Jamar Wilson Liettuaan ison vastuun houkuttelemana

3.8.2018 09:21 Susijengin takakentän energiantuoja Jamar Wilson, 34, siirtyy ammattilaisuransa seuraavalla askeleella Liettuan pääsarjaa ja FIBA:n Mestarien Liigaa pelaavaan BC Lietkabelisiin. Viimeiset pari kautta seurajoukkueessaan vaihtopelaajan roolissa pelannut Wilson kertoo lähtevänsä Liettuaan ison vastuun houkuttelemana.

Jammu Wilson jatkaa uraansa Liettuassa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Wilson on pelannut viimeisen kahden kauden ajan Estudiantedissa (Espanja) ja Nanterressa (Ranska) kakkospelinrakentajan roolissa, mutta Liettuassa ”Jammulle” on tiedossa paluu vanhaan, tuttuun rooliin.

- Keskusteltuani päävalmentaja Ramunas Butautasin kanssa vakuutuin siitä, että hän uskoo minuun ja pelityyliini ja on valmis ojentamaan joukkueen avaimet käteeni, Wilson kiittelee.

- Viimeisen kahden vuoden ajan olen tuonut energiaa joukkueelleni penkiltä, joten on virkistävää palata ykköspelinrakentajan rooliin ja olla johtaja sekä kentällä että kopissa. Vuosien vieriessä nämä mahdollisuudet alkavat käydä vähiin, joten tahdoin käydä kiinni nyt tarjottuun mahdollisuuteen.

Lietkabelis sijoittui keväällä 2017 Liettuan liigassa ja cupissa yllätyshopealle ja on pelannut viimeiset kaksi vuotta Eurocupia. Tulevalla kaudella Lietkabelis on selvinnyt suoraan FIBA:n Mestarien Liigan lohkovaiheeseen, jossa se pelaa C-lohkossa yhdessä Bambergin (Saksa), Nymburkin (Tshekki), AEK Ateenan (Kreikka), Fuenlabradan (Espanja), Hapoel Jerusalemin (Israel) ja JDA Dijonin (Ranska) kanssa.

- Tahdoin palata joukkueeseen, jossa saisin pelata kahdesti viikossa, ja Lietkabelis antaa siihen vaihtoehdon. Mestarien Liiga tulee paremmaksi kausi kaudelta ja kaikki tietävät, minkä tasoista koripalloa Liettuassa pelataan. Olen todella innoissani tästä mahdollisuudesta, Wilson jatkaa.

Bronxista Australian kautta Susijengiin

New Yorkin Bronxissa syntynyt ja varttunut Wilson pelasi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa newyorkilaisen Albanyn paidassa vuosina 2002-07 ja kirjautti parhaana yliopistokautenaan 18,8 pistettä, 6,2 levypalloa ja 4,8 syöttöä ottelua kohden.

Keväällä 2007 Wilson nimettiin America East -konferenssin vuoden pelaajaksi ja hän kirjautti tuolloin myös yliopistonsa uuden, yhä voimassa olevan piste-ennätyksen. Albany jäädytti Wilsonin pelinumeron tämän yliopistouran päätteeksi, ja vuonna 2017 Wilson nimettiin yliopistonsa urheilijoiden Hall of Fameen.

Yliopistovuosiensa jälkeen Wilson pelasi kolme kautta Belgian liigassa edustaen Pepinsteriä, Liegeä ja Okapi Aalstaria. Kaudella 2010-11 Wilson hurmasi puolestaan Korisliigaa ja VTB-liigaa pelanneessa Espoon Hongassa.

Vuosina 2011-15 Wilson hankki elantoaan Australian NBL-liigassa, missä hän edusti Cairns Taipansia ja Adelaide 36ersia. Wilson nimettiin kerran NBL:n tähdistöviisikkoon ja kahdesti kakkostähdistöviisikkoon. Paluun Eurooppaan Wilson teki 2015, jolloin hän edusti ranskalaista Rouenia kahdeksan ottelun verran.

Kaudella 2015-16 Wilson pelasi Serbiassa Partizan Belgradin riveissä. Partizan päätyi Serbian liigan hopealle. Kaudella 2016-17 Wilson teki puolestaan debyyttinsä Espanjan ACB-liigassa ja urakoi madridilaiselle Estudiantesille 7,9 pistettä, 1,5 syöttöä ja 1,4 levypalloa ottelua kohden.

Viime kaudella Wilson edusti ranskalaista Nanterre-92:a, missä hän pelasi Ranskan liigaa 9,0 pisteen, 2,5 levypallon ja 1,9 syötön ja FIBA:n Mestarien Liigaa 7,9 pisteen, 2,5 syötön ja 1,9 levypallon keskiarvoin.

Suomen kansalaisuus Wilsonille myönnettiin keväällä 2015, ja hän debytoi Susijengissä samana kesänä. Wilson on kuulunut Susijengin kokoonpanoon vuosien 2015 ja 2017 EM-kisoissa sekä kauden 2017-18 MM-karsinnoissa. Wilson on pelannut Susijengissä 39 ottelua 8,2 pisteen keskiarvolla.

Jamar Wilson on naimisissa Suomen naisten maajoukkueessakin pelanneen Laura Wilsonin (o.s. Sario) kanssa. Wilsoneilla on kaksi lasta.

Henkilöt

 
18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

11.1.2024 21:57 Susijengi

Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

8.1.2024 11:55 Susijengi

Lauri Markkanen seitsemännen kerran vuoden koripalloilija

NBA:n hallitseva vuoden kehittynein pelaaja, Susijengin jyväskyläläislähtöinen johtotähti Lauri Markkanen, 26, on jo seitsemännen perättäisen kerran vuoden koripalloilija Suomen urheilutoimittajien vuosiäänestyksessä. Markkanen on nyt kautta aikain toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saalistanut suomalainen.

Näytä lisää vastaavia