Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

5.10.2019 10:51 Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

Helmi Tulonen siirtyi täksi kaudeksi Espanjaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Espanja on Kesäselle, 31, tuttu ympäristö, sillä hän on pelannut maassa jo kolmena aiempana kautena. Kausina 2015-17 hän pelasi Ferrolissa ja seuraavana kautena Real Canoessa.

- Tykkään Espanjasta ja koriksesta täällä. Lisäksi tuli hyvä tarjous, Kesänen avaa päätymistään takaisin Espanjaan.

Kesäsen viime kausi meni Islannissa reykjavikilaisen KR:n riveissä. Hän oli joukkueensa ehdottomia avainpelaajia kirjauttamalla muutamaan otteeseen jopa täydet minuutit pelikentällä.

- Se oli tosi hyvä kausi ja mahtava kokemus. Pelasin pääosin uutta pelipaikkaa ja sitä myöten tuli mukaan ripaus uutta korintekovoimaa ja aseita. Nyt on hyvä lähteä pelaamaan taas pointtina tähän kauteen.

Vilma Kesäsellä alkaa jo neljäs kausi Espanjassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Barakaldo lähtee kauteen sarjanousijana. Kokeneena pelaajana Kesästä odottaa taas iso tontti joukkueessa.

- Minulla on tiedossa iso ja tärkeä rooli pelinjohtamisessa sekä tuon kokemusta joukkueeseen. Toimin eräänlaisena valmentajana kentän puolella, Kesänen valottaa.

- Seuran ensimmäinen tavoite on vakiinnuttaa paikka sarjassa. Mielestäni se on hyvä ja realistinen tavoite. Pystymme saamaan jalkeille kilpailukykyisen joukkueen tähän sarjaan. Ainoa huoli on se, ettei joukkue ole ihan niin valmis ja meillä on ollut muutamia loukkaantumisia jonka vuoksi valmistautumiskausi on ollut vähän repaleinen.  

Kesänen kuuluu siihen kaartiin, joka on pelannut jo usean kauden ajan ulkomailla ja hän saa seurakseen Espanjaan tällä kaudella kolme nuorta suomalaispelaajaa, jotka ovat vasta ottamassa ensiaskeleitaan ammattilaispelaajana.

- On niin hauskaa, että nyt on muitakin suomalaisia ja kaikki vieläpä samassa lohkossa. Aiemmin olen ollut ainoa suomalainen, iloitsee Kesänen.

- Avausvastustajamme on vielä entinen seurani Ferrol ja Anniina [Äijänen] pelaa siellä. He ovat mielestäni lohkomme selkeä ennakkosuosikki ja nousu on heidän tavoitteensa, Kesänen heittää paineita Äijäsen ja Ferrolin suuntaan.

Anniina Äijänen vastuun perässä Ferroliin havittelemaan nousua

Anniina Äijänen, 24, aloittaa toisen kautensa ammattilaisena ja samalla Espanjassa, kun hän edustaa tulevalla kaudella Universitario de Ferrolia. Viime kaudella Äijänen pelasi Espanjan pääsarjassa Sedis Basquetin riveissä, joka ylsi lopulta välieriin saakka.

Anniina Äijänen havittelee nousua Espanjan pääsarjaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen pääsi Sedis Basquetissa maistamaan huippujoukkueen arkea. Vastuuta hän sai noin 10 minuutin keskiarvolla ja nyt hän haluaa päästä isompaan rooliin nykyjoukkueessaan.

- Viime kauden jälkeen halusin saada enemmän vastuuta ja minuutteja. Joukkueella on tavoitteet korkealla ja täällä on toimiva ympäristö. Voin kehittyä täällä pelaajana entistä enemmän ja vastuuta on luvassa, Äijänen kertoo.

Ferrol pelasi kaudet 2014-19 pääsarjassa sijoittuen parhaimmillaan runkosarjassa kolmanneksi. Viime kaudella joukkue jäi kuitenkin viimeiseksi ja putosi sarjaporrasta alemmas. Uuden nousun arkkitehdiksi palkattiin Lino Lopez, joka valmensi Ferrolia sen menestysvuosina ja viime kaudella hän oli Euroliiga-joukkue Avenidan peräsimessä. Nyt Lopez palasi kotikaupunkiinsa nostamaan seuraa takaisin huipulle. Ferrolilla on selvänä tavoitteena palata takaisin mahdollisimman nopeasti pääsarjaan ja Äijäsen mukaan siihen on kaikki edellytykset.

- En ole hirveästi seurannut tätä sarjaa aiemmin enkä tarkkaan tiedä tasoa, mutta on selvää, että tavoitteena on nousta takaisin liigaan. Kaikki tietävät sen. Meillä on tosi iskukykyinen joukkue ja meiltä löytyy aika paljon pituutta ja fyysisyyttä, Äijänen kuvailee.

Äijäsen tavoitteet kulkevat käsi kädessä joukkueen kanssa.

- Meillä on ollut 11 pelaajaa, joista yhdeksän on ollut harjoituskaudella terveenä, joten olemme pelanneet aika pienellä rotaatiolla. Sitä kautta kaikille on tullut vastuuta. Tykkään tosi paljon meidän pelitavasta ja haluan auttaa joukkuetta pärjäämään.

Kesäsen Barakaldo saa liiga-avauksessaan sunnuntaina Äijäsen Baxi Ferrolin kotikentälleen.

Tulonen tavoittelee nousua

Viime kaudella Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsissa pelannut Helmi Tulonen, 20, vaihtoi täksi kaudeksi seuraa ja maata tehdessään sopimuksen Celta de Vigon kanssa.

Helmi Tulonen aloittaa toisen kautensa ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tulonen pelasi vahvan tulokaskauden ammattilaisena ja nousi nopeasti Saarlouisin avainpelaajaksi ahkeroiden kentällä yli 25 minuutin keskiarvolla. Saarlouisin viime kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, kun joukkue putosi 2. Bundesliigaan. Tulonen halusikin lähteä hakemaan uusia virikkeitä toisenlaisesta ympäristöstä.

- Tämä tuntui tarjolla olleista vaihtoehdoista kaikista parhaimmalta ja tämä on hyvä ympäristö. Parin entisen pelikaverin kautta tiesin myös muutamista pelaajista, Tulonen paljastaa.

Sopeutuminen uuteen maahan ja joukkueeseen on sujunut kaikin puolin hyvin.

- Joukkue on ottanut hyvin vastaan ja teemme paljon asioita myös kentän ulkopuolella, joka ei ole aina itsestäänselvyys. Asun kahden joukkuekaverin kanssa kämppiksinä ja kaikki on mennyt hyvin, vaikken kieltä oikein osaakaan.

- Viime kauteen verrattuna kaikki on tosi ammattimaisesti hoidettu. Meillä on monta apuvalmentajaa ja treenimme ovat tosi monipuolisia, kertoo Tulonen.

Celtan menestysvuodet osuvat vuosituhannen vaihteeseen, jolloin se voitti kahdesti Espanjan mestaruuden sekä kertaalleen Copa de la Reinan. Viimeiset kuusi kautta on mennyt kakkostasolla, jossa se on lukeutunut kärkipään joukkueisiin. Viime kaudella se taisteli tiukasti noususta, mutta taipui lopulta nousufinaalissa Promelle.

- Viime kaudella joukkue oli lähellä nousua ja tällä kaudella se on ehdoton tavoite. Sen näkee kaikesta, että kaikki haluavat nousta tällä kaudella.

Omalta kohdaltaan Tulonen toivoo jälleen vastuuta sekä kehitystä pelaajana.

- Meillä on 2-3 muutakin isoa pelaajaa ja olemme pelanneet aika tasaisesti. Tavoitteena on kehittyä ja päästä pelaamaan mahdollisimman paljon sekä auttamaan joukkuetta omassa roolissani nousutavoitteessa.

Celta Vigon kausi starttaa lauantaina CB Arxilin vieraana.

Koskimiehellä debyyttikausi ammattilaisena

Edelliset neljä kautta Americanin yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 23, aloittaa taipaleensa ammattilaisena GDKO Bizkaia Ibaizabalin joukkueessa. Koskimies pelasi vahvan uran yliopistossa ja seniorikaudellaan vastuuta kertyi lähes 33 minuuttia ottelua kohden ja tilastokeskiarvoiksi muodostui 10,7 pistettä ja 3,8 levypalloa.

Elina Koskimiehellä on alkamassa ensimmäinen kausi ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Hän odottaa innolla ammattilaiskenttien haasteita.

- Hyvillä fiiliksillä odottelen, että kausi lähtee kunnolla käyntiin. On tähän ammattilaiselämään ollut kyllä vähän tottumista ja elämä on aika erilaista kuin Jenkeissä.

Suomen universiadimaajoukkueen kapteenina toiminut Koskimies on ehtinyt jo huomata erot yliopisto- ja espanjalaiskoriksen välillä harjoituskauden aikana.

- Nyt on pelkkää korista ja sitä kautta on aikaa enemmän ja itsestä kiinni miten sen käyttää. Kieli on tietenkin uusi ja kulttuuri erilainen. Valmentaja ei myöskään puhu juuri lainkaan englantia. Paljon on kaikenlaisia pieniä asioita joita ei välttämättä osannut edes ajatella. Olen kuitenkin aloittanut kielen opiskelun ja pystyn samalla harjoittelussa keskittymään entistä enemmän parantamaan omia heikkouksiani.

- Pelityyliin on ollut myös vähän totuttelemista, kun USA:ssa on vähän erilaiset säännöt. Peli on täällä paljon nopeampaa ja prässäämme heti ylhäältä sekä pelaamme tiukkaa miesvartiointia. Heti paikan tullen otetaan ensimmäinen vapaa heitto eikä pelikelloa kuluteta loppuun. Olen tykännyt meidän pelityylistä. Paljon on omia vapauksia, mutta samaan aikaan meillä on kuitenkin järjestelmä, jonka kautta pelaamme.

Viime kaudella Bizkaia sijoittui Liga Femenina 2:n A-lohkossa yhdeksänneksi. Koskimies toivoo joukkueen pystyvän petraamaan tänä vuonna ja taistelevan sarjan kärkisijoista.

- Tavoitteena on päästä pudotuspeleihin, eli neljän parhaan joukkoon. Olemme pystyneet harjoituskaudella haastamaan hyvin samassa sarjassa pelaavia joukkueita ja tähän asti kaikki on näyttänyt hyvältä.

Koskimies tunnetaan erityisesti hyvänä heittäjänä. Hänellä onkin lupa heittää aina paikan tulleen.

- Saan heittää niin paljon kuin haluan ja valmentajalta on vihreä valo heittää aina kun on paikka. Samalla opin entistä enemmän katsomaan omaa ratkaisuani ensin, joka on myös aika eri kuin USA:ssa.

Bizkaia Ibaizabalin käynnistyy sunnuntaina kotiottelulla Alcobendasia vastaan.

Liga Femenina 2 pelataan kahdessa 14 joukkueen lohkossa, joiden neljä parasta etenevät pudotuspeleihin.

 
2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

Näytä lisää vastaavia