Kouvot vei finaalipaikan ratkaisun seitsemänteen otteluun – Salohallissa jännitetään tiistaina

12.5.2019 20:05 Kotijoukkueen Brian Asbury toi vaihtopenkiltä valtavasti energiaa, 27 pistettä ja 11 levypalloa.

Kouvojen pistelinko Brian Asbury oli sunnuntaina elementissään. Kuva: Ville Vuorinen

Runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut Kouvolan Kouvot teki kovan tempun ja pakotti sarjataulukon kärjestä pudotuspeleihin lähteneen Salon Vilppaan seitsemänteen ja ratkaisevaan välierään. Kouvot voitti äitienpäivän taiston Lumon Areenalla lukemin 95–86 (43–38) ja tasoitti voitot 3–3:een.

Joukkueilla on tiistaina Salohallissa mahdollisuus lunastaa neljännellä voitolla Korisliigan loppuottelupaikka. Toinen finalisti on toistaiseksi tappioitta pudotuspeleistä selvinnyt Kauhajoen Karhu Basket. 

– Yhdeksällä syötöllä ja 17 menetyksellä sekä jopa meille tavallista heikoimmilla heittoprosenteilla pystytään voittamaan. Niin on ihan selvä, että tästä pystytään vielä parantamaan seuraavaan otteluun, Kouvojen käskyttäjä Jyri Lehtonen linjasi.

– Se on varma, että seitsemännessä ottelussa korostuvat yksittäiset tilanteet, taistelutahto ja hermokontrolli. Voi olla, ettei edes katsota tätä matsia paljon videolta, vaan nyt enemmän keskitytään siihen, että ollaan valmiita siihen paineeseen, mikä on Salossa edessä. Jossain vaiheessa aina tullaan siihen, että tämä on pelaajien peli, vaikka valmentajat piirtelevät mitä. 

Lehtonen on onnellinen, että pääsee luotsaamaan joukkojaan vielä kertaalleen tasaisessa välieräsarjassa.

– Eihän sitä tiedä, milloin sitä seuraavan kerran Korisliigassa valmennan. Joten on hienoa, että pääsee vielä tällaisen seiskaottelun kokemaan. Itselle tämä on ainakin ihan ainutkertainen kokemus. Voitot tasan ja nyt mennään paras yhdestä, Kouvojen valmentajan paikalta ensi kaudeksi väistyvä Lehtonen hymyili.

– Toivotaan, että molemmat joukkueet pääsevät nyt ilman sairasteluja ja sellaisia viimeiseen otteluun. Meillekin oli ihan ääretön merkitys, että Tumppi (sairastellut pelintekijä Tuomas Hirvonen) palasi kentälle.

Kouvojen pelaajisto tuuletteli välieräsarjan venymistä äärimmilleen. Kuva: Ville Vuorinen

Kuudennen välierän avauspuolisko oli hyvin tasainen sekä rikkonainen. Suurimmillaan ero oli ainoastaan viisi pistettä Kouvojen hyväksi.

Vilpas latoi puoliaikataukoon mennessä 21 kolmen pisteen heittoa, joista korirenkaan lävisti viisi. Kouvot pääsi toiselle puoliajalle niukassa johtoasemassa lähinnä vahvoilla korille ajoilla.

Ensimmäisen puoliajan taisteluparina olivat jälleen kotijoukkueen sentteri Thomas Gipson III ja Vilppaan Juho Nenonen. Gipson oli teknisen virheen jälkeen lähellä jopa lentää pihalle murjottuaan painikamppailussa Nenosen parketin pintaan. Gipson kuitenkin selvisi tilanteesta tavallisella virheellä videotarkastuksen jälkeen.

Kolmannella jaksolla Kouvot terästäytyi jo kymmenen pisteen karkumatkalle. Vilpas kuitenkin nosti tasoaan jakson edetessä molemmissa kenttäpäädyissä. Lopulta vierasjoukkue tehtaili jakson aikana komeat 29 pistettä ja päätösneljännekselle lähdettiin tasatilanteessa. Kouvoille huolta aiheutti Gipsonin ja Ville Kauniston neljännet henkilökohtaiset virheet.

Viimeisellä jaksolla Kouvot otti ohjat käsiinsä ja piti alusta asti virhevaikeuksiin ajautuneen Vilppaan takaa-ajajana. Jeremy Morgan ja Brian Asbury johtivat pisteillään Kouvot lopulta helpottavaan voittoon.

– Sanoin siinä jätkille, kun oli noin kolme minuuttia aikaa jäljellä, että tämä on juuri se tilanne, missä haluamme ollakin: pelataan voitosta ottelun lopussa. Sitten Kouvot sai siinä muutaman hyvän onnistumisen ja me laitettiin pari vähän helpompaakin ohi, vaikka saatiin vielä hyökkäyslevypallotkin niistä. Tänään kääntyi näin päin, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo mietti.

– Mutta mikäs siinä. Tiistai-ilta, Salohalli ja "game seven". Mikäs sen hienompaa. Kai tämä on se, minkä takia pelaajat pelaa ja valmentajat valmentaa. Voittaja menee finaaleihin ja toiselle tulee vähän pidempi loma.

Iisalo vaatii, ettei hänen joukkueensa enää riko niin paljon kuin kuudennessa ottelussa. 

– Se oli ihan meidän omaa hölmöilyä. Roikuttiin käsillä liikaa ja annettiin joukkuevirheet liian helposti täyteen aina jaksojen alussa. Niin ei voi käydä tiistaina. Meidän pitää olla fiksumpia. Mielessäni onkin jo pari asiaa, millä saamme Kouvojen peliä vähän sekoitettua.

Tuomas Hirvonen palasi kokoonpanoon ja toi Kouvojen pelaamiseen kosolti rauhallisuutta. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvojen ykkönen oli vaihtopenkiltä aloittanut Asbury (27/11), joka löysi täyden korintekovireensä aiempien välierien lievän hiljaiselon jälkeen.

– Se oli meiltä hyvä ottelu. Valmentaja käski olemaan valmiina vastuuseen, vaikka aloitinkin vaihdosta. Nyt vastuuta tuli heti alusta asti, etenkin kun muut isot olivat virhevaikeuksissa. Nyt meidän pitää valmistautua viimeiseen koitokseen, siitä tulee varmasti huima taistelu, Asbury iloitsi.

Ailahtelevasti läpi kauden pisteitä takonut Morgan (22/7) esiintyi nyt vakuuttavasti. David Gonzalvez (13/8), Ville Kaunisto (13/12) ja viime ottelun sairastelun takia huilannut pelintekijä Hirvonen (14/2) täydensivät Asburyn ja Morganin tehoiltaa.

– Aika fyysinen ja hyvätasoinen peli. Aloitimme ihan hyvin. Toinen neljännes oli selvästi Kouvojen, olimmekin hieman onnekkaita, että eroa oli vain viisi pistettä, Vilppaan kapteeni Teemu Rannikko kertasi.

– Painotimme paljon kolmatta neljännestä ja onnistuimmekin voittamaan sen. Sen jälkeen Kouvot kamppaili hyvin. Ja sitten Asbury ei saanut mistään tänään ohi. Hän pelasi ihan loistavan pelin – kovia kuppeja kyllä – ylivoimaisesti parhaansa näissä välierissä.

Rannikon mukaan Vilpas onnistui täydellisesti järkälemäisen Gipsonin pysättäymisessä. Gipsonin pistesaalis jäi ainoastaan kahteen.

– Sitten sieltä nousi Asbury meitä kurittamaan. No, eipä sitä sovi liikaa ihmetellä, onhan kyseessä sarjan korikuningas, Rannikko muistutti.

Vilppaan Teemu Rannikko oli joukkueensa kantava voima. Kuva: Ville Vuorinen

Vilppaan tehopelaaja oli jälleen takamieskonkari Rannikko (16/4/8s/3r). Jack Gibbs (17/3/4s) tosin oli joukkueensa paras pistemies, mutta Gibbs myös heitti jopa 21 kertaa. Maajoukkuepelaajat Mikko Koivisto (13/2) ja Juho Nenonen (14/7) taistelivat suurella sydämellä. Vilppaalta puuttui kokoonpanostaan Jamie Skeen, joka ilmeisesti loukkasi itseään viidennessä välierässä.

Vilpas heitti ottelussa peräti 44 kolmosta, joista 12 yritystä onnistui. Kouvojen kolmoset jäivät 22:een. Levypallot kotijoukkue voitti 49–36. Kouvot sai myös huomattavan edun vapaaheittoviivalta, kun kouvolalaispelaajat heittivät vapareita 32 kappaletta Vilppaan yritysten jäätyä kymmeneen.

– Olimme tänään vähän liikaa hyppyheittojoukkue. Se on tietenkin yksi tyyli pelata, mutta ei voida vieraskentällä hävitä noin paljon vapaaheitoissa. Harmittaa, sillä paransimme siinä asiassa jo paljon edellisessä kohtaamisessa, Rannikko ihmetteli.

– Ainakin nyt saadaan se Jyrin (Lehtonen) jo pitkään hehkuttama seitsemäs kohtaaminen. Molemmat joukkueet varmaan tekee pieniä viilauksia, joilla voisi muutaman vapaan heiton saada, mutta ei tässä vaiheessa enää mitään suurta pysty kehittämään. Näillä mennään, mielestäni hyvä ja rehti välieräsarja on ollut tähän asti.

Ratkaiseva seitsemäs välierä pelataan tiistaina Salohallissa klo 18.30 alkaen.

Ottelutilasto

 
22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

Näytä lisää vastaavia