Lassi Tuovi ei anna vaikean harjoituskauden vaivata – ”Mietin mieluummin huomista kuin eilistä”

25.9.2020 14:12 Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa ranskalaisen SIG Strasbourgin päävalmentajana. Maailmalla vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös Strasbourgin valmistautumiskauteen, mutta Tuovi keskittyy mieluummin asioihin joihin voi itse vaikuttaa.

Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa Strasbourgin päävalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koronapandemia keskeytti Ranskan liigan maaliskuussa eikä sarjaa pelattu loppuun kesän aikana. Tuovi käytti ajan hyväkseen rakentaessaan tämän vuoden joukkuetta.

- Lähtökohtaisesti valmentajat pyrkivät välttää sattumia ja epätietoisuutta, mutta nyt ne ovat joka päivä läsnä. Se tuo tietenkin oman lisänsä. Keväällä ja kesällä pääsin kuitenkin valmistautumaan hyvin ja keskittymään rekrytointiin huolella, ja tein paljon töitä pelaajarekrytoinnin kanssa, Tuovi kertoo.

Nykytilanne on kuitenkin aiheuttanut vaikeuksia valmistautumiseen. Harjoituspelejä on jouduttu perumaan muun muassa koronaepäilyjen takia ja se on luonnollisesti vaikuttanut joukkueen toimintaan.

- Tässä on tapahtunut kaikenlaista eikä harjoituskausi ole mennyt suunnitelmien mukaan, muttei se ole varmaan mennyt muillakaan. Meiltä peruttiin kahdeksasta harjoitusottelusta neljä, joten valmistautuminen on ollut vähän vajaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Pelaajilla oli pitkä tauko epeleistä, mutta Tuovi oli positiivisesti yllättynyt pelaajien tunnollisuudesta pitkän tauon aikana.

- Ensiksi piti ottaa huomioon se, että pelaajilla oli erilainen lähtökohta harjoituskauteen, kun joillakin saattoi olla lähes puolen vuoden tauko peleistä. Moni oli kuitenkin pitänyt kunnostaan tosi hyvää huolta. He olivat motivoituneita pitämään pitkän tauon aikana itsensä kunnossa, kun usein kesälomalla he ottavat vain rennosti. Parketilla oli sitten eri asia ja koripalloon totuttautuminen vie aina hetken.

Vallitsevat olosuhteet ovat iskeneet kovalla kädellä seurojen talouteen ja se on näkynyt myös Strasbourgissa. Kun ennen joukkueeseen hankittiin kokeneita Ranskan maajoukkuepelaajia ja sarjan tähtikategorian taitureita, täksi kaudeksi Tuovi lähti rakentamaan budjetin raameissa nuorekkaampaa, mutta samalla nälkäisempää joukkuetta.

- Meilläkin budjetti tippui valtavasti emmekä voi enää hankkia sellaisia tähtipelaajia joihin täällä on totuttu. Nyt meidän oli etsittävä kehityskelpoisia ja potentiaalisia pelaajia, jotka tulevat meille kehittymään ja näkevät meidät ehkä välietappina isompiin seuroihin. Meillä on muutama erittäin potentiaalinen nuori pelaaja, jotka saattavat tulevaisuudessa yltää Euroliiga-tasolle saakka.

Strasbourg eteni viitenä vuotena peräkkäin Ranskan liigan finaaliin kausina 2012-17, mutta pari edelliskautta ovat olleet joukkueelle vaikeampia. Menestysvuosina Strasbourgissa oli vahva ydinryhmä, joka kantoi joukkuetta. Parina edelliskautena joukkueessa on kuitenkin ollut liikehdintää totuttua enemmän ja se on samalla näkynyt myös tuloksissa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Täksi kaudeksi Strasbourg muutti strategiaansa uuden urheilutoimenjohtajan ja Tuovin johdolla.

- Menestysvuosina Strasbourgilla oli aina tiivis runko, mutta nyt viimeiset kolme vuotta pelaajia on tullut ja mennyt. Sellaisen päälle on vaikea rakentaa pitkällä tähtäimellä. Myös faneille on vaikea samaistua joukkueeseen ja pelaajiin, kun ne vaihtuvat koko ajan. Siksi teimme kolmen ranskalaispelaajan kanssa heti kolmen vuoden sopimukset, että saamme heidät sitoutettua tähän.

Tuovi sai lähes kaikki haluamansa pelaajat joukkueeseen ja on tyytyväinen miehistönsä koostumukseen.

- Meillä on työteliäitä pelaajia, jotka ovat valmiina tekemään hommia ja pelaamaan taistelevaa korista. He ovat valmiita tekemään töitä mennäkseen eteenpäin, eivätkä tule hallilla vain odottamaan seuraavaa peliä.

Tuovi toivoo näkevänsä joukkueeltaan vauhtia ja atleettista koripalloa sekä kovaa työntekoa.

- Meillä on aika fyysinen jengi ja tulemme pelaamaan sellaista altavastaajakorista puolustamalla intensiivisesti ja fyysisesti. Puolustuksemme erikoisuus on se, ettei meillä ole oikein isoa pelaajaa, muttei meillä ole myöskään yhtään hidasta pelaajaa. Meillä on nopea ja urheilullinen joukkue ja pystymme pelaamaan liikkuvaa koripalloa. Hyökkäyksessä vahvuutenamme on todella kova laituriosasto. Faniemme pitää ymmärtää, ettemme ole aina peleihin lähdettäessä suosikkeja edes kotikentällä, vaan meidän pitää pystyä tekemään enemmän töitä kuin vastustaja.

Lassi Tuovi ajattelee asioista positiivisesti. (Kuva: Ville Vuorinen)

Viime kaudella Strasbourg oli jäämässä ulos pudotuspeleistä ollen sarjassa kymmenentenä kauden keskeytyshetkellä. Tällä kaudella Tuovin tavoitteena on nostaa joukkue takaisin sinne minne se kuuluukin.

- Saa nähdä miten kausi lähtee käyntiin, kun ei hirveästi tiedä näistä voimasuhteista vielä. Strasbourgin pitää taistella kuitenkin aina vähintään pudotuspelipaikoista, eli kyllä me ylemmästä kahdeksasta paikasta haluamme taistella mieluummin kuin kahdeksasta alemmasta. Lähiviikkojen tärkein tavoite on kuitenkin pysyä terveenä.

Tuovi aloitti kauden päävalmentajana viimeksi vuonna 2014, kun hän toimi LrNMKY:n pääkäskijänä Korisliigassa. Sen jälkeen hän on kartuttanut valmentajakokemustaan apuvalmentajana ennen kuin nousi viime talvena Strasbourgin päävalmentajaksi. Hän myöntää paineiden olevan eri luokkaa päävalmentajana, mutta kääntää asian mieluummin positiiviseksi haasteeksi.

- On siinä kieltämättä eroa, mutta samalla tämä on ollut unelmana, ja olen halunnut painetta ja vastuuta. Olen elämäntyyliltäni sellainen ihminen, että elän tässä ja nyt ja mietin mieluummin huomista kuin eilistä, Tuovi heittää.

Strasbourgin kausi alkaa lauantaina Le Mansin vieraana.

Henkilöt

 
21.10.2020 07:40 Suomalaiset ulkomailla

Erik Murphy loisti Japanissa - Teneriffa aloitti Mestarien liigan voitolla

Erik Murphyn vahva alkukausi Japanissa sai jatkoa kahdella voitolla. Mestarien liigassa saatiin tiistaina lohkovaihe käyntiin.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

18.10.2020 22:03 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni hurjana – Alex Murphy aloitti kauden vahvasti

Edon Maxhuni pisti pyörremyrskyn käyntiin Viron ja Latvian yhteisliigassa, kun hän johdatti Pärnun viikolla kahteen voittoon. Alex Murphy aloitti pelinsä Granadassa mainiosti ja Daniel Dolenc oli jälleen mies paikallaan.

12.10.2020 09:38 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ja Erik Murphy liekeissä – Sasu Salinin sihti kohdillaan

Erik Murphy aloitti kautensa Japanissa tekemällä kahdessa pelissä tupla-tuplan ja Daniel Dolenc heitti 20 pistettä Itävallan liigassa. Sasu Salin jatkoi myös vahvoja pelejään Espanjassa.

5.10.2020 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin pelaajat hyvässä vireessä Ranskassa

Ilari Seppälä ja Henri Kantonen ovat ottaneet ison roolin Aix-Mauriennen joukkueessa heti ja lukeutuivat joukkueensa parhaimmistoon viime viikon peleissä. Marius van Andringan kausi käynnistyi Ranskan LM1:ssä ja Daniel Dolenc lähenteli tupla-tuplaa Itävallan liigan sarja-avauksessa.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

30.9.2020 15:03 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin tavoittelee Mestarien liigan voittoa Final Eight –lopputurnauksessa

Kauden 2019-20 Mestarien liiga huipentuu loppuviikolla Ateenassa pelattavaan Final Eight –lopputurnaukseen. Mukana voittotaistelussa on myös Sasu Salin ja Teneriffa.

28.9.2020 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin Teneriffan sankari voittokorillaan

Sasu Salin oli Teneriffan sankari, kun hän pussitti voittoheiton Murciaa vastaan summerin soidessa. Myös Henri Kantonen ja Topias Palmi pelasivat viikonloppuna vahvat pelit.

24.9.2020 10:00 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin ja Teneriffan sarjakausi alkanut voittoisasti

Sasu Salinin ja hänen edustamansa Teneriffan kausi Espanjassa on alkanut mallikkaasti, kun joukkue on napannut kauden lähdöksi kaksi voittoa.

21.9.2020 08:35 Susijengi

Ilari Seppälä palaa Aix-Mauriennen takakentälle

Ranskan Pro B -liigassa pelaava Aix-Maurienne Savoie Basket on saamassa alkamaisillaan olevalle 2020-21-pelikaudelle suomalaisen takamieskaksikon, kun viime kaudella kovia tehoja joukkueelle tehtaillut Lapuan Korikobrien kasvatti ja Susijengi-takamies Ilari Seppälä, 27, palaa joukkueeseen uuden tulokkaan Henri Kantosen aisapariksi.

17.9.2020 09:06 Suomalaiset ulkomailla

Salin siivitti Teneriffan Mestarien liigan Final Eight –lopputurnaukseen

Keväältä kesken jääneet Mestarien liigan neljännesvälierät saatiin päätökseen keskiviikkona ja Sasu Salinin Teneriffa eteni hienosti kauden huipentavaan Final Eight –lopputurnaukseen voittamalla belgialaisen Oostenden.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

14.9.2020 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Salinin Teneriffa jäi ilman voittoa Supercupissa

Espanjan kilpailukausi käynnistyi viikonloppuna Supercupilla. Sasu Salinin Teneriffan pelit tyssäsivät heti välierävaiheeseen. Italiassa Topias Palmin osalta Supercupin lohkovaihe tuli päätökseen ja Palmi esitti pirteitä otteita.

11.9.2020 13:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla heti isoja pelejä kauden alkajaisiksi – ”Vähän hassu syksy tulossa”

Espanjan kilpailukausi käynnistyy viikonloppuna, kun edessä on kauden perinteisesti starttaava Supercup. Sasu Salinin Teneriffalla on kova lähtö kauteen, sillä Supercupin lisäksi edessä on tärkeä Mestarien liigan neljännesvälieräottelu seuraavalla viikolla, jonka jälkeen alkaa Espanjan liigan sarjakausi.

17.8.2020 09:25 Susijengi

Daniel Dolenc Itävaltaan Mirolybovin ja Koskisen seuraksi

Läpimurron Korisliigan eliittiin viime kaudella tehnyt Espoo Basket Teamin kasvatti ja tuore Susijengi-debytantti Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, siirtyy alkavaksi kaudeksi Itävaltaan. Dolencin uusi työnantaja on Itävallan liigan kärkikaartiin kuuluva, Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden.

11.8.2020 08:38 Susijengi

Susijengin sähikäinen Edon Maxhuni Pärnuun

Vahvoja näyttöjä Susijengissä antanut Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 186 cm ja 22 v., on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Viron ja Latvian yhteisliigaa pelaavan Pärnu Sadamin kanssa.

10.8.2020 10:40 Susijengi

Alex Murphy siirtyy CB Granadaan

Viime kaudella erinomaisia otteita Espanjan LEB Oro -liigan kärkijoukkueisiin kuuluneen Gipuzkoa San Sebastianin paidassa esittänyt Susijengi-laituri Alex Murphy, 27, vaihtaa seuraa. 206-senttinen Murphy viilettää tulevalla 2020–21-seurajoukkuekaudella CB Granadan paidassa.

28.7.2020 14:00 Susijengi

Jukka Toijalan Viro saapuu Suomeen tulevaisuuden menestysjoukkueella

Ensimmäistä vuottaan Jukka Toijalan komennossa pelaava Viro väläytteli potentiaaliaan viime viikonlopun kotiturnauksessaan luuttuamalla keski-iältään 22,5-vuotiaalla joukkueella lattiaa niin Liettualla kuin Latviallakin. Toijala uskoo, että Viro on tekemässä 2020-luvun aikana vahvaa nousua taisteluun Baltian ja sitä myötä koko Euroopan koripalloherruudesta.

22.7.2020 14:45 Susijengi

Erik Murphylle välivuoden jälkeen pesti Japaniin

Seurajoukkuekauden 2019–20 polvioperaatiosta kuntoutumiseen omistanut Susijengin iso laituri ja kolmien arvokisojen kävijä Erik Murphy, 29, palaa ammattilaisympyröihin. 208-senttinen Murphy on solminut yksivuotisen sopimuksen Japanin BL2-liigaa pelaavan Fukushima Firebondsin kanssa.

Näytä lisää vastaavia