Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

3.10.2020 17:07 Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

Daniel Dolenc aloittaa ensimmäisen kautensa ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

27-vuotias Dolenc debytoi Korisliigassa jo kaudella 2010-11, mutta nousi vakituiseksi pääsarjapeluriksi vasta paria vuotta myöhemmin. Lähes 250 Korisliigaottelun jälkeen oli aika ottaa uusi askel uralla.

 - Tavoite on ollut pitkään päästä ulkomaille hakemaan uutta haastetta. Nyt löytyi sopiva paikka ja tartuin siihen kiinni. Olen ollut erittäin tyytyväinen, Dolenc kertoo siirtonsa taustoista.

Mirolybov onnistui houkuttelemaan 205-senttisen pelurin mukanaan Gmundeniin eikä hän ole katunut päätöstä.

- ”Ponttis” ei ole aikaisemmin valmentanut minua, mutta hän painoi päätöksessä. Etenkin, kun tämä on ensimmäinen kauteni ulkomailla, niin se auttaa hirveästi, että on suomalainen valmentaja ja auttaa sopeutumaan uuteen ympäristöön. Se oli iso juttu, että ”Ponttis” oli täällä.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Dolenc on päässyt hyvin sisälle uuteen joukkueeseen.  

- Kaikki on mennyt tosi hyvin ja olen sopeutunut hyvin. Arki on täälläkin arkea. Meillä on harjoituskaudelta hyviä pelejä alla ja tuntuu, että olemme valmiita kauden alkaessa. On ollut tosi mukavaa.

Dolenc on kauden alkaessa joukkueen ainoa ulkomaalaisvahvistus. Samalla häneen kohdistuvat entistä suuremmat odotukset ja katseet. Se ei kuitenkaan haittaa Dolencia.

- Se oli yksi iso syy miksi halusin lähteä. Minua odottaa iso vastuu, kun olen ainakin alkuun ainoa ulkomaalaisvahvistus. Minun pitää treenata ja pelata astetta kovempaa joka päivä. Olen ottanut sitä vastuuta ja se oli sellainen asia mitä kaipasinkin ja on vähän erilaista kuin Suomessa.

Hän uskoo ison vastuun vievän häntä entistä enemmän pelaajana eteenpäin.

- Pystyy pelaamaan isoja minuutteja ja se auttaa palon. Haluan viedä peliäni eteenpäin ja olla johtajana sekä ottaa isoja harppauksia eteenpäin kehittyen sekä tottuen olemaan isossa roolissa. Yksi kehitysaskel on ottaa iso rooli, vastata huutoon ja jatkaa siitä sitten eteenpäin tulevina kausina.

Mirolybov on ollut tyytyväinen siihen miten Dolenc on aloittanut joukkueen mukana.

- Hän on ollut äärimmäisen hyvä lisä joukkueellemme sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hän tuo positiivista henkeä joukkueeseen. Hän ymmärtää peliä hyvin ja on istunut joukkueeseen.

- Daniel on meidän ainoa ei-itävaltalainen pelaaja, joten silmäparit kohdistuvat häneen ja odotukset ovat häntä kohtaan isot. Olemme keskustelleet siitä hänen kanssaan ja hän on ottanut sen positiivisena haasteena. Hän kantaa isoa roolia ja tähän mennessä hän on täyttänyt saappaat. Olen tosi iloinen, että hän tuli meille pelaamaan, Mirolybov kehuu.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Dolenc on uransa aikana kärsinyt loukkaantumisista, mutta viime kaudella hän pääsi pitkästä aikaa pelaamaan ehjän kauden. Se näkyi myös tilastoissa, kun merkkautti keskiarvoikseen 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä.

- Tavoitteena on jatkaa kehittymistä. Kun laitetaan kova kovaa vasten, niin yleensä siitä tulee jotain hyvää.

Hyvä kausi noteerattiin myös maajoukkuetasolla, kun Dolenc kutsuttiin mukaan kesän maajoukkueryhmitykseen. Hän debytoikin Susijengin paidassa kesän Viro-maaotteluissa.

- Sekin oli minulle uusi haaste. Samalla tuli vahvistus, että kehitys on tuottanut tulosta ja kuulun olla tuolla korkealla tasolla ja pystyn tekemään, treenaamaan ja pelaamaan kovemmissa ympyröissä. Se antoi vahvistusta, että olen oikealla polulla. Tämä on sellainen positiivinen oravanpyörä, kun tulee enemmän uusia haasteita ja kokemuksia, Dolenc toteaa.

Mirolybov on ollut suhteellisen tyytyväinen joukkueen valmistautumiskauteen, vaikka maailman tilanne asettaa omat haasteensa.

- Kaikki on mennyt ihan ok uhkakuvista huolimatta. Olemme pystyneet keskittymään joukkueena kauteen ja tekemään hommia. Olemme ottaneet koko ajan askeleita oikeaan suuntaan, Mirolybov valottaa.

Anton Mirolybov ja Aleksi Koskinen valmentavat Swans Gmundenia toista kautta. (Kuva: Swans Gmunden)

Vallitsevan tilanteen vuoksi Gmunden on ollut varovainen ulkomaalaisrekrytointien kanssa, sillä Dolenc on kauteen lähdettäessä ainoa ulkomaalaisvahvistus.

- Meillä on aika pieni rosteri tällä hetkellä. Viime kaudella meillä oli seitsemän todella hyvää pelaajaa sekä muutama potentiaalinen nuori. Meillä oli viime kaudella kolme ulkomaalaista, mutta nyt meillä on vain yksi, joten meillä on aika kapea runko kasassa.

Kauden edetessä Mirolybov saattaa kuitenkin saada vihreän valon uusien vahvistusten hankkimiseen.

- Se on ollut seurajohdon toive ja he haluavat seurata pystytäänkö ensin pelaamaan. Jos kaikki menee hyvin, niin sitten voimme vahvistaa joukkuetta. Nyt meillä on hyvä viisikko koossa.

Mirolybov ei vaivaa päätään mahdollisilla kauhuskenaarioilla, vaan keskittyy päivittäiseen työntekoon.

- Minun näkökulmani ja filosofiani on, että pelataan normaali sarja eikä pohdita ”mitä jos”. Johdon kanssa olemme puhuneet, ettei tämä saa olla mikään koronakausi ja panostamme siihen, että olemme keväällä hyviä. Nyt pelaamme vähän kapeammalla ryhmällä nuorempien pelaajien kanssa ja toivottavasti se kasvaa keväällä korkoa. Tavoitteena on taas olla siellä kärkikahinoissa mukana.

Viime kaudella Mirolybov johdatti Gmundenin runkosarjan voittajaksi ja kauden keskeytyshetkellä joukkue oli jatkosarjassa toisena. Gmunden pelasi viime kaudella Alpe Adria Cupissa kansainvälisiä pelejä ja olisi ollut tällä kaudella oikeutettu osallistumaan europeleihin runkosarjan voittajana, mutta Gmunden keskittyy vain kotimaan peleihin.

- Tässä tilanteessa olemme mieluummin omassa kuplassamme ja nautimme kauniista kaupungista, Mirolybov heittää.

Swans Gmundenin kausi alkaa sunnuntaina Klosterneuburg Dukesia vastaan.

 
17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

Näytä lisää vastaavia