Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

23.3.2020 13:30 Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

Jussi Laakso johdatti Karhu Basketin toiseen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen viime keväänä. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Viime kauden finaaleihin Kauhajoki ja Kouvot lähtivät loppuottelusarjaan erilaisista lähtökohdista. Siinä missä edellisellä kaudella seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden voittanut Kauhajoki marssi finaaliin tyylipuhtaasti kukistamalla Helsinki Seagullsin ja KTP-Basketin, Kouvojen kevät oli tiukempi. Kouvolalaiset kaatoivat kotiedun puolivälieriin saaneen Tampereen Pyrinnön tyylipuhtaasti 3-0, mutta välieräsarjasta Vilpasta vastaan muodostui seitsemän ottelun mittainen eeppinen jännitysnäytelmä.

Siinä missä Kouvot sai palautumisaikaa pari päivää välieräsarjan jälkeen, Kauhajoki sai odotella 9 päivää ennen ensimmäistä finaalin ylösheittoa. Kauhajoen silloinen päävalmentaja Jussi Laakso muistelee, että päivät kuluivat hitaasti.

- Muistan, että vähän siinä oli odottelua. Kävimme Salossa katsomassa Vilppaan ja Kouvojen ottelusarjaa. Kun kukistimme KTP:n suoraan neljässä ottelussa, se antoi meille mahdollisuuden valmistautua molempiin joukkueisiin. Meidän ei tarvinnut kiireessä tehdä mitään ja kokenut joukkueemme pystyi käsittelemään pitkän tauon loistavasti.

Katsokaa vanhoja pelejä ja nauttikaa. Mutta ennen kaikkea pysykää kotona ja terveinä.

- Harjoittelimme todella hyvin välieräsarjan jälkeen. Aloimme käydä Kouvoja tarkemmin läpi vasta sitten, kun joukkueen finaalipaikka selvisi. Sekä Vilppaalla että Kouvoilla oli hyökkäyspelissä joitain samoja juttua, joten pystyimme koko ajan valmistautumaan vähän molempiin, Laakso muistelee.

Viime kauden finaalipaikka oli kauhajokiselle toinen putkeen. Joukkueessa oli paljon samoja pelaajia kuin ensimmäisessä mestaruusjoukkueessa. Myös Laaksolle kokemus oli toinen.

- Pystyimme varmasti tekemään asioita entistä rauhallisemmin ja maltillisemmin. Keskityimme ainoastaan olennaiseen. Emme ensimmäisenä vuotenakaan panikoineet, mutta tilanne oli toisella kerralla paljon enemmän balanssissa. Aikaisemmat kokemukset tuovat aina turvallisuuden tunnetta ja luottamusta omaan tekemiseen.

 

Kouvojen Gipson aloitti finaalisarjan dominoimalla

Kouvot aloitti ensimmäisen finaalin Kauhajoella terävästi. Thomas Gipson III (27p, 2pt: 13/15) satutti jatkuvasti Kauhajoen puolustusta korin läheisyydessä. Vierasjoukkue johti avauskympillä parhaimmillaan yhdeksällä pisteellä.

- Meillä oli Gipsonin runnomista vastaan todella vaikeaa. Meillä oli ajatus, että Chris McKnight aloittaa penkiltä ja Greg Mangano painii Gipsonia vastaan. Kun McKnight menee kentälle, oli puhuttu, että hän menee puolustamaan Gipsonia. Pelaajat kuitenkin keskenään päättivät, että Mangano jatkaa Gipsonissa.

Thomas Gipson III teki tuhojaan ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Thomas Gipson III teki tuhojaan ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Vasta finaalisarjan kolmannessa ottelussa onnistuimme Gipsonin kanssa, kun vaihdoimme määrätysti match-uppeja häntä vastaan. Gipson on äärimmäisen hyvä syöttämään sisältä palloa kaarelle, ja hyvät heittäjät Tuomas Hirvosen, Jeremy Morganin ja David Gonzalvezin johdolla pääsivät nauttimaan näistä tarjoiluista niin Vilpasta kuin meitäkin vastaan.

Ensimmäinen finaaliottelu kääntyi toisella puoliajalla kotijoukkueelle. Kauhajoen pallonliike ja 27 koriin johtanutta syöttöä sekä kokonaisvaltainen hyvä heittopeli kaatoi Kouvot. Cameron Jonesilla oli 11 koriin johtanutta syöttöä, Bojan Sarcevicilla kahdeksan.

- Saimme heitettyä etenkin ensimmäisessä finaalissa paljon kolmen pisteen heittoa suoraan vastapallosta. Meidän hyökkäyspelikirjamme oli todella paksu, eikä Kouvoilla ollut mahdollisuutta ottaa kaikkea pois niin lyhyellä valmistautumisajalla.

 

Aika kultaa muistot 

Vaikka tapahtuneista on jo aikaa ja osa on jo pyyhkiytynyt pois mielestä, muistelee Laakso viime vuoden finaalisarjaa lämmöllä.

- Muistan finaalisarjasta etenkin Jeremy Morganin hyvyyden etenkin puolustuspäässä. Hän oli mielestäni sarjan paras puolustaja. Ei ole mikään ihme, että hän tällä kaudella loisti Bundesliigan Crailsheim Merlinsissä, kuten on koko joukkuekin Iisalojen johdolla.

Kauhajoki vei viime finaalisarjan 4-1. Yksi käännekohdista oli neljäs finaali Kouvolassa. Kauhajoki haki 94-56-vierasvoiton Lumon Areenalta.

- Meillä oli vahva fiilis joukkueessa, että tarvittava vierasvoitto otetaan nyt. Kouvolassa on tapana, että valmentajat käyvät vip-tilassa avaamassa ennen peliä lähtökohtia otteluun. Menin Jyri Lehtosen jälkeen tilaisuuteen ja siellä muutamat tutut naamat kyselivät kaikennäköistä. 

Kauhajoki villiintyi toisesta peräkkäisestä mestaruudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Kauhajoki villiintyi toisesta peräkkäisestä mestaruudesta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

- Muistan, että olin todella rentona ja hymyissä suin keskustelin kaikkien kanssa. Puheen jälkeen moni tuli sanomaan, että näyttää siltä, että voitatte tänään ihan pystyyn. Lehtonen oli kuulemma ollut selvästi varautuneempi, josta osa ihmisistä olivat tehneet omat tulkintansa. Peli meni lopulta, kuten puheet vip-tilaisuudessa, Laakso muistelee ylivoimaista esitystä.

Elisa Viihde näyttää maanantaisin vanhoja klassikko-otteluita kanavallaan. Nykytilanne saa Laakson vakavaksi.

- On harmi, ettei tätä vuonna kukaan meistä pääse kokemaan playoff-elämää. Kun kaksi vuotta pääsi elämään sitä loppuun asti, sitä tietyllä tapaa kaipaa. Kyse ei missään nimessä ole siitä, ettei päätökset olisi oikeita. On tärkeää, että menemme terveys edellä ja samaa toivon myös jokaiselta suomalaiselta. 

- Katsokaa vanhoja pelejä ja nauttikaa. Mutta ennen kaikkea pysykää kotona ja terveinä, Laakso päättää.

 

Korismaanantai ma 23.3. klo 18.00 @ Elisa Viihde Sport

  • Langan päässä Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara
  • Lisäksi kuullaan Sasu Salinin, Petteri Koposen sekä Joonas Iisalon kuulumiset
  • Valtava määrä TOP 5 -listoja
  • Yleisön valitsemat kauden pelaaja ja ulkomaalaispelaaja
  • Kauden all stars -viisikot
  • Korisliiga-valmentajien yhteenvedot
  • Saksan ja Espanjan sarjat laitetaan pakettiin
  • Juontajina Toni Flink, Esa Mäkynen ja Saku Mäkynen
  • #Korismaanatai-hashtagin alle pyydetään muistoja kuluneesta kaudesta – paras twiitti palkitaan virallisella pelipallolla

 

Klassikko-ottelu ma klo 20.30 1. finaali Kauhajoki – Kouvot, pelattu 17.5.2019 @ Elisa Viihde Sport

 
6.4.2020 09:28 Korisliiga

Greg Gibson Katajan ja Nokian toisesta puolivälierästä: ”Oli aika keskittyä uudelleen”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2017, jolloin Kataja Basketin ja BC Nokian välisessä puolivälieräsarjassa joensuulaiset joutuivat uudelleenkasaamaan rivinsä edellisvuoden trauman vuoksi. Puolivälieräsarjan toisessa ottelussa Näädät kaatoi Katajan hurjan loppukirinsä myötä.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

31.3.2020 11:18 Korisliiga

Henri Kantonen aloittaa harjoitukset yksin – sopimus on katkolla ja urheilubisnes seisauksessa

Korisliigassa kovassa nousujohteessa ollut Henri Kantonen ei vielä tiedä tulevan kauden työnantajaansa. Mutta ensin täytyy keksiä, miten parhaaseen ikään tuleva pelaaja pääsee poikkeustilassa edes treenaaman.

30.3.2020 10:05 Korisliiga

Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:21 Korisliiga

Pieti Poikola on Lahti Basketballin uusi valmentaja

Kolminkertainen vuoden valmentaja ja Korisliiga-mestari Pieti Poikola tarttuu Lahti Basketballin tahtipuikkoon.

25.3.2020 16:08 Korisliiga

Korisseurat julkaisseet runsaasti kannatuskampanjoita

Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.

24.3.2020 13:42 Korisliiga

Teemu Rannikko uskoo koripallon, urheilun suosioon – seurojen talousongelmiin puolestaan ei ole helppoa vastausta tarjolla

Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.3.2020 20:57 Korisliiga

Vilpas takaisin kärkeen – Kataja nousee uhkaavasti

Illan ottelukierroksella Salon Vilpas otti Korisliigan kärkipaikan takaisin, Kouvot vahvisti paikkaansa playoff-viivan päällä ja Kataja antoi jälleen myrskyvaroituksen pudotuspeleihin.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.3.2020 21:00 Korisliiga

Seagulls ei ole valmis luopumaan paalupaikasta – Kobrat kotonaan Uraa parempi

Ottelun yllättävänä tähtenä hääri veteraanisentteri Timo Heinonen, kun Seagulls voitti Lahden. Illan toisessa ottelussa Kobrat kaatoi kotonaan Uran.

9.3.2020 10:15 Korisliiga

Korismaanantai: Nokia haastaa kotonaan Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa Kauhajoki vierailee Nokialla.

7.3.2020 22:18 Korisliiga

Ennakkosuosikit vahvoja päivän otteluissa

Lauantain otteluissa ei nähty yllätyksiä. Voittoihin ylsivät Seagulls, Vilpas, Kauhajoki ja UraBasket eGameStars.

6.3.2020 20:20 Korisliiga

Daniel Dolencilla loistoilta Nokian murskavoitossa – Kouvot kaatoi Pyrinnön pisteellä

Korisliigan molemmat pirkanmaalaisjoukkueet matkustivat tänään vieraskentille. Pyrintö taipui pisteellä, mutta Nokia palasi kotiin huima voitto kainalossa.

4.3.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas ja Seagulls molemmat voittoihin – Kanervolla sensaatiomainen ilta kaarella

Helmikuun pelaajaksi juuri valittu Tim Coleman varmisti runkosarjan kärkipaikan säilymisen Vilppaalle, ja Antti Kanervo huolehti 36 pisteellään, että Seagulls pysyy kintereillä. Muissa otteluissa voitot keräsivät Pyrintö ja Kobrat.

Näytä lisää vastaavia