua Baltian liigaa ja saman verran Viron pääsarjan pudotuspelejä (jonne Tallinna Ülikool osallistuu vasta pudotuspeleissä), kunnes kausi päättyi koronaviruspandemian vuoksi.

– Se oli todella hieno kokemus kokonaisuudessaan. Kasvoi ihmisenä, asui yksin ensimmäistä kertaa ja joutui ottamaan vastuun omista asioista. Tietenkin oli todella kivaa pelata hyviä vastustajia vastaan, jotka on atleettisia ja aggressiivisia.

Molemmat osapuolet ovat myös olleet kiinnostuneita yhteistyön jatkumisesta.

”Ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita”

Vaikka Kert onkin saanut jalkansa maajoukkuetoiminnan väliin vasta viime kesänä, niin Susiladiesissa hän ei ole muiden silmissä mikään untuvikko. Valtaosa joukkueesta on jo tuttuja joko Helmi Basketin tai HBA:n kautta. Monet ovat jo yhdessä pukeneet ylleen Suomi-paidan.

– Me ollaan nuoria, mutta ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita. Se on etu, että suuri osa on pelannut yhdessä jo monta vuotta. Tiedetään paremmin muiden vahvuudet ja pystytään pelaamaan joukkueena paremmin.

Susiladiesilla on takanaan harjoittelupainotteinen kesä, joka huipentuu lopullisesti Latvia-otteluihin. Kertin suhteen Riikassa pelattavat ottelut ovat hänen ensimmäinen mahdollisuutensa päästä pelaamaan naisten maaottelu tai kaksi.

– Se olisi iso asia itselle. Arvostan todella paljon, että tällainen mahdollisuus on ja se olisi varmasti todella hieno kokemus.

Henkilöt

 
8.11.2021 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen jahtaa Slovakian mestaruutta – ”Arki on erittäin laadukasta”

Veera Pirttinen, 24, lähti takaisin ulkomaan kentille vietettyään viime kauden Korisliigassa Catzissa. Tuleviin EM-karsintaotteluihin valmistautuvan Pirttisen tämän kauden seura on slovakialainen Piestanske Cajky.

30.10.2021 13:23 Suomalaiset ulkomailla

Ebba Pekonen ja Silja Viita aloittaneet ensimmäisen ammattilaiskautensa hienosti

Ebba Pekonen, 20, ja Silja Viita, 19, aloittivat ammattilaisuransa Ruotsista. Pekonen teki kesällä sopimuksen Helsingborg BKK:n kanssa ja Viita pisti nimensä IK Eos Lundin tarjoamaan sopimuspaperiin. Molemmat ovat aloittaneet kautensa hyvin.

24.10.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimies ja Anissa Pounds aloittaneet vahvasti Saksassa

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa ja kaksi heistä pelaa Angels Nördlingenin joukkueessa. Elina Koskimies ja Anissa Pounds ovat aloittaneet kautensa hyvin.

16.10.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinin oli helppo palata Espanjaan – ”Tämä oli minulle hyvä vaihtoehto”

Marianne Kalin, 24, on aloittanut toisen kautensa Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueessa. Joukkueen alkukausi on ollut vaikea, mutta Kalin on kuulunut joukkueen avainpelaajiin.

10.10.2021 09:56 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen halusi Espanjasta uudenlaiseen ympäristöön – ”Nyt saan yrittää ja kokeilla vähän eri asioita”

Anniina Äijänen, 26, jätti viime kauden päätteeksi Espanjan kentät taakseen kolmen maassa vietetyn kauden jälkeen. Äijänen halusi uralleen uuden suunnan ja sellainen löytyi Saksan Bundesliigassa pelaavasta Royals Saarlouisista.

30.9.2021 13:15 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander hamuaa Saksan mestaruutta – ”Sitä varten täällä ollaan”

Sofia Pelander teki kesällä jatkosopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Viime kausi päättyi joukkueen osalta pettymykseen välierissä ja tällä kaudella tähtäin on mestaruudessa.

24.9.2021 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen palasi Ranskaan vahvempana – ”Pelikovuus ei tule yllätyksenä”

Annika Holopainen palasi yhden kauden tauon jälkeen Ranskan Ligue Feminine 2 –sarjaan, kun hän teki jo viime keväänä sopimuksen Montbrisonin kanssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar palaa hyvillä mielin tuttuihin maisemiin.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

Näytä lisää vastaavia