Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

17.12.2020 13:16 Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

Henri Ventoniemi pelaa Lahdessa ensimmäistä kauttaan. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

25-vuotias Henri Ventoniemi teki kesällä 2+1-vuotisen sopimuksen Lahti Basketballin kanssa ja on sen jälkeen vähintään täyttänyt, ellei jopa ylittänyt, kaikki odotukset. Liikkuva korinaluspelaaja on saavuttanut kaudella tähän mennessä Korisliiga-uransa parhaat tilastot: keskimäärin tasan 11 pistettä, 6,5 levypalloa ja tasan kaksi koriin johtavaa syöttöä ottelussa.

Myös joukkueen menestys on ollut vähintäänkin kohtalainen. Lahti jäi Korisliigan ottelutauon alkaessa sarjataulukon neljännelle sijalle kuudella voitolla ja neljällä tappiolla.

– Tästä alkukaudesta on jäänyt todella loistava tunnelma. Tiesin jo Lahteen saapuessani, että täällä on hyvä organisaatio ja valmennusryhmä. Meille on joukkueena tehnyt hyvää tällainen identiteetti ennakkosuosikkeja vastaan kilpailevana underdog-porukkana, Ventoniemi kertoo.

 

Hyvinkäältä ponnistanut Ventoniemi on HBA-Märskyn koulimia lupauksia ja vietti vuodet 2015–19 Yhdysvaltain yliopistosarjassa – suurimman osan ajasta University of West Floridan paidassa. Yliopiston jälkeen hän palasi Suomeen ja teki vaikutuksen Uudenkaupungin Korihaissa, josta Lahti nappasi pian pelaajan näppeihinsä.

– Mielestäni roolini on hyvin samanlainen kuin ennenkin. On mahtavaa, että olen saanut Lahdessakin näin ison roolin, eikä se silti yhtään haittaa, että ihan niin paljoa minuutteja ei tarvitse joka ottelussa pelata kuin viime kaudella, koska puolustuskonseptimme on aika kuluttava.

Vaikka modernissa niin sanotusti pelipaikattomassa koripallossa sentterin rooli on varsin erilainen kuin vielä muutamia vuosia sitten vallalla olleessa pelitavassa, Ventoniemi kokee kuitenkin post-pelaamisen tärkeäksi vahvuudeksi, jota hänen täytyy jatkuvasti kehittää.

– Olen melko tyypillinen stretch five eli sentteri, joka pelaa kaaren takanakin. Tykkään pelata myös postissa ja pystyn luomaan siellä etua, joten pyrin olemaan mahdollisimman monipuolinen pelaaja. Post-taitojen hallitsemisella on yhä koripallossa iso merkitys, ja se on tärkeä osa sekä omaa pelaamistani että joukkueen etua.

 

Henri Ventoniemi pääsi kuluneen vuoden aikana ensimmäistä kertaa mukaan myös Susijengin harjoitusrinkiin. Kuva: Ville Vuorinen

 

Ventoniemi on itsekin sitä mieltä, että pelaa parhaillaan oman uransa parasta kautta. Tulevaisuutta varten katse on kohdistettu Lahdesta maailmalle.

– Kun teimme Lahden kanssa sopimuksen, he tekivät todella selkeäksi sen, että minun lähettämiseni ulkomaille on heidänkin tavoitteensa. En halua kuitenkaan lähteä pelkän lähtemisen takia, vaan täytyy löytää oikea tilaisuus. Olen jo 25-vuotias, mutta koen, että olen ottanut isoimmat kehitysharppaukseni juuri tämän vuoden aikana, joten uskon, että olen oikealla tiellä.

Myös miesten maajoukkueen ovet aukesivat ensimmäisen kerran Ventoniemelle tänä vuonna. Hän osallistui Susijengin leiritykseen ja vaikkei olekaan pelannut vielä yhdessäkään virallisessa ottelussa, kokee, että hänellä on annettavaa myös kansainvälisissä arvoturnauksissa. Susijengin suurimmat ongelmat kentällä ovat usein kulminoituneet perinteisiä senttereitä puolustavan vitospaikan pelaajan puutteeseen.

– Susijengin kokoonpano on ehdottomasti yksi tavoitteistani. Työskentelen sitä kohti, että pystyisin saamaan paikan siellä lähivuosina ja auttamaan joukkuetta isossa päässä. Ja totta kai miesten maajoukkue on ollut tavoite jo kauan.

 

Kunhan ottelut Korisliigassa saadaan takaisin käyntiin, Ventoniemellä on selkeä näkemys siitä, mitä Lahti ryhtyy tekemään pitääkseen tasonsa ja nostaakseen sitä entisestään kilpailussa ennakkosuosikkeja vastaan.

– Tasaisuutta pitää tuoda nyt peliin. Se on ollut suurin kynnyksemme. Meillä on ollut loistavat aggressiiviset hetkemme, mutta aika ajoin kurssi on kääntynyt kokonaan. Olemme harjoituksissa menneet uudelleen alkuun ja etsineet vastauksia ihan perusasioista.

Henkilöt

 
23.1.2021 19:22 Korisliiga

Tuukka Kotti innostui korintekoon läheltä ja kaukaa – Antto Nikkarinen hipoi omaa syöttöennätystään

Miesten Korisliigassa nähtiin kotimaisten pelaajien sensaatioesityksiä, kun Seagullsin Tuukka Kotti iski 20 pistettä täydellisellä kaukoheittopelillä ja Kobrien Antto Nikkarinen jäi syötön päähän omasta ennätyksestään.

22.1.2021 20:17 Korisliiga

Marcus Lewis järjesti show'n – Pyrintö ryöväsi pisteet Kotkasta

KTP:n Braxton Hugginsin 26 pistettä ja Joseph Burtonin 23 levypalloa eivät riittäneet, kun Pyrintö vei Marcus Lewisin johdolla voiton miesten Korisliiga-illassa.

22.1.2021 16:54 Korisliiga

Nyt se on varmaa: Teemu Rannikko palaa tulevana tiistaina pelikentille

Yli vuoden loukkaantumisen takia sivussa ollut Teemu Rannikko palaa Korisliiga-kentille tiistaina 26. tammikuuta, kun Vilpas isännöi Lahti Basketballia Kisakallion Susi Training Centerissä.

21.1.2021 09:52 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jyri Lehtonen palaa ensi kaudeksi Kouvoihin

Jyri Lehtonen tekee paluun Kouvojen miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi kahden vuoden tauon jälkeen ensi kaudella. Lehtonen on luotsannut Kouvoja kaikkiaan kahdeksan kauden ajan.

20.1.2021 20:58 Korisliiga

Antero Lehto vei pelinjohtajien kaksinkamppailun – illan voittajina Nokia, Seagulls ja Lahti

Miesten Korisliigan kolmen ottelun kierros tarjoili sekä tiukkaa vääntöä että yhden murskavoiton. Illan sytyttäjä oli BC Nokian kapteeni Antero Lehto.

19.1.2021 09:27 Korisliiga

19-vuotias Erik Sajantila siirtyy HBA-Märskystä Lahti Basketballin riveihin

Lahti Basketball on tehnyt kahden ja puolen vuoden sopimuksen tulevaisuudenlupaus Erik Sajantilan kanssa. Sajantila nähdään mahdollisesti kentällä jo keskiviikkona.

15.1.2021 20:39 Korisliiga

Vilpas otti vierasvoiton Kouvolassa – Koivisto–Nenonen-tandem iskussa

Miesten Korisliigassa Kouvot kärsi roiman kotitappion Salon Vilppaan käsittelyssä.

15.1.2021 17:00 Korisliiga

Sarjamääräyksiin muutoksia: Koripallon pääsarjoista ei putoa yksikään joukkue kauden 2020–21 päätteeksi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt aikuisten pääsarjaryhmän esitykset naisten Korisliigan, miesten I divisioona A ja B:n sekä naisten I divisioonan seurakokousten muutosehdotukset liittyen sarjasta putoamiseen.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

13.1.2021 20:20 Korisliiga

Aapeli Alanen toi penkiltä tehoa Katajan voitossa – Seagulls jatkoi vottokulkuaan Lahden loppukiristä huolimatta

Illan Korisliiga-kierroksella voittajiksi kruunattiin Kataja Basket, Helsinki Seagulls ja Kauhajoki.

12.1.2021 20:05 Korisliiga

Osku Heinonen laittoi satamaan – Pyrintö ryöväsi ilon Sami Toiviaisen 600. päävalmentajaottelusta

Tampereen Pyrintö otti tiukan ja tärkeän kotivoiton Salon Vilppaasta ja säilytti samalla kakkossijansa Korisliigan runkosarjassa.

6.1.2021 20:54 Korisliiga

Trey Zeigler johti Korihait kauden ensimmäiseen voittoon – Ura taipui Matti Nuutisen kuumasta kolmoskädestä huolimatta

Miesten Korisliigan viiden ottelun kierros tarjoili toinen toistaan tiukempia vääntöjä, joissa voittajiksi selvisivät KTP-Basket, Salon Vilpas, Kouvot, Tampereen Pyrintö ja kauden ensimmäisen kerran myös Korihait.

30.12.2020 20:02 Korisliiga

Jeremiah Woodilla sensaatioilta – vuoden viimeinen Korisliiga-ottelu päättyi Vilppaan voittoon

Salon Vilpas puolusti kotikenttäänsä KTP:tä vastaan konkari Jeremiah Woodin ja ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelanneen Deondre Parks Jr:n johdolla.

28.12.2020 20:06 Korisliiga

Korisliigassa putket jatkuvat – voittoja Seagullsille ja KTP:lle

Helsinki Seagulls venytti voittoputkensa 11:een ja Korihait tappioputkensa 12:een, kun miesten Korisliiga palasi ottelutauolta. Korihaiden havittelemat sarjapisteet vei KTP-Basket.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 17:45 Korisliiga

Korisliigan kilpailujärjestelmään muutoksia loppukauden osalta: jatkosarjoista luovutaan, mestari selvillä huhtikuussa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020–21 kilpailujärjestelmää muutetaan luopumalla jatkosarjoista. 22 ottelun runkosarjan jälkeen käynnistyy kahdeksan joukkueen pudotuspelivaihe.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

10.12.2020 17:15 Korisliiga

Karhu Basket rakennuttaa oman monitoimiareenan, 2300-paikkainen areena valmistuu 2022

Korisliigan kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan uudesta monitoimiareenasta.

4.12.2020 17:00 Korisliiga

Korisliiga jää tauolle 4.-23.12. väliseksi ajaksi

Miesten Korisliiga on päätetty asettaa pelitauolle 4.-23.12 väliseksi ajaksi Aluehallintovirastojen asettamien rajoituksien johdosta. Korisliiga-seurat päättivät asiasta perjantaina pitämässään seurakokouksessa.

4.12.2020 08:56 Korisliiga

Helsinki Seagulls kiinnitti valmennusjohtonsa pitkillä jatkosopimuksilla

"Kerrassaan mahtavaa, että meillä oli mahdollisuus tämän kaiken synkkyyden keskellä kiinnittää koko valmennustiimimme pitkäksi aikaa eteenpäin", Helsinki Seagullsin toimitusjohtaja iloitsee valmennusjohdon jatkosopimuksista.

Näytä lisää vastaavia