Korisliigan finaalit 2011: Pyrinnön juhlaa – jo toisen perättäisen kerran

2.5.2020 10:38 Kevään 2010 mestaruutensa rohkaisema Tampereen Pyrintö oli runkosarjakauden 2010-11 aikana suuri suvereeni ja ylivoimainen ykkönen. Puolivälierissä ja välierissä tamperelaiset peittosivat vastustajansa tappioitta ja lähtivät suurena ennakkosuosikkina myös finaalisarjaan Kataja Basketia vastaan. Pyrintö näytti aluksi jatkavan täydellistä dominointiaan myös finaaleissa, kunnes Kataja ryhdistäytyi ja pakotti finaalit viidenteen osaotteluun.

1. osaottelu

25.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 82-73 (25-12, 42-25, 59-51)

Pyrintö:
Antwine Williams 26/6/5 riistoa, Kenneth Lowe 20/5, Damon Williams 18/13, Antero Lehto 11/0, Antti Nikkilä 0/6/3 syöttöä.

Kataja: Jared Newson 19/4/4 riistoa, Petri Virtanen 18/0, Darren Fells 15/10, Jason Conley 7/4/5 syöttöä, Sami Lehtoranta 7/4/4 syöttöä.

Ottelutilastot

 

Hallitsevalla mestarilla Tampereen Pyrinnöllä oli kaikki tähtimerkit kohdillaan liigakauteen 2010-11 lähdettäessä. Damon Williams ja Kenneth Lowe palasivat Tampereelle ja kokenut Antwine Williams korvasi Chris Hesterin. Pieti Poikola pysytteli penkin päässä. Koko kotimainen remmi Antero Lehdosta Olli Ahvenniemeen jatkoi sijoillaan ja 210-senttinen Susijengi-jätti Antti Nikkilä palasi kaukomailta kasvattajaseuraansa. Ei siis ihme, että Pyrintö voitti loppukeväällä finaaleja edeltäneestä 24 ottelustaan 23.

Pyrintö selviytyi puolivälieristä ja välieristä tappiottomana ja myös finaalien avausottelu ennakoi murhaa, kun ”Punakone” jylläsi Antwine Williamsin ja Kenny Lowen ratkaisuilla 21-7-johtoon. Jukka Toijalan koutsaama Kataja sai kuitenkin ensiksi puolustuspäänsä ojennukseen ja sitten viisi kolmosta upottaneen Petri Virtasen johdolla pelin tasoihin.

Lopulta päätösneljänneksellä Pyrintö sai rivinsä kuntoon. Antti Nikkilän, Olli Ahvenniemen ja Damon Williamsin troikka hallitsi korinalustaa eikä Katajalle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viljellä hyppyheittoja tuloksettomasti. Joensuulaisten 59-61-johto vaihtui Pyrinnön 71-61-johdoksi ja selkeäksi voitoksi 1267-päisen kotiyleisön riemuksi.

 

2. osaottelu

27.4.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 75-73 (17-10, 32-28, 52-55)

Kataja:
Jared Newson 22/3, Sami Lehtoranta 19/4, Jason Conley 16/1, Darren Fells 7/11.

Pyrintö: Kenneth Lowe 37/5/4 syöttöä, Damon Williams 10/9/2 blokkia.

Ottelutilastot

Myös toisessa osaottelussa Joensuussa Pyrintö näytti jatkavan häkellyttävää voittoputkeaan. Vaikka Kataja oli keksinyt lääkkeet Pyrinnön joukkuehyökkäyksen tukahduttamiseksi, Kenny Lowe teki ihan mitä tahtoi ja piti jäätävillä yksilösuorituksillaan manselaiset keulassa. Toisessa päässä Sami Lehtoranta sai aktiivisuudellaan Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen virhevaikeuksiin jo varhain, mutta silti Kataja ei ollut löytää rytmiään.

Neljä minuuttia ennen matsin loppua Kenny Lowe siirsi vapaaheittoviivalta Pyrinnön 63-71-johtoon ja sai vieraskatsomon virittelemään mestaruusjuhlia kolmanteen osaotteluun Tampereelle. Katajan aiemmin kaudella cup-mestariksi johtanut Jared Newson päätti tuolla hetkellä ottaa Lowen paimennettavakseen ja yhtäkkiä kelkka kääntyi – Lowen 1-1-ratkaisut päättyivät Newsonin näpeissä ahdistettuihin ohiheittoihin tai pallonmenetyksiin.

Lopulta matsin ratkaisi – myös toisessa päässä – Newson. ”Nyyssönen” laukaisi ensiksi kahdella kolmosellaan Katajan 73-70-johtoon ja ratkaisi ottelun pitkällä kahden pisteen hypärillään vajaa sekunti ennen loppua.

”Newson on juuri niin hyvä pelaaja, miltä hän tänään näytti. Sen lisäksi, että hän on huikea korintekijä, hän on myös liigan parhaita puolustajia”, hymisi Kataja-koutsi Jukka Toijala Pyrinnön 18 ottelun voittoputken katkettua.

3. osaottelu

29.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 74-66 (16-18, 37-33, 59-52)

Pyrintö: Antwine Williams 16/6/3 riistoa, Antti Nikkilä 15/7/2 blokkia, Damon Williams 14/12, Kenneth Lowe 13/4, Antero Lehto 9/2/3 syöttöä.

Kataja: Darren Fells 29/6, Jason Conley 18/5/5 syöttöä, Jared Newson 7/14, Petri Virtanen 7/3/4 syöttöä.

Ottelutilastot

Toisen osaottelun itsevarmuudella Tampereelle ratsastanut Kataja hallitsi ilmatilaa Pyynikillä viidentoista tehokkaan peliminuutin ajan, jolloin joensuulaisten johtoasemat merkittiin taululle lukemin 22-27. Hallitsevan mestarin itsevarmuus löytyi kuitenkin, kun sille siimaa tarjottiin.

Virhevaikeuksiin ajautuneen Sami Lehtorannan jouduttua jättämään kentän joutui Katajan iso jässi Darren Fells käyttämään kaiken energiansa painiin Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen kanssa. Jared Newson ei ollut saanut konettaan laikkaan käyntiin Damon Williamsin erikoisvartioinnissa ja kun coach Poikola komensi Pyrinnön paikkapuolustukseen, alkoi Katajan hyökkäys hyytyä. Pyrinnönkään hyökkäys ei ollut soljuvaa kuin virta Tammerkoskessa, mutta kahdessa ensimmäisessä ottelussa takellellut Nikkilä löysi jyvänsä ja nosteli lähietäisyyksiltä useita vapauttavia koreja.

Kataja pysytteli läpi matsin heiton tai kahden tuntumassa ennen kaikkea entisen NCAA:n pistekuninkaan Jason Conleyn haamuheitoilla. Yksilötasolla ratkaisijaksi nousivat kuitenkin Antwine Williams, joka upotti viimeiseen viiteen minuuttiin kolme koria 1-1-tilanteista, sekä kaksi nopeaa hyökkäystä päättänyt Antero Lehto.

”Teimme viime matsin jälkeen yhden pienen muutoksen, jolla saimme Sami Lehtorannan layupit pois. Tiesimme, että vaikka sen seurauksena tapahtuisi jotain muuta, josta Kataja hyötyisi, kestämme sen, kunhan Lehtoranta ei pääse juhlimaan korien lähellä”, Pieti Poikola kommentoi.

4. osaottelu

2.5.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 74-70 (14-10, 41-26, 57-47)

Kataja: Jason Conley 26/3, Jared Newson 18/6, Darren Fells 12/13/3 syöttöä, Juho Nenonen 8/2.

Pyrintö: Kenneth Lowe 28/6/3 riistoa, Antwine Williams 16/5, Damon Williams 15/11, Antti Nikkilä 6/8/2 blokkia.

Ottelutilastot

Jälleen kerran Joensuu osoittautui Pyrinnölle pahaksi paikaksi. Fells ja Lehtoranta asemoituivat Katajan veräjän vartijaksi korin läheisyydessä, joensuulaiset esittivät kauden parasta apupuolustustaan ja tamperelaiset olivat helisemässä. Damon Williamsin lieasta vapautunut Newson sekä kolmannen osaottelun heittohurmostaan jatkanut Conley veivät Katajan parhaimmillaan 49-30-johtoon ja pitivät vielä minuutti ennen kolmannen jakson loppua ohjaksia lukemissa 55-41. Jokerikortteina penkiltä nousivat Juho Nenonen ja Antti Kanervo, jotka osuivat kaaren takaa kolmasti.

Antwine Williams oli pitänyt kolmannella neljänneksellä Pyrintöä yksin pystyssä ratkaisuillaan, kunnes Kenny Lowen ja Joni Harjulan onnistumiset toivat vieraat kymmenen pisteen päähän. Kun Pyrintö oli saanut Katajan hyökkäyksen viimein kuriin, etsi coach Poikola riveistään onnistujaa. Tilanteen tasalle nousi Lowe, joka upotti päätösneljänneksellä jäätävän hyppyheiton toisensa jälkeen kotiyleisön kalvetessa. Kun ottelua oli jäljellä enää 2:44, Lowen kolmonen vei Pyrinnön 62-65-johtoon ja Katajan aikalisälle.

Aikalisältä palattuaan Jared Newson otti kunnia-asiakseen Lowen pimentämisen. Ottelun viimeinen kaksi- ja puoliminuuttinen kirjattiin 11 pistettä kahteen pekkaan heittäneiden Newsonin ja Conleyn onnistumisilla Katajalle 12-5. Mestaruus ratkeaisi jälleen viidennessä osaottelussa Pyynikillä.

5. osaottelu

4.5.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 80-57 (11-4, 33-14, 57-40)

Pyrintö: Damon Williams 19/16/8 syöttöä/4 blokkia, Antero Lehto 17/2, Antwine Williams 13/9/3 syöttöä, Jesse Niemi 8/3, Kenneth Lowe 6/5/3 riistoa, Olli Ahvenniemi 6/5.

Kataja: Jason Conley 13/3/3 syöttöä, Sami Lehtoranta 9/4, Petri Virtanen 8/2, Jared Newson 6/5, Darren Fells 4/9.

Ottelutilastot

Ratkaiseva finaali alkoi asemasodalla: Kataja aiheutti Pyrinnölle rähisevällä joukkuepuolustuksellaan tukun menetyksiä, mutta ei onnistunut saamaan edes avopaikoista palloa koriin toisessa päässä kenttää. Seitsemän pelatun minuutin jälkeen Pyynikin tulostaulu näytti salibandylukemia 4-4.

Tuolloin kentän otti haltuunsa Damon Williams.

Williams haki joukkuetovereidensa ohiheitoista tahtolevypallon toisensa jälkeen ja punnerteli palloa koriin tai syötteli avopaikkoihin. Punakone jylläsi seuraavan kahdeksanminuuttisen 19-0 Katajan etsiessä epätoivoisesti jotakuta, joka avaisi tulpan ketsuppipullosta. Matsin edetessä Williams puolusti Newsonin kuuteen pisteeseen, blokkasi Lehtorannan kolme kertaa kahteen minuuttiin sekä vastasi ottelun näyttävimmästä suorituksesta pakottamalla heittopaikkaa etsineen Conleyn ottamaan niin paljon takapakkia, että pallo lipesi lopulta Conleyn näpeistä sivurajalta ulos.

Hyökkäyspäässä muu Pyrintö seurasi Damonin esimerkkiä. Ensimmäisessä neljässä finaalissa kolmosensa 1/8 upottanut Antero Lehto osui viidestä heitosta neljästi. Williams löysi onnistujan toisensa perään ja jälleen kerran Poikolan laittaessa kakkosviisikon kentälle kävi Jari Pulkkinen donkkaamassa mestaruudelle sinetin.

”Tärkeimpään paikkaan huippupeli. Meiltä on puuttunut tästä finaalisarjasta kunnollinen, vapauttava voitto, ja nyt se tuli kovan paineen alla. Itsekin olin jo ehtinyt odottaa, koska se parempi peli tulisi takkuilun jälkeen ja nyt se tuli”, Antero Lehto tuuletteli toisen mestaruutensa jälkeen.

”Kataja ei päästänyt meitä helpolla, mutta me uskoimme toisiimme ja tiesimme, että se, mitä teemme, toimii. Mahtava kausi takana ja päätimme sen suunnitelmien mukaisesti”, uhkui Damon Williams.

Asiat

 
30.5.2020 11:58 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2015: Vihdoinkin, Kataja!

Saavutettuaan kolmentoista kauden aikana kuusi SM-hopeaa ja neljä SM-pronssia osui Kataja Basket viimein kultasuoneen kevään 2015 finaaleissa. Vaikka pudotuspelit venyivät pitkän kaavan mukaisiksi ja loukkaantumisetkin hiersivät, vapautunut Kataja sai vuodattaa pitkään patoutuneita voitonkyyneliä päihitettyään Bisonsin finaaleissa viidennessä osaottelussa.

30.5.2020 10:23 Korisliiga

Petri Velling Kataja Basketin valmennusryhmään

Kaksi edelliskautta Lahti Basketballin päävalmentajana toiminut Petri Velling, 38, liittyy Kataja Basketin valmennusryhmään kaksivuotisella sopimuksella.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

28.5.2020 09:02 Korisliiga

Laituri Myles Stephens on Vilppaan toinen vahvistus

Salon Vilpas on solminut ensi kauden kattavan sopimuksen 196-senttisen laitahyökkääjä Myles Stephensin kanssa. 23-vuotias Stephens valmistui Princetonin yliopistosta ja laiturilla on alla koronan keskeyttämä kausi Saksan ammattilaiskentillä.

28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

27.5.2020 12:53 Korisliiga

Antti Niskanen jatkaa Karhu Basketissa – Janne Hänninen jatkaa joukkueen valmennuksessa

Viime kaudella Karhu Basketissa 32 ottelussa pelannut Antti Niskanen on solminut oranssipaitojen kanssa vuoden jatkosopimuksen. Niskanen aloittaa Karhu Basketissa ensi syksynä kolmannen kauden.

27.5.2020 12:19 Korisliiga

Elias Eerikinharjulle jatkosopimus Vilppaan kanssa

23-vuotias Eerikinharju siirtyi Vilppaan riveihin tammikuussa ja ehti kymmenessä pelaamassaan ottelussa vakuuttaa seurajohdon jatkosopimuksen arvoisesti.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

25.5.2020 13:38 Korisliiga

Valtteri Leppänen Pyrinnön paitaan

Tampereen Pyrintö ja takamies Valtteri Leppänen ovat solmineet vuoden mittaisen sopimuksen. Leppänen debytoi viime kaudella Korisliigassa Kataja Basketista.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

20.5.2020 10:22 Korisliiga

TJ Holyfield saapuu Karhubasketiin suoraan Texas Techistä

Korisliigassa pelaava Kauhajoen Karhubasket on tehnyt pelaajasopimuksen Timothy ”TJ” Holyfieldin kanssa, joka saapuu Kauhajoelle suoraan Texas Techin yliopistosta.

19.5.2020 16:26 Korisliiga

Lahti Basketball ja Brandon Peel sopimukseen

Kovaa vauhtia tulevan kauden kokoonpanoaan kasaava Korisliigan Lahti Basketball on tehnyt pelaajasopimuksen Brandon Peelin, 25, kanssa.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

17.5.2020 11:53 Korisliiga

Valtteri Mervola jatkaa Kataja Basketissa

Korisliigassa pelaava Kataja Basket on tehnyt sopimuksen tulevasta kaudesta joensuulaiskasvatti Valtteri Mervolan, 18, kanssa.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

14.5.2020 10:52 Korisliiga

Wayne McCullough Lahti Basketballin riveihin

Lahtelaisseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen 25-vuotiaan ja 196-senttisen takamiehen sekä laiturin tontilla viihtyvän yhdysvaltaisen kanssa.

13.5.2020 21:18 Korisliiga

Gibson ja Vasell jatkavat Näätien johdossa, Tatti fysioterapeutiksi

BC Nokian Korisliiga-joukkueen valmennusryhmä on valmiina tulevaan kauteen 2020/21. Greg Gibsonin kolmivuotisesta sopimuksesta on jäljellä vielä kaksi vuotta, Tero Vasellin kanssa on rustattu kaksivuotinen jatkosopimus ja uutena kasvona fysioterapeutiksi Näätiin saapuu Tommi Tatti.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

Näytä lisää vastaavia