Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

17.12.2020 13:16 Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

Henri Ventoniemi pelaa Lahdessa ensimmäistä kauttaan. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

25-vuotias Henri Ventoniemi teki kesällä 2+1-vuotisen sopimuksen Lahti Basketballin kanssa ja on sen jälkeen vähintään täyttänyt, ellei jopa ylittänyt, kaikki odotukset. Liikkuva korinaluspelaaja on saavuttanut kaudella tähän mennessä Korisliiga-uransa parhaat tilastot: keskimäärin tasan 11 pistettä, 6,5 levypalloa ja tasan kaksi koriin johtavaa syöttöä ottelussa.

Myös joukkueen menestys on ollut vähintäänkin kohtalainen. Lahti jäi Korisliigan ottelutauon alkaessa sarjataulukon neljännelle sijalle kuudella voitolla ja neljällä tappiolla.

– Tästä alkukaudesta on jäänyt todella loistava tunnelma. Tiesin jo Lahteen saapuessani, että täällä on hyvä organisaatio ja valmennusryhmä. Meille on joukkueena tehnyt hyvää tällainen identiteetti ennakkosuosikkeja vastaan kilpailevana underdog-porukkana, Ventoniemi kertoo.

 

Hyvinkäältä ponnistanut Ventoniemi on HBA-Märskyn koulimia lupauksia ja vietti vuodet 2015–19 Yhdysvaltain yliopistosarjassa – suurimman osan ajasta University of West Floridan paidassa. Yliopiston jälkeen hän palasi Suomeen ja teki vaikutuksen Uudenkaupungin Korihaissa, josta Lahti nappasi pian pelaajan näppeihinsä.

– Mielestäni roolini on hyvin samanlainen kuin ennenkin. On mahtavaa, että olen saanut Lahdessakin näin ison roolin, eikä se silti yhtään haittaa, että ihan niin paljoa minuutteja ei tarvitse joka ottelussa pelata kuin viime kaudella, koska puolustuskonseptimme on aika kuluttava.

Vaikka modernissa niin sanotusti pelipaikattomassa koripallossa sentterin rooli on varsin erilainen kuin vielä muutamia vuosia sitten vallalla olleessa pelitavassa, Ventoniemi kokee kuitenkin post-pelaamisen tärkeäksi vahvuudeksi, jota hänen täytyy jatkuvasti kehittää.

– Olen melko tyypillinen stretch five eli sentteri, joka pelaa kaaren takanakin. Tykkään pelata myös postissa ja pystyn luomaan siellä etua, joten pyrin olemaan mahdollisimman monipuolinen pelaaja. Post-taitojen hallitsemisella on yhä koripallossa iso merkitys, ja se on tärkeä osa sekä omaa pelaamistani että joukkueen etua.

 

Henri Ventoniemi pääsi kuluneen vuoden aikana ensimmäistä kertaa mukaan myös Susijengin harjoitusrinkiin. Kuva: Ville Vuorinen

 

Ventoniemi on itsekin sitä mieltä, että pelaa parhaillaan oman uransa parasta kautta. Tulevaisuutta varten katse on kohdistettu Lahdesta maailmalle.

– Kun teimme Lahden kanssa sopimuksen, he tekivät todella selkeäksi sen, että minun lähettämiseni ulkomaille on heidänkin tavoitteensa. En halua kuitenkaan lähteä pelkän lähtemisen takia, vaan täytyy löytää oikea tilaisuus. Olen jo 25-vuotias, mutta koen, että olen ottanut isoimmat kehitysharppaukseni juuri tämän vuoden aikana, joten uskon, että olen oikealla tiellä.

Myös miesten maajoukkueen ovet aukesivat ensimmäisen kerran Ventoniemelle tänä vuonna. Hän osallistui Susijengin leiritykseen ja vaikkei olekaan pelannut vielä yhdessäkään virallisessa ottelussa, kokee, että hänellä on annettavaa myös kansainvälisissä arvoturnauksissa. Susijengin suurimmat ongelmat kentällä ovat usein kulminoituneet perinteisiä senttereitä puolustavan vitospaikan pelaajan puutteeseen.

– Susijengin kokoonpano on ehdottomasti yksi tavoitteistani. Työskentelen sitä kohti, että pystyisin saamaan paikan siellä lähivuosina ja auttamaan joukkuetta isossa päässä. Ja totta kai miesten maajoukkue on ollut tavoite jo kauan.

 

Kunhan ottelut Korisliigassa saadaan takaisin käyntiin, Ventoniemellä on selkeä näkemys siitä, mitä Lahti ryhtyy tekemään pitääkseen tasonsa ja nostaakseen sitä entisestään kilpailussa ennakkosuosikkeja vastaan.

– Tasaisuutta pitää tuoda nyt peliin. Se on ollut suurin kynnyksemme. Meillä on ollut loistavat aggressiiviset hetkemme, mutta aika ajoin kurssi on kääntynyt kokonaan. Olemme harjoituksissa menneet uudelleen alkuun ja etsineet vastauksia ihan perusasioista.

Henkilöt

 
15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

Näytä lisää vastaavia