Kansainväliset kentät siintävät Severi Kaukiaisen silmissä

29.6.2023 14:44 Peli-Karhujen juniorimyllystä maailmalle ampaissut Severi Kaukiainen, 25, ei ole koskaan ollut ikäluokkansa pisimpiä tai atleettisimpia pelaajia. Työmoraaliltaan ja pelikäsitykseltään hän on kuitenkin aina ollut Suomen huippua. Nämä avut ovat saavuttaneen kotkalaislähtöisen Kaukiaisen Suomen mestariksi ja Korisliigan MVP:ksi.

Severi Kaukiaisella on takanaan uransa paras kausi. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Kun Severi Kaukiainen aloitti syksyllä 2022 toisen kautensa silloisessa hallitsevassa Korisliigan mestarissa Karhu Basketissa ja otti joukkueen reppuselkäänsä, hänen otteitaan pidempään seuranneet olivat osanneet odottaa kehitysloikkaa.

Tuohon mennessä Kaukiaisella oli takanaan kuusi täyttä pääsarjavuotta sekä kahden vuoden takainen läpimurtokausi 2020-21, jolloin hän urakoi Kouvoille 14,4 pistettä, 5,1 syöttöä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden.

Mutta tapa, jolla Kaukiainen viipaloi päättyneellä kaudella vastustajien puolustuksia jatkuvilla oikea-aikaisilla ratkaisuillaan, oli monelle yllätys. Erityisesti ottaen huomioon, että Karhu Basket oli kirkkainta kärkeä Korisliigan lisäksi FIBA Europe Cupissa. Kotimaassa Kaukiaisen potentiaali tunnistettiin, mutta odottiko hän itse pystyvänsä samaan myös Euroopassa?

- Totta kai mulla on ollut erilaisia pitkän ja lyhyen tähtäimen kehityssuunnitelmia. Olen hahmotellut itselleni tavoitteita joka kaudelle ja tuntuu siltä, että olen pystynyt ottamaan joka kausi jonkinlaisen harppauksen, Kaukiainen kertoo.

- Urheilussahan asiat menee niin, että kovan työn lisäksi pelaajan pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, että asiat menee optimaalisesti. Mun urakehityksen kannalta sekä kova työ että onni on osunut kohdilleen melkeinpä joka vuosi. Välillä ihan ihmetyttää, että kaikki on mennyt näin.

Iverson, Rannikko, Teodosic ja Spanoulis

Kun Kaukiainen tarttui pikkupoikana ensimmäistä kertaa koripalloon, kaikki tähdet olivat taivaalla oikeissa asemissa. Kaukiainen sattui paitsi syntymään koripallokaupunkina tunnettuun Kotkaan, hän myös kasvoi kahden liikunnanopettajan perheessä. Oma vaikutuksensa oli myös medialla – 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä internet toi NBA:n joka kotiin.

- Mun isähän oli pesäpalloilija. Äidin ja isän ammatin vuoksi urheilu oli kokonaisvaltaisesti aina läsnä. Mulla oli aina maila tai pallo tai räpylä kädessä tai fudis jalassa. Vaikea vieläkin sanoa, miksi kaikista niistä lajeista koripallo vei voiton. Ehkä siksi, että koripallo tuntui hauskimmalta ja on sitä edelleen, Severi naurahtaa.

- Ihailin pikkulapsena etenkin Allen Iversonia. Hänen pelaamistaan katsottuani tuli joka kerta sellainen olo, että pitää laittaa palloa jalkojen välistä ja selän takaa ja ajaa täysillä korille.

Sinnikkään harjoittelun myötä Kaukiaisen ymmärrys lajista kasvoi. Pihapelit liikuttivat kesäisin, juniorisarjat Peli-Karhuissa ja KTP:ssa syksystä kevääseen. Vaikka Severi oli aina joukkueen pienoinen paatintulppa, hänen kykynsä hahmottaa kenttä oli poikkeuksellinen, pallonkäsittely- ja korintekotaitonsa ikäluokan parhaita ja asenne aina kohdallaan.

- Pelasin fudiksessa keskikentällä ja tykkäsin tosi paljon jakaa palloa muille. Fudistaustan ansiosta ymmärsin paremmin tilankäyttöä ja liikettä kentällä ja tajusin, minne päin kenttää pallo pitää toimittaa pelaajien liike huomioon ottaen, hän jatkaa.

- Teini-iässä aloin katsoa kunnolla koripalloa ja löysin eurokoripallon. Teemu Rannikko oli tietenkin Suomessa iso esikuva, mutta katsoin myös tosi paljon Milos Teodosicia ja Vassilis Spanoulista ja yritin oppia siitä, miten he hahmottavat kentän.

Äidinmaidossa ja kasvatuksessa opittu pallovainu, varhaiset junioripelit, Teodosicin ja Spanoulisin syöttökulmat ja Allen Iversonin ”tulta päin”-asenne tekivät Kaukiaisesta pelaajan, jota alettiin katsoa myös liigatasolla kasvavalla mielenkiinnolla.

Pääsarjadebyyttinsä Kaukiainen teki KTP:n riveissä jo 16-vuotiaana, 19 vuoden iässä tie vei koti-Kotkasta Kouvolaan. Älypelaajana Severi on imenyt sienenä oppia sieltä, mistä sitä on ollut saatavissa. Lähteitä on löytynyt.

- Mike Pounds ja Samuel Haanpää oli Kotkassa isoja roolimalleja siinä, miten kovaa huipulla pitää treenata. Kouvolassa Jyri Lehtonen, Ville Kaunisto, David Gonzalvez ja muut. Olen saanut aikaisessa vaiheessa uraa tehdä töitä monien kokeneiden ja taitavien pelaajien kanssa ja päässyt omaksumaan heiltä tietoa ja taitoa. Eri vaikutteet näkyy eri tavoilla mun pelissä tänä päivänä.

FIBA Europe Cup ja Susijengi osa pitkää kehityspolkua

Murtauduttuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon kaudella 2020-21 Kaukiainen otti seuraavan rohkean askeleen ja muutti kotoisasta Kymenlaaksosta kauas Etelä-Pohjanmaan lakeuksille.

Ensimmäiset kaksi vuotta Kauhajoella toivat mukanaan kevään 2022 Suomen mestaruuden ja viime kevään SM-hopean, Korisliigan MVP-palkinnon sekä kaksi perättäistä parhaan kuudennen pelaajan palkintoa. Onkin jo perusteltua sanoa, että Kaukiainen on saavuttanut sen, mitä Suomessa on saavutettavissa.

- Tiesin Kauhajoelle lähtiessäni, että Karhu Basketin organisaatiossa asiat ovat viimeisen päälle, uusi halli tulossa ja seura on ollut neljänä perättäisenä keväänä finaaleissa. Mun tehtäväkseni jäi ottaa itse viimeinen ekstra-askel ja lähdettävä kauaksi kotoa. Nyt voi sanoa, että päätös oli täysin oikea. Olen kehittynyt ihmisenä ja pelaajana tosi paljon.

Saavuttamastaan menestyksestä huolimatta Kaukiainen on toukokuussa 25 vuotta täyttäneenä vasta lähestymässä parasta peli-ikäänsä. Karhu Basketin päättyneen kauden edesottamukset FIBA Europe Cupissa muistuttivat Severiä myös hänen pidemmän tähtäimen tavoitteestaan.

- Kun aikanaan lähdin Kotkasta Kouvolaan, mun haaveenani oli pelata joskus ammattilaisena Euroopassa. Se on edelleen mulla pidemmän aikajänteen tavoite, jonka FIBA Europe Cupissa pelaaminen ehkä jotenkin teki vielä ajankohtaisemmaksi. Hyvän kauden jälkeen mahdollisuudet siihen kasvoivat, mutta katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kansainvälisille areenoille lähtiessä oma roolinsa on Susijengissä, jossa Kaukiainen teki ensiesiintymisensä helmikuun 2023 MM-karsintaikkunassa Saksaa vastaan.

Ensimmäisessä miesten maaottelussaan Kaukiainen toi energiaa kentälle uhrautuvalla puolustuspelaamisellaan. Tämän kesän Susijengi Rising Stars -leirityksessä nuorisomaajoukkuevuosina omaksuttu susipelitapa on palannut Kaukiaisen mieleen niin, että hän pystyy pelaamaan yhä rohkeammin ja tehokkaammin luontaisella paikallaan pelinrakentajana.

- Susijengin pelitapaan kestää aina oman hetkensä totuttautua. Mitä enemmän näiden äijien kanssa treenaa, sen tutummaksi pelitapa tulee ja se tuo samalla itselle rauhallisuutta toimia kentällä, Severi analysoi.

- Etenkin pelinrakentajana on tosi tärkeää hanskata kaikki pienetkin yksityiskohdat, että voi keskittyä pelaamiseen ja toteuttamiseen, tuoda rauhallisuutta kun tarvitaan ja tempoa kun tarvitaan.

Susijengi Rising Stars kohtaa Tallinnan Kalevi Spordihallissa torstaina 29.6. klo 18.00 Viron haastajamaajoukkueen. Liput otteluun täältä.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

Näytä lisää vastaavia