Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

30.3.2020 10:05 Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

Kouvojen Kyle Shiloh saa painetta Vilppaan Alex Vaenerbergilta. Kuva: Kai Kilappa

Kouvot aloitti kauden 2015-16 kahdeksan pelin voittoputkella. Sen jälkeen kouvolalaisilla tuli synkempi jakso, kun seuraavasta kymmenestä pelistä joukkue poistui parketilta voittajana vain kahdesti. Runkosarjan toinen puolisko sujui paremmin ja Kouvot lähti pudotuspelien avauskierrokselle sarjataulukon kolmannelta sijalta kotiedun turvin. 

- Olimme vuosia rakennettu meidän joukkuettamme ja kyseinen kausi oli ensimmäinen vuosi, joka oli maalattu vähän isommalla värillä. Meillä oli Ilari Seppälän, Tuomas Hirvosen, Ville Kauniston ja Alexander Madsen johtama kotimainen runko. Tiesimme, että osa heistä lähtee kauden jälkeen isompiin valoihin, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen muistelee.

- Aloitimme kauden hyvin, mutta matkan varrella tuli vaikeuksia. Saimme kuitenkin pakan kasaan ja kaikki terveeksi kevätpuolella.

Samaan aikaan Vilpas oli tekemässä nousua seuraavalle tasolle: helmi-maaliskuussa joukkue voitti 12 pelistään kahdeksan. 

- Vilppaan kauden loppu oli mahtava, joukkue oli varmasti keväällä sarjan top4-joukkue. Salossa fanipuolella oli syttynyt ennennäkemätön buumi Suomessa koriksen puolella ja Salohalli oli täynnä. Ne asiat ovat vieläkin läsnä tässä hetkessä, Lehtonen sanoo.

Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen
Vilppaan Mikko Tupamäki ja Kouvojen Jyri Lehtonen ottelusarjan kolmannessa ottelussa. Kuva: Matti Koskinen

- Vastassa oli lankomieheni Mikko Tupamäki ja silloin harmitus oli suuri. Molemmilla oli mahdollisuus voittaa mestaruus sinä kautena. Mikko ja Vilpas olivat yhdessä hienosti vieneet seuraa eteenpäin. Jälkeenpäin mietin, että jos Vilpas olisi voittanut meidät, se olisi saanut välierissä vastaan kahdella jenkillä pelanneen Seagullsin kotiedulla. Joukkueella oli mahdollisuudet aina mestaruuteen asti, Lehtonen näkee.

 

Kouvojen vaikea alku viidennessä pelissä

Paras viidestä -systeemillä pelatut puolivälierät huipentuivat Kouvojen ja Vilppaan välillä eeppiseksi jännitysnäytelmäksi kohonneeseen viidenteen peliin legendaarisella Mansikka-aholla. Koko ottelusarjasta yksi 2000-luvun ikimuistoisimmista puolivälieräsarjoista.

- Kaunisto soitti ennen ottelusarjan alkua, että hän on 40 asteen kuumeessa ja hän missasi kolme ensimmäistä peliä. Madsenilla oli on-off-kausi, välillä hän pelasi sarjan parasta korista, mutta välillä katosi kuvasta kokonaan. Hän nousi ensimmäistä kertaa avausviisikkoon pudotuspeleissä. Antti Hurrin (apuvalmentaja) kanssa todettiin, että kaikki on nyt Madsenin käsissä. Hieno tarina lopulta syntyi, kun hän klaarasi tonttinsa ja lopulta tie vei maailmalle. 

- Vilppaan macth upit olivat meille vaikeita. Emme saaneet millään pelipaikalla selkeää etua. Doug Wigginsin palloskiiripelaaminen ja Sherman Gayn rullaaminen olivat meille pahaa myrkkyä.

Ottelusarjassa nähtiin pelkästään kotivoittoja. Neljännessä pelissä Kouvot oli lähellä vierasvoittoa ja sarjan katkaisemista, mutta Vilppaan Okko Järven käsi ei tärissyt vapaaheittoviivalla loppuhetkillä, kun Kouvot oli tarkoituksen mukaisesti laittanut nuoren pelaajan viivalle.

Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa
Kouvojen D.J. Richardson syttyi liekkeihin viidennen puolivälierän loppuhetkillä Juho Nenosen puristuksessa. Kuva: Kai Kilappa

Viides puolivälierä pysyi tasaisena toisen puoliajan alkuhetkille saakka. Ottelussa mentiin siihen asti käytännössä kori korista eikä suurempia runeja nähty.

Vilpas vie kolmannen neljänneksen 26-15 ja lähtee päätöskympille 67-54-johtoasemassa. Päätöskympillä Vilpas johtaa parhaimmillaan 75-61.

- Vitospelistä on muistista hukkunut paljon. Muistot pelaavat vasta seitsemisen minuuttia ennen loppua, Lehtonen myöntää.

- Muistan, että olimme yli 10 pistettä tappiolla ja Kyle Shiloh sai riiston, mutta siitä vihelletään potku. Hän oli muuten rauhallinen kaveri, mutta jäi pomppimaan siihen ja kritisoi vihellystä. Jälkitilanteesta hänelle vihellettiin tekninen virhe, joka oli samalla viides virhe.

Shiloh oli ennen kauden alkua kertonut joukkueelle, että kyseessä olisi hänen viimeinen kautensa. Euroopassa vietetyn ammattilaisuran aikana mestaruudet olivat kiertäneet hänet kaukaa.

 

Hurja loppu tuo lopulta välieräpaikan ja johdattaa Kouvot mestaruuteen

Lehtonen reagoi loppuhetkillä puolustusmuutoksella.

- Reagoimme loppuhetkillä vaihtamalla palloskiiripuolustuksen vaihtavaan puolustukseen. Shilohin lisäksi penkillä ovat Thomas Gipson III ja Ville Kaunisto, Lehtonen muistelee.

Kouvojen kaikki kaikessa päätöskympillä oli D.J. Richardson, joka säkittää 15 pistettä päätöskympillä. Pisteistä 12 syntyy 49 sekunnin aikana (37.55-38.44) ja samalla Kouvot nousee ensimmäistä kertaa johtoon loppuhetkillä

- D.J. otti meidät reppuselkään lopussa. Viimeinen muistijälkeni on Ilari Seppälän voittokori. Se oli normaali päätyrajakuvio, jossa vaihdoimme paikkoja lähtötilanteessa. Seppälä päätyrajan antajana saa hyökkäyslevypallon ja menee korilta poispäin ja ottaa vapariviivan tuntumasta kääntöhypärin, joka ratkaisee ottelun.

Kun Kouvot jo alkavat juhlia välieräpaikkaa, Vilpas saa vielä kaukaa lähteneen kolmen pisteen heiton ilmaan, joka ei kuitenkaan mene sisään. Lopulta Kouvot etenee välieriin 85-83-voitolla.

Lehtonen myöntää, että ottelusarja oli merkityksellinen Kouvojen mestaruuskevään kannalta.

 Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen
Kouvot juhli mestaruutta keväällä 2016 3733-päisen kotiyleisön edessä Lumon areenalla. Kuva: Matti Koskinen

- Monesti urheilussa kuilun partaalta nouseminen johdattaa johonkin suurempaan. Meidän piti hävitä se viides Vilpas-peli. Vastustaja oli siinä paljon parempi, mutta hienoa että menimme jatkoon. 

- Meillä oli ensimmäistä kertaa vähän paineita ja olimme suosikkeja. Voiton myötä paineet hävisivät. Tiesimme ottelun jälkeen, että tulemme voittamaan mestaruuden ja meille ei löydy pysäyttäjää.

- Sanoin Shilohille, että jätkät hoitivat jatkoaikaa urallesi – nyt sinun pitää hoitaa se maaliin asti. Välierissä ja finaaleissa hän olikin aivan maaginen. Hän sai lopulta hienon lopetuksen tarinalleen, Lehtonen naurahtaa.

Lopulta välierässä katuu BC Nokia 4-2 ja finaalissa Pyrintö 4-1.

Lehtonen palaa Vilpas-sarjan viimeiseen lehdistötilaisuuteen.

- Siellä ei tuuletettu tai juhlittu. Minua harmitti lankomieheni ja vastustajan puolesta. Heillä oli ollut vaikeaa ja Salossa oli vuosia tuskailtu ja oltu tästä ei tule mitään -mentaliteetilla. Jälkeenpäin se oli Vilppaan kohdalla avaus johonkin suurempaan, nyt joukkue on varmasti sarjan parhaimpia organisaatioita. Silloin sympatiat olivat Salossa vahvasti, vaikka enää siitä ei osaa niin pahoillaan ollakaan.

- Henkilökohtaisesti on kiva katsoa tänään ottelu, koska olen nähnyt sen vain kerran. Nyt katson sen puhtaasti fanina, en osallistujana. On hienoa, että näitä klassikkopelejä näytetään vaikeina aikoina.

- Viime maanantaina klassikko-ottelu hävittiin, onneksi tänään käy paremmin, Lehtonen velmuilee.

Klassikko-ottelu ma klo 18.00 5. puolivälierä Kouvot – Vilpas, pelattu 9.4.2016 @ Elisa Viihde Sport

 
29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

Näytä lisää vastaavia