Daniel Jansson ei jäänyt harmittelemaan nousun kariutumista – ”Se oli tiedossa jo kesällä”

30.6.2022 14:19 Daniel Jansson ja Hussain Dassouki valmensivat Tigers Tübingenin upeasti Saksan ProA:n finaaliin vastoin kaikkia ennakko-odotuksia. Finaalipaikka olisi oikeuttanut nousuun Bundesliigaan, mutta seura ei ollut vielä siihen valmis eikä hakenut lisenssiä.

Daniel Jansson valmensi Tigers Tübingenin huippukauteen. (Kuva: Dennis Duddek/Nina Sander)

Tigers lähti kauteen hyvin nuorella joukkueella, jonka keski-ikä oli 23 vuoden korvilla. Viime kaudella Tigers jäi pudotuspelien ulkopuolelle eivätkä ulkopuoliset odotukset olleet korkealla kauteen lähdettäessä. Janssonin miehistö ei kuitenkaan välittänyt muiden ennustuksista ja pyyhälsi koko runkosarjan voittoon. Pudotuspeleissä se raivasi tiensä finaaliin saakka, mutta taipui Rostock Seawolvesille.

- Kauden etukäteisveikkailuissa arvioitiin, että pudotuspeleihin pääseminen olisi meiltä ylisuoritus ja meitä veikattiin taistelemaan sarjapaikastamme. Seitsemän kuukautta myöhemmin voitimme runkosarjan. Täytyy myöntää, että kausi yllätti jossain määrin myös minut, mutta minulla oli sellainen fiilis kauden alla, että tästä voi tulla tosi hyvä kausi, jos kaikki natsaa. Se ei yllättänyt, että pärjäsimme, mutta runkosarjan ykkönen oli pienoinen yllätys itsellenikin, Jansson kertoo.

Tigersissa pelasi myös Aatu Kivimäki, joka nousi heti debyyttikaudellaan isoon rooliin. Ratkaisijana tunnettu Kivimäki naulasi Tigersille pari tärkeää voittoa, jotka omalta osaltaan auttoivat saavuttamaan runkosarjan ykköspaikan.

- Kannattaa muistaa myös sellaiset pienet asiat ja sattumat, jotka loksahtavat kohdilleen. Minulle tulee mieleen muutama sellainen matsi, jotka olimme jo käytännössä hävinneet, mutta jotenkin onnistuimme kairaamaan voiton. Aatu heitti pari buzzer beateria, yhdessä tanskalaispelaajamme heitti voittokorin 0,2 sekuntia ennen loppua ja yhdessä pelissä olimme neljä pistettä tappiolla vielä yhdeksän sekuntia ennen loppua. Jos emme olisi kääntäneet niin, niin ei sitä tiedä mihin olisimme päätyneet, Jansson jatkaa.

Daniel Jansson jatkaa Tigersin päävalmentajana myös ensi kaudella. (Kuva: Dennis Duddek/Nina Sander)

Saksan ProA:ssa finalistit nousevat Bundesliigaan, joten mestaruus toimii pienimuotoisena jälkiruokana nousun varmistuttua jo aiemmin. Tigers ei kuitenkaan hakenut lisenssiä Bundesliigaan, sillä seuralla ei ollut vielä resursseja lähteä kilpailemaan pääsarjaan. Janssonin mukaan asia oli jo pitkään tiedossa ja nousun kariutumista on sikäli turha murehtia. Mestaruuden karkaaminen sen sijaan kismitti.

- Siitä on lähtökohtaisesti kaksijakoiset fiilikset. Päällimmäisenä on se, että on täysin selvää, ettemme olleet valmiita Bundesliigaan. Se oli jo tiedossa viime kesästä lähtien. Se auttoi meitä sikäli, että pystyimme vain keskittymään mestaruuden jahtaamiseen. Siitä taistelimme ihan viimeiseen asti, ja siitä jäi enemmän hampaankoloon kuin siitä, ettemme voineet nousta. Jos tänä kesänä joutuisimme lähtemään asevarusteluun Bayern Münchenin, ALBA Berliinin ja Bonnin kaltaisia joukkueita vastaan, niin voisi olla aika kova paikka.

Tübingenissä ei rakenneta pilvilinnoja, vaan keskitytään laittamaan pohja kuntoon. Viime kauden menestys näkyi konkreettisesti myös seuran tilanteessa.

- Tuntui, että faneista lähtien kaikki olivat samalla sivulla ja tässä rakennetaan jotain kauaskantoisempaa. Me nousemme, kun olemme siihen valmiita. Meillä on jo ollut keskustelua, että ensi kaudeksi haemme lisenssiä ja saattaa löytyä se kolme miljoonaa, mikä Bundesliigaan vaaditaan. Tämä kausi loi sellaista momentumia taas seuran ympärille. Fanit heräsivät ja palasivat katsomoon ja seura sai 40 uutta yhteistyökumppania, joten ensi kaudella lisenssin hakeminen voi olla realistista, Jansson valottaa.

Jansson saa pidettyä myös suurimman osan pelaajistostaan, Kivimäki mukaan lukien, sillä yhdeksän viime kauden pelaajaa jatkaa joukkueessa. Kaksi kautta hänen rinnallaan apuvalmentajana toiminut Dassouki sen sijaan palasi Suomeen ja siirtyi Tapiolan Honkaan.

- Meiltä on tulossa yhdeksän pelaajaa takaisin viime kaudesta. Isoin menetys on Ryan Mikesellin paikkaaminen. Hän oli mielestäni koko sarjan paras pelaaja viime kaudella ja johtaja joukkueessa. Meillä on kuitenkin hyvä pohja minkä päälle rakentaa. Voimme katsella ihan rauhassa markkinoita, Jansson miettii tulevaa.

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia