Karhu Basketille seuran ensimmäinen mestaruus: ”Olen todella iloinen fanien puolesta”

18.5.2018 22:10 Kauhajoen Karhu Basket lunasti seurahistoriansa ensimmäisen SM-tason mitalin, kun joukkue kaatoi finaalisarjan kuudennessa ottelussa Salon Vilppaan jatkoajan jälkeen. Finaalisarjan, sekä koko kauden ajan kauhajokisten hyökkäystä organisoinut Bojan Sarcevic oli parrasvaloissa myös Pantterin kohtaloa ratkaistessa.

Gregory Mangano sinetöi Karhu Basketin mestaruuden kolmosellaan. Kuva: Ville Vuorinen

Kauhajoen Karhu Basket on päässyt seurahistoriansa aikana kamppailemaan pronssimitaleista, mutta joutunut tyytymään neljänteen sijaan. Kevät 2018 oli kuitenkin oranssi, kun Karhu Basket voitti Korisliigan finaaleissa runkosarjan ylivoimaisen ykkösen, Salon Vilppaan otteluvoitoin 4-2.

- Olen niin iloinen fanien puolesta, sillä he ovat olleet tukenamme todella monta vuotta. On hienoa, että pystyimme antamaan tämän mestaruuden heille, mesikämmenten tähtitakamies Bojan Sarcevic totesi taistelun tauottua.

Ratkaiseva finaali venyi aina jatkoajalle asti, kun Vilpas suoritti lähes satumaisen nousun tasatilanteeseen varsinaisen peliajan loppuhetkillä.

- Ehkä tarvitsimme tätä. Voitimme välierissäkin täällä viime hetken korilla, näyttäisi siltä, että yksinkertaisesti tarvitsemme hieman draamaa mukaan, Bojan naurahti.

Karhu Basketin kylmähermoinen hyökkäyspelaaminen piti isännät kuskin paikalla läpi jatkoajan ja lopulta, 2,4 sekuntia ennen päätössummeria, Gregory Manganon kolmonen sujahti korisukan läpi ja nosti kauhajokiset ratkaisevaan kolmen pisteen johtoon. Vilppaan tasoitusyritys kolisi korirenkaan ulkopuolelle ja mestaruusjuhlat olivat valmiit alkamaan.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun pelaan finaaleissa. Se, että voitamme mestaruuden tämän porukan kanssa, se on jotain erityistä. Kauden alussa juuri kukaan ei uskonut, että olisimme täällä, iloinen Mangano kommentoi ottelun jälkeen.

Sankarin hetki parrasvaloissa 

Karhu Basketin sankariksi noussut Mangano heitti ottelussa 22 pistettä, repi 8 levypalloa, jakoi yhden syötön ja torjui yhden salolaisten korintekoyrityksen turvallisemmille vesille. Läpi pudotuspelien kauhajokisten hyökkäyksen kenties tärkein yksittäinen ase oli 208-senttisen Manganon kaukoheittouhka.

Kun Pantterin lopullista kohtaloa ratkottiin, se oli nimenomaan Manganon kolmonen joka löi sinetin Korisliigan kaudelle 2017/18.

- Niin moni pelaaja nousi esille ja nosti tasoaan, kun tarvitsimme sitä. Kun menetimme ”Maxin” (Stephen Maxwell), Flenard (Whitfield) nousi kokoonpanoon ja pelasi erinomaiset finaalit. Se, että mies pelasi tuolla tasolla loukkaantumisensa jälkeen on uskomatonta, hän voisi olla finaalien MVP, Mangano hehkutti.

Jatkoajalle venynyt ottelu sai väsyneen Manganon hymyilemään.

- Tiedän, että faneina te varmasti nautitte tästä lopusta, Mangano naurahti.

- Olisimme mieluusti pitäneet kiinni 11 pisteen johdosta, mutta Vilpas on todella hyvä joukkue. Siihen on syynsä, miksi he voittivat niin monta ottelua ja olivat sarjan paras joukkue läpi runkosarjan. Onnittelut heille helkkarinmoisesta kaudesta. Tänään me vain osuimme viimeisen heiton.

Päävalmentaja Jussi Laaksolle liigakausi 2017/18 oli päävalmentaja ensimmäinen. Kauhajoella kaksi kautta Sami Toiviaisen apuvalmentaja toiminut Laakso löysi kauden aikana juuri oikeat palaset auttamaan joukkuetta ja yhdessä apuvalmentaja Janne Koskimiehen kanssa sai piiskattua mesikämmenet lyömättömään iskuun pudotuspeleissä.   

- Ihan uskomattomat fiilikset. En osaa oikein edes sanoin kuvailla sitä, kuinka ylpeä mä olen näistä pelaajista, kuinka hienoa työtä jokainen heistä on tehnyt. Meidän palaset loksahtelivat paikalleen helmikuun aikoina ensin mulla ja Jannella (apuvalmentaja Koskimies), ja sen jälkeen pelaajilla ja koko joukkueella. Tässä on sitten se palkinto siitä, tunteikas Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso totesi mestaruuden ratkettua.

Trilleriksi muodostunut ottelu oli kenties se arvokkain mahdollisin tapa, jolla oranssipaidat mestaruuden kotiyleisölleen olisi voinut voittaa. Tunteiden täyttämät loppuhetket ja mestaruuden ratkeaminen saivat tunteella jokaisessa hetkessä mukana elävän Laakson, kummallista kyllä, lähes sanattomaksi.

- Tosi pienistä asioista oli tänään kiinni ottelun voittaja. Juuri nyt en edes osaa sanoa mitään syvällistä, Laakso pyöritteli.

- No. Sen voin sanoa, että me ainakin halusimme sitä voittoa.

 
28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

21.4.2020 08:41 Korisliiga

Studio 6: Vilppaan ja Susijengin Juho Nenonen vieraana keskiviikkona

Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 22.4. Juho Nenonen

Näytä lisää vastaavia