Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

28.11.2020 10:50 Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

Susijengin ikäpresidentti Jamar Wilsonin mukaan Georgia- ja Serbia-ottelut määrittelevät vuoden saldon. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi asettui Helsingin Crowne Plaza -hotellin ja Espoo Metro Areenan muodostamaan EM-karsintakuplaan maanantaina ja on sittemmin valmistautunut viiden päivän ajan elintärkeisiin Georgia- ja Serbia-otteluihin.

Vaikka Wilsonilla on meriittejä yliopisto- ja ammattilaiskoripallosta kolmessa maanosassa ja takanaan kahdet arvokisat sinivalkopaidassa, on marraskuun lopun ”koronakupla” ollut hänelle ainutlaatuinen kokemus.

- Onhan tämä erikoista maailmanaikaa. Sitäkin onnellisempia olemme siitä, että meillä on mahdollisuus edustaa kotimaatamme maajoukkuetasolla ja antaa ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta, Wilson arvioi.

Kaiken nähnyt pelinrakentaja kehuu vuolaasti EM-karsintakuplan harjoittelu- ja asumisolosuhteita.

- Täytyy sanoa, että Koripalloliiton organisaatio, tukijamme ja Crowne Plazan ja Espoo Metro Areenan työntekijät ovat tehneet uskomatonta työtä. Olosuhteet ovat poikkeukselliset, mutta he ovat todellakin nostaneet riman korkealle.

Tuleva viikonloppu määrittää vuoden saldon

Helmikuun EM-karsintaikkuna oli Susijengille kimurantti. Joukkue lähti pelinrakennusrintamalla ikkunaan takamatkalta, sillä Petteri Koponen ei Bayern Münchenin Euroliiga-otteluiden vuoksi päässyt karsintoihin ollenkaan ja Wilsonia kiusasi varvasvamma, joka verotti hänen suoritustasoaan merkittävästi.

Tänäkin syksynä Wilson on joutunut viettämään viikkoja sivussa erinäisten kremppojen vuoksi, mutta marraskuun kolme viimeistä Korisliiga-kierrosta lupaavat hyvää: Wilson on kirjauttanut kolmessa viimeisimmässä ottelussa Kataja Basketille 15,0 pistettä, 5,7 syöttöä ja 2,7 levypalloa ottelua kohden.

- Tulevat maaottelut Georgiaa ja Serbiaa vastaan aika lailla määrittelevät tämän vuoden saldon. Jos voitamme, voin sanoa, että omalta osaltani kaikki hyvin, Jammu nauraa.

- Helmikuun ikkuna oli vaikea. Serbia antoi meille oppitunnin ja saimme juuri ja juuri kaadettua Sveitsin. Saimme kuitenkin yhden voiton alle, mikä helpottaa asetelmia näihin matseihin lähdettäessä. Se voi olla jo klisee, mutta tällä tasolla ei ole helppoja otteluita.

Wilson tietää mistä puhuu: maajoukkuetason koripallon arvaamattomuudesta kielivät mm. Tanskan perjantai-iltainen vierasvoitto Liettuasta sekä Turkin jämähtäminen EM-karsintojen D-lohkon hännänhuipuksi kolmella tappiolla yhtä monesta ottelusta.

- Tämä osoittaa, mihin suuntaan koripallo on menossa. Koripallosta on tulossa todella maailmanlaajuinen laji ja kotimaata edustaessa lajista tulee jotain suurempaa. Haastajana tunnetun joukkueen pelaajana on upeaa nähdä muidenkin haastajien menestyvän, Wilson kommentoi Tanskan eilisiltaista yllätystä.

Pelinrakennusrintamalla vastuuta jaossa

Susijengi sai heti EM-karsintakuplan alussa jobinpostia, kun viranomaiset asettivat ensimmäistä maaotteluesiintymistään puoleentoista vuoteen kärkkyneen Petteri Koposen karanteeniin koronavirusaltistumisen vuoksi. Tällöin koripalloilevan Suomen katseet siirtyivät Wilsoniin, joka vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa osoitti moneen otteeseen arvonsa Koposen ollessa seurajoukkueen matkassa.

Wilsonin lisäksi päävalmentaja Henrik Dettmannin nimeämässä Georgia-kokoonpanossa pelinrakennusvastuuta on tiedossa helmikuun Sveitsi-ottelussa kunnostautuneelle Edon Maxhunille sekä kesän Viro-peleissä erinomaisia näyttöjä antaneelle Henri Kantoselle.

- Petteri on monella tapaa joukkueen avainpelaaja niin taitojensa ja kokemuksensa puolesta, mutta toisaalta MM-karsinnoissa jouduimme tulemaan useasti toimeen ilman häntä. Edon ja Henri ovat treeneissä ymmärtäneet tilanteen ja osoittaneet haluavansa ja pystyvänsä vastaamaan haasteeseen.

Tulevan karsintarupeaman vastustajia Wilson arvioi hankaliksi. Kahdella voitolla karsinnat aloittanut kisaisäntä Georgia voi pelata paineettomasti ja Serbialla on monista poissaoloista huolimatta laadukas joukkue, kiitos maan koripalloperinteiden.

- Georgialla on erinomainen korintekijä Thad McFaddenissa sekä kaksi Euroopan parhaimmistoon kuuluvaa isoa miestä Giorgi Shermadinissa ja Tornike Shengeliassa. He yrittävät varmasti saada meidät kävelemään, joten meidän on päästävä pelaamaan omantyylistämme peliä, Jammu arvioi lauantai-illan vastustajaa.

- Serbialta puuttuu kaikkein terävin kärki, mutta kaikki koripalloa seuraavat tietävät, että heiltä löytyy kansainväliselle tasolle kymmeniä ja taas kymmeniä pelaajia. He pelaavat huolellista, tehokasta koripalloa ja heidän kanssaan täytyy olla todella varuillaan.

Viikonlopun EM-karsintakupla tulee myös tarjoamaan Wilsonille aivan uudenlaisen kokemuksen.

- En ole kertaakaan elämäni aikana pelannut yhtä ainutta ottelua ilman yleisöä. Se tulee olemaan todella mielenkiintoista!

Susijengi ja Georgia kohtaavat EM-karsintakuplassa tänään lauantaina 28.11. klo 19.30. YLE TV2 televisioi ottelun klo 19.25.

Henkilöt

 
26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

14.5.2009 EM-karsinnat

Henrik Dettmann fibaeurope.comin haastattelussa

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) Jeff Taylor tapasi kameroineen Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin Italian Bolognassa järjestetyn FIBA EuroChallenge -kilpailun päätösturnauksen jälkimainingeissa.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

12.12.2020 12:12 Susijengi

Käsitys yhteiskuntavastuusta rohkaisi Susijengi-kapteeni Shawn Huffin kuntavaaliehdokkaksi

Ranskan EM-kisoissa 2015 Susijengiä edustanut Ville Kaunisto (kok) käynnisti poliittisen uransa ryminällä kohoamalla Kouvolan kaupunginvaltuuston kautta eduskuntaan. Seuraavana susijengiläisenä politiikkaan on ehdolla Torpan Poikien kasvatti ja viisivuotinen susikapteeni Shawn Huff, 36, joka pyrkii Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listoilta.

4.12.2020 19:21 Susijengi

Susijengin EM-karsintalohkon ratkaisupelit Georgiaan, Susiladies palaa Portugalin

Susijengin, Serbian ja Georgian tasaväkinen kisa paikoista vuoden 2022 miesten EM-kisoihin huipentuu Georgian pääkaupungissa Tbilisissä ensi vuoden helmikuussa pelattavaan kolmanteen EM-karsintakuplaan. Susiladiesin karsinnat puolestaan huipentuvat Portugalin Matosinhosiin tammi- ja helmikuun taitteessa.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

30.11.2020 18:07 Susijengi

Georgia piti pintansa Sveitsiä vastaan

Viime sekunnin Serbia-voittonsa myötä peli-ilmeensä löytänyt Sveitsi nousi tappiotonta Georgiaa vastaan viidentoista pisteen takaa kummitteluetäisyydelle maanantai-iltana Espoon EM-karsintalohkossa. Georgia piti kuitenkin päänsä kylmänä ja voittotilinsä puhtaana Tornike Shengelian uroteoilla pistein 84–91 (39–46).

30.11.2020 10:51 Susijengi

Serbialainen koripallokulttuuri on Susijengin jäsenille tuttua

Susijengi saa maanantai-iltana vastaansa entisen Jugoslavian alueen koripallokulttuurin kruununjalokiven, Serbian, joka vuodesta toiseen kätilöi Eurooppaan ja maailmalle ensiluokkaisia koripalloilijoita ja joukkueita. Vaan miksi juuri Serbia menestyy vuodesta toiseen niin hyvin? Vastausta kysymykseen voi hakea Susijengin jäsenten kertomuksista uransa ajalta.

29.11.2020 22:32 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät miehistönsä maanantain otteluun

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja Serbian päävalmentaja Igor Kokoskov ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun.

29.11.2020 13:28 Susijengi

Maanantain EM-karsintavastus Serbia on kurinalainen, huolellinen ja ärsytetty

Marraskuun EM-karsintakuplan ensimmäisessä ottelussaan Serbia opetteli nöyryyttä raskaimman kautta taipumalla kahdesti aiemmin hävinneelle Sveitsille viime hetken heitolla. Kulttuuri ja perinteet velvoittavat, että Serbia saapuu maanantaina Susijengiä vastaan merkittävästi paremmalla ilmeellä ja asenteella, kertoo Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovi.

29.11.2020 10:35 Susijengi

Sasu Salin maaottelupisteiden Top 20 -listalle

Helsinkiläisen MaSu-Basketin kasvatti ja kymmenvuotisjuhlaansa Susijengissä viettävä Sasu Salin, 29, upotti lauantai-iltana Georgiaa vastaan 22 pistettä ja nousi siten Klaus Mahlamäen ohi miesten A-maaottelupisteiden Top 20 -listalle. Salinilla on nyt kasassa 1003 A-maaottelupistettä.

28.11.2020 22:29 Susijengi

Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

28.11.2020 18:59 Susijengi

Sveitsin voittotili auki Mladjanin haamuheitolla

Kärsittyään kaksi kirvelevää viime hetkien tappiota Georgiaa ja Susijengiä vastaan helmikuun karsintaikkunassa sai Sveitsi viimein voittotilinsä auki Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplan avausottelussa. Dusan Mladjanin kulmasta upottama hyppyheitto 0,5 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua nosti Sveitsin voittoon Serbiasta pistein 92–90 (49–44).

Näytä lisää vastaavia