Erik Murphylle välivuoden jälkeen pesti Japaniin

22.7.2020 14:45 Seurajoukkuekauden 2019–20 polvioperaatiosta kuntoutumiseen omistanut Susijengin iso laituri ja kolmien arvokisojen kävijä Erik Murphy, 29, palaa ammattilaisympyröihin. 208-senttinen Murphy on solminut yksivuotisen sopimuksen Japanin BL2-liigaa pelaavan Fukushima Firebondsin kanssa.

29-vuotias Murphy on edustanut Suomea 49 miesten maaottelussa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Edellisen kerran ammattilaiskentillä keväällä 2019 nähty Murphy kertoo viettäneensä viimeisen vuoden omistautumalla palautumiseen ja uuteen ammattilaiskomennukseensa. Japanin seurajoukkuekausi käynnistyy lokakuussa ja Murphy kertoo odottavansa kasvavalla innolla uutta lukua urallaan.

- Tämä on ollut pitkä vuosi polvioperaatioineen ja sen jälkeisine kuntoutuksineen. Olen mielestäni ollut täysikuntoinen jo hyvän tovin ja treenannut päivittäin valmistaakseni itseeni takaisin koripallokuntoon ja ollakseni parhaassa iskussa kauden alkaessa, Yhdysvalloista tavoitettu ”Susi-Erkki” kommentoi.

Murphy kertoo japanilaisen koripallon olevan itselleen vierasta, mutta pian alkavaan komennukseensa hän suhtautuu optimistisesti.

- Yliopistoaikainen valmentajani aina sanoi, että henkilökohtaiset odotukset ovat haitaksi; parempi on kysyä mitä joukkue sinulta tahtoo ja ylittää odotukset, Murphy naurahtaa.

- Kuuntelen tarkalla korvalla, mihin rooliin joukkue minut tahtoo istuttaa ja pyrin toteuttamaan heidän toiveensa parhaani mukaan. Kropassa on ollut pidemmän aikaa hyvä olo ja olen onnellinen mahdollisuudesta palata takaisin ammattini pariin.

Edellisen kerran Susijengin paidassa joulukuussa 2018 nähty Murphy kertoo tarkkailleensa maajoukkueen edesottamuksia sekä viimeisimmissä MM- ja EM-karsintaikkunoissa että kahtena perättäisenä kesänä.

- Näin juuri, että kaverit ovat taas kokoontuneet yhteen. Meno näytti tosi hyvältä. Sieltä on hyviä nuoria kavereita tulossa.

Edellisen kerran Murphy nähtiin Susijengin paidassa joulukuussa 2018. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Edellisen kerran Murphy nähtiin Susijengin paidassa joulukuussa 2018. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Chicago Bullsin ja NBA:n kehitysliigan kautta Euroopan konkariksi

St. Mark’sin high schoolissa Massachusettsissa koripallo-oppinsa saanut Murphy edusti yliopistokoripallourallaan maineikasta Floridan yliopistoa vuosien 2009–13 aikana ja rekisteröi seniorikaudellaan ”Gatorsille” 12,2 pistettä, 5,5 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden. Murphy huudettiin kesän 2013 NBA-draftin toisen kierroksen 49. varauksena Chicago Bullsiin, missä hän pelasi 2013–14-kauden ennen siirtymistään myöhään kevätkaudella Utah Jazziin.

Kesällä 2014 Murphyn pelaajaoikeudet kaupattiin Utahista Clevelandin kautta Boston Celticsiin, jonka jälkeen hän ilmoittautui NBA:n kehitysliigan (D-League) varaustilaisuuteen. Kehitysliigan draftissa Austin Spurs varasi Murphyn kolmantena pelaajana. Murphy kirjautti Spursille 11,8 pistettä ja 6,6 levypalloa ottelua kohden ja johdatti joukkueensa pudotuspeleissä konferenssifinaaleihin.

Euroopan ammattilaiskentillä Murphy debytoi kaudella 2015–16, jolloin hän pelasi Turkin liigaa ja Eurocupia istanbulilaisessa Besiktasissa ennen siirtymistään vuodenvaihteessa Büyükcekmekceen. Murphy viimeisteli Turkin kaudellaan 7,8 pisteen ja 5,3 levypallon ottelukohtaiset teholukemat.

Kaudeksi 2016–17 Murphy siirtyi Ranskan Pro A-liigaa ja FIBA Mestarien Liigaa pelanneeseen SIG Strasbourgiin, joka päätti kautensa Ranskan hopeamitaleihin Murphyn kurotellessa joukkueelle 8,6 pistettä ja 3,5 levypalloa per peli. Syyskaudella 2017 Murphy edusti puolestaan Ranskan Pro A-liigan Nanterrea 7,0 pisteen ja 2,4 levypallon keskiarvoin.

Kuntoutukseen käytetyn alkuvuoden 2018 jälkeen Murphy eteni syksyllä 2018 Saksan Frankfurt Skylinersiin, missä hän pelasi Bundesliigaa 12,4 pisteen ja 4,9 levypallon ja Eurocupia 13,8 pisteen ja 3,3 levypallon keskiarvoihin. Murphy valittiin myös kerran kauden aikana Eurocupin viikon pelaajaksi.

Keväällä 2019 Murphyn tie vei kesken kauden Saksasta Espanjan ACB-liigan Manresaan, missä hän kirjautti kolmessatoista ottelussa 6,8 pistettä, 3,2 levypalloa ja 1,0 syöttöä ottelua kohden.

Murphy debytoi Susijengissä kesällä 2014 ja on ehtinyt edustaa Suomea vuosien 2014 MM-kisoissa, vuosien 2015 ja 2017 EM-kisoissa sekä vuosien 2017–18 aikana MM-karsinnoissa. Tähänastisella Susijengi-urallaan Murphy on pelannut 49 ottelua 9,2 pisteen keskiarvolla.

Erik Murphy on amerikkalaisen NBA-pelaaja Jay Murphyn (Los Angeles Clippers 1984–85, Washington Bullets 1986–88) ja suomalaisen Päivi Murphyn esikoispoika. Murphyn pikkuveli Alex Murphy on viilettänyt Susijengin paidassa vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa ja edusti Gipuzkoa San Sebastiania Espanjan kakkosliigassa päättyneellä kaudella. Veljessarjan nuorin, Tomas Murphy, on puolestaan vastikään siirtynyt Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n Northeasternin yliopistosta Vermontiin.

Henkilöt

 
28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

11.1.2024 21:57 Susijengi

Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

Näytä lisää vastaavia