Korisliigan finaalit 2011: Pyrinnön juhlaa – jo toisen perättäisen kerran

2.5.2020 10:38 Kevään 2010 mestaruutensa rohkaisema Tampereen Pyrintö oli runkosarjakauden 2010-11 aikana suuri suvereeni ja ylivoimainen ykkönen. Puolivälierissä ja välierissä tamperelaiset peittosivat vastustajansa tappioitta ja lähtivät suurena ennakkosuosikkina myös finaalisarjaan Kataja Basketia vastaan. Pyrintö näytti aluksi jatkavan täydellistä dominointiaan myös finaaleissa, kunnes Kataja ryhdistäytyi ja pakotti finaalit viidenteen osaotteluun.

1. osaottelu

25.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 82-73 (25-12, 42-25, 59-51)

Pyrintö:
Antwine Williams 26/6/5 riistoa, Kenneth Lowe 20/5, Damon Williams 18/13, Antero Lehto 11/0, Antti Nikkilä 0/6/3 syöttöä.

Kataja: Jared Newson 19/4/4 riistoa, Petri Virtanen 18/0, Darren Fells 15/10, Jason Conley 7/4/5 syöttöä, Sami Lehtoranta 7/4/4 syöttöä.

Ottelutilastot

 

Hallitsevalla mestarilla Tampereen Pyrinnöllä oli kaikki tähtimerkit kohdillaan liigakauteen 2010-11 lähdettäessä. Damon Williams ja Kenneth Lowe palasivat Tampereelle ja kokenut Antwine Williams korvasi Chris Hesterin. Pieti Poikola pysytteli penkin päässä. Koko kotimainen remmi Antero Lehdosta Olli Ahvenniemeen jatkoi sijoillaan ja 210-senttinen Susijengi-jätti Antti Nikkilä palasi kaukomailta kasvattajaseuraansa. Ei siis ihme, että Pyrintö voitti loppukeväällä finaaleja edeltäneestä 24 ottelustaan 23.

Pyrintö selviytyi puolivälieristä ja välieristä tappiottomana ja myös finaalien avausottelu ennakoi murhaa, kun ”Punakone” jylläsi Antwine Williamsin ja Kenny Lowen ratkaisuilla 21-7-johtoon. Jukka Toijalan koutsaama Kataja sai kuitenkin ensiksi puolustuspäänsä ojennukseen ja sitten viisi kolmosta upottaneen Petri Virtasen johdolla pelin tasoihin.

Lopulta päätösneljänneksellä Pyrintö sai rivinsä kuntoon. Antti Nikkilän, Olli Ahvenniemen ja Damon Williamsin troikka hallitsi korinalustaa eikä Katajalle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viljellä hyppyheittoja tuloksettomasti. Joensuulaisten 59-61-johto vaihtui Pyrinnön 71-61-johdoksi ja selkeäksi voitoksi 1267-päisen kotiyleisön riemuksi.

 

2. osaottelu

27.4.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 75-73 (17-10, 32-28, 52-55)

Kataja:
Jared Newson 22/3, Sami Lehtoranta 19/4, Jason Conley 16/1, Darren Fells 7/11.

Pyrintö: Kenneth Lowe 37/5/4 syöttöä, Damon Williams 10/9/2 blokkia.

Ottelutilastot

Myös toisessa osaottelussa Joensuussa Pyrintö näytti jatkavan häkellyttävää voittoputkeaan. Vaikka Kataja oli keksinyt lääkkeet Pyrinnön joukkuehyökkäyksen tukahduttamiseksi, Kenny Lowe teki ihan mitä tahtoi ja piti jäätävillä yksilösuorituksillaan manselaiset keulassa. Toisessa päässä Sami Lehtoranta sai aktiivisuudellaan Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen virhevaikeuksiin jo varhain, mutta silti Kataja ei ollut löytää rytmiään.

Neljä minuuttia ennen matsin loppua Kenny Lowe siirsi vapaaheittoviivalta Pyrinnön 63-71-johtoon ja sai vieraskatsomon virittelemään mestaruusjuhlia kolmanteen osaotteluun Tampereelle. Katajan aiemmin kaudella cup-mestariksi johtanut Jared Newson päätti tuolla hetkellä ottaa Lowen paimennettavakseen ja yhtäkkiä kelkka kääntyi – Lowen 1-1-ratkaisut päättyivät Newsonin näpeissä ahdistettuihin ohiheittoihin tai pallonmenetyksiin.

Lopulta matsin ratkaisi – myös toisessa päässä – Newson. ”Nyyssönen” laukaisi ensiksi kahdella kolmosellaan Katajan 73-70-johtoon ja ratkaisi ottelun pitkällä kahden pisteen hypärillään vajaa sekunti ennen loppua.

”Newson on juuri niin hyvä pelaaja, miltä hän tänään näytti. Sen lisäksi, että hän on huikea korintekijä, hän on myös liigan parhaita puolustajia”, hymisi Kataja-koutsi Jukka Toijala Pyrinnön 18 ottelun voittoputken katkettua.

3. osaottelu

29.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 74-66 (16-18, 37-33, 59-52)

Pyrintö: Antwine Williams 16/6/3 riistoa, Antti Nikkilä 15/7/2 blokkia, Damon Williams 14/12, Kenneth Lowe 13/4, Antero Lehto 9/2/3 syöttöä.

Kataja: Darren Fells 29/6, Jason Conley 18/5/5 syöttöä, Jared Newson 7/14, Petri Virtanen 7/3/4 syöttöä.

Ottelutilastot

Toisen osaottelun itsevarmuudella Tampereelle ratsastanut Kataja hallitsi ilmatilaa Pyynikillä viidentoista tehokkaan peliminuutin ajan, jolloin joensuulaisten johtoasemat merkittiin taululle lukemin 22-27. Hallitsevan mestarin itsevarmuus löytyi kuitenkin, kun sille siimaa tarjottiin.

Virhevaikeuksiin ajautuneen Sami Lehtorannan jouduttua jättämään kentän joutui Katajan iso jässi Darren Fells käyttämään kaiken energiansa painiin Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen kanssa. Jared Newson ei ollut saanut konettaan laikkaan käyntiin Damon Williamsin erikoisvartioinnissa ja kun coach Poikola komensi Pyrinnön paikkapuolustukseen, alkoi Katajan hyökkäys hyytyä. Pyrinnönkään hyökkäys ei ollut soljuvaa kuin virta Tammerkoskessa, mutta kahdessa ensimmäisessä ottelussa takellellut Nikkilä löysi jyvänsä ja nosteli lähietäisyyksiltä useita vapauttavia koreja.

Kataja pysytteli läpi matsin heiton tai kahden tuntumassa ennen kaikkea entisen NCAA:n pistekuninkaan Jason Conleyn haamuheitoilla. Yksilötasolla ratkaisijaksi nousivat kuitenkin Antwine Williams, joka upotti viimeiseen viiteen minuuttiin kolme koria 1-1-tilanteista, sekä kaksi nopeaa hyökkäystä päättänyt Antero Lehto.

”Teimme viime matsin jälkeen yhden pienen muutoksen, jolla saimme Sami Lehtorannan layupit pois. Tiesimme, että vaikka sen seurauksena tapahtuisi jotain muuta, josta Kataja hyötyisi, kestämme sen, kunhan Lehtoranta ei pääse juhlimaan korien lähellä”, Pieti Poikola kommentoi.

4. osaottelu

2.5.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 74-70 (14-10, 41-26, 57-47)

Kataja: Jason Conley 26/3, Jared Newson 18/6, Darren Fells 12/13/3 syöttöä, Juho Nenonen 8/2.

Pyrintö: Kenneth Lowe 28/6/3 riistoa, Antwine Williams 16/5, Damon Williams 15/11, Antti Nikkilä 6/8/2 blokkia.

Ottelutilastot

Jälleen kerran Joensuu osoittautui Pyrinnölle pahaksi paikaksi. Fells ja Lehtoranta asemoituivat Katajan veräjän vartijaksi korin läheisyydessä, joensuulaiset esittivät kauden parasta apupuolustustaan ja tamperelaiset olivat helisemässä. Damon Williamsin lieasta vapautunut Newson sekä kolmannen osaottelun heittohurmostaan jatkanut Conley veivät Katajan parhaimmillaan 49-30-johtoon ja pitivät vielä minuutti ennen kolmannen jakson loppua ohjaksia lukemissa 55-41. Jokerikortteina penkiltä nousivat Juho Nenonen ja Antti Kanervo, jotka osuivat kaaren takaa kolmasti.

Antwine Williams oli pitänyt kolmannella neljänneksellä Pyrintöä yksin pystyssä ratkaisuillaan, kunnes Kenny Lowen ja Joni Harjulan onnistumiset toivat vieraat kymmenen pisteen päähän. Kun Pyrintö oli saanut Katajan hyökkäyksen viimein kuriin, etsi coach Poikola riveistään onnistujaa. Tilanteen tasalle nousi Lowe, joka upotti päätösneljänneksellä jäätävän hyppyheiton toisensa jälkeen kotiyleisön kalvetessa. Kun ottelua oli jäljellä enää 2:44, Lowen kolmonen vei Pyrinnön 62-65-johtoon ja Katajan aikalisälle.

Aikalisältä palattuaan Jared Newson otti kunnia-asiakseen Lowen pimentämisen. Ottelun viimeinen kaksi- ja puoliminuuttinen kirjattiin 11 pistettä kahteen pekkaan heittäneiden Newsonin ja Conleyn onnistumisilla Katajalle 12-5. Mestaruus ratkeaisi jälleen viidennessä osaottelussa Pyynikillä.

5. osaottelu

4.5.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 80-57 (11-4, 33-14, 57-40)

Pyrintö: Damon Williams 19/16/8 syöttöä/4 blokkia, Antero Lehto 17/2, Antwine Williams 13/9/3 syöttöä, Jesse Niemi 8/3, Kenneth Lowe 6/5/3 riistoa, Olli Ahvenniemi 6/5.

Kataja: Jason Conley 13/3/3 syöttöä, Sami Lehtoranta 9/4, Petri Virtanen 8/2, Jared Newson 6/5, Darren Fells 4/9.

Ottelutilastot

Ratkaiseva finaali alkoi asemasodalla: Kataja aiheutti Pyrinnölle rähisevällä joukkuepuolustuksellaan tukun menetyksiä, mutta ei onnistunut saamaan edes avopaikoista palloa koriin toisessa päässä kenttää. Seitsemän pelatun minuutin jälkeen Pyynikin tulostaulu näytti salibandylukemia 4-4.

Tuolloin kentän otti haltuunsa Damon Williams.

Williams haki joukkuetovereidensa ohiheitoista tahtolevypallon toisensa jälkeen ja punnerteli palloa koriin tai syötteli avopaikkoihin. Punakone jylläsi seuraavan kahdeksanminuuttisen 19-0 Katajan etsiessä epätoivoisesti jotakuta, joka avaisi tulpan ketsuppipullosta. Matsin edetessä Williams puolusti Newsonin kuuteen pisteeseen, blokkasi Lehtorannan kolme kertaa kahteen minuuttiin sekä vastasi ottelun näyttävimmästä suorituksesta pakottamalla heittopaikkaa etsineen Conleyn ottamaan niin paljon takapakkia, että pallo lipesi lopulta Conleyn näpeistä sivurajalta ulos.

Hyökkäyspäässä muu Pyrintö seurasi Damonin esimerkkiä. Ensimmäisessä neljässä finaalissa kolmosensa 1/8 upottanut Antero Lehto osui viidestä heitosta neljästi. Williams löysi onnistujan toisensa perään ja jälleen kerran Poikolan laittaessa kakkosviisikon kentälle kävi Jari Pulkkinen donkkaamassa mestaruudelle sinetin.

”Tärkeimpään paikkaan huippupeli. Meiltä on puuttunut tästä finaalisarjasta kunnollinen, vapauttava voitto, ja nyt se tuli kovan paineen alla. Itsekin olin jo ehtinyt odottaa, koska se parempi peli tulisi takkuilun jälkeen ja nyt se tuli”, Antero Lehto tuuletteli toisen mestaruutensa jälkeen.

”Kataja ei päästänyt meitä helpolla, mutta me uskoimme toisiimme ja tiesimme, että se, mitä teemme, toimii. Mahtava kausi takana ja päätimme sen suunnitelmien mukaisesti”, uhkui Damon Williams.

Asiat

 
21.9.2020 11:22 Korisliiga

Susijengi-jyrä Matti Nuutinen kolmivuotisella sopimuksella Ura Basketiin

Kolmanteen Korisliiga-kauteensa valmistautuva kaarinalainen Ura Basket ilmoitti maanantaina saaneensa riveihinsä korkean tason Susijengi-osaamista, kun viimeiset viisi kautta Euroopan kenttiä kolunnut seuran oma kasvatti Matti Nuutinen, 200 cm ja 30 vuotta, liittyy joukkueeseen. Lisäksi Ura Basket vahvistuu amerikkalaisella Emmitt Holtilla.

18.9.2020 09:06 Korisliiga

Emil Skyttä Seagullsin takakentälle, Elias Räisänen valmennukseen

17-vuotias takamies Emil Skyttä ja Helsinki Seagulls ovat solmineet sopimuksen. Elias Räisänen vahvistaa joukkueen valmennusta.

17.9.2020 08:45 Korisliiga

Belgialainen Tom Cooman Lahti Basketballin valmennukseen

Korisliiga-kauteen valmistautuva Lahti Basketball on solminut kaksivuotisen valmentajasopimuksen Tom Coomanin kanssa.

15.9.2020 08:28 Korisliiga

KTP-Basket sopimukseen Shaquille Thomasin kanssa

Kotkalaisseuran neljäs amerikkalaisvahvistus on 201-senttinen ja 28-vuotias Cincinnatin yliopiston käynyt Shaquille Thomas.

15.9.2020 08:14 Korisliiga

Byron Zeigler Korihaiden täydentää Korihaiden vahvistuskvartetin

Korisliigassa pelaava Uudenkaupungin Korihait on kiinnittänyt laituri Byron ”Bo” Zeiglerin ensi kauden joukkueeseensa.

11.9.2020 10:39 Korisliiga

Tomas Pihlajamäki Pyrinnön liigamiehistöön

Korisliiga-kauteen valmistautuva Tampereen Pyrintö on solminut sopimuksen 20-vuotiaan Tomas Pihlajamäen kanssa.

11.9.2020 08:03 Korisliiga

Braxton Huggins KTP-Basketin kolmas vahvistuskiinnitys

Kotkalaisseura solmi sopimuksen viime vuonna Hollannin liigassa pelanneen 23-vuotiaan Hugginsin kanssa.

7.9.2020 10:35 Korisliiga

Daeshon Francis on BC Nokian kolmas ulkomaalaiskiinnitys

BC Nokian Korisliiga-joukkue on tehnyt pelaajasopimuksen kolmannen ulkomaalaisvahvistuksensa kanssa, kun Daeshon Francis, 24, aloittaa kolmannen ammattilaiskautensa Nokialla.

7.9.2020 09:13 Korisliiga

Rashard Odomes täydentää Kataja Basketin kokoonpanon

Joensuulainen Kataja Basket on kokoonpanonsa osalta valmis lokakuussa käynnistyvää Korisliiga-kautta varten. Joukkueen viimeinen kiinnitys on yhdysvaltalainen Rashard Odomes.

4.9.2020 08:31 Korisliiga

Dantez Walton Katajan kolmas amerikkalaisvahvitus, Semi Saari mukaan liigarinkiin

Joensuulaisseura solmi sopimukset 22-vuotiaiden Waltonin ja Saaren kanssa. Walton aloittaa ammattilaisuransa Katajassa.

3.9.2020 15:23 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallon uudet pelisäännöt ovat julkaistu

Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt pelisääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan Suomen Koripalloliiton alaisissa sarjoissa 1.9.2020. Uusien pelisääntöjen muutokset ovat maltillisia.

29.8.2020 14:42 Korisliiga

Korisliiga saa kovan paluumuuttajan, Greg Mangano KTP-Basketin haaviin

Korisliiga-kauteen valmistautuva KTP sai kovan kaappauksen joukkueeseensa, kun Karhu Basketissa kahta Suomen mestaruutta juhlinut Greg Mangano vahvistaa kotkalaisjoukkuetta.

28.8.2020 12:45 Korisliiga

BC Nokiaan siirtynyt Antero Lehto: ”Jatkuva itsensä todistaminen motivoi minua”

Antero Lehdon treenimatka kasvoi joillakin minuuteilla, kun mies vaihtoi Pyrinnön BC Nokian näätäpaitaan alkavaksi kaudeksi. Lehto odottaa tositoimiin pääsemistä pikkupoikamaisella innokkuudella.

27.8.2020 15:22 Korisliiga

Perttu Blomgren kaksivuotisella sopimuksella Vilppaaseen

Korisliigan Salon Vilpas on solminut pelaajasopimuksen 18-vuotiaan Perttu Blomgrenin kanssa. Blomgren on viime vuodet ollut nuorten maajoukkueen vakiokasvo.

25.8.2020 21:08 Korisliiga

Namon Wright viimeistelee Kouvojen palapelin

Korisliiga-kauteen valmistautuva Kouvolan Kouvot solmi ensi kautta koskevan sopimuksen 26-vuotiaan ja 196-senttisen Namon Wrightin kanssa.

25.8.2020 10:56 Korisliiga

Marlon Johnson täydentää Pyrinnön vahvistusnelikon

Tampereen Pyrinnön amerikkalaiskvartetti saa lopullisen muotonsa, kun 208-senttinen Marlon Johnson saapuu joukkueeseen. 26-vuotias Johnson pelasi viime kaudella Kanadan NBL-liigassa.

25.8.2020 08:22 Korisliiga

Eemeli Lampén ja Lahti Basketball jatkosopimukseen

Lahti Basketball on tehnyt yksivuotisen jatkosopimuksen Eemeli Lampénin kanssa. Lampén aloittaa Lahti Basketballin riveissä jo viidennen kautensa.

21.8.2020 17:10 Korisliiga

Trey Zeigler jatkosopimukseen Korihaiden kanssa

Uudenkaupungin Korihait saa mukavan paluumuuttajan ensi kauden joukkueeseensa, kun yhdysvaltalaispelaaja Trey Zeigler solmi jatkosopimuksen seuran kanssa.

21.8.2020 09:13 Korisliiga

Jeff Garrett saapuu BC Nokiaan Luxemburgista

BC Nokian Korisliiga-joukkueen toinen ulkomaalaisvahvistus on varmistunut, kun toisen ammattilaiskautensa aloittava Jeff Garrett, 25, on tehnyt pelaajasopimuksen joukkueen kanssa.

20.8.2020 09:08 Korisliiga

Brady Skeens suojelemaan Pyrinnön koria

Tampereen Pyrintö on solminut tulevaa kautta koskevan sopimuksen 25-vuotiaan ja 201-senttisen Brady Skeensin kanssa.

Näytä lisää vastaavia