Katajan valitus hylättiin, Korisliigan pudotuspelit käyntiin lauantaina

16.4.2015 11:00 Suomen Koripalloliiton hallitus on käsitellyt Kataja Basketin valituksen sääntö- ja kurinpitoyksikön 14.4.2015 tekemästä päätöksestä koskien KTP-Basketin pelaajan edustuskelvottomuutta ja otteluiden lopputuloksia. Liittohallitus hylkäsi Katajan valituksen. Päätöksen myötä Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät lauantaina 18.4. otteluparein KTP-Basket – Helsinki Seagulls, Kataja Basket – Namika Lahti, Kauhajoen Karhu – Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa – Kouvot.

Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät sarjataulukon mukaisilla ottelupareilla, kun liittohallitus hylkäsi Kataja Basketin valituksen. Pantterin metsästys alkaa lauantaina 18.4, jolloin pelataan ensimmäiset puolivälierät.

Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö päätti 14.4. rangaista KTP-Basketia edustuskelvottoman pelaajan käytöstä määräämällä KTP:lle kotiedun menetyksen puolivälierissä ja mahdollisissa välierissä sekä 2000 euron suuruisen sakon. Liittohallituksen hylättyä Katajan valituksen, jäävät sääntö- ja kurinpitoyksikön rangaistustoimet voimaan. Näin ollen puolivälieräparin KTP-Seagulls ottelut käynnistyvät Helsinki Seagullsin kotikentältä.

Valituksen käsittely perusteineen

Käsitellessään valitusta liittohallitus totesi asiassa olevan kiistatonta se, että KTP-Basketin Jukka Matinen on pelannut ilman Korisliigassa pelaamiseen oikeutettavaa voimassa olevaa pelaajalisenssiä kuten sääntö- ja kurinpitoyksikkö on antamassaan päätöksessä katsonut tapahtuneen.

Valituksessaan Kataja vaati liittohallitusta kumoamaan sääntö- ja kurinpitoyksikön asiassa tekemän päätöksen ja päättämään asian Koripalloliiton kilpailusääntöjen 56 §:n ja 59 §:n edellyttämällä tavalla ja tuomitsemaan KTP:n aikavälillä 13.3. – 11.4.2015 voittamat ottelut häviöiksi ja sarjapisteet ao. joukkueille.

Kilpailusääntöjen 56 §:n mukaan jos joukkueessa on pelannut edustuskelpoisuutta vailla oleva pelaaja, tuomitaan ne joukkueen voittamat ottelut, joissa se on syyllistynyt kyseiseen rikkomukseen hävityiksi tuloksella 0 – 40. Kilpailusääntöjen 59 §:n mukaan pelaajan edustuskelvottomuudella voi olla vaikutusta ottelun lopputulokseen ja joukkueiden sijoittumiseen sarjassa, mikäli rikkomus havaitaan 30 päivän kuluessa ottelusta.

Kataja muutoksenhakuvaatimustaan perustellessaan vedonnut siihen, että Koripalloliito on toiminnassaan sidottu omiin sääntöihinsä. Tältä osin liittohallitus viittaa urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisukäytännössään omaksumaan kantaan, jonka mukaan sääntöjen tulkintaa suorittava toimielin voi päätöstä tehdessään sovitella tai kohtuullistaa yhdistyksen sääntöjä tai yhdistyksen päättämiä muita sääntöjä kuten kilpailumääräyksiä sekä niiden perusteella tehtyjä päätöksiä varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain (oikeustoimilaki) 36 §:n nojalla.

Liittohallitus katsoo, että sääntö- ja kurinpitoyksikkö on päätöksessään ottanut huomioon edellä olevat sääntökohdat, mutta päätynyt oikeudellisessa harkinnassaan siihen, että kilpailusääntöjen 56 §:n mukaista sääntömääräystä ei voida yleisesti pitää kohtuuttomana, mutta sen soveltaminen käsillä olevaan yksittäistapaukseen eli kuuden ottelun tuomitseminen hävityksi johtaisi tässä tapauksessa kohtuuttomaan lopputulokseen.  Mainittua seuraamusta on pidetty liian ankarana erityisesti siihen nähden, että kysymys on seuran huolimattomuudesta ja siihen ei ole sisältynyt tarkoitusta saada vilpillä etua sarjan muihin joukkueisiin nähden.  Sääntö- ja kurinpitoyksikkö on päättänyt tässä tapauksessa jättää soveltamatta kilpailusääntöjen) säännöksiä edustuskelvottomuuden vaikutuksista ottelun lopputulokseen oikeustoimilain 36 §:n kohtuullistamissäännöksen sekä urheilun oikeusturvalautakunnan kohtuullistamista koskevan ratkaisukäytännön (mm. päätös 25.1.2012 nro 2/2012) nojalla ja jättää edellä olevien otteluiden lopputulokset voimaan.

Liittohallitus perehtyi käsittelyssään oikeusturvalautakunnan kohtuullistamista koskeviin näkemyksiin päätöksessä 25.1.2012 nro 2/2012. Tapausta verrattiin Katajan valituksessa viittaamaan heidän edustuskelvotonta pelaajaa koskevaan tapaukseen, josta on myös urheilun oikeusturvalautakunnan päätös 2.2.2010 nro 4/2010. Liittohallituksen käsityksen mukaan vastoin Katajan näkemystä nyt käsiteltävänä ollut tapaus ei ole identtinen valituksessa esille tuotujen tapausten kanssa. Katajan tapauksessa pelaajan edustuskelvottomuus johti lokakuussa 2009 pelattujen kahden ottelun tuomitsemiseen marraskuussa 2009 hävityiksi tuloksella 0 – 40. Katajalle ei määrätty mitään muita sanktioita. Kurinpitosääntöjen nojalla ei ollut tuolloin mahdollista määrätä valituksen alaisessa päätöksessä nyt määrättyä kotiedun menettämistä. Sakkoa sen sijaan olisi ollut tuolloinkin mahdollista määrätä.

                     

Liittohallitus katsoi, että sääntö- ja kurinpitoyksikkö on jättäessään soveltamatta kilpailusääntöjen säännöksiä edustuskelvottomuuden vaikutuksesta ottelun lopputulokseen toiminut oikeustoimilain 36 §:n kohtuullistamissäännöksen sekä urheilun oikeusturvalautakunnan kohtuullistamista koskevan ratkaisukäytännön mukaisesti.

Liittohallitus katsoi, että seuraamuksen kohtuullistamisessa on ollut tässä tapauksessa perusteltua pyrkiä siihen, että seuraamukset olisivat paitsi rikkomuksen tehneen seuran kannalta oikeasuhtaisia myös muiden seurojen kannalta tasapuolisia ja johtaisivat kilpailullisesti oikeudenmukaiseen lopputulokseen. Liittohallituksen käsityksen mukaan seuraamuksen lieventäminen siten, että KTP-Basket määrättäisiin häviämään vain osa niistä otteluista, joissa se oli käyttänyt edustusoikeudetonta pelaajaa (vrt UOL 2/2012), olisi Korisliigan seurojen tasapuolisen kohtelun kannalta ongelmallista.

Lopuksi liittohallitus katsoi, että nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa oikeasuhtaiseen, tasapuoliseen ja kilpailullisesti oikeudenmukaiseen seuraamukseen on parhaiten päästävissä lieventämällä KTP-Basketin rikkomuksenseuraamusta siten, että otteluiden urheilullisiin tuloksiin puuttumisen sijasta rikkomuksen tehnyttä KTP-Basketia rangaistaan rikkomuksesta kurinpitosäännöissä määrätyillä rangaistuksilla kuten sääntö- ja kurinpitoyksikkö on antamassaan päätöksessä määrännyt.

Edellä olevan perusteella liittohallitus päätti hylätä Katajan valituksen.

Koripalloliiton hallitus korostaa, että aiemmin tiedotetun kaltaisesti huippukoripallosarjoissa tullaan tekemään tarvittavat toimenpiteet vastaavien tapauksien eliminoimiseksi, Liittohallitus tulee esittämään toimenpiteet vajaan kuukauden päästä kokoontuvalle Koripalloliiton valtuustolle, joka hyväksyy Koripalloliiton kilpailusäännöt.

Korisliigan pudotuspeliohjelma julkaistaan mahdollisimman pian.

Henkilöt

 

Kymmenelle joukkueelle liigalisenssit miesten ja naisten Korisliigoihin

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikkoja pelikaudelle 2016/17. Liittohallituksen päätöksien ja sarjalisenssiyksikön esitysten mukaisesti Korisliiga ja Naisten Korisliiga pelataan ensi kaudella kymmenen joukkueen sarjoina. Samalla vahvistettiin Korisliigojen pelitavat kaudella 2016/17.

15.6.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliitto myönsi sarjalisenssit pääsarjoihin, vahvisti pelitavat

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikkoja pelikaudelle 2015-16. Maanantai-iltana Helsingissä kokoontunut liittohallitus sekä Koripalloliiton sarjalisenssiyksikkö myönsivät kymmenen sarjalisenssiä Korisliigaan, kahdeksan miesten Divisioona A:han, peräti 14 Divisioona B:hen ja yhdeksän sarjalisenssiä Naisten Korisliigaan sekä kymmenen naisten I divisioonaan. Samalla liittohallitus vahvisti pelikauden 2015-16 sarjaformaatit.

Koripallon pääsarjojen pelitavat päätetty vuoteen 2018 saakka – kansainvälistyminen ja pelaajakehitys keskiössä

Suomen Koripalloliiton hallitus on kokouksessaan päättänyt aikuisten pääsarjojen pelitavat seuraavalle kolmelle pelikaudelle. Samalla liittohallitus aikaisti mm. Korisliigaan suunnitteilla olevia muutoksia. Korisliiga täydennetään 12-joukkueiseksi jo pelikaudelle 2015-16 ja runkosarjaotteluiden määrä pudotetaan 34:een. Päätöksillä halutaan tukea kansainvälisiin sarjoihin osallistuvia joukkueita sekä pelaajakehitystä korjaamalla harjoittelun ja pelaamisen suhdetta.

13.4.2012 15:17 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga-historian kaikki pelikaudet tietoineen, pelaajien uratilastot julkaistu

Basket.fi-nettipalvelu jatkaa historian kirjoittamista – kirjaimellisesti. Korisliiga-kauden huipentuessa Suomen Koripalloliitto on julkaissut miesten pääsarjahistorian kaikkien pelikausien tiedot tuloksineen ja tilastoineen. Samalla on julkaistu pääsarjassa kautta aikain esiintyneiden pelaajien uratilastot.

30.1.2012 04:20 Liittoa koskeva tiedote

Koripallon medianäkyvyydessä huima nousu vuonna 2011

Suomen koripallomaajoukkueen eteneminen EM-lopputurnaukseen 16 vuoden tauon jälkeen ja sensaatiomainen menestys – yhdeksäs sija – Liettuassa pelatuissa EM-kisoissa poikivat lajille huimia kasvukäyriä medianäkyvyyden saralla, kertoo Suomen Koripalloliiton tilaama Sponsor Insight –tutkimus.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

10.6.2016 Pohjoinen alue

Vartiainen kehittämään seura- ja kilpailutoimintaa, Pelkonen Korisliigaa

Suomen Koripalloliiton organisaatioon on tehty kaksi nimitystä. Seura- ja kilpailutoiminnan johtajaksi on nimitetty Susanna Vartiainen. Leviltä Koripalloliittoon siirtyvä Janne Pelkonen on puolestaan nimitetty Korisliigan myynnistä ja markkinoinnista vastaavaksi johtajaksi.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

2.11.2015 18:52 Liittoa koskeva tiedote

Suomi hakee Susijengille kotikisoja 2017

Suomen Koripalloliitto on jättänyt hakemuksen vuoden 2017 miesten EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. Maailmanlaajuisen lajin arvoturnauksen järjestämisellä Koripalloliitto haluaa tehdä kunniaa vuonna 2017 täydet 100 vuotta täyttävälle Suomelle sekä jatkaa Suomi-koriksen menestystarinaa. Samalla Koripalloliitto hakee järjestettäväkseen 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuja 2016.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

Näytä lisää vastaavia