Korisliigan finaalit 2011: Pyrinnön juhlaa – jo toisen perättäisen kerran

2.5.2020 10:38 Kevään 2010 mestaruutensa rohkaisema Tampereen Pyrintö oli runkosarjakauden 2010-11 aikana suuri suvereeni ja ylivoimainen ykkönen. Puolivälierissä ja välierissä tamperelaiset peittosivat vastustajansa tappioitta ja lähtivät suurena ennakkosuosikkina myös finaalisarjaan Kataja Basketia vastaan. Pyrintö näytti aluksi jatkavan täydellistä dominointiaan myös finaaleissa, kunnes Kataja ryhdistäytyi ja pakotti finaalit viidenteen osaotteluun.

1. osaottelu

25.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 82-73 (25-12, 42-25, 59-51)

Pyrintö:
Antwine Williams 26/6/5 riistoa, Kenneth Lowe 20/5, Damon Williams 18/13, Antero Lehto 11/0, Antti Nikkilä 0/6/3 syöttöä.

Kataja: Jared Newson 19/4/4 riistoa, Petri Virtanen 18/0, Darren Fells 15/10, Jason Conley 7/4/5 syöttöä, Sami Lehtoranta 7/4/4 syöttöä.

Ottelutilastot

 

Hallitsevalla mestarilla Tampereen Pyrinnöllä oli kaikki tähtimerkit kohdillaan liigakauteen 2010-11 lähdettäessä. Damon Williams ja Kenneth Lowe palasivat Tampereelle ja kokenut Antwine Williams korvasi Chris Hesterin. Pieti Poikola pysytteli penkin päässä. Koko kotimainen remmi Antero Lehdosta Olli Ahvenniemeen jatkoi sijoillaan ja 210-senttinen Susijengi-jätti Antti Nikkilä palasi kaukomailta kasvattajaseuraansa. Ei siis ihme, että Pyrintö voitti loppukeväällä finaaleja edeltäneestä 24 ottelustaan 23.

Pyrintö selviytyi puolivälieristä ja välieristä tappiottomana ja myös finaalien avausottelu ennakoi murhaa, kun ”Punakone” jylläsi Antwine Williamsin ja Kenny Lowen ratkaisuilla 21-7-johtoon. Jukka Toijalan koutsaama Kataja sai kuitenkin ensiksi puolustuspäänsä ojennukseen ja sitten viisi kolmosta upottaneen Petri Virtasen johdolla pelin tasoihin.

Lopulta päätösneljänneksellä Pyrintö sai rivinsä kuntoon. Antti Nikkilän, Olli Ahvenniemen ja Damon Williamsin troikka hallitsi korinalustaa eikä Katajalle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viljellä hyppyheittoja tuloksettomasti. Joensuulaisten 59-61-johto vaihtui Pyrinnön 71-61-johdoksi ja selkeäksi voitoksi 1267-päisen kotiyleisön riemuksi.

 

2. osaottelu

27.4.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 75-73 (17-10, 32-28, 52-55)

Kataja:
Jared Newson 22/3, Sami Lehtoranta 19/4, Jason Conley 16/1, Darren Fells 7/11.

Pyrintö: Kenneth Lowe 37/5/4 syöttöä, Damon Williams 10/9/2 blokkia.

Ottelutilastot

Myös toisessa osaottelussa Joensuussa Pyrintö näytti jatkavan häkellyttävää voittoputkeaan. Vaikka Kataja oli keksinyt lääkkeet Pyrinnön joukkuehyökkäyksen tukahduttamiseksi, Kenny Lowe teki ihan mitä tahtoi ja piti jäätävillä yksilösuorituksillaan manselaiset keulassa. Toisessa päässä Sami Lehtoranta sai aktiivisuudellaan Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen virhevaikeuksiin jo varhain, mutta silti Kataja ei ollut löytää rytmiään.

Neljä minuuttia ennen matsin loppua Kenny Lowe siirsi vapaaheittoviivalta Pyrinnön 63-71-johtoon ja sai vieraskatsomon virittelemään mestaruusjuhlia kolmanteen osaotteluun Tampereelle. Katajan aiemmin kaudella cup-mestariksi johtanut Jared Newson päätti tuolla hetkellä ottaa Lowen paimennettavakseen ja yhtäkkiä kelkka kääntyi – Lowen 1-1-ratkaisut päättyivät Newsonin näpeissä ahdistettuihin ohiheittoihin tai pallonmenetyksiin.

Lopulta matsin ratkaisi – myös toisessa päässä – Newson. ”Nyyssönen” laukaisi ensiksi kahdella kolmosellaan Katajan 73-70-johtoon ja ratkaisi ottelun pitkällä kahden pisteen hypärillään vajaa sekunti ennen loppua.

”Newson on juuri niin hyvä pelaaja, miltä hän tänään näytti. Sen lisäksi, että hän on huikea korintekijä, hän on myös liigan parhaita puolustajia”, hymisi Kataja-koutsi Jukka Toijala Pyrinnön 18 ottelun voittoputken katkettua.

3. osaottelu

29.4.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 74-66 (16-18, 37-33, 59-52)

Pyrintö: Antwine Williams 16/6/3 riistoa, Antti Nikkilä 15/7/2 blokkia, Damon Williams 14/12, Kenneth Lowe 13/4, Antero Lehto 9/2/3 syöttöä.

Kataja: Darren Fells 29/6, Jason Conley 18/5/5 syöttöä, Jared Newson 7/14, Petri Virtanen 7/3/4 syöttöä.

Ottelutilastot

Toisen osaottelun itsevarmuudella Tampereelle ratsastanut Kataja hallitsi ilmatilaa Pyynikillä viidentoista tehokkaan peliminuutin ajan, jolloin joensuulaisten johtoasemat merkittiin taululle lukemin 22-27. Hallitsevan mestarin itsevarmuus löytyi kuitenkin, kun sille siimaa tarjottiin.

Virhevaikeuksiin ajautuneen Sami Lehtorannan jouduttua jättämään kentän joutui Katajan iso jässi Darren Fells käyttämään kaiken energiansa painiin Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen kanssa. Jared Newson ei ollut saanut konettaan laikkaan käyntiin Damon Williamsin erikoisvartioinnissa ja kun coach Poikola komensi Pyrinnön paikkapuolustukseen, alkoi Katajan hyökkäys hyytyä. Pyrinnönkään hyökkäys ei ollut soljuvaa kuin virta Tammerkoskessa, mutta kahdessa ensimmäisessä ottelussa takellellut Nikkilä löysi jyvänsä ja nosteli lähietäisyyksiltä useita vapauttavia koreja.

Kataja pysytteli läpi matsin heiton tai kahden tuntumassa ennen kaikkea entisen NCAA:n pistekuninkaan Jason Conleyn haamuheitoilla. Yksilötasolla ratkaisijaksi nousivat kuitenkin Antwine Williams, joka upotti viimeiseen viiteen minuuttiin kolme koria 1-1-tilanteista, sekä kaksi nopeaa hyökkäystä päättänyt Antero Lehto.

”Teimme viime matsin jälkeen yhden pienen muutoksen, jolla saimme Sami Lehtorannan layupit pois. Tiesimme, että vaikka sen seurauksena tapahtuisi jotain muuta, josta Kataja hyötyisi, kestämme sen, kunhan Lehtoranta ei pääse juhlimaan korien lähellä”, Pieti Poikola kommentoi.

4. osaottelu

2.5.2011

 

Kataja Basket, Joensuu – Tampereen Pyrintö 74-70 (14-10, 41-26, 57-47)

Kataja: Jason Conley 26/3, Jared Newson 18/6, Darren Fells 12/13/3 syöttöä, Juho Nenonen 8/2.

Pyrintö: Kenneth Lowe 28/6/3 riistoa, Antwine Williams 16/5, Damon Williams 15/11, Antti Nikkilä 6/8/2 blokkia.

Ottelutilastot

Jälleen kerran Joensuu osoittautui Pyrinnölle pahaksi paikaksi. Fells ja Lehtoranta asemoituivat Katajan veräjän vartijaksi korin läheisyydessä, joensuulaiset esittivät kauden parasta apupuolustustaan ja tamperelaiset olivat helisemässä. Damon Williamsin lieasta vapautunut Newson sekä kolmannen osaottelun heittohurmostaan jatkanut Conley veivät Katajan parhaimmillaan 49-30-johtoon ja pitivät vielä minuutti ennen kolmannen jakson loppua ohjaksia lukemissa 55-41. Jokerikortteina penkiltä nousivat Juho Nenonen ja Antti Kanervo, jotka osuivat kaaren takaa kolmasti.

Antwine Williams oli pitänyt kolmannella neljänneksellä Pyrintöä yksin pystyssä ratkaisuillaan, kunnes Kenny Lowen ja Joni Harjulan onnistumiset toivat vieraat kymmenen pisteen päähän. Kun Pyrintö oli saanut Katajan hyökkäyksen viimein kuriin, etsi coach Poikola riveistään onnistujaa. Tilanteen tasalle nousi Lowe, joka upotti päätösneljänneksellä jäätävän hyppyheiton toisensa jälkeen kotiyleisön kalvetessa. Kun ottelua oli jäljellä enää 2:44, Lowen kolmonen vei Pyrinnön 62-65-johtoon ja Katajan aikalisälle.

Aikalisältä palattuaan Jared Newson otti kunnia-asiakseen Lowen pimentämisen. Ottelun viimeinen kaksi- ja puoliminuuttinen kirjattiin 11 pistettä kahteen pekkaan heittäneiden Newsonin ja Conleyn onnistumisilla Katajalle 12-5. Mestaruus ratkeaisi jälleen viidennessä osaottelussa Pyynikillä.

5. osaottelu

4.5.2011

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 80-57 (11-4, 33-14, 57-40)

Pyrintö: Damon Williams 19/16/8 syöttöä/4 blokkia, Antero Lehto 17/2, Antwine Williams 13/9/3 syöttöä, Jesse Niemi 8/3, Kenneth Lowe 6/5/3 riistoa, Olli Ahvenniemi 6/5.

Kataja: Jason Conley 13/3/3 syöttöä, Sami Lehtoranta 9/4, Petri Virtanen 8/2, Jared Newson 6/5, Darren Fells 4/9.

Ottelutilastot

Ratkaiseva finaali alkoi asemasodalla: Kataja aiheutti Pyrinnölle rähisevällä joukkuepuolustuksellaan tukun menetyksiä, mutta ei onnistunut saamaan edes avopaikoista palloa koriin toisessa päässä kenttää. Seitsemän pelatun minuutin jälkeen Pyynikin tulostaulu näytti salibandylukemia 4-4.

Tuolloin kentän otti haltuunsa Damon Williams.

Williams haki joukkuetovereidensa ohiheitoista tahtolevypallon toisensa jälkeen ja punnerteli palloa koriin tai syötteli avopaikkoihin. Punakone jylläsi seuraavan kahdeksanminuuttisen 19-0 Katajan etsiessä epätoivoisesti jotakuta, joka avaisi tulpan ketsuppipullosta. Matsin edetessä Williams puolusti Newsonin kuuteen pisteeseen, blokkasi Lehtorannan kolme kertaa kahteen minuuttiin sekä vastasi ottelun näyttävimmästä suorituksesta pakottamalla heittopaikkaa etsineen Conleyn ottamaan niin paljon takapakkia, että pallo lipesi lopulta Conleyn näpeistä sivurajalta ulos.

Hyökkäyspäässä muu Pyrintö seurasi Damonin esimerkkiä. Ensimmäisessä neljässä finaalissa kolmosensa 1/8 upottanut Antero Lehto osui viidestä heitosta neljästi. Williams löysi onnistujan toisensa perään ja jälleen kerran Poikolan laittaessa kakkosviisikon kentälle kävi Jari Pulkkinen donkkaamassa mestaruudelle sinetin.

”Tärkeimpään paikkaan huippupeli. Meiltä on puuttunut tästä finaalisarjasta kunnollinen, vapauttava voitto, ja nyt se tuli kovan paineen alla. Itsekin olin jo ehtinyt odottaa, koska se parempi peli tulisi takkuilun jälkeen ja nyt se tuli”, Antero Lehto tuuletteli toisen mestaruutensa jälkeen.

”Kataja ei päästänyt meitä helpolla, mutta me uskoimme toisiimme ja tiesimme, että se, mitä teemme, toimii. Mahtava kausi takana ja päätimme sen suunnitelmien mukaisesti”, uhkui Damon Williams.

Asiat

 
11.5.2021 21:55 Korisliiga

Juri Heinämäki KTP:n apuvalmentajaksi

Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle päättyneellä kaudella jäänyt KTP-Basket on sopinut valmentajasopimuksen Juri Heinämäen kanssa.

11.5.2021 21:42 Korisliiga

Mestarit pysyvät yhdessä - Juho Nenonen Vilppaan kanssa jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Juho Nenosen kanssa. Tuleva kausi on Nenoselle 17. Korisliigassa.

10.5.2021 13:52 Korisliiga

Daniel Rantapaju Kouvoihin

Kouvot on tehnyt pelaajasopimuksen 182-senttisen takamiehen Daniel Rantapajun kanssa. Sopimus on kestoltaan kaksivuotinen.

10.5.2021 08:24 Korisliiga

Brandon Peel jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahtelaisseura on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen viime kaudella joukkueessa pelanneen 26-vuotiaan yhdysvaltaisen kanssa.

10.5.2021 08:16 Korisliiga

Vilpas ja seuran kasvatti Onni Mäkynen sopimukseen

Suomen mestari Salon Vilpas on solminut pelaajasopimuksen oman kasvattinsa Onni Mäkysen kanssa. Sopimus on 1+1-mallinen.

7.5.2021 17:00 Korisliiga

Okko Järvi on Korisliigan Vuoden pelaaja, Pyrinnölle rutkasti tunnustusta

Kauhajoen Karhu Basketia edustanut Okko Järvi äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Tampereen Pyrintö putsasi palkintopöytää kolmessa eri kategoriassa.

7.5.2021 14:13 Korisliiga

Sebastian Lindberg ja Korihait sopimukseen

Uudenkaupungin Korihait on solminut 1+1-mallisen sopimuksen viime kaudella HBA-Märskyssä pelanneen Sebastian Lindbergin kanssa.

7.5.2021 08:30 Korisliiga

Tomi Lommi jatkaa Kataja Basketissa seuraavat kaksi kautta

Puolivälierissä päättyneellä kaudella tippunut Kataja Basket solmi tarkkana kolmeen pisteen heittäjänä tunnetun Lommin kanssa jatkosopimuksen.

6.5.2021 08:34 Korisliiga

Severi Kaukiainen Kauhajoelle – Malcolm ja Innamaa jatkavat oranssipaidoissa

Karhu Basket on solminut kaksivuotisen sopimuksen edelliset neljä kautta Kouvoja edustaneen Kaukiaisen kanssa. Seura käytti optiovuoden Collin Malcolmiin sekä sorvasi vuoden jatkosopimuksen Eero Innamaan kanssa.

4.5.2021 21:38 Korisliiga

Tuomas Hirvonen ja Kouvot vuoden mittaiseen jatkosopimukseen

Kausi 2021–22 tulee olemaan Kouvolan Poikien kasvatille jo kymmenes Kouvojen paidassa. Hirvosen sopimus sisältää ulkomaan option.

3.5.2021 15:30 Korisliiga

Juho Nenonen: ”Vilppaan mestaruus on rakennettu yhdessä”

Juho Nenonen saapui Salon Vilppaaseen syksyllä 2015. Nenonen on nähnyt läheltä sen työn, mitä salolaisjoukkueessa on tehty menestymisen eteen. Viime viikolla voitettu Suomen mestaruus on palkinto pitkäjänteisestä työstä.

3.5.2021 13:30 Korisliiga

Korisliigojen parhaat palkitaan Korisliigan somekanavissa tämän viikon aikana

Joukkueiden kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet miesten ja naisten Korisliigan parhaat pelaajat kaudella 2020–21.

3.5.2021 12:43 Korisliiga

Bojan Sarcévic palaa Korihaihin pitkällä sopimuksella

Uudenkaupungin Korihait ja taiturimainen takamies Bojan Sarcévic on solminut kolmivuotisen sopimuksen. Sarcévicin ansiokas ura Suomessa käynnistyi juuri Korihaissa.

1.5.2021 15:18 Korisliiga

Kanadansuomalainen Tevaun Kokko liittyy BC Nokian vahvuuteen

BC Nokia ja kanadansuomalainen Tevaun Kokko, 25, ovat solmineet yhden kauden mittaisen pelaajasopimuksen. Ensimmäisen ammattilaiskautensa aloittava 180-senttinen takapelaaja saapuu Näätiin suoraan torontolaisesta Ryersonin yliopistosta.

30.4.2021 14:23 Korisliiga

Nokialaiskasvatti Antti Ahonen ja BC Nokia jatkosopimukseen

BC Nokia ja Antti Ahonen, 20, ovat solmineet jatkosopimuksen, joka kattaa seuraavat kaksi kautta, minkä lisäksi sopimuksesta löytyy pykälä, joka mahdollistaa molempien osapuolien optiovuoden myös kolmannelle kaudelle.

27.4.2021 20:25 Korisliiga

Pantteri jäi Saloon! Vilpas raskaan puolustusväännön jälkeen seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen

Salon Vilpas nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden, ja hopeamitalit jaettiin Kauhajoelle. Korisliiga-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Vilppaan sentteri Jeremiah Wood.

27.4.2021 09:05 Korisliiga

Atte Perttu jatkaa Korihaissa 1+1-mallisella sopimuksella

Korisliigassa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt jatkosopimuksen Atte Pertun kanssa. Tuleva kausi on Pertulle 12. Korisliigassa ja toinen Korihaissa.

25.4.2021 19:46 Korisliiga

Kauhajoki perui kesälomat – Karhun huikea energia venytti Korisliiga-finaalit vähintään kuudenteen otteluun

Kauhajoki kavensi kotivoitollaan miesten Korisliigan finaalit 3–2-tilanteeseen. Pelejä jatketaan tiistaina Salossa.

24.4.2021 12:34 Korisliiga

Teemu Rannikolle 100 pudotuspeliottelua täyteen

Salon Vilppaan Teemu Rannikko pelasi perjantaina uransa 100. Korisliigan pudotuspeliottelunsa, kun Vilpas ja Kauhajoki kohtasivat toisensa neljännessä finaalissa.

24.4.2021 12:02 Korisliiga

Koriksen supersunnuntai valtaa Ruudun – kuuden tunnin lähetyksessä katkolla miesten sekä naisten mestaruus

Tulevana sunnuntaina vietetään todellista korisfanien juhlaa, kun Ruutu välittää naisten 4. ja miesten 5. finaaliottelun suorana kanavillaan. Ennakkostudio käynnistyy jo klo 14.30. Peli-Karhut ja Vilpas voivat voitolla varmistaa Suomen mestaruuden.

Näytä lisää vastaavia