Jukka Toijalan Viro saapuu Suomeen tulevaisuuden menestysjoukkueella

28.7.2020 14:00 Ensimmäistä vuottaan Jukka Toijalan komennossa pelaava Viro väläytteli potentiaaliaan viime viikonlopun kotiturnauksessaan luuttuamalla keski-iältään 22,5-vuotiaalla joukkueella lattiaa niin Liettualla kuin Latviallakin. Toijala uskoo, että Viro on tekemässä 2020-luvun aikana vahvaa nousua taisteluun Baltian ja sitä myötä koko Euroopan koripalloherruudesta.

Toijalan luotsaama Viro kukisti viime viikonloppuna Baltian mestaruusturnauksessa Latvia sekä Liettuan. Kuva: FIBA

Tätä kirjoittaessa Toijalan asema virolaisessa koripalloperheessä on vahva: Viron mainiot otteet helmikuun EM-karsintaikkunassa ja kotiturnaukset voitot Euroopan eliittiin lukeutuneista Latviasta ja Liettuasta ovat saaneet Viron asiantuntevan koripalloväen ryhmittymään kouvolalaislähtöisen päävalmentajansa taakse.

Samaan aikaan Viron nousujohteisia otteita ei voi pitää täytenä yllätyksenä. Vuosituhannen taitteen molemmin puolin syntyneet nuoret ovat olleet kovaa valuuttaa ikäluokkiensa EM-kisoissa ja viime vuosien alavireen jälkeen Viron maajoukkueeseen on tyrkyllä kenties kaikkien aikojen lupaavin ikäluokkansa.

- Kun minua haastateltiin tähän pestiin ensimmäistä kertaa, Viron koripalloliiton edustajat halusivat tietää, mitä tiedän virolaisesta koripallosta. Sen lisäksi minun piti luoda heille mielikuva siitä, missä näen Viron miesten maajoukkueen viiden vuoden päästä. Tiesin, että Virolla on parikymppisten ja sitä nuorempien ikäluokissa tulossa muutamia aivan poikkeuksellisia pelaajia, ja visiomme kohtasivat, Toijala kertoo.

Helmikuun EM-karsintaikkunassa Viro päihitti Pohjois-Makedonian vieraskentällä ja taisteli kynsin hampain Tallinnassa voitosta Italiaa vastaan, vaikka juoksikin karsintoihin koko Euroopan nuorimpana maajoukkueena.

Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA
Viro on aloittanut Jukka Toijalan alaisuudessa upeasti. Kuva: FIBA

Vaikka viime viikonlopun Baltian mestaruusturnauksessa kaatuivat Euroopan koripallojättiläinen Liettua sekä vahvaa nousua vanhan mantereen kärkikymmenikköön viime vuosina tehnyt Latvia, Toijala muistuttaa matkan olevan vasta alussa.

- Tässä on vielä monta kilometriä edessä. Tietysti on kiva, että matka näiden nuorten kanssa on alkanut positiivisissa merkeissä, mutta kärkipelaajiensa, massansa ja materiaalinsa puolesta Liettualla ja Latvialla on vielä etumatkaa. Sitä kohti edetään leiri kerrallaan.

”Toijala-korista”: kenttä käyttöön ja parhaat pelaajat esiin

Viron vuonna 2020 pelaamaa neljää maaottelua seuranneet koripallon ystävät tunnistavat joukkueen pelaamisesta lukuisia mm. viime vuosikymmenen alun Kataja Basketin ”Toijala-koriksen” elementtejä.

- Pyrimme aktiivisuuteen kentällä, joskaan emme superaggressiivisuuteen. Pyrimme käyttämään koko kentän aluetta molemmissa päissä ja samalla tukeutumaan oman materiaalimme ja pelaajatyyppimme vahvuuksiin, että saisimme parhaat pelaajamme tuntemaan kentällä olonsa kotoisaksi ja toteuttamaan itseään, Toijala summaa.

- Tähänastiset treeniviikot ovat olleet sen verran lyhyitä, että operoimme vielä kovin ohuella pelikirjalla ja vähillä yhteiskokemuksilla ja pelitapa tulee varmasti muokkautumaan ajan kuluessa.

Susijengin valmennusjohdossa Toijala viihtyi koko 2010-luvun, aina vuoden 2010 EM-karsinnoista kesään 2019. Eikä Toijala kiellä, etteivätkö tämän viikon maaottelut Susijengiä vastaan olisi merkittävä kokemus paitsi symbolisesti, myös uran kannalta.

- Onhan tämä kenelle tahansa valmentajalle aivan ainutlaatuinen tilaisuus ja varmasti tunnelataus tulee olemaan aika kova, kun kansallislaulut alkavat soida ennen matsia.

Coach Toijalan Viro-tärpit – seuraa heitä

Kerr Kriisa (188 cm/19 v): ”26 pistettä ja seitsemän syöttöä voitto-ottelussa Liettuaa vastaan. Käsittämätön energia molemmissa päissä kenttää, todella kova kilpailija. Äärimmäisen nopea sekä fyysisesti että hoksottimiltaan.”

Sander Raieste (203/21), Henri Drell (206/20): ”Kummallakin on mielettömästi kroppaa ja urheilullisuutta omalle pelipaikalleen. Kumpikin on vielä hiomaton timantti ja hommia on paljon tehtävänä, että miehet täyttävät mittansa, mutta tässä on meille erittäin potentiaalinen kaksikko 2020-luvulle.”

Siim-Sander Vene (203/29): ”Nuoren joukkueen henkinen liideri, jolla on takanaan pitkä ura Zalgiris Kaunasissa junnuista aikuisiin. Vaikka täyttää vasta 30 vuotta, on kiertänyt Eurooppaa jo pitkään. Tyylikäs, monipuolinen pelaaja.”

Viro Susijengi-maaotteluissa 29.–30.7.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2020–21

0

Henri DRELL

206

2000

Victoria Libertas (ITA)

2

Sander RAIESTE

203

1999

Vitoria-Gasteiz (ESP)

3

Kregor HERMET

205

1997

BC Kalev/Cramo (EST)

5

Rait-Riivo LAANE

179

1999

Miercurea Ciuc (ROU)

8

Mihkel KIRVES

198

1996

Pärnu Sadam (EST)

11

Siim-Sander VENE

203

1990

Fuenlabrada (ESP)

20

Rauno NÜRGER

208

1993

BC Kalev/Cramo (EST)

22

Martin DORBEK

194

1991

BC Kalev/Cramo (EST)

24

Saimon SUTT

200

1995

Oberwart (AUT)

25

Siim-Markus POST

184

1997

Kalev/TLÜ (EST)

26

Robert VALGE

192

1997

Tartu Ülikool (EST)

33

Kristjan KITSING

205

1990

BC Kalev/Cramo (EST)

40

Mikk JURKATAMM

197

2000

Basket Ravenna (ITA)

44

Kerr KRIISA

188

2001

Arizona (NCAA, USA)

Päävalmentaja Jukka TOIJALA
Valmentaja Heiko RANNULA
Valmentaja Indrek REINBOK
Fysioterapeutti/kuntovalmentaja Priit LEHISMETS
Lääkäri Taivo VÄÄRSI
Kuntovalmentaja Kari HYÖKKI
Assistant Manager Taavi KRUUT
Team Manager Raido ROOS
Mediavastaava Ats KULDKEPP

Henkilöt

 
28.9.2020 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin Teneriffan sankari voittokorillaan

Sasu Salin oli Teneriffan sankari, kun hän pussitti voittoheiton Murciaa vastaan summerin soidessa. Myös Henri Kantonen ja Topias Palmi pelasivat viikonloppuna vahvat pelit.

25.9.2020 14:12 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi ei anna vaikean harjoituskauden vaivata – ”Mietin mieluummin huomista kuin eilistä”

Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa ranskalaisen SIG Strasbourgin päävalmentajana. Maailmalla vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös Strasbourgin valmistautumiskauteen, mutta Tuovi keskittyy mieluummin asioihin joihin voi itse vaikuttaa.

24.9.2020 10:00 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin ja Teneriffan sarjakausi alkanut voittoisasti

Sasu Salinin ja hänen edustamansa Teneriffan kausi Espanjassa on alkanut mallikkaasti, kun joukkue on napannut kauden lähdöksi kaksi voittoa.

21.9.2020 08:35 Susijengi

Ilari Seppälä palaa Aix-Mauriennen takakentälle

Ranskan Pro B -liigassa pelaava Aix-Maurienne Savoie Basket on saamassa alkamaisillaan olevalle 2020-21-pelikaudelle suomalaisen takamieskaksikon, kun viime kaudella kovia tehoja joukkueelle tehtaillut Lapuan Korikobrien kasvatti ja Susijengi-takamies Ilari Seppälä, 27, palaa joukkueeseen uuden tulokkaan Henri Kantosen aisapariksi.

17.9.2020 09:06 Suomalaiset ulkomailla

Salin siivitti Teneriffan Mestarien liigan Final Eight –lopputurnaukseen

Keväältä kesken jääneet Mestarien liigan neljännesvälierät saatiin päätökseen keskiviikkona ja Sasu Salinin Teneriffa eteni hienosti kauden huipentavaan Final Eight –lopputurnaukseen voittamalla belgialaisen Oostenden.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

14.9.2020 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Salinin Teneriffa jäi ilman voittoa Supercupissa

Espanjan kilpailukausi käynnistyi viikonloppuna Supercupilla. Sasu Salinin Teneriffan pelit tyssäsivät heti välierävaiheeseen. Italiassa Topias Palmin osalta Supercupin lohkovaihe tuli päätökseen ja Palmi esitti pirteitä otteita.

11.9.2020 13:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla heti isoja pelejä kauden alkajaisiksi – ”Vähän hassu syksy tulossa”

Espanjan kilpailukausi käynnistyy viikonloppuna, kun edessä on kauden perinteisesti starttaava Supercup. Sasu Salinin Teneriffalla on kova lähtö kauteen, sillä Supercupin lisäksi edessä on tärkeä Mestarien liigan neljännesvälieräottelu seuraavalla viikolla, jonka jälkeen alkaa Espanjan liigan sarjakausi.

17.8.2020 09:25 Susijengi

Daniel Dolenc Itävaltaan Mirolybovin ja Koskisen seuraksi

Läpimurron Korisliigan eliittiin viime kaudella tehnyt Espoo Basket Teamin kasvatti ja tuore Susijengi-debytantti Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, siirtyy alkavaksi kaudeksi Itävaltaan. Dolencin uusi työnantaja on Itävallan liigan kärkikaartiin kuuluva, Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden.

11.8.2020 08:38 Susijengi

Susijengin sähikäinen Edon Maxhuni Pärnuun

Vahvoja näyttöjä Susijengissä antanut Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 186 cm ja 22 v., on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Viron ja Latvian yhteisliigaa pelaavan Pärnu Sadamin kanssa.

10.8.2020 10:40 Susijengi

Alex Murphy siirtyy CB Granadaan

Viime kaudella erinomaisia otteita Espanjan LEB Oro -liigan kärkijoukkueisiin kuuluneen Gipuzkoa San Sebastianin paidassa esittänyt Susijengi-laituri Alex Murphy, 27, vaihtaa seuraa. 206-senttinen Murphy viilettää tulevalla 2020–21-seurajoukkuekaudella CB Granadan paidassa.

22.7.2020 14:45 Susijengi

Erik Murphylle välivuoden jälkeen pesti Japaniin

Seurajoukkuekauden 2019–20 polvioperaatiosta kuntoutumiseen omistanut Susijengin iso laituri ja kolmien arvokisojen kävijä Erik Murphy, 29, palaa ammattilaisympyröihin. 208-senttinen Murphy on solminut yksivuotisen sopimuksen Japanin BL2-liigaa pelaavan Fukushima Firebondsin kanssa.

22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

21.7.2020 16:18 Susijengi

Madsen jatkaa VEF Rigan riveissä

Koronaviruksen keskeyttämällä 2019–20-seurajoukkuekaudella vahvoja näyttöjä osaamisestaan Latvian mestari VEF Rigan riveissä antanut Alexander Madsen, 25, on solminut yksivuotisen jatkosopimuksen joukkueen kanssa. Susijengin ison pään kulmakiviin lukeutuva Madsen pelaa tulevalla kaudella Viron ja Latvian yhteisliigaa sekä FIBA Mestareiden Liigaa.

21.7.2020 10:41 Susijengi

Alexander Madsen: matkalla Susijengin sisäpuolustuksen lukoksi

Kouvojen kevään 2016 mestarijoukkueessa kansalliseen valokeilaan kohonnut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 25, on vuosien ajan ihastuttanut ilmavilla donkeillaan ja blokeillaan. Viimeinen puolitoistavuotinen on kuitenkin antanut osviittaa, että Madsenista, 207 cm, olisi kasvamassa myös kansainväliset mitat täyttävä korinalustan vartija Susijengille.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

26.6.2020 07:49 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin kausi päättyi makeaan voittoon

Sasu Salinin kausi Teneriffan kanssa tuli päätökseen torstai-iltana, kun joukkue pelasi Espanjan liigan lopputurnauksen viimeisen pelinsä. Kausi päättyi komeasti niukkaan voittoon Barcelonasta.

24.6.2020 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm putosi finaalista – Sasu Salinin Teneriffalle avausvoitto

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taipui Saksan Bundesliigan välierässä Ludwigsburgille ja samalla Ulmin vahva meno tuli päätökseen. Espanjassa Sasu Salinin edustama Teneriffa avasi voittotilinsä.

22.6.2020 08:53 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm jännittävistä lähtökohdista toiseen välierään

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taistelee tiukasti Saksan Bundesliigan lopputurnauksen finaalipaikasta. Espanjassa Sasu Salinin Teneriffan jatkohaaveet sen sijaan kariutuivat.

Näytä lisää vastaavia