Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

27.4.2021 16:16 Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

Elias Valtonen pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Valtonen jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden Arizona Statessa vietetyn vuoden jälkeen ja pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisena Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProA:ssa. Tigersin kausi oli monien takaiskujen sävyttämä ja lopulta joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle sijoituttuaan sijalle 13.

- Oli vähän ailahteleva kausi. Emme saaneet peliä ihan rullaamaan alusta asti niin kuin piti. Treenasimme puolustusta tosi paljon harjoituskaudella, mutta se ei näkynyt vastustajan pisteissä. Loppupuoliskolla alkoivat loukkaantumiset tosi paljon vaivata. Olin viimeinen ulkomaalaispelaaja viimeisen kuukauden ajan. En tiedä mistä johtui, mutta silloin saimme peliämme hieman paremmin uomiin ja saimme muutaman voiton. Olisimme kuitenkin muutaman voiton voineet ottaa enemmän, Valtonen puntaroi joukkueen kautta.

Henkilökohtaisella tasolla Valtosen kausi oli hieno. Valtonen sai vastuuta keskimäärin 30 minuuttia ottelua kohden tilastoiden 15,8 pistettä, 4,8 levypalloa, 2,5 syöttöä, 1,1 riistoa ja 1,0 torjuntaa. Valtonen tunteekin menneensä pelaajana eteenpäin kauden aikana.

- Tosi paljon treenattiin myös henkilökohtaista taitoa kauden aikana ja uskon kehittyneeni monella osa-alueella. Meillä oli paljon erilaisia pallonkäsittely- ja viimeistelyharjoitteita. Uskon menneeni niissä eteenpäin ja myös ihan heittämisessä. Valmentajien kanssa keskityimme tosi paljon myös päätöksenteon nopeuttamiseen. Uskon kehittyneeni myös päätöksenteon nopeuden ja –valmiuden sekä erilaisten tilanteiden ratkaisemisessa.

Valtonen pääsi pelaamaan ensimmäisen ammattilaiskautensa suomalaisvalmentajien alaisuudessa, kun Jansson toimi ensimmäistä kauttaan Tigersin päävalmentajana ja hänellä oli apunaan Hussain Dassouki. Valtonen kehuu valmentajiaan.

- Tykkäsin olla tosi paljon ”Dannyn” valmennuksessa. Hän on pelaajalähtöinen valmentaja ja haluaa auttaa meitä eteenpäin. Hän auttoi minua pääsemään takaisin siihen, että luotan itseeni ja pelaan rohkeasti. Se, että olin hänen valmennuksen alaisuudessa, oli yksi iso osa miksi kauteni meni henkilökohtaisella tasolla ihan hyvin. ”Husbo” oli siinä myös iso apu ja hänen kanssaan tehtiin paljon henkilökohtaista treeniä, kiittelee Euran Veivin kasvatti.

Ensi kaudeksi Valtosella olisi paikka Tigersin miehistössä, mutta verkot ovat vesille myös muualla.

- Jatkosuunnitelmat ovat vähän vielä auki. Minulla olisi mahdollisuus jatkaa Tübingenissä ja se on minulle erittäin hyvä paikka. Pitää kuitenkin katsoa rauhassa onko kiinnostusta muualta ja onko järkeä lähteä. Tübingenissä asiat ovat sen verran hyvin, että siellä on paikka mennä takaisin, mutta totta kai tavoitteet ovat nousta korkeammalle tasolle. Kauteen lähdettäessä jo oli tavoitteena pelata tuolla kausi tai kaksi ja sitten siirtyä korkeammalle tasolle. Katsotaan, että onko jo nyt oikea aika siirtyä eteenpäin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Jansson myöntää jo kauteen lähdön olleen vaikea. Vaikka kausi oli tuloksellisesti joukkueelle pettymys, niin Jansson katsoi myös tulosten taakse arvioidessaan kautta.

- Lähtökohtaisesti tilanne oli haastava, sillä viime kesäkuussa roikkui vahvasti ilmassa vielä kysymysmerkkejä siitä, voidaanko toimintaa ylipäätään jatkaa. Vaikka Tigersin normaaliin vuosiin verrattuna budjetti oli käytännössä olematon, niin päätettiin lyödä kasaan nuori joukkue joka pystyy taistelemaan illasta toiseen. Lisäksi vielä haasteena olivat voimassaolevat sopimukset, jotka eivät itsessään olleet kohtuuttomia, mutta toki pandemian asettamissa uusissa olosuhteissa ne söivät aika suhteettoman osuuden kokonaispalkkabudjetista, Jansson avaa joukkueen lähtökohtia kauteen.

- Tähän nähden meidän kaudessa oli kosolti onnistumisia. Illasta toiseen taisteltiin eikä meitä missään vaiheessa lyöty ulos salista. Muutama nuori pelaaja kehittyi silmissä kauden aikana, ja vaikka voitto/tappiosarake oli ahneen kilpailijan näkökulmasta pettymys, niin esimerkiksi hyökkäyksessä pelasimme ajoittain äärimmäisen näyttävää kollektiivista korista.

Jansson oli myös tyytyväinen suomalaissuojattiinsa.

- Elias suoriutui mielestäni hyvin. Me halusimme saada vastauksen siihen, että pystyykö Elias nuoresta iästään huolimatta pelaamaan ammattilaissarjassa ulkomaalaisvahvistuksen tasolla. Monet unohtavat sen seikan, että valitsimme Eliaksen tänne niin sanotusti "yhtenä amerikkalaisena". Vaikka odotettavissa oli, että Elias varmasti pystyy pelaamaan tällä tasolla, niin kysymys kuului ennemmin, että pystyykö hän täyttämään "vahvistukseen" kohdistuvat odotukset. Ja jos kautta hiukan haparoivan alun jälkeen katsoo kokonaisuutena, niin tähän kysymykseen saimme kyllä vastauksen keväällä, Jansson kehaisee nuorukaista.

Ennen tätä kautta Jansson oli toiminut viisi kautta Bundesliigassa pelaavan Ulmin akatemiajoukkueen päävalmentajana ProA- ja ProB-tasolla, mutta tällä kertaa hänellä oli ensimmäistä kertaa käsissään ammattilaisjoukkue. Ensimmäisestä kaudesta Tigersin kanssa kertyi runsaasti oppia tulevaa ajatellen.

- Ensimmäistä kertaa olin joukkueen peräsimessä, jossa toimi yhteensä neljä ulkomaalaisvahvistusta ammattilaisena. Pienestä budjetista johtuen kaikki olivat ensikertalaisia, ja pakko myöntää, että yksi tai useampi ulkomaalainen kokemuksella höystettynä olisi varmasti ollut parempi yhdistelmä. Aiemmin valitin jo sitä kuinka iso pettymys valmentajana itselle oli meidän puolustuspelaaminen, ja uskon että nimenomaan kokemuksen puute aiheutti sen, että meille oli valtavan vaikeaa synnyttää ylpeyttä ja identiteettiä meidän puolustukselle tässä ympäristössä, Jansson arvioi.

Ennen kauden loppua Jansson teki Tigersin kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. Näin hän pääsee jatkamaan tämän vuoden pohjalta kohti ensi kautta.

- Yksi ehdoton kulmakivi on jatkaa projektin rakentamista, ja olemme julkaisseet jo viisi jatkosopimusta. Mitä luultavimmin tulemme olemaan vielä nuorempia ensi kaudella, mutta edellä mainitut viisi jatkajaa kasvoivat ProA-pelaajiksi viime kauden aikana, ja ovat ihan varmasti parempia kaudella 2021-22. Tästä on hyvä jatkaa, kunhan muistaa pitää malttia mukana ja antaa poikien vapaasti kokeilla ja kasvaa.

 

 
23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

Näytä lisää vastaavia