Edon Maxhunin ura jatkuu Ranskan liigassa

8.10.2023 14:00 Susijengin avainmiehistöön lukeutuva pelinrakentaja ja Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 25, on solminut syyskauden kattavan sopimuksen Ranskan liigaa pelaavan Le Portelin kanssa. Maxhunin sopimus sisältää molemminpuolisen option kevätkaudesta 2024.

Saksasta Ranskaan: Edon Maxhunin tie vie Le Porteliin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Avausvoittonsa Ranskan liigassa (Pro A) sen viidennellä sarjakierroksella eilen lauantaina hakenut Le Portel on rekrytoinut Maxhunin vahvistamaan loukkaantumisista kärsinyttä pelinrakennus- ja korinteko-osastoaan.

Maxhuni lomittaa Le Portelissa erityisesti sen seuraikonia ja pelinrakentajaa Benoit Manginia, joka joutuu jalkaleikkauksen vuoksi sivuun vuoden loppuun asti. Mikäli Le Portel ja Maxhuni kokevat yhteistyön hedelmälliseksi vielä Manginin kuntoutumisen jälkeen, pysyy Hyvinkään Pontevan kasvatti joukkueessa kauden loppuun asti.

- Mulle on täysin uusi asema lähteä uuteen joukkueeseen kolmikuukautisella sopimuksella, mutta otan sen mielenkiintoisena haasteena, Maxhuni hymyilee.

- Le Portelin alkukausi on ollut vaikea, mutta tiedän pystyväni auttamaan joukkuetta niillä osa-alueilla, millä he kaipaavat apua. Alkuvaikeuksista huolimatta Le Portel on nyt pelannut jo useamman kauden Ranskan liigaa ja esiintynyt FIBA Europe Cupissa ja kuulemani perusteella heillä on myös iso fanikulttuuri.

MM-kisojen päättymisen jälkeen Maxhunilla oli pöydällään sopimusehdotuksia mm. Saksan Bundesliigasta, Hollannista sekä Adrianmeren liigasta. Myöhäinen joukkueenvalinta-ajankohta oli Maxhunin osalta harkittu.

- Oli erinäisten pikkuvaivojen vuoksi keskimääräistä rankempi kesä ja päätin omistaa syyskuun palautumiseen ja treenaamiseen ollakseni sataprosenttisessa kunnossa mennessäni uuteen seuraan. Tällä hetkellä pöydästä olleista vaihtoehto Le Portel oli mielestäni mielenkiintoisin ja paras.

Suomalaispelaajista Shawn Huff on edustanut Le Portelia syksyllä 2016.

Maajoukkueiden pistetykki, kahden maan mitalisti

Maaliskuussa 1998 syntynyt Maxhuni palkittiin 16-vuotiaiden poikien SM-sarjan vuoden pelaajana keväällä 2014, jolloin hän johdatti Helsingin NMKY:n ikäluokan Suomen mestaruuteen ja liekitti 29,1 pistettä ottelua kohden.

Syksystä 2013 kevääseen 2017 Maxhuni edusti HBA-Märskyä miesten divarissa. Keväällä 2017 Maxhuni nimettiin Divari A:n vuoden pelaajaksi, kun hän oli viimeistellyt Märskylle 23,8 pistettä, 3,7 syöttöä, 2,7 levypalloa ja 1,0 riistoa ottelua kohden. Juniorimaajoukkuevuosinaan Maxhuni pelasi 116 maaottelua 14,8 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

Märskystä Maxhunin tie vei Yhdysvaltoihin, missä hän edusti Long Beach Statea NCAA-liigassa kahden kauden ajan. NCAA:n keskiarvoikseen Maxhuni tyylitteli 6,8 pistettä, 1,4 levypalloa ja 1,1 syöttöä per peli.

Ammattilaisuransa Maxhuni aloitti kaudella 2019-20 Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla (LEB Plata), missä hän johti CB Gran Canarian farmijoukkueen peliä 13,5 pisteen, 3,4 syötön ja 2,4 levypallon keskiarvoin. Sen jälkeen Maxhuni johti KK Pärnun peliä Viron ja Latvian yhteisliigassa ja johdatti joukkueensa Viron ja Latvian yhteisliigan pronssille ja Viron liigan hopeamitaleille 16,6 pisteen, 4,8 syötön, 1,7 levypallon ja 1,1 riiston keskiarvoin.

Virosta Maxhuni eteni Hollannin suurseura Den Boschiin, joka eteni Maxhuni pelinrakentajanaan Hollannin cupin hopealle ja maan kansalliseen mestaruuteen. Belgian ja Hollannin yhteisliigassa Maxhuni viimeisteli 13,8 pistettä, 5,0 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden.

Syyskesän 2022 otteet Susijengin paidassa EM-kisoissa johtivat Maxhunin Hollannista kertaheitolla Saksan Bundesliigaan ja Crailsheim Merlinsiin, jonka aloittavaksi pelinrakentajaksi Maxhuni kohosi kuukaudessa. Maxhuni viimeisteli Merlinsille Bundesliigassa 11,8 pisteen, 4,0 syötön ja 1,3 levypallon ottelukeskiarvot ja jatkopeleihin edenneellä FIBA Europe Cup -kaudella 14,1 pisteen, 4,6 levypallon ja 1,4 syötön keskiarvot.

Maxhuni debytoi Susijengissä kesällä 2019 ja edusti samana vuonna Suomea myös Napolin universiadeissa. Tähän mennessä Maxhuni on pelannut 46 miesten maaottelua 8,3 pisteen, 3,5 syötön ja 1,4 levypallon keskiarvoin. Maxhuni kuului Susijengin vahvuuteen vuoden 2022 EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä sekä vuoden 2023 MM-kisoissa Okinawalla.

Henkilöt

 
18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

11.1.2024 21:57 Susijengi

Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

8.1.2024 11:55 Susijengi

Lauri Markkanen seitsemännen kerran vuoden koripalloilija

NBA:n hallitseva vuoden kehittynein pelaaja, Susijengin jyväskyläläislähtöinen johtotähti Lauri Markkanen, 26, on jo seitsemännen perättäisen kerran vuoden koripalloilija Suomen urheilutoimittajien vuosiäänestyksessä. Markkanen on nyt kautta aikain toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saalistanut suomalainen.

Näytä lisää vastaavia