Korisliigan välierät: Kovaa taistellut Kataja saa vastaansa Seagullsin, jolla on jälleen paljon todistettavaa

15.4.2023 07:45 Lauantaina 15. huhtikuuta miesten Korisliigan välierissä kohtaavat Kataja Basket ja Helsinki Seagulls. Katajan kapteeni Tomi Lommi ja Seagullsin amerikkalaisveteraani René Rougeau painottavat kumpikin puolustusta voiton avaimena.

Vaikka runkosarjassa Seagulls oli vahvasti niskan päällä keskinäisissä otteluissa, Suomen Cupin finaali päättyi Kataja Basketin voittoon. Kuva: Ville Vuorinen

Runkosarjakakkonen Helsinki Seagulls ja kolmannen sijan napannut Kataja Basket lähtevät läheisistä sijoituksistaan huolimatta miesten Korisliigan välieriin hyvin eri tilanteessa. Siinä missä Seagulls hoiteli omat puolivälieränsä kotiin kirkkaasti 3–0, Kataja joutui työskentelemään voittonsa eteen KTP:tä vastaan täyden viiden ottelun ajan.

Se ei silti tarkoita, että Seagulls olisi välttämättä lähtötelineissä yksiselitteisesti edempänä, toteaa Katajan kapteeni Tomi Lommi, joka näkee asetelmansa puolensa.

– Olisi kenties ollut ihanteellisempaa saada puolivälierät pakettiin nopeammin, mutta se, että ei ole tarvinnut odotella välieriä liian kauaa, voi myös tarkoittaa sitä, että meillä on alussa pelituntuma paremmin yllä, hän muistuttaa.

Katajan päävalmentaja Petri Virtanen tunnetaan luotsina, joka painottaa aina perusasioiden tärkeydettä omassa pelitavassa. Lommi toteaakin, että joukkueella on käytössään yksi ehdoton ase ylitse muiden.

– Tärkeintä on saada puolustuksemme riittävälle tasolle. Silloin voimme vallan hyvin voittaa sarjan. Palloon pitää laittaa painetta ja vaikeuttaa Seagullsin pelinavaamista. Levypallot täytyy hoitaa, koska heidät pitää pakottaa viisi vastaan viisi -peliin sen sijaan, että päästää juoksemaan.

Katajalla on siitä huolimatta hankala vastus edessään. Seagulls on nyt pudotuspelien sellaisessa vaiheessa, johon se on päässyt useasti mutta kovatasoisista kokoonpanoistaan huolimatta jok’ikinen kerta myös tyssännyt.

– Onhan se selvä asia, että Seagulls lähtee pienenä ennakkosuosikkina, ja kyllä heillä on kokeneena ja hyvin valmennettuna joukkueena nyt kova halua näyttää, että voivat päästä finaaliin. Ehdottomasti vaarallinen vastustaja, summaa Lommi.

Seagullsin nykyisissä riveissä erittäin tärkeää roolia näyttelee vasta viime syksynä joukkueeseen liittynyt amerikkalainen Korisliiga-veteraani René Rougeau. Kolme kertaa mestaruuden Kauhajoen paidassa voittanut Rougeau on tähän asti seurannut Seagullsin tarinaa vain vastustajan puolelta kenttää mutta on hyvin tietoinen samasta asetelmasta kuin Lommikin.

– Pohjimmiltaan tällainen on arkipäivää, koska urheilussa motivaatiota löytyy kaikkialta. Pystyn auttamaan joukkuetta sillä kokemuksella, jonka kartutin vastakkaisesta perspektiivistä, ja tuntuu mahtavalta olla tällaisessa tilanteessa historiantekemisen kynnyksellä.

Rougeau totisesti on pystynyt panemaan parastaan myös Helsingissä, sillä runkosarjan päätteeksi maaliskuussa hänet valittiin Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi. Pelaaja itse vitsailee ensin, että palkinto taidettiin antaa lahjana, sillä hänellä sattui olemaan samaan aikaan syntymäpäivä, mutta kertoo myös, että on tärkeää saada aika ajoin muistutuksia siitä, että tekee jotakin oikein.

– Olimme juuri kärsineet raskaan tappion vanhalle seuralleni, kun kamppailimme vielä runkosarjan kärkipaikasta, joten totta kai palkinto nosti mielialaa. Mutta en halua koskaan kuitenkaan sortua tavoittelemaan pelkästään henkilökohtaista menestystä.

Välieriin lähtiessä Rougeaulle on selvää myös se, että vaikka Seagulls nauttisikin ennakkosuosikin asemaa, työ ei koskaan ole valmista. Sen on historiakin osoittanut.

– Aina voi kehittyä. Ensimmäisissä puolivälieräpeleissä Nokiaa vastaan meillä oli todella nihkeät alut, joten korostaisin erityisesti valmiutta, kommunikointia ja puolustamista. Jatkosarjat ovat auttaneet meitä pääsemään hyvissä ajoin playoff-mielenlaatuun, ja käsken aina nuorempien pelaajien pelata vain ottelu kerrallaan. Historia on mikä on, mutta sen sijaan, että keskittyisi miettimään loppuotteluita, pitää lähteä jokaiseen peliin kuin loppuotteluun.

Seagullsin kotiotteluiden lipunmyynti >
Kataja Basketin kotiotteluiden lipunmyynti >

Korisliigan välierät

1. välierä pe 14.4. 18:30 Kauhajoki - Salon Vilpas 
1. välierä la 15.4. 17:00 Helsinki Seagulls - Kataja Basket
2. välierä ma 17.4. 18:30 Salon Vilpas - Kauhajoki 
2. välierä ti 18.4. 18:30 Kataja Basket - Helsinki Seagulls
3. välierä to 20.4. 18:30 Kauhajoki - Salon Vilpas 
3. välierä pe 21.4. 18:30 Helsinki Seagulls - Kataja Basket
4. välierä la 22.4. 17:00 Salon Vilpas - Kauhajoki 
4. välierä su 23.4. 17:00 Kataja Basket - Helsinki Seagulls
--
5. välierä* ti 25.4. 18:30 Kauhajoki - Salon Vilpas 
5. välierä* ti 25.4. 18:30 Helsinki Seagulls - Kataja Basket
6. välierä* ke 26.4. 18:30 Kataja Basket - Helsinki Seagulls

6. välierä* to 27.4. 18:30 Salon Vilpas - Kauhajoki 
7. välierä* la 29.4. 16:00 Kauhajoki - Salon Vilpas
7. välierä* la 29.4. 17:00 Helsinki Seagulls - Kataja Basket Töölön

*tarvittaessa

 
12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

21.8.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

Millpoint Koripalloliiton ja Korisliigan yhteistyökumppaniksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen mainos- ja liikelahjamaailman syövereissä vaikuttavan Millpointin kanssa. Millpoint tulee avuksi kehittämään Koripalloliiton virallista verkkokauppaa.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

17.7.2023 13:06 Korisliiga

Ilmari Toikkanen siirtyy Tanskaan

Viime kaudella Kouvoja Korisliigassa edustanut Sykki-kasvatti Ilmari Toikkanen, 26, siirtyy Tanskaan. 207-senttisen ja kuusi kautta Korisliigaa tahkonneen Toikkasen uusi seura on Tanskan pääsarjassa pelaava Svendborg Rabbits.

14.7.2023 12:00 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2023-2024 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 25.5.2024. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

5.7.2023 17:57 Mestarien liiga

Kauhajoen Mestarien liigan karsintaturnausjoukkueet arvottu

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaturnausten joukkueet arvottiin torstaina. Karhu Basket Kauhajoki kohtaa puolueettomalla kentällä Turkin Antalyassa 25.9. israelilaisen roni Hay Motors Ness Zionan.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

4.7.2023 09:00 Korisliiga

Tomas Murphy aloittaa ammattilaisuransa Korisliigassa ja liittyy BC Nokian riveihin

BC Nokian Korisliiga-joukkue on tehnyt kaksivuotisen pelaajasopimuksen tänä kesänä Susijengi Risings Starsissa pelanneen Tomas Murphyn, 25, kanssa. 204-senttisen Murphyn sopimuksen toisessa vuodessa on ulkomaanoptio.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

9.6.2023 10:26 Susijengi

Mestaruus toi lisämotivaatiota Lassi Nikkariselle

ToPo Junioreiden kasvatti Lassi Nikkarinen, 26, sai kunnian tuoda Pantteri-patsaan Helsinkiin neljännesvuosisadan tauon jälkeen, kun Helsinki Seagulls peittosi Karhu Basketin Korisliigan finaaleissa. Tuoreen Suomen mestarin aloittava pelinrakentaja ja Korisliigan kotimaisen kaartin kärkinimi tähyää nyt seuraavaa kehityspaikkaa urallaan Susijengi-kesän merkeissä.

4.6.2023 09:59 Korisliiga

Mikael Laihonen siirtyy Puolaan

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen, 29, siirtyy Puolaan. 202-senttisen ja viisi kautta Korisliigaa pelanneen Laihosen uusi työnantaja on Puolan divarin välieriin keväällä yltänyt perinteikäs Rosa Radom.

Näytä lisää vastaavia