Elias Valtonen: ”Otetaan kaikki irti näistä peleistä”

5.8.2019 09:40 Susijengin sunnuntai-illan maaottelussa Liettuan Klaipedassa kirmasi kentälle kokonainen tukku nuoria pelaajia, joista peräti neljä pelasi ensimmäiset minuuttinsa miesten maajoukkuetasolla. Joukkoon lukeutui viime kauden Arizona Statessa pelannut Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 20, joka on ottanut maajoukkuekesästä kaiken irti.

Tuore Susijengi-apuvalmentaja Hanno Möttölä kehui sunnuntai-illan ottelun tauottua nuorta miehistöään vuolaasti ja muistutti, että vastassa oli paras joukkue, jonka yksikään sunnuntain debytanteista oli koskaan kohdannut.

Runsaassa kolmessatoista peliminuutissa kuusi pistettä upottanut ja yhden syötön jakanut Valtonen yhtyy valmentajansa arvioon.

- Ei ole koskaan aiemmin tullut sen tasoisia pelaajia vastaan kuin vaikkapa Domantas Sabonis, Mantas Kalnietis ja Jonas Maciulis. Ymmärsin heti, miksi Liettuan pelaajat pelaavat niin korkealla tasolla kuin pelaavat. He pilkkoivat muutaman kerran puolustuksemme aivan täysin ja osasivat pelata niin yksin kuin joukkueenakin, Valtonen pohdiskelee.

- Oli aika ainutlaatuinen kokemus päästä pelaamaan tuollaista joukkuetta vastaan Liettuassa täyden hallin edessä.

Kapteeni Huffista mallia

Valtonen sai esimakua Susijengistä jo helmikuussa 2018. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jos tarkkoja ollaan, varsinaisesti Valtosta ei voi sanoa debytantiksi, sillä helmikuussa 2018 tuolloin vielä abivuottaan Mäkelänrinteen lukiossa käynyt Valtonen sai päävalmentaja Henrik Dettmannilta kutsun Susijengin MM-karsintaikkunan rinkiin.

Valtonen kuului Islanti- ja Bulgaria-otteluissa pöytäkirjaan merkittyyn kahdentoista pelaajan joukkoon, mutta tuolloin peliminuuttisaldo jäi vielä avautumatta.

- Sikäli tilanteet eivät ole samanlaisia, että silloin Susijengin ympäristö oli vielä minulle uusi enkä vielä oikein tiennyt, millä mentaliteetilla leiritykseen tulla. Tänä kesänä sain mahdollisuuden pelata universiadeissa saman valmennusstaffin alaisuudessa ja senkin jälkeen vielä pari leiriä alle, joten tilanne oli ihan erilainen, Valtonen kuvailee.

Susijengiä vuosikausia kannatelleista pelaajista viisien arvokisojen veteraanit Tuukka Kotti, Shawn Huff ja Mikko Koivisto edustivat Klaipedan ottelussa kokemusta, mutta kentällä nähtiin myös viisikko, jossa kapteeni Huff sai vierelleen Valtosen lisäksi Hannes Pöllän, Andre Gustavsonin ja Mikael Jantusen.

- Kiinnitin itsekin siihen huomiota, että nyt on kentällä mielenkiintoinen viisikko. Yritän muutenkin tarkkailla paljon Shawnin pelaamista ja ottaa erityisen tarkkaan oppia hänen kokeneen pelaajan liikkeistään, joten siinäkin mielessä otin kiitollisuudella tilanteen vastaan.

Arizonan kauden jälkeen tähtäin kesässä

Valtonen on ollut vuosikausien ajan oman ikäluokkamaajoukkueensa (1998-2000 syntyneet) ykköstykki ja osoittanut korintekijän taitonsa myös HBA-Märskyssä miesten divarissa, mutta tulokaskausi Arizona Statessa sujui euralaiselta runsaan kolmen minuutin peliaikakeskiarvolla.

Nuori satakuntalainen onkin ottanut susikesästä kaiken mahdollisen irti ja laittanut sukkaa rullalle ensiksi haastajamaajoukkueessa ja nyt Susijengissä, missä debyyttiminuutit miesten maajoukkuetasolla toivat tullessaan useita hyviä heittoja omasta kuljetuksesta sekä maukkaan donkin liettualaispuolustuksen siimeksestä.

- Heti, kun kausi päättyi, tähtäimeni oli tässä kesässä. Vedän joka minuutin täysillä ja yritän auttaa joukkuetta niillä alueilla, missä apua tarvitaan. Jos skoraamista tarvitaan, sitten skoraan. Kaikki käy mulle, Valtonen puntaroi.

Seuraavat maaotteluminuutit ovat Valtoselle tarjolla keskiviikkona, jolloin Susijengi kohtaa hallitsevan EM- ja MM-hopeamitalisti Serbian nimimiehineen – Nemanja Bjelica, Nikola Jokic, Bogdan Bogdanovic, Milos Teodosic ja kumppanit – Zrenjaninin myöhäisillassa.

- Lähdetään uudestaan kiusaamaan vähän kokeneempia pelaajia ja otetaan kaikki irti näistä peleistä, Valtonen kuittaa.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia