Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

28.11.2021 12:04 Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

Edon Maxhuni on ammentanut koripallo-oppinsa vanhan Jugoslavia-koriksen ihanteista. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jos joku Susijengin joukkueessa tunteekin Kroatian pelitavan juurta jaksain, voi perustellusti olettaa sen olevan Maxhuni, joka sai koripallokasvatuksensa perusteet isältään Besimiltä, joka saapui Kosovon Mitrovicasta Suomeen 1990-luvulla.

- Mun isä oppi aikanaan koriksen perusteet vanhoilta jugoslaavikoutseilta ja isä on opettanut samoja perinteitä mulle, hän kertoo.

- Drazen Petrovicin ja Dejan Bodirogan videot on katsottu hyvin tarkkaan ja Jugo-koriksen historia on mulle hyvin tuttua. Ja jotainhan ne tekee oikein, kun parhaat eurooppalaiset pelaajat, Luka Doncicit ja Nikola Jokicit, tulee edelleenkin vanhan Jugoslavian alueelta, Maxhuni miettii.

Hyvinkäällä lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Edon on viettänyt kesiään vanhempiensa kotiseuduilla Mitrovicassa ja Pristinassa. Kesälomiin on lukeutunut lukuisat katukoripallo-ottelut paikallisten pelaajien kanssa.

- Lukemattomia tunteja on tullut pelattua siellä paikallisia vastaan joka kesä. Vaikka mä oon ikäni asunut Suomessa, kyllä mä silti koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja. Isältähän se vahvasti tulee.

Pelinrakennus hyvissä käsissä, Koponen kakkospaikalla hyvä ”henkivakuutus”

Susijengin historian tuntevalle on tiedossa, että viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan maajoukkueen peliä on pyörittänyt kaksi virtuoosimaista ja vahvatahtoista pelinrakentajaa – vuosituhannen taitteesta alkaen Teemu Rannikko ja sen ensimmäisen vuosikymmenen lopusta asti Petteri Koponen.

Rannikko ripusti tossut naulaan maajoukkuetasolla syyskesän 2017 EM-kisojen jälkeen, kun taas Koponen on palannut Euroopan rahakentiltä Korisliigaan ja tehnyt siirtymää heittävän takamiehen paikalle. Viitteitä uudesta aikakaudesta nähtiin vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa, joissa Maxhuni kellotti paikoin isoja minuutteja joukkueen pelinrakentajana.

- Isot saappaat siellä on täytettävänä, mutta se on ollut tiedosta ihan ekasta päivästä asti, kun mä Susijengiin tulin, Maxhuni arvioi.

- Mä näen itse, että meillä on jengissä ihan hyvä tilanne pointin paikalla. Jammu (Wilson) on tossa vielä, sitten on Ilaria (Seppälää), Henkkaa (Kantonen), Lassia (Nikkarinen). Me osataan kaikki pistää pallo liikkeelle ja tiedetään joukkueena, miten prässit ja träppäykset puretaan.

Lisäksi, Maxhuni muistuttaa, Petteri Koponen on joukkueessa edelleen. Vaikka ”Kenraali” ei enää viiletä päästä toiseen kuin nuoruutensa päivinä, hänen kokemuksensa rauhoittaa koko joukkueen.

- Mulla on tosi turvallinen olo, kun Petsku on takakentällä mun vieressä. Mä tiedän sen, että olisi minkälainen tilanne tahansa, sille voi tarpeen tullen antaa pallon ja se hoitaa kyllä.

Kroatian kielikin luonnistuu

Keskustelu kääntyy takaisin Jugoslavia-koripallon perinteisiin, kun sunnuntaina vastaan saapuu menneiden vuosikymmenten eurooppalainen koripallon suurmaa Kroatia.

Kroatia kutsui viime kesän olympiakarsintoihin kokoon todellisen Dream Teamin NBA- ja Euroliiga-pelaajineen kaikkineen, mutta jäi suureksi pettymyksekseen Tokion olympiakisojen ulkopuolelle. Nyt Kroatia hakee uutta tulemista keski-iältään 23-vuotiaalla ryhmällä, jolta odotetaan suuria 2020-luvun jälkipuoliskolla.

Paljon on Maxhunin ja muun Susijengin takakentän varassa, sillä Kroatia painosti karsinta-avauksessa Sloveniaa vastaan pallollisia pelaajia intensiivisesti koko kentällä. Varmaa on, että nuoret kroaatit eivät anna sunnuntai-illan isäntäjoukkueelle mitään ilmaiseksi.

- Se ei tuu minkäänlaisena yllätyksenä, että Kroatia ottaa pallollista ylhäältä. Enkä mä halua paukuttaa henkseleitä, mutta mä otan sen haasteena. Mä oon vähän kuin oppinut siihen, että niin pointteja kuuluu puolustaa, Maxhuni miettii.

Maxhunin tausta Jugoslavia-koriksen parissa on tässä suhteessa hyvä bonus, sillä eri etnisistä taustoista lähtöisin olevia pelaajia vastaan pelatessaan myös kieli tarttui mukaan.

- Sanotaan, että mä ymmärrän arviolta 90% siitä, mitä kroatialaiset kentällä puhuu. Se on ihan kiva bonus, mä voin sillä lailla vähän ”scoutata” niitä ja ehkä vähän antaa niille trash talkiakin.

Olisiko jotain tiettyä kroatiankielistä hiillostuslausetta, jota Edon voi opettaa suomalaisille faneille?

- Ehkä mä jätän ne kentälle, Edon naurahtaa.

Susijengi ja Kroatia kohtaavat sunnuntai-iltana 28.11. klo 19.00 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Jim-kanavalla ja Ruutu-palvelussa klo 18.30 alkaen.

Henkilöt

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

Näytä lisää vastaavia