Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

2.5.2023 07:54 Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

Timo Heinoselle alkava finaalisarja on neljäs - palkintokaapissa on 10 SM-mitalia, mutta se kirkkain vielä puuttuu. Kuva: Ville Vuorinen

Helsinki Seagulls mursi viimein kirouksen, joka sitä on vaivannut sen koko lyhyen historian ajan. Vuonna 2013 perustettu seura nousi Korisliigaan välittömästi vuonna 2014 ja on sen jälkeen voittanut peräti neljä SM-pronssia. Mutta tie finaaleihin ei ole auennut kertaakaan.

Seagullsin Korisliiga-taipaleella on ensimmäistä kautta lukuun ottamatta nähty joka vuosi kokoonpanossa yksi nimi, joka ei vaihdu. Kyseessä on Korisliigan kaikkien aikojen otteluennätyksen haltija, 41-vuotias Timo ”Timi” Heinonen.

– Koko matkan ajan on menty tasaisesti eteenpäin, ja organisaatio ympärillä on ollut aivan alusta alkaen huippuluokkaa. Ehkä sen voi päätellä jo siitäkin, että olen täällä seitsemän kautta viihtynyt, Heinonen toteaa tyytyväisenä.

Heinonen on Vantaalla syntynyt ja kolmea KTP:ssä vietettyä kautta lukuun ottamatta pelannut koko uransa pääkaupunkiseudulla. Matka alkoi synnyinkulmilla Pussihukista ja jatkui seuraavaksi Torpan Poikiin. Pelaaja pohdiskelee silti, että jos ensimmäinen mestaruus vihdoin sekä hänen että Seagullsin tileille tulee, paikallisylpeys ei näyttele asiassa varsinaisesti kovin isoa roolia.

– Olen päässyt finaaleissa pelaamaan myös Kotkan kanssa, eikä sekään mestaruus olisi ollut yhtään sen vähäpätöisempi, jos se vain olisi toteutunut. Kyllä omaa seuraa kohtaan, varsinkin näin pitkän yhdessäolon jälkeen, kasvaa aina ylpeys riippumatta siitä, missä on.

Eikä häntä sen enempää hetkauta pahemmin sekään, kuinka suuri näytönpaikka koko joukkueella nyt on, kun mestaruus on kosketusetäisyydellä ja lähempänä kuin koskaan on.

– Paineita tai motivaatiota kumpaakaan ei kauheasti tarvitse tilanteen ulkopuolelta hakea. Tässä vaiheessa playoffeja on niin erityinen lataus jo ihan pelkän ottelun ansiosta, Heinonen hymyilee.

Pää kannattaakin pitää kylmänä. Vastassa on nimittäin eurokentilläkin menestynyt runkosarjavoittaja, jota Heinonen kuvailee laajan materiaalin ja kovan intensiteetin joukkueena, joka toteuttaa perusasioita tehokkaasti ja varmasti.

Kauhajoella edessään viidennet perättäiset finaalit

Kauhajoki todella saapuu finaaliparketille täysin erilaisista lähtökohdista kuin Seagulls. Pohjanmaalaisseura on saavuttanut Korisliiga-finaalit nyt viidettä kertaa peräjälkeen. Samanlaiseen suoritukseen on viimeksi pystynyt Honka, ja sekin tapahtui 1970-luvun taitteessa.

Kahdesti finaalien MVP:ksi valittu Cameron Jones metsästää nyt kolmatta mestaruuttaan Kauhajoen paidassa. Kuva: Ville Vuorinen
Kahdesti finaalien MVP:ksi valittu Cameron Jones metsästää nyt kolmatta mestaruuttaan Kauhajoen paidassa. Kuva: Ville Vuorinen

Kauhajoen neljästä aiemmasta finaalivierailusta peräti kolme on päättynyt mestaruuteen, ja niistä kolmesta kerrasta kahtena joukkueen kokoonpanossa on nähty yhdysvaltalaistakamies Cameron Jones.

– Menestys on muodostunut täällä jo kutakuinkin standardiksi. Joka kaudella tavoitteena on mestaruus. On aika mieletöntä, että olemme pystyneet saavuttamaan tällaisia tavoitteita, kun ottaa huomioon, että edustamme pohjoista 13 000 asukkaan kaupunkia, Jones toteaa.

Siitä huolimatta hän ei pidä finaaleja tänäkään vuonna läpihuutona. Hän muistuttaa, että Seagullsilla on yksi sarjan parhaita kokoonpanoja niin korin alla kuin kaarellakin ja niin ulkomaisten kuin kotimaistenkin pelaajien osalta.

– Meillä on todellakin ylämäki kuljettavana. He ovat kokenut joukkue, joka pyörittää kuvioitaan nopeasti, joten meidän täytyy pyrkiä tukkimaan ja hidastamaan heidän hyökkäystään. Mutta me olemme aivan yhtä nälkäisiä ja valmiita haasteeseen.

Hauska yksityiskohta finaaleissa on myös se, että Jones jakaa jälleen parketin muuan luotetun joukkuetoverinsa kanssa. Edellisiin kertoihin nähden kuitenkin erona on se, että tällä kertaa tuo toveri onkin vastakkaisella puolella kenttää. Tilanne saa Jonesinkin hieman naurahtamaan.

– Tulee todellakin olemaan outoa kohdata René Rougeau vastustajajoukkueessa. Olemme voittaneet täällä Kauhajoella yhdessä kaksi mestaruutta, ja hän on yksi parhaista joukkuekavereista, joita minulla on ikinä ollut. Mutta tässä sen näkee, kuinka hyvin René pystyy tuomaan voittajamentaliteetin mihin tahansa joukkueeseen, jossa hän pelaa.

Ensimmäinen finaaliottelu pelataan Kauhajoella tiistaina 2. toukokuuta. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Otteluohjelma >

 
2.6.2023 10:39 Korisliiga

Lassi Nikkarinen jatkaa mestari-Seagullsissa, Gullsin valmennusjohtoon vahvistuksia

Hallitseva Korisliigan mestari Helsinki Seagulls on solminut kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen (2023–25) pelintekijänsä, ToPo Junioreiden kasvatin Lassi Nikkarisen kanssa. Seagullsin mestaruuden takuumiehiin kuulunut 26-vuotias Nikkarinen on edustanut helsinkiläisjoukkuetta kahden kauden ajan.

1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

2.5.2023 20:24 Pääjuttu

Korisliiga-finaalit käyntiin: Seagulls ryöväsi Kauhajoen kotiedun välittömästi

Kauhajoki taipui kotikentällään Helsinki Seagullsille 54–70.

29.4.2023 20:07 Korisliiga

Jatkoaika tarvittiin, mutta Kataja piti pintansa – Korisliigan pronssimitalit Joensuuhun

Korisliigan pronssiottelu päättyi Kataja Basketin hyväksi luvuin 107–96, vaikka Salon Vilpas olikin saada viime metreillä kiinni.

Näytä lisää vastaavia