Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

20.2.2024 10:34 Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

Elias Valtonen on Susijengissä kotonaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

MM-kisakesään 2023 lähtiessä Valtosella oli jäljellä vuosi sopimusta Manresan kanssa, mutta ailahteleva edellinen kausi, joka oli kulunut osittain vuokralla Saksan Bundesliigan Rostockissa, oli saanut seuran mietteliääksi.

Valtosen mainiot otteet Susijengin kanssa Okinawan MM-kisakesänä saivat kuitenkin Manresan kutsumaan suomalaislaiturinsa Kataloniaan heti syyskuun alussa. Valtonen käytti näytön paikkansa heti ja on tällä kaudella kirjauttanut 4,8 pistettä ja 2,6 levypalloa 14,7 minuutissa ottelua kohden.

- Pienoisen epävarmuuden vallassa mentiin koko kesä, mutta loppukesällä alkoi tulla jo sellaista signaalia, että tule vaan tänne ja katsotaan, miten kausi lähtee käyntiin, Valtonen kertailee mennyttä.

- Vielä alkusyksyllä oli vähän kysymyksiä siitä, että jatkanko joukkueessa, mutta kun kausi sai hyvän lähdön, tuli ihan selväksi, että Manresassa pysytään.

Valtosen tilasto-ote on siinä mielessä harhaanjohtava, että pöytäkirjaan päästyään hän on kellottanut lähes kierroksella kuin kierroksella 20 minuuttia ottelua kohden. Joukkueen sisäinen kilpailutilanne vääristää otantaa.

- Meillä on neljätoista miestä kokoonpanossa ja mullakin on ollut muutama huilikierros ja jokunen parin vaihdon peli. Valmentaja vähän vaihtelee pelaajia sen mukaan, mikä on terveystilanne ja ketä vastaan pelataan.

Valtosen ensimmäinen kausi 2021–22 Manresassa oli suorastaan loistava, kun hän siivitti joukkueen aloitusviisikon pienenä laiturina sen Katalonian cupin mestaruuteen, FIBA Mestarien Liigan hopealle sekä Espanjan liigan pudotuspeleihin. Aivan toissa kauden tasolla Valtonen ei koe pelanneensa, mutta suunta on oikea.

- Jonkin verran on ollut ailahteluja kierrokselta toiseen, mutta tammi-helmikuun taitteen otteluissa kulki illasta toiseen hyvin. Uskon, että mitä pidemmälle kevät etenee, sen lähemmäs toissa kauden tasoa ja sen yli tulen pääsemään.

”Susijengissä aina tietää, mikä rooli on”

Suurimpia syitä Valtosen hyvään vireeseen tällä kaudella on ollut Susijengin kanssa vietetty viime kesä.

Haastavan edellisen seurajoukkuekauden jälkeen Valtonen palasi maajoukkuepaitaan omien sanojensa mukaan perusasiat mielessä. Hänellä on oma, tuttu roolinsa Shawn Huffin manttelinperijänä molemmilla laitahyökkääjän paikoilla ja hän tietää saavansa omat korintekopaikkansa niin kauan kuin pelaa järjestelmän edellyttävällä tavalla.

- Vaikean kauden jälkeen oli kiva palata Susijengiin, jossa kuitenkin aina tietää, mikä mun rooli on ja mitä multa odotetaan, Elias kuvailee.

- Susijengin paidassa pelatessa on aina ekstralatausta. Siellä on hyvien kavereiden ja tuttujen ympäröimä ja samalla on kunnia-asia päästä edustamaan omaa maataan. Kun sai onnistuneen maajoukkuekesän alle, oli helppo palata Manresaan mukana sopiva annos itseluottamusta.

Vaikka Valtoselle tulee ensi kesänä täyteen vasta 25 vuotta, on hän Susijengin mittapuulla yksi sen kokeneimmista pelaajista pelaamallaan 52 maaottelulla.

Vuosina 1998-2000 syntyneet Valtonen, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen ovatkin viimeisen parin vuoden aikana kasvaneet Susijengille vahvaksi uuden sukupolven rungoksi, joka asettaa omalla esimerkillään standardit joukkueen tekemiselle.

- Mä, Edon ja Micke ollaan treenattu ja pelattu pitkään yhdessä, tunnetaan toinen toisemme ja ollaan vielä kaiken lisäksi erilaisia pelaajia, eli vielä täydennetään toisiamme. Kolme neljä vuotta sitten tuntui tosi luontevalta tulla maajoukkueeseen sisään näiden kavereiden kanssa ja nyt tuntuu samalla tavalla luontevalta ottaa isompaa roolia jengissä.

Samaan aikaan Valtonen, Maxhuni ja Jantunen ovat antaneet toisilleen arvokasta tukea ja sparrausta ammattilaisuran ensimmäisinä vuosina. Omalla sarallaan mainiota kautta Espanjassa pelaava Valtonen kertoo seuranneensa ihaillen Maxhunin ja Jantusen voittokiitoa Ranskan liigassa.

- Edon on ottanut Le Portelissa jengin haltuun juuri niin hyvin kuin Edon vain pystyy. Mickelle on taas ihan selkeästi löytynyt täsmälleen oikea rooli Pariisissa ja kaveri pelaa siellä hyvällä itseluottamuksella. Ei voi muuta kuin taputtaa jätkille.

”Meteliä mökkiin ja Sudenpesä täyteen”

Valtonen tulee olemaan taas paljon vartijana, kun Susijengi kohtaa helmikuun EM-karsintaikkunassa ennakkosuosikki Serbian ja yllätyskypsän Tanskan. Karsintaurakka alkaa perjantai-iltana Belgradissa, kun vastaan asettuu kahdentoista Euroliiga-pelaajan Serbia.

- Onhan siinä ainutlaatuinen asetelma, kun on ihan Euroopan kärkijoukkue vastassa heti ekassa matsissa, Valtonen nyökkää.

- Kova nippu vastassa, mutta me ei saada kumarrella yhtään. Alusta asti pitää olla valmis pelaamaan kovaa, vastaamaan heidän fysiikkaansa tai mieluummin antamaan se ensimmäinen isku. Kaikki on mahdollista, jos pistetään alusta asti mahdollisimman kovaa kampoihin ja pidetään peli tasaisena.

Serbia-vieraspelin jälkeen vastassa on ihan toisenlainen haaste, kuin edellisissä EM-karsinnoissa heiton päässä Liettuan kaatamisesta käynyt Tanska saapuu Espoo Metro Areenalle Euroliiga-eturivinsä Gabriel Lundbergin (Virtus Bologna) ja Shavon Shieldsin (Olimpia Milano) johdolla.

- Tanska on sitten kahden tähtensä johdolla ihan erilainen haaste. Meidän puolustuksen fokus kiinnittyy ilman muuta Lundbergiin ja Shieldsiin, jotka on molemmat sen tason kavereita, että ne pystyy yksinkin voittamaan pelejä tällä tasolla, Valtonen analysoi.

- Kotona pelatessa tärkeää on olla huolellinen ja saada kotiyleisö mukaan, että saadaan hurmos päälle. Toivotaan meteliä mökkiin ja Sudenpesä täyteen.

Serbia isännöi Susijengiä Belgradissa perjantai-iltana 23.2., suora lähetys JIM-kanavalla ja Ruutu-palvelussa klo 21.00 alkaen.

Susijengi kohtaa Tanskan Espoo Metro Areenalla maanantaina 26.2. klo 18.30. Liput otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia