Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

7.12.2021 09:15 Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

Paluun Susijengin tehnyt Jamar Wilson on nyt myös maisteri. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Pitkä matka on takana, pohtii seitsemän vuotta sitten Suomen kansalaisuuden saanut Wilson maisterin paperit kainaloissaan.

- Kun mietin menneisyyttäni ja nuoruuttani, en ollut edes ajatellut yliopistoa vaihtoehtona omalla kohdallani, maisterin tutkinnosta puhumattakaan, hän arvioi.

Bronxilaislähtöinen Wilson päätyi kuitenkin New Yorkin osavaltion Albanyn yliopistoon urheilustipendillä koripallotaitojensa ansiosta syksyllä 2002. Menestyksekkään tulokaskauden jälkeen loukkaantuminen piti Wilsonin sivussa yliopistokentiltä koko kauden 2003–04 ajan. Tuolloin hänen silmänsä avautuivat koulutuksen suomiin mahdollisuuksiin.

- Perheeni arvosti koulutusta ja tahtoi rohkaista minua saavuttamaan täyden potentiaalin paitsi koripallokentällä, myös yliopistossa. Keskityin sen yhden vuoden ajan täysillä opiskeluun ja kerrytin opintopisteitä myös koriskauden ulkopuolella käymällä kesäkursseja, hän kertoo.

- Valmistuin kandidaatiksi (bachelor’s degree) hyvissä ajoin ennen viimeisen yliopistokauteni päättymistä ja koulusta väläyteltiin jo silloin maisteriksi jatkamista. Fokukseni oli tuolloin koripalloammattilaisuudessa, mutta jokin jäi elämään.

Tutkinto valmis kiitettävin arvosanoin

Wilson jatkoi Yhdysvaltojen NCAA-liigasta Euroopan ammattilaiskentille Belgiaan, missä hän tapasi tulevan vaimonsa ja lastensa äidin Lauran (os. Sario). Vuosien kuluessa Wilson rakastui Suomeen ja suomalaisiin ja löysi itselleen pohjoisesta toisen kotimaan.

Vuodet kuluivat. Wilson ansaitsi elantoaan ammattilaiskoripalloilijana Australiassa, Liettuassa, Espanjassa ja Serbiassa ja liittyi kesällä 2015 Susijengin vahvuuteen. Wilson pelasi itsensä suomalaisen urheiluyleisön sydämiin taisteluhengellään ja periksiantamattomuudellaan susipaidassa, kuten Helsingin syksyn 2017 EM-kisojen avausottelussa Ranskaa vastaan nähtiin.

Pitkän ammattilaistaipaleensa aikana Wilson kypsytteli hiljalleen paluuta koulun penkille. Oikea aika tuli syksyllä 2019, kun hän saapui Liettuan etapiltaan Suomeen ja liittyi joensuulaisen Kataja Basketin riveihin.

- Kypsemmällä iällä tulin yhä tietoisemmaksi siitä, että tieto on valtaa ja että mitä enemmän tietoa minulla on, sitä määrätietoisemmin tahdon käyttää sitä antaakseni takaisin saamastani hyvästä. Ajattelin myös, että kouluttautuminen auttaa minua sopeutumaan koripallon jälkeiseen aikaan.

Wilson kääntyi Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin puoleen, joka auttoi suosituksillaan Wilsonia Southern New Hampshiren maisteriohjelmaan.

- Valitsin urheilujohtamisen ja liikejohtamisen kursseja yhdistettynä urheilumarkkinointiin. Maisterin tutkielmassani käsittelin NBA-joukkueen perustamista Aasiaan. Olen iso teknologianörtti ja silmäni alkoivat kiilua miettiessäni, minkälaisia digitaalisia mahdollisuuksia maailman teknologiakeskukseen Aasiaan laajentuminen voisi NBA:lle tuoda, Wilson hymyilee.

Wilson sai maisterin lakin ja paperit käsiinsä lokakuussa. Merkillepantavaa on sekin, että Wilson kuittasi tutkintonsa arvosanat kiitettävällä 4.0 keskiarvolla.

- Toivon omalla esimerkilläni auttavani myös ihmisiä ympärilläni oivaltamaan, mihin he pystyvät ja mitä he ansaitsevat. Jokaisella meistä on lahjoja, joita voi käyttää yhteisönsä hyväksi, kunhan löydämme jostain tarvittavan rohkeuden.

Vielä on korista jäljellä

Wilson täyttää helmikuussa 38 vuotta, mutta koripallokentillä konkarin vauhti on edelleen vakaa. Puolentoista vuoden takaiset loukkaantumiset ovat muisto vain ja Wilson on kuulunut syyskaudella Kataja Basketin tehonyrkkiin 17,6 pisteen, 4,1 syötön ja 3,3 levypallon kausikeskiarvoillaan.

Merkillepantavaa sekin, että Wilson on kairannut Korisliigassa kolmen pisteen heittonsa peräti 42,4% onnistumistarkkuudella.

- Syyskauteen kuului ylämäkensä ja alamäkensä ja olin juuri ennen maaottelutaukoa pari viikkoa sivussa käden vuoksi. Tuntui myös hyvältä palata pitkästä aikaa Susijengiin ja samaan ympäristöön tuttujen kavereiden kanssa.

Omaan ikäänsä Wilson suhtautuu positiivisella realismilla: vuosirenkaita piisaa, mutta kokenut pelaaja tietää vahvuutensa.

- Vanhemman pelaajan on aina keksittävä itsensä uudelleen, mutta itse pystyväni sekä Korisliigassa että Susijengissä tuovani kentälle sellaista kokemusta ja tietoa, mitä nuoremmilla, nopeammilla kavereilla ei välttämättä ole, hän kuittaa.

- Meillä on Korisliigaan erittäin kilpailukykyinen ryhmä ja Susijengissä täytän sen roolin, minkä valmennusjohto minulta pyytää. Kummassakin ympäristössä tavoitteeni on auttaa pitämään rima korkealla ja helpottaa joukkuekaverieni työtä olemaan paras versio itsestään.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Näytä lisää vastaavia